mleko zwykle - 971 przepisów (strona:53/65)

Wigilia , starodawne zwyczaje… 220

Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie zaczęto świętować  dopiero w IV wieku n.e. i stało się(...)łamańcami  .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski  bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne

Kulinarny karnet Christophera
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 164

płynu, w którym rozpuszczamy miód, nie powinna przekraczać 30-40 stopni Celsjusza, ponieważ w wyższych temperaturach właściwości miodu się niwelują, miód wtedy jest tylko i wyłącznie źródłem cukrów. Natomiast mleko z miodem i czosnkiem to najlepszy antybiotyk na świecie, a bez czosnku - oprócz właściwości leczniczych posiada również właściwości usypiające czy też uspokajające - polecane dla osób z problemami nerwowymi(...)wyjaśnienie w opisie ogólnym miodu, patrz powyżej). Zdecydowanie polepsza nasz układ odpornościowy. *** MIÓD WRZOSOWY. fot.: Karmel-itka. Miód wrzosowy, można by rzec, jest jak mercedes, prawdziwa ekstraklasa wśród miodów. Niezwykle rzadko spotykany, choć z łatwością dostaniemy go na jarmarkach produktów regionalnych w Małopolsce, gdzie to miód ten właśnie jest pozyskiwany najchętniej. Smak niezbyt słodki, nawet lekko gorzkawy, cierpki. Konsystencja miodu

W kuchni Karmel-itki
Z miłości do.. próżni bez granic ! 187

normalnych pojemnikach moje kanapki miałyby już mokry wygląd, byłyby zaparzone, szynka miałaby zielonkawy nalot, a ser po prostu by zbielał. To po dwóch dniach. W poniedziałek kanapki ,w zwykłym pojemniku, już same by z niego chyba wyszły. Dodam , że wahanie temperatur mieliśmy dość wysokie. Od gradu i burz po tropikalne upały i grę kierwocy raz ogrzewanie, a raz klimatyzacja(...)zapachów w lodówce Przeznaczenie pojemników próżniowych: utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie porządku w lodówce

Z Kuchni Do Kuchni