mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:5/622)

CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE) 70

posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl, cukier 3/4 szkl. kakao 3 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki Krem: mleko w proszku 2 szkl.  mleko 3.2 % 1/2 szkl. cukier waniliowy 1 op.  masło miękkie 250 g.  śmietana kremówka 500 ml.  cukier 4 łyżki  ryż preparowany(...)formy 24x24 cm.wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 min, do suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Krem: Mleko w proszku zmiksować z miękkim masłem na puszystą masę ( ważne, aby masło było miękkie, inaczej masa może zważyć się lub powstaną grudki ). Mleko zwykłe zagotować z cukrami. Odstawić do ostudzenia. Wlać

Kuchnia Paulettes
Domowy jogurt naturalny 200

naturalny 1l mleka prosto od krowy (ewentualnie można zastąpić mlekiem świeżym 3,5% (nie UHT)  3-4 łyżki dobrego jogurtu naturalnego (najlepiej użyć ekologicznego) + opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku  + termometr spożywczy Mleko przelej do garnka, podgrzej do 45 - 50 stopni. Jogurt roztrzepujemy trzepaczką, tak aby był puszysty. Do jogurtu dodajemy 2 łyżki mleka, ponownie mieszamy' jogurt powinien(...)być ciepły. Jeśli chcesz, aby jogurt był bardziej gęsty, do mleka dodaj także mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, ponownie wymieszaj. Całość przelewaj do małych słoików (ok. 400ml), słoiki zakręć.  Teraz czas na inkubację. Ja włożyłam słoiki do piekarnika nagrzanego do 40stopni i tak zostawiłam je na ok. 5h. Innym sposobem na inkubację jest dokładne okrycie

365 dni dookoła kuchni
Rurki z bitą śmietaną 91

olej arachidowy do smarowania foremek - 1 jajko do smarowania rurek Bita śmietana: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30 – 36%) - 2 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżki mleka w proszku instant odtłuszczonego * Poniżej gif, jak zrobić foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do mąki ścieramy zimne masło – rozcieramy(...)jeszcze gorące zdejmujemy z foremek (ponieważ są gorące lepiej sobie pomóc papierowym ręcznikiem kuchennym). Studzimy na kratce. Zimne rurki nadziewamy bitą śmietaną lub ulubionym kremem. Cukier puder z mlekiem w proszku mieszamy w salaterce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy robotem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier z mlekiem w proszku. Jeszcze chwilę ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego

mojewypiekiinietylko
Milky Way 117

sposób  pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 op. cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem i cukrem waniliowy gotujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, małymi porcjami dodajemy zimne mleko. Najlepiej jest ucierać je mikserem ( nie zrażajcie się jeśli będzie wyglądało(...)zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Babeczki pełnoziarniste z masłem orzechowym i mlecznym kremem 93

masła 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki masła orzechowego pół opakowania śmietanki 30% opcjonalnie cukier do smaku Krem: 200 g masła 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy      W pierwszej kolejności, najlepiej poprzedniego dnia, przygotowujemy nadzienie do muffinek: śmietankę powoli zagotowujemy z masłem orzechowym (i cukrem(...)stopni.     Kiedy muffinki nieco przestygną przygotowujemy krem: płynne mleko podgrzewamy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków, studzimy. Masło ubijamy mikserem na gładką, białą masę; dodajemy mleko w proszku oraz mleko z cukrem, miksujemy jeszcze chwilę. Gotowy krem przekładamy do lodówki na co najmniej godzinę, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffiny. Tak, krem ma pewnie pierdyliard kalorii

sama złodycz
ciasto mleczne z porzeczkową galaretką 112

przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku.  A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru.  *foremka 23)28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka  1 szklanka cukru(...)szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej sok z  całej cytryny na galaretkę porzeczkową: 0,5 kg czerwonej porzeczki sok z połowy cytryny 150 g cukru  1/2 opakowania żelfixu 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Deser na Walentynki 88

schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty robota i wsypujemy powoli suchą galaretkę, cały czas ubijając. Pączki przekrajamy na połówki i nakładamy masę śmietanową przy użyciu

mojewypiekiinietylko
milky way z malinami ( bez pieczenia) 93

zastanawiałam się nad jakimś ciastem, którego słodki smak mogłabym przełamać malinami, bo krzaczki w moim ogródku aż się od nich uginają. I wreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam go na kakaowe herbatniki. I z takiego prostego pomysłu wyszło przepyszne ciasto, w którym każdy element pasuje idealnie.  *foremka(...)Składniki: 2 paczki herbatników kakaowych 180 g masła 125 ml mleka + szklanka do nasączenia 2 szklanki mleka w proszku (pełnego) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej  3-4 kostki czekolady mlecznej Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić aż wystygnie i zacznie tężeć.  Pół szklanki mleka i cukier zagotować i wystudzić. Miękkie masło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe wafelki Knoppers 19

kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków): Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 125 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka mleka w proszku (najlepiej nie granulowane) Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną (końcówką(...)ubiajania białek), puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować. Składniki na masę z nutelli: 150 g masła w temp. pokojowej 120 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych (ja nie miałam tyle

moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 383

kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków): Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 125 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka mleka w proszku (najlepiej nie granulowane) Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną (końcówką(...)ubiajania białek), puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować. Składniki na masę z nutelli: 150 g masła w temp. pokojowej 120 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych (ja nie miałam tyle

moj przepis na
Podwójne ciasteczka z oreo 99

Ciasteczka przygotowane w ten sposób znajdą swoich amatorów wśród prawdziwych łasuchów. Można powiedzieć, że to takie ciastko w ciastku.  Składniki: 2 szklanki mąki  1/2 szklanki mleka w proszku  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  150 g miękkiego masła  1/2 szklanki cukru pudru  2 jajka  125 g białej czekolady(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, miksujemy. Na końcu należy wrzucić kawałki czekolady. Oreo oblepiamy przygotowanym ciastem (postępujemy podobnie jak przy robieniu knedli), układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub na blaszce

QuchniaKaroli
Ciasteczka mleczne 79

Ciastka nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych ;) Więc każdy może je zrobić jak ma tylko sprawny piekarnik i mikser pod ręką.Składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 125 g czekoladowych(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, miksujemy. Na końcu należy wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.Z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub na blaszce posmarowanej

QuchniaKaroli
Ciastka mleczno-chałwowe 53

nich słodkie wspomnienie. Bo robiłam je jakiś czas temu, ale wiem jedno jeszcze do nich wrócę.   Składniki  2 szklanki mąki  1/2 szklanki mleka w proszku  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  150 g miękkiego masła  1/2 szklanki cukru pudru  2 jajka  220 g chałwy pokrojonej(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, miksujemy. Na końcu wrzucamy chałwę i delikatnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie

QuchniaKaroli
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 139

Kolejny truskawkowy torcik, tym razem z masą budyniową z dodatkiem mleka w proszku oraz konfiturą malinową. Maliny idealnie współgrają z truskawkami, a masa mleczna nadaje całości wyjątkowego, aksamitnego smaku.   Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Składniki :          Biszkopt:           4 jajka 8 łyżek cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki(...)mąki tortowej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru szklanka mleka w proszku budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 125 g masła 200 g truskawek ok. 4 łyżki konfitury malinowej ok. 70 g wiórków kokosowych ok. 100 g truskawek do dekoracji Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową - Sposób

Słodka Strona
Biała nutella z nerkowców 301

pyszne mleczno - orzechowe smarowidło do kanapek, herbatników, czy naleśników, to zdecydowanie mój najulubieńszy przepis w ostatnim czasie :) Biała nutella łączy w sobie smak delikatnych nerkowców, aromatycznej wanilii i mleka w proszku, dzięki któremu masa ma ten wspaniały mleczny smak. Każdy łasuch powinien jej spróbować, gwarantuję że nie zawiedzie się jej smakiem. Ale uważajcie, bo jest niesamowicie uzależniająca. A w połączeniu(...)truskawkami to istne niebo! SKŁADNIKI (1 mały słoiczek) 1 szklanka nerkowców  1 łyżka miodu o delikatnym smaku/ksylitolu/syropu z agawy 3-4 łyżki mleka w proszku 1 łyżka oleju słonecznikowego (opcjonalnie) 50-80 ml mleka laskowego (lub wody) 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Orzechy nerkowca umieszczamy w blenderze i miksujemy na masło. Jeśli

DefinicjaSmaku