mleko w proszku - 8821 przepisów (strona:2/589)

Chałka z mlekiem w proszku 94

puchatą i mięciutką, koniecznie z kruszonką. Wyjęłam drożdże z lodówki i czekając, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej, zastanawiałam się, jakby tą chałkę urozmaicić. Hmm... Może by tak mlekiem w proszku? Smakowałaby wtedy z pewnością zupełnie wyjątkowo! A do tego chrupiąca, intensywnie pachnąca orzechami kruszonka. O tak, to nie może się nie udać!  Jednak zanim drożdże nadawały się(...)mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka z mleczną kruszonką Składniki: (na 1 chałkę) 500 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby 33

mleka zależy od czasu jego gotowania.  Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor. Poniżej przedstawię dwie metody na mleko skondensowane, czyli z mlekiem w proszku i bez. Ta pierwsza jest szybsza, a druga natomiast pochłania troszkę czasu, ale jest tańsza. Osobiście stosuję obie, w zależności czy akurat mam pod ręką nadmiar mleka w proszku(...)też nie. Koniecznie wypróbujcie obu przepisów! Z podanych proporcji wyjdzie 500g słodzonego mleka skondensowanego. Sposób 1:   200g mleka w proszku 250 ml wody 220g cukru 50g masła (u mnie klarowane Sertop ) W garnku umieścić cukier, masło i wodę . Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku

Di gotuje
1554. Góra lodowa 250

szybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną. na krem II: 250 g margaryny 1 szkl. cukru  1/2 szkl. wody  2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki  2 łyżki kakao  paczka okrągłych biszkoptów  Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić(...)połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne

Moje domowe kucharzenie
RED VELVET CAKE 287

najwyższych obrotach śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj kolejne 3 minuty - dodaj cukier, ubijaj 1 minutę - masa jest gotowa KREM Z MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY: - kostka margaryny - 300g mleka w proszku - 100 g cukru pudru - 2 łyżki mleka 3,2% WYKONANIE : - w misce ucieramy -10 minut- margarynę na tzw. puch (margaryną(...)być puszysta i kremowa) - dodajemy po łyżce cukru, po łyżce mleka w proszku na zmianę, aż do wyczerpania składników - dodajemy mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty - krem jest gotowy KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU 1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA TORTU BITA ŚMIETANA 2. BLAT BISZKOPTU 3. KREM Z MLEKA W PROSZKU 4. WARSTWA KONFITURY MALINOWEJ

SMYKWKUCHNI
Kulki owsiane z orzechami i wiórkami kokosowymi 62

masła 90 g płatków owsianych 50 g granoli garść orzechów ziemnych niesolonych 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu (ewentualnie) kilka łyżek mleka w proszku (niebieskiego) wiórki kokosowe W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier puder i miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać(...)posiekane orzechy ziemne. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 2 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać. Pod sam koniec wsypać mleko w proszku. Najlepiej sypać po 1 łyżce mleka w proszku. Ja dodałam 7 łyżek mleka w proszku, dzięki temu powstała dosyć zwarta masa. Jeżeli masa jest zbyt sypka - to dodajcie więcej

Ugotować
Domowe wafelki Kinder Bueno 89

jedno opakowanie wafli kwadratowych około 30 cm na 30 cm: listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gr orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 opakowanie wafli 100 gr czekolady (mlecznej, białej lub gorzkiej (u mnie(...)gorzka)) 100 gr śmietanki 30%'; document.write(" "); Składniki na krem: 100 gr orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić

moj przepis na
Domowy krem Kinder Bueno 99

Podniebne pieszczoty ). Krem trzeba przygotować dzień przed podaniem aby się przegryzł. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gr orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego'; document.write(" "); Składniki na 500-600 ml: 100 gr orzechów laskowych(...)masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić w malakserze i mielić parę minut na mokrą miazgę/pastę (im drobniej tym lepiej

moj przepis na
Blok czekoladowy jak za dawnych lat 69

byłam mała mama robiła nam taką kostkę z dodatkiem mleka w proszku. Czekolada była wtedy nieosiągalnym rarytasem, więc radziliśmy sobie jak mogliśmy(...)jestem aż tak bardzo stara Pamiętacie ten smak? Spróbujcie koniecznie Składniki: 1 szkl mleka 250 g masła 3/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mleka w proszku Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia,dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Formę wykładamy folią spożywczą. Wkładamy masę do foremki i umieszczamy w lodówce

MojaQchnia.pl
Miękkie ciasteczka maślano-mleczne 91

Dziś przepis z cyklu coś dobrego do kawy. Miękkie kruche ciasteczka pachnące masłem i słodką wanilią. Tak naprawdę to przepis powstał z potrzeby wykorzystania zalegającego w szafce mleka w proszku. Zaletą ciasta jest bardzo dobra struktura utrzymująca swój pierwotny kształt. Ciastka nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis(...)miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zawrzenie się masy) najlepiej więc robić to na wolnych obrotach lub wymieszać ręcznie. 3.     Do masy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mlekiem w proszku, ekstraktem, i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką). 4.     Z ciasta należy uformować nieduże kulki( ja porcjowałam zwykłą łyżką do lodów), układamy

vaniliowoczekoladowa
Pancakes 78

Dzisiaj w ramach mojego zamiłowania do placuszków śniadaniowych, pojawiły się na stole amerykańskie pancakes’y. Klasyczne placuszki z dodatkiem Nutelli osłodziły nam początek dnia Dodałam również kilka łyżek mleka w proszku, tylko dlatego, że uwielbiam jego smak 20 min 4 składniki: 20 g masła szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki brązowego cukru 5 łyżek(...)mleka w proszku 1 szklanka mleka wykonanie: Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajko pomieszać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mleko w proszku. Na końcu wlać masło. Ciasto powinno być gęste. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, podawać z ulubionymi dodatkami, u nas dzisiaj Nutella. Tradycja nakazywałaby jednak sięgnąć po syrop klonowy. Mniam

Ania i Marcin gotują
Ciasto góra lodowa bez pieczenia 61

Składniki: (szklanka 250 ml, blaszka 25x35 cm) Masa budyniowa: Mleko 750 ml Budyń śmietankowy 2 żółtka 2 Mąka pszenna łyżka Cukier 1/2 szklanki Masło 200 g Masa z mleka w proszku: Masło 200 g Woda 1/2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka Kakao 1 łyżka Dodatkowo: Biszkopty 180 g Herbatniki kakaowe 250 g Przygotowanie: Dwie(...)oraz pozostałą masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć biszkopty przekrojone na połówki. Układamy przecięciem do dołu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie dopiero przygotowujemy masę z mleka w proszku gdyż szybko gęstnieje. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem oraz wodą ( Nie czekamy, aż się zagotuje). Gdy składniki nam się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy partiami mleko w proszku

Kulinarne przygody
BLOK CZEKOLADOWY , DOMOWY + FILMIK 71

Domowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie dobrze się kroi i estetycznie wygląda na talerzu.  SKŁADNIKI :   250 g margaryny 1 szklanka  mleka pełnego 2 i 1/2 szklanka mleka w proszku 3/4 szklanki cukru 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)CZEKOLADA BIAŁA :    120 g margaryny 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanka mleka w proszku                                                                   DODATKOWO :    200 groszków typu

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta milky way bez pieczenia 44

pomysł na tartę, przy której nie trzeba się zbytnio napracować :D Przy przygotowywaniu tej tarty zainspirowałam się popularnym ciastem milky way, którego masa zrobiona jest między innymi z mleka w proszku, cukru i margaryny…. Niezbyt zachęcające prawda?  D latego w mojej wersji jako bazę do kremu wykorzystałam serek naturalny bez cukru. Dla charakterystycznego smaku podobnie jak w oryginale dodałam(...)mleko w proszku. Słodkości zaś nadaje odrobina miodu. Górna warstwa to z kolei istna czekoladowa rozpusta! Mimo, iż deser nie jest bez wad, mleko w proszku koniec końców jest produktem przetworzonym, to nie dajmy się zwariować. W dalszym ciągu jest to zdecydowanie zdrowsza opcja od sklepowych ciast pełnych cukru, ciężkich śmietanowych mas czy tłuszczów trans. Jeśli więc słodzić, to tylko

HealthyCreations
Kuleczki owsiane (czekoladowe) 49

piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki rodzynek 150 g masła 10 łyżek mleka w proszku (niebieskiego) 3 łyżki zwykłego mleka wiórki kokosowe do obtoczenia ewentualnie miód W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier puder i miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo(...)Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona w masie kakaowej). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 3 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać. Pod sam koniec wsypać mleko w proszku. Najlepiej sypać po 1 łyżce mleka w proszku. Ja dodałam 10 łyżek mleka w proszku, dzięki temu powstała dosyć zwarta masa. Z przygotowanej masy oderwać kawałek i ulepić kulki

Ugotować

Proponowane wyszukiwania