puchatą i mięciutką, koniecznie z kruszonką. Wyjęłam drożdże z lodówki i czekając, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej, zastanawiałam się, jakby tą chałkę urozmaicić. Hmm... Może by tak mlekiem w proszku? Smakowałaby wtedy z pewnością zupełnie wyjątkowo! A do tego chrupiąca, intensywnie pachnąca orzechami kruszonka. O tak, to nie może się nie udać! Jednak zanim drożdże nadawały się(...)mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka z mleczną kruszonką Składniki: (na 1 chałkę) 500 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na pączuszki z niezwykłą posypką dawno temu znalazłam tutaj , zapisałam do wypróbowania i w końcu przyszła pora ..Posypka z cukru pudru z dodatkiem mleka w proszku to super pomysł..polecam..Moje pączki z braku czasu nie były nadziewane i nie były obtaczane, tylko posypane cukrem z mlekiem w proszku.. 270 g mąki [ u mnie ciut więcej(...)trakcie delikatnie je mieszając by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor. Przestudzone pączki szprycować (niekoniecznie) dżemem malinowym lub marmoladą. Posypka: 1 szkl.cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku, obtaczać pączki
Moje domowe kucharzeniemleka zależy od czasu jego gotowania. Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor. Poniżej przedstawię dwie metody na mleko skondensowane, czyli z mlekiem w proszku i bez. Ta pierwsza jest szybsza, a druga natomiast pochłania troszkę czasu, ale jest tańsza. Osobiście stosuję obie, w zależności czy akurat mam pod ręką nadmiar mleka w proszku(...)też nie. Koniecznie wypróbujcie obu przepisów! Z podanych proporcji wyjdzie 500g słodzonego mleka skondensowanego. Sposób 1: 200g mleka w proszku 250 ml wody 220g cukru 50g masła (u mnie klarowane Sertop ) W garnku umieścić cukier, masło i wodę . Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku
Di gotujeszybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną. na krem II: 250 g margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić(...)połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne
Moje domowe kucharzenienajwyższych obrotach śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj kolejne 3 minuty - dodaj cukier, ubijaj 1 minutę - masa jest gotowa KREM Z MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY: - kostka margaryny - 300g mleka w proszku - 100 g cukru pudru - 2 łyżki mleka 3,2% WYKONANIE : - w misce ucieramy -10 minut- margarynę na tzw. puch (margaryną(...)być puszysta i kremowa) - dodajemy po łyżce cukru, po łyżce mleka w proszku na zmianę, aż do wyczerpania składników - dodajemy mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty - krem jest gotowy KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU 1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA TORTU BITA ŚMIETANA 2. BLAT BISZKOPTU 3. KREM Z MLEKA W PROSZKU 4. WARSTWA KONFITURY MALINOWEJ
SMYKWKUCHNIPraliny na mleku w proszku to świetny i szybki deser do złapania w rękę na raz. To wariacja na temat bloku czekoladowego lub wafli z mlekiem w proszku. Polewa z czekolady jest tutaj doskonałym uzupełnieniem smaku Składniki (na ok. 16 półkul o średnicy 5 cm lub trochę mniejszych kulek): ½ szklanki mleka 1 (200g) masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mleka(...)Dodatkowo: Ulubiona czekolada Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Odstawiam na ok. 10 minut do przestygnięcia. Mleko w proszku i kakao mieszam i stopniowo dodaję do masy, cały czas mieszając. Na koniec wsypuję bakalie i ponownie mieszam. Do formowania półkul użyłam foremek silikonowych , ale możecie po prostu „utoczyć
Słodki sentymentmasła 90 g płatków owsianych 50 g granoli garść orzechów ziemnych niesolonych 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu (ewentualnie) kilka łyżek mleka w proszku (niebieskiego) wiórki kokosowe W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać cukier puder i miód. Całość ze sobą połączyć i gotować na bardzo małym ogniu. Wymieszać i zdjąć z ognia. Do przygotowanej masy wsypać(...)posiekane orzechy ziemne. Wszystko ze sobą wymieszać (tak, aby całość była równomiernie obtoczona). Przygotowaną masę schłodzić. Następnie dodać 2 łyżki zimnego mleka. Całość wymieszać. Pod sam koniec wsypać mleko w proszku. Najlepiej sypać po 1 łyżce mleka w proszku. Ja dodałam 7 łyżek mleka w proszku, dzięki temu powstała dosyć zwarta masa. Jeżeli masa jest zbyt sypka - to dodajcie więcej
Ugotowaćjedno opakowanie wafli kwadratowych około 30 cm na 30 cm: listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gr orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 opakowanie wafli 100 gr czekolady (mlecznej, białej lub gorzkiej (u mnie(...)gorzka)) 100 gr śmietanki 30%'; document.write(" "); Składniki na krem: 100 gr orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić
moj przepis naPodniebne pieszczoty ). Krem trzeba przygotować dzień przed podaniem aby się przegryzł. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 gr orzechów laskowych 120 gr masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego'; document.write(" "); Składniki na 500-600 ml: 100 gr orzechów laskowych(...)masła 3/4 szklanki mleka w proszku pół szklanki mleka zwykłego 120 ml miodu 200 gr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić, usunąć brązowe skórki (umieścić między dwoma kawałkami materiału i mocno o siebie ocierać). Orzechy umieścić w malakserze i mielić parę minut na mokrą miazgę/pastę (im drobniej tym lepiej
moj przepis nabyłam mała mama robiła nam taką kostkę z dodatkiem mleka w proszku. Czekolada była wtedy nieosiągalnym rarytasem, więc radziliśmy sobie jak mogliśmy(...)jestem aż tak bardzo stara Pamiętacie ten smak? Spróbujcie koniecznie Składniki: 1 szkl mleka 250 g masła 3/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mleka w proszku Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia,dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Formę wykładamy folią spożywczą. Wkładamy masę do foremki i umieszczamy w lodówce
MojaQchnia.plDziś przepis z cyklu coś dobrego do kawy. Miękkie kruche ciasteczka pachnące masłem i słodką wanilią. Tak naprawdę to przepis powstał z potrzeby wykorzystania zalegającego w szafce mleka w proszku. Zaletą ciasta jest bardzo dobra struktura utrzymująca swój pierwotny kształt. Ciastka nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis(...)miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zawrzenie się masy) najlepiej więc robić to na wolnych obrotach lub wymieszać ręcznie. 3. Do masy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mlekiem w proszku, ekstraktem, i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką). 4. Z ciasta należy uformować nieduże kulki( ja porcjowałam zwykłą łyżką do lodów), układamy
vaniliowoczekoladowaDzisiaj w ramach mojego zamiłowania do placuszków śniadaniowych, pojawiły się na stole amerykańskie pancakes’y. Klasyczne placuszki z dodatkiem Nutelli osłodziły nam początek dnia Dodałam również kilka łyżek mleka w proszku, tylko dlatego, że uwielbiam jego smak 20 min 4 składniki: 20 g masła szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki brązowego cukru 5 łyżek(...)mleka w proszku 1 szklanka mleka wykonanie: Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajko pomieszać z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mleko w proszku. Na końcu wlać masło. Ciasto powinno być gęste. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, podawać z ulubionymi dodatkami, u nas dzisiaj Nutella. Tradycja nakazywałaby jednak sięgnąć po syrop klonowy. Mniam
Ania i Marcin gotująSkładniki: (szklanka 250 ml, blaszka 25x35 cm) Masa budyniowa: Mleko 750 ml Budyń śmietankowy 2 żółtka 2 Mąka pszenna łyżka Cukier 1/2 szklanki Masło 200 g Masa z mleka w proszku: Masło 200 g Woda 1/2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka Kakao 1 łyżka Dodatkowo: Biszkopty 180 g Herbatniki kakaowe 250 g Przygotowanie: Dwie(...)oraz pozostałą masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć biszkopty przekrojone na połówki. Układamy przecięciem do dołu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie dopiero przygotowujemy masę z mleka w proszku gdyż szybko gęstnieje. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem oraz wodą ( Nie czekamy, aż się zagotuje). Gdy składniki nam się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Wsypujemy partiami mleko w proszku
Kulinarne przygodyDomowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie dobrze się kroi i estetycznie wygląda na talerzu. SKŁADNIKI : 250 g margaryny 1 szklanka mleka pełnego 2 i 1/2 szklanka mleka w proszku 3/4 szklanki cukru 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)CZEKOLADA BIAŁA : 120 g margaryny 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanka mleka w proszku DODATKOWO : 200 groszków typu
Kulinarne Fantazje Mariolijajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka w proszku 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Pianka: 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 2 kopiaste łyżki mleka w proszku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej dowolna cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy(...)wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ). 4. Pianka: Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego 5. Dekoracja: Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach
Izabelawkuchni