dzieci baaaardzo lubią. Zresztą dorośli wcale nie mniej! Masa mleczna: 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mleka, 175 g masła, 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku. Mleko z cukrem zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku. Masa czekoladowa: 200 g kremu czekoladowego np. Nutella
Z miłości do słodkościsobie, że tym razem skompletuję wszystkie – no i wreszcie się udało. Blok kokosowo waniliowy jest. Przepis trochę zmodyfikowałam, a proporcje dopasowałam do własnych potrzeb. Składniki: - 400g mleka pełnego w proszku- 100g cukru- 130g masła- 250ml mleka kokosowego- 200g wiórków kokosowych- 120g herbatników (petit beurre)- ekstrakt waniliowy- ½ laski wanilii Do rondelka wkładamy masło, wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier(...)prażymy wiórki kokosowe, często mieszając, aby się nie przypaliły, mają się tylko zezłocić. Gorace przesypujemy do pojemnika, aby ostygły (na patelni nie polecam zostawiać). Do dużej miski wsypujemy mleko w proszku, dodajemy pokruszone herbatniki (wkładam do woreczka i rozbijam je tłuczkiem – mają być kawałki, nie proszek) oraz przestudzone wiórki kokosowe. Wlewamy letnią masę maślaną z dodatkiem ekstraktu wanilowego. Dokładnie mieszamy
mojewypiekiinietylkobabeczek, wtedy kłopotu nie ma. Pozostaje też upieczenie w zwyczajnej keksówce ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej , pół szklanki cukru , 1 łyżeczka sody , pół łyżeczki proszku do pieczenia , 1/4 szklanki oleju , 3/4 szklanki mleka , 1 jajko , 1 duży banan mocno dojrzały , 1 łyżeczka cynamonu . Do dekoracji: słoiczek Czeko'la Blond , kolorowe groszki. Suche składniki wymieszać w jednej misce: przesianą(...)której pisałam Wam przy okazji przepisu na waniliowe pancakes'y , czyli nie zawiera żadnych innych konserwantów poza E 202. Pozostałe składniki to: biała czekolada, mleko w proszku, mleko skondensowane, cukier puder i olej. Konsystencja kremu zależna jest od jego temperatury. Wyjęty z lodówki jest dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzy okazji weekendowych zakupów kupiłam wafle, miałam też mleko w proszku, które czekało na wykorzystanie. Szperając w przepisach znalazłam taki , który bardzo mnie zaciekawił. Dla przełamania słodkości dodałam jedną warstwę posmarowaną kwaśnym dżemem. Wafle idealne. Składniki: 400 g miękkiego masła 300 g mleka w proszku (pełne, niebieskie) 140 ml mleka (ok. 3/4 szklanki) 120 g cukru 2 łyżki kakao duże(...)cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, cały czas miksując, dodajemy po łyżce chłodnego mleka. Do gładkiej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Pierwszy wafel smarujemy dżemem, kolejny połową kremu kakaowego, następny smarujemy całą masą jasną i kończymy masą
NA MOIM TALERZUzdrowsze to tym bardziej cieszą jak się je wspólnie zdziećmi przygotuje. Dziś proponuję domowe wafle, pyszne Składniki: 1 opakowanie wafli 3/4 szklanki mleka zwykłego Mlekovita 2 , 5 szkl mleka w proszku pełnego Mlekovita 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 3 łyzki kakao Puchatek 1 kostka Dobrej Gospodyni aromat pomarańczowy Wykonanie: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko zwykłe, cukry, kakao. Powoli dodajemy(...)mleko w proszku ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek, mieszamy, przestudzamy, przekładamy wafle. Odstawiamy do wystygnięcia obciążając wafle czymś ciężkim Do wykonania użyłam Mleka w proszku pełnego Mlekovita, margaryny Dobrej Gospodyni i Mleka 3,2 %. Wszystkie produkty pochodzą ze Spóldzielni Mleczarskiej Mlekovita
Z Majeczką w kuchniCiasto kinder bueno bez pieczenia – Kolejny hit w Małej Cukierence :). Bogate, pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z dodatkiem nutelli i mleka w proszku. Aromatyczne dzięki orzechom laskowym, które uprażyłam, aby deser był jeszcze bardziej orzechowy. Ciasto najlepiej podawać w temperaturze pokojowej wtedy jest kremowe i miękkie. Moim domowym łasuchom bardzo smakowało. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)około 300g herbatników 6 kopiastych łyżek nutelli – około 300g 550ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru 3 płaskie łyżki masła 2 szklanki mleka w proszku 100g orzechów laskowych około 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Wierzch: 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 250ml schłodzonej śmietanki kremówki
Mała CukierenkaPrzełożone tą masą smakują rewelacyjnie i nie rozmakają. Potrzebujemy: 1 opakowanie andruta 1 kostkę margaryny 3/4 szklanki cukru 6 łyżek wody 2 płaskie łyżki kakao 6 łyżek mleka w proszku Wszystkie składniki masy z wyjątkiem mleka w proszku dać do garnka i chwilę gotować na małym ogniu. Oczywiście cały czas mieszać. Lekko przestudzić, a następnie wsypać mleko
Praktyczna plfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 175 g masła 1 szklanka mleka w proszku W małym garnuszku zagotować mleko z cukrem. Wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać zimne mleko, miksując na najniższych obrotach(...)masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować. Składniki na masę z nutelli: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao Masło, nutellę i kakao zmiksować. Dodatkowo: 3 płaty suchych wafli 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem, smarujemy masą
kulinarnyswiatdomidomu. Biszkopt na roladę wykonuję z przepisu, który podawałam Wam juz TUTAJ . Aby przygotować masę, potrzebujemy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 250 g masła 1 łyżka cukru waniliowego, ja użyłam cukru pudru z mieloną laską wanilii od Przyprawy Premium. Zwykłe mleko, wraz z cukrem gotujemy do momentu, aż cały cukier nam się(...)odstawiamy płyn do ostudzenia. W misie ubijamy masło na puch i dodajemy do niego po trochę naszej mleczno cukrowej mikstury. Następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce mleka w proszku, aż wmieszamy w masło całość mleka w proszku. Powstałą masą smarujemy biszkopt, a od wewnętrznej krawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce. Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką
MamaOskarkawięc na pewno nie będziecie w stanie zjeść kilka kawałków na raz (chyba, że jesteście mega łasuchami;)). Przekąska na słodko, która jest prosta i szybka do przygotowania. Niestety mleka w proszku nie można zastąpić zwykłym mlekiem! Składniki na małą keksówkę: 400 g mleka w proszku (niebieskiego) 250 g masła (standardowa kostka waży tylko 200 g!) 1 szklanka cukru brązowego(...)się w maśle. Przygotowaną masę lekko schłodzić. W międzyczasie herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Do miski wsypać herbatniki, posypkę, dodać rodzynki, daktyle (można je drobniej pokroić) i mleko w proszku. Na sam koniec dodać przestudzoną masę z rondelka. Za pomocą łyżki i dłoni całą masę połączyć ze sobą. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Przygotowaną masę włożyć
Ugotowaćprzygotowywać z dziećmi, a radości przy tym cały ogrom ;) Składniki: Porcja na około 25-30 sztuk 100g masła 50g cukru 3 łyżki stołowe kakao 5 łyżek stołowych mleka w proszku 250g płatków owsianych 150ml mleka lub mocnej ostudzonej kawy lub wg. uznania do obtaczania cukier puder, wiórki kokosowe lub rozdrobnione migdały wg. uznania Sposób przygotowania: W misce dokładnie wymieszać masło(...)cukier, kakao, płatki owsiane, mleko w proszku oraz mleko (kawę) Uwaga jeśli wybraliśmy kawę można nieco dosłodzić masę wg własnego gustu. Masę wstawić na 15 do lodówki. Po tym czasie formować kuleczki o średnicy 2-3cm. Każdą kuleczkę otoczyć w cukrze pudrze lub wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki na minimum 30min
Pyry na Gazprostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort(...)mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 70 ml mleka 3,2% 250 g masła 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku 170 g brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny Polewa: 150 g nutelli 75 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła Sposób przyrządzania: Składniki ciasta podzielić na połowę
Zakątek rozkoszy kulinarnychmasło, ale czemu nie pójść o krok dalej, tak z duchem czasu? Podążając tym tropem wybrałam olej kokosowy. Idąc za ciosem zmniejszyłam ilość cukru i zastąpiłam brązowym, podmieniłam mleko w proszku na odtłuszczone. Do tego pełnoziarniste herbatniki, dużo zdrowych orzechów, bakalii i… zwycięstwo… mm nom nom nom… OK, wiem, że są zdrowsze rzeczy na świecie(...)przejdźcie do praktyki, w tym przypadku to prosta, szybka i przyjemna sprawa. Składniki (forma 10cm x 20cm): 4/5 szklanki (200 g) oleju kokosowego 1 szklanka (250 ml) odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 szklanki (125 ml) chudego mleka 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek ciemnego kakao ok. 3/4 szklanki orzechów (u mnie orzechy włoskie i laskowe) ok. 1/2 szklanki suszonych owoców
Fitsweet.meziemniaczanej 2-3 łyżki ciemnego kakao 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 1-2 łyżki oleju do nasączenia kawa zbożowa krem 1/2 szklanki zwykłego mleka 2 szklanki mleka w proszku 1 małe opakowanie cukru waniliowego niecałe 2 kostki masła (tj. 350 g) polewa 1 tabliczka mlecznej czekolady 90 g śmietany 30% ewentualnie kolorowa posypka do dekoracji Na samym początku(...)mleczny krem. W rondelku rozpuścić masło wraz z dodatkiem zwykłego cukru. Ostudzić. Następnie za pomocą miksera ubić miękkie masło. Pod sam koniec dodawać powoli masę z rondelka i mleko w proszku. Miksować tak długo, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Zwykłe mleko zagotować z cukrem Przygotować krem - zmiksować masło, z ostudzonym mlekiem z cukrem oraz mlekiem w proszku Biszkopt przekroić
Ugotowaćproszku Cukier, masło i wodę gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy rondelek z ognia i partiami, po 50g, dodajemy mleko w proszku – cały czas mieszając. Studzimy, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z powyższych proporcji otrzymamy trochę więcej, jak 500 ml słodzonego mleka skondensowanego.Przepis na słodzone mleko skondensowane jest banalnie prosty
mojewypiekiinietylko