mięso - 63110 przepisów (strona:963/4208)

Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona 309

Child . Zrezygnowaliśmy z jajek sadzonych, często występujących w przepisach na kurczaka Napoleona, bo jak dla nas było to już za dużo dobrego. Zamiast całego kurczaka wykorzystaliśmy też wybrane kawałki mięsa na dodatek bez kości, a to po to, żeby przyspieszyć proces smażenia. Jeśli macie czas przygotujcie danie z kurczaka z kością, sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Na koniec warto jeszcze(...)krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz ręcznikiem papierowym o pokrój na za zgrabne kawałki. Wysyp mąkę na talerz i obtocz w niej mięso, strząśnij nadmiar. Rozgrzej w szerokim rondlu 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Kiedy

Niedzielny kucharz
Pierogi z mięsem drobiowym (rosołowym) 239

Pomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa drobiowego. Zawsze kiedy gotujecie rosół czy po prostu wywar drobiowy pod inną zupę, możecie użyć mięsa do przygotowania farszu. Nie zmarnują się również warzywa – marchewki

Bullio
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 217

małej cebuli, mąka do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików. Przygotowanie: Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem(...)garnku szklę pozostałą cebulę na oleju z masłem. Kiedy cebula będzie zeszklona dodaję marchewkę i ziemniaki, posypuję solą, pieprzem i kurkumą, smażę 5 minut. Warzywa zalewam bulionem, wkładam podsmażone mięso, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek. Do zupy dodaję wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Sos z kurczakiem, brokułami i boczkiem 249

utartego parmezanu 1 brokuł 250 ml śmietanki 400 ml drobiowego bulionu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki masła Rozgrzej masło na patelni. Mięso pokrój w kostkę i zrumień na maśle. Wyjmij mięso na miseczkę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli. Wlej bulion, śmietankę i dodaj oba sery(...)Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Dodaj brokuł podzielony na różyczki i gotuj sos przez 5 minut. Następnie dodaj mięso, oregano. Dopraw sos solą i pieprzem i gotuj przez 3 minuty. Na drugiej patelni usmaż boczek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, rozerwij na małe kawałki i włóż do sosu. Podaj sos z makaronem lub ryżem. Smacznego! The post

codojedzenia
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 235

których trzeba pamiętać robią steki poivre: pieprz do panierki powinien być tłuczony, nie mielony w młynku na grubo – to muszą być duże rozłupane ziarenka pieprzu. Po drugie, mięso na steki – najlepsze byłyby fillet mignon, ale sprawdzi się każdy rodzaj wołowiny: rostbef, antrykot. Jeśli nie używacie delikatnych kawałków polędwicy, raczej sięgnijcie po steki niezbyt grube, inaczej trudno je będzie usmażyć(...)gdyż pieprzowa panierka ogranicza kontakt mięsa z rozgrzaną patelnią. Pamiętajcie o tym, szczególne jeśli lubicie steki dobrze wysmażone. Tu mała uwaga: w taki sam sposób jak steki można przyrządzić polędwiczki wieprzowe, pokrojone w poprzek na medaliony, lekko rozbite. Smakują wyśmienicie! I ostatnia rzecz: koniak. Nie jest to niezbędny składnik sosu, ale naprawdę dobrze jest go dodać. Jeśli nie macie

Niedzielny kucharz
Zupa ze świeżych ogórków z klopsikami i serkiem topionym 412

topionym, ziemniaczkami oraz mięsnymi pulpecikami. Bardzo smaczna i syta. Polecam!     Składniki: ok. 5 sztuk ogórków gruntowych 3-4 ziemniaki 1 marchew 3 śmietankowe serki topione 300g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 łyżka kaszki manny sól, pieprz, majeranek 1 litr bulionu warzywnego (lub wody) pół pęczka koperku     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną, majerankiem, solą(...)garnka dodajemy starte ogórki i gotujemy jeszcze przez 5 minut *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki *** *** Klopsiki dokładamy do garnka i całość gotujemy do czasu, aż mięso wypłynie na wierzch i zmieni kolor – około 15 minut *** *** Następnie dodajemy drobno posiekany koperek oraz wrzucamy serki topione, mieszamy i gotujemy do momentu, aż całkowicie się roztopią *** *** Na koniec zupę

Blog z Apetytem
Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami 194

kremową kaszą pęczak, zrazami duszonymi w białym winie z grzybami. Zarezerwuj sobie  30 minut. 4 porcje 8 zrazów z cielęciny 8 listków szałwii 8 wykałaczek do spięcia mięsa sól i pieprz szklanka białego wytrawnego wina liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego olej rzepakowy musztarda 200 gram kaszy pęczak 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka orzeszków(...)piniowych ( opcjonalnie) łyżka masła cebula i ząbek czosnku 200 gram pieczarek lub innych grzybów natka Rozbij plastry mięsa z dwóch stron. Oprósz solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę mięsa posmaruj musztardą i połóż listek szałwii. Zwiń i zepnij wykałaczką.Obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Do rondla włóż liść laurowy i  ziele angielskie. Kiedy zrazy się zrumienią, wlej

AZgotuj!
gulasz jagnięcy na hiszpańską modłę 353

Składniki: jagnięcina na gulasz 8 ząbków czosnku 2 cebule 1 pomidor wędzona papryka białe wino sól pieprz Mięso posolić, zrumienić na rozgrzanej oliwie, razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Wszystko zdjąć z patelni i odstawić. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojoną w piórka. Lekko osolić. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i obrany już, smażony czosnek. Przesmażyć. Dodać(...)mięso, wymieszać. Podlać winem i zredukować. Dolać wody tyle, żeby wszystko przykryć. Posolic do smaku, dodać wędzonej papryki. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie

stajnia gołębie od kuchni
Kotlety mielone drobiowe z papryką 294

dzisiejszy obiad polecam pyszne kotlety mielone z papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa mielonego. Następnie(...)mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony

Tradycyjna kuchnia Kasi
MAKARON RAZOWY Z MIĘSEM WOŁOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 105

porcje) - makaron razowy – (200 g) - mięo mielone wołowe (400 g) - pomidor – 3 szt. (300 g) - cebula czerwona (100 g) - pieprz, sól himalajska, oregano Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Mięso przyprawić wedle uznania i poddusić na patelni pod przykryciem z pokrojoną cebulą. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, pokroić w kosteczkę. Dodać  do mięsa. Ugotowany makaron wymieszać z mięsem. Poddusić jeszcze

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
RISOTTO Z MIĘSEM WOŁOWYM I WARZYWAMI 111

Składniki: (na 4 porcje) - ryż basmati – 2 woreczki (200 g) - mięso mielone wołowe (400 g) - warzywa na patelnię – ½ opakowania (220 g) -przyprawy wg. uznania Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać warzywa poddusić jeszcze chwilę. Następnie dodać ugotowany ryż. Całość wymieszać. Posypać ziołami. Całość: 1813,9 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 127

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na Bliskim Wschodzie wieprzowinę (o ile uda się ją kupić) jadają przede wszystkim ekspaci, to jednak ta odmiana za'ataru doskonale sprawdza się w polskich warunkach do marynowania karkówki. Aby przyprawa nie traciła pikantności, przygotowuję(...)małych ilościach, wykorzystując do tego młynek blendera (w taki niewielki młynek, idealny do mielenia przypraw i ziaren do smoothies wyposażony jest blender Breville ).  Po przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki. Karkówkę z najczęściej przygotowuję w wolnowarze, wolno pieczona w niskich temperaturach jest idealna jako danie główne lub wędlina. Ps. Dokładny

Cztery Fajery
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 119

daniem wykwintnym, ale za to bardzo smacznym. Zamiast ćwiartek z kurczaka można w tej marynacie przygotować także polędwiczki drobiowe. Taki obiad można też przyrządzić w wolnowarze, gotując razem z mięsem, przekrojone na połówki lub ćwiartki, ziemniaki, które nabierają wówczas wyjątkowego smaku. Kurczak z sezamem czyli tanie danie Składniki  - proporcje na dwie osoby 2 duże ćwiartki z kurczaka 2 ząbki(...)sklepie Kuchnie Świata Do dekoracji 1 łyżka  sezamu uprażonego przez około 2 minuty na suchej patelni. Przygotowując sezam trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby się nie przypalił. Przygotowanie Mięso myję, zalewam połową marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kiedy mięso nabierze ciemnozłotego koloru zmniejszam płomień do minimum, dodaję przeciśnięty

Cztery Fajery
Sos mięsny do makaronu 152

tarce parmezan  a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :)  Sos mięsny do makaronu - przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli. Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewam łyżką wody, jeśli zbyt rzadki odparowuję nadmiar płynu. Przed podaniem posypuję parmezanem i łyżką świeżo posiekanej kolendry *** Jeżeli wołowina jest

Cztery Fajery
Proste czerwone curry z kurczaka 254

plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem.   wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Na patelni(...)stopni, obroty 2.  Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1.  Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut, w temperaturze 90 stopni, obroty 1-2. Proste czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania