się do dań kuchni japońskiej, to niewiele osób wie, że danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa(...)sezam. Odmiany ramenu Nie ma jednej odmiany ramenu – jest co najmniej kilka rodzajów. Pierwsza „klasyfikacja”, ze względu na rodzaj wywaru, wyróżnia shio (najbardziej tradycyjny ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu
Tradycyjna Kuchnianiepowtarzalnego smaku. 1 kg szynki wieprzowej 1/4 białej kapusty 2 marchewki 2 cebule 1 pietruszka 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę. Kapustę i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, smażymy kilka minut(...)czym wlewamy 1 litrt wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw przez około 1,5 godziny. 3. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do garnka, gotujemy jeszcze kilka minut aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnizamiast mielonego Nie wiemy czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma liczną rodzinę na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i na Bałkanach. To kofty, czyli kebaby z mięsa mielonego nadzianych na patyki. Słowo kofta, które wywodzi się z języka staro perskiego, oznacza po prostu: mleć. Co tu dużo mówić, kuzyn naszego mielonego z Bliskiego Wschodu bije nasz kotlet(...)duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać
Niedzielny kucharzSkładniki: łopatka wieprzowa 3 spore cebule główka czosnku tymianek oregano oliwa z oliwek czerwone wino (1/2 butelki) sól pieprz Na rozgrzanej oliwie mięso obsmażyć na rumiano, dodając trochę soli. Wyjąć i odłożyć. Na tej samej oliwie zeszklić, dodając tymianek i oregano, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek – tylko obrany z łupinek. Zdjąć z patelni i zblendować na gładki(...)wlać do garnka do duszenia, włozyć mięso, dodać wina, zagotować i troche zredukować. Dolać wody (lub bulionu, jeśli akurat jest pod ręką) posolić i popieprzyć do smaku i dusić, aż mięso będzie miękkie. Podawać na przykład z ziemniakami smażonymi z czosnkiem
stajnia gołębie od kuchnipapryka ostra 1/2 łyżeczki, cebula podsmażona 1 sztuka, woda 1 szklanka z papryki odciąć czubek, usunąć gniazdo nasienne, opłukać pod zimną wodą ryż ugotować do miękkości, odcedzić na durszlaku mięso mielone dokładnie wymieszać na kleistą masę z posiekanym koperkiem, wystudzonym ryżem, przyprawą do mięsa mielonego, podsmażoną cebulką na oleju, jajkiem,papryką ostrą farszem napełniać papryki, układać w szybkowarze na rozłożonym(...)smakuje na ciepło i na zimno - papryka faszerowana w naszym domu jest bardzo lubianą potrawą i na ciepło i na zimno, farsz może być z ryżem, kaszami, makaronem z mięsem lub warzywami..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwody 2 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz słodka papryka ostra papryka odrobina oleju Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Przygotowane mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i posolić. Za pomocą noża - czosnek rozetrzeć i dodać go do mięsa. Przygotowane żeberka(...)wstawić na kilka godzin do lodówki, ponieważ muszą się zamarynować. Po upływie czasu, do szybkowara wlać olej (ma delikatnie przykryć dno garnka) i rozgrzać go. Następnie obsmażyć żeberka. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w półplasterki. Do tego samego garnka dodać cebulę. Chwilę przesmażyć. Na sam koniec do szybkowara przełożyć kiszoną kapustę (jeśli jest
Ugotowaćulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy można przygotować we własnej kuchni. Na stripsy nadają się piersi, ale według mnie lepsze jest mięso z uda - jest bardziej soczyste i ma bardziej wyrazisty smak. Dlatego na stripsy polecam trybowane udziki z kurcząt. Do tego przyprawy oraz świeży olej i chrupiąca przekąska gotowa
Korniszonkitroszku się namęczyłam bo wieczorową pora zrobić, dobre, zdjęcie to cud, ale myślę że nie jest najgorzej i zjadliwe są te zdjęcia :D Składniki na 2 osoby: 250 g mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki 1 puszka pomidorów (mogą być z bazylią) 1 mała puszka mieszanki fasoli czerwonej z kukurydzą (212 ml ) 1 mała czerwona papryka 1 cebula mała(...)według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni z oliwą/olejem przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy, paprykę pokrojoną w kostkę i mięso mielone, solimy i pieprzymy całość i przesmażamy. 3. Kiedy mięso się troszkę przysmaży dodajemy puszkę pomidorów, oraz przyprawy, całość dusimy z 10 minut. 4. Po tym czasie dodajemy kukurydzę wraz
Gotowanie...to proste !Kotleciki mielone z cukinią Chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie i soczyste w środku kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i cukinii. Warzywa dodają im wspaniały smak oraz aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cukinia lub pół większej 1 nieduża cebula(...)muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i razem z cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte warzywa dodajemy do mięsa i mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami (przyprawy dodajemy do smaku) na jednolitą masę *** *** Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i lekko
Blog z Apetytemdynią piżmową pieką się razem w piekarniku. 1 kurczak zagrodowy 3 łyżeczki ziół prowansalskich ( lub własna kompozycja: rozmaryn, tymianek, cząber, szałwia) 2 łyżeczki soli olej rzepakowy do natarcia mięsa czosnek 2 ząbki skórka z cytryny ok 1 łyżeczki dynia piżmowa szczypta cynamonu sól 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki oleju Dynię piżmową obraną ze skórki(...)oleju ze szczyptą soli, cynamonu, miodu z łyżką octu jabłkowego. Kurczaka natrzeć ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc. Kurczaka włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny. 30 minut przed końcem
AZgotuj!zwykły dzień . Przygotowanie nie jest trudne i wbrew pozorom nie zajmuje też dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą kto nie lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula(...)kiedy zacznie wrzeć , zestawiamy z kuchenki i wkładamy do niego plastry schabu , przykrywamy , zostawiamy tak na 3 minuty . Wyławiamy i pozostawiamy do ostygnięcia . Ten proces pozwoli na zachowanie soczystości mięsa i skróci czas przygotowania Liście kapusty włoskiej spażamy wrzątkiem i wycinamy z nich twarde części . Jak zmiękną , odstawiamy do wystudzenia . Proces dokładnie jak przy gołąbkach Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna
Ogrodnik w podróżypiekarnika z rożnem to zachęcam do przygotowania kurczaka pieczonego na słoiku. Tak, tak - wystarczy kurczaka "nabić" na słoik i uwierzcie mi na słowo - jest to rewelacyjny sposób na upieczenie mięsa drobiowego, ponieważ kurczak będzie miał soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kurczaka pieczonego na butelce (przepis tutaj: http://ugotowac.blogspot.com/2018/06/kurczak-pieczony-na-butelce-podany-z-mlodymi-warzywami.html ), a dzisiaj prezentuje
Ugotowaćporcje) - filet z piersi kurczaka - (300g) - olej kokosowy - (20 g) - miód - (30 g) dodatkowe przyprawy: - pieprz czarny - 1/2 łyżeczki - przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka - imbir mielony 1/3 łyżeczki WYKONANIE: Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce) Gotowe mięso wyłożyć na patelnię teflonową, smażyć z obu stron, do momentu
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasjajko - 1 szt natka pietruszki żółty ser - 1 plaster wegeta sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie : Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na folii spożywczej. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Kurki oczyścić, umyć, pokroić, dodać do cebuli, razem podsmażyć, doprawić Vegetą i pieprzem, ostudzić(...)ostudzonych grzybów wybić jajko, dokładnie wymieszać. Wyłożyć grzyby na mięso, na grzybach ułożyć natkę pietruszki i pokrojony ser, zwinąć roladę za pomocą folii spożywczej i zawinąć jak cukierek. Przełożyć roladę na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 20 minut, po tym czasie, rozciąć folię i piec jeszcze do zrumienienia mięsa. Smacznego ! (function
Kuchnia DanusiPerliczka, ptak którego mięso zostało zapomniane, nie wiedzieć czemu. Ma bardzo zdrowe, ciemne, chude, lekkostrawne mięso. Smakiem mięso perlicy przypomina dziczyznę, a ponieważ jest ciemne należy odpowiednio je przygotować aby nie przesuszyć bo wówczas jest niesmaczne. Ja dziś upiekłam ptaka zwijając go w szynkę parmeńską, z jabłkami i ziemniaczkami. Rezultat jest taki że obiad zniknął bardzo szybko z talerzy, polecam
Moje Małe Czarowanie