mięso - 63110 przepisów (strona:955/4208)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami 236

ścinamy białą błonkę z jej boku. Kroimy w lekko ukośne plastry o grubości około 1 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i przesmażamy na niej kawałki mięsa. Podczas smażenia oprószamy je delikatnie solą i pieprzem. Gdy polędwiczki będą rumiane z obydwu stron, dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz sos sojowy. Po 2-3 minutach podlewamy je wodą, przykrywamy(...)przykrywką i dusimy przez 30 minut. Po tym czasie do mięsa wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 5 minut. Do mięsa dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy aby uzyskać aksamitny sos. Doprawiamy całość solą i ostrą papryką. Podgrzewamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Nuggetsy a'la KFC 515

jeśli ktoś lubi jedzenie typu fast food. W domu wszyscy lubimy, więc nie zawsze jadamy fit. W sumie to rzadko jadamy fit :)  Składniki na nuggetsy: * ok. 60 dkg mięsa z kurczaka np. z udek * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 3/4 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso z kurczaka pokroiłam na drobniejsze kawałki(...)długości i 3 cm szerokości.  Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki.  Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki

Pieprzyć z Fantazją
Rosół z kaczki 225

kaczce. Cebulę przekroić na pół i mocno ją opalić aby nabrała dymnego aromatu. Dodać do warzyw. Dołożyć listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą tak, aby całe mięso i warzywa były przykryte. Garnek przykryć, włączyć palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości a rosół przecedzić. Na tym etapie, jeśli(...)rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki

My simple kitchen
Pomysł na kotlety z kurczaka i komosy ryżowej 161

Pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Mięsa i kaszy. W tym przypadku była to komosa ryżowa i mięso pozostałe z pieczonego kurczaka. Do pozostałości z obiadu dodałam startą cukinię. Starłam ją na tarce o dużych oczkach, lekko posoliłam i zostawiłam, aby puściła sok. Odciśniętą z nadmiaru soku wymieszałam z komosą ryżową (ok. szklanki ugotowanej) oraz posiekanym mięsem (również ok. szklanki

Kucharzyca
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 207

było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie(...)zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny, gdyż patelnia nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już

Smaki Na Talerzu
POTRAWKA Z KURCZAKA Z ROSOŁU 131

Przyrządzenie potrawki z kurczaka to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałego z obiadu rosołu i mięsa. Prosty, szybki, smaczny i tani obiad. W większości domów w niedzielę na obiad gości rosół a w poniedziałek przerabiamy go na pomidorówkę. Jednak ja bardzo często przyrządzam tą właśnie potrawkę, uwielbiana przez moją rodzinę :) Składniki: * 3 łyżki masła * 2 łyżki mąki * 2 szklanki rosołu * pół(...)szklanki śmietanki 12% * 3 żółtka * sok z połowy cytryny * około 1 łyżki cukru Dodatkowo drobno pokrojona marchewka i mięso z rosołu. wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić z tego zasmażkę. Następnie wlać rosół, wsypać cukier i dodać sok z cytryny, zagotować co chwilę mieszając. W szklance wymieszać śmietanę z żółtkami. Przygotowaną zawiesinę wlać do sosu, wymieszać

Zrób to smacznie
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 160

było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie(...)zapieczone w piekarniku piersi kurczaka wyszły pyszne i soczyste. Nie wiem czy to kwestia samego mięsa, czy jednak nowego sprzętu, ale dawno już nie jadłam tak soczystej piersi. Oczywiście z przyzwyczajenia podsmażone piersi przełożyłam do naczynia do zapiekana. Pod koniec zorientowałam się, że zabieg ten był zbędny, gdyż patelnia nadaje się do tego celu idealnie… Cóż, następnym razem już

Smaki Na Talerzu
Schab duszony w sosie cebulowym 236

także do różnych kluseczek. składniki: 800 g schabu 450 g cebuli ok 800 ml gorącej wody sól,pieprz 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku olej lub smalec do podsmażenia mięsa Schab pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę. Na odobinie oleju lub smalcu obsmażyć z obu stron plastry(...)schabu. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać pokrojoną cebulę oraz 2 listki laurowe i majeranek. Całość dusić aż mięso bedzie miękkie. Gdy mięsko będzie już miękkie plastry schabu przełożyć na talerz. Wyłowić listki laurowe a wywar z cebulą zmiksować blenderem aby go zagęścić. Sos można zmiksować niedokładnie pozostawiając kawałki cebuli lub całkowicie na gładko, wedle uznania.  Jeśli

Monia miesza i gotuje
Kotlety z indyka z pieczarkami 213

Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 150 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki (około 1/2 szklanki) 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz czarny bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso mielimy. Kajzerkę zalewamy mlekiem i moczymy około 15 minut aby namiękła. Cebulę(...)pieczarkami i smażymy od czasu do czasu mieszając. Podczas smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Gdy cebula będzie szklista a woda z pieczarek odparuje odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie wyrabiamy ręką jednolitą masę. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi a następnie obtaczamy

Qchnia po prostu
Polędwiczka z sosem pieczeniowym pomarańczowo-żurawinowym 168

wędlina zawsze smakuje znakomicie, a zbliżające się święta są najlepsza okazją, aby zagościła na naszych stołach. Dzisiaj propozycja przedświąteczna na polędwicę z sosem pieczeniowym z nutą pomarańczy i żurawiny. Mięso wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos świetnie je uzupełnia.  Przy okazji chciałam Was zachęcić do zajrzenia na stronę Ambition ( klik ), gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów(...)duża polędwiczka wieprzowa po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu  2 łyżki majeranku 1 ząbek czosnku 1 szklanka wody 250 ml soku pomarańczowego 2 łyżki konfitury żurawinowej do mięs Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Polędwiczkę obsmażamy  z każdej strony na głębokiej patelni. Kiedy polędwica

Bon appetit mon amie
Pieczona gęś 171

Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem  luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc nie jest to danie codzienne, a wręcz od święta. Ja zakupiłam połówkę takiej gęsi. Jeżeli chodzi o pieczenie całej gęsi, warto wiedzieć, że odstające nogi i skrzydła muszą być przymocowane do tuszki, ponieważ w pieczeniu łatwo wysychają i się szybko przypiekają. Końcówki skrzydeł można po prostu odciąć(...)niewielką ilością gorącej wody lub bulionu. Wierzch polać gorącym tłuszczem, np. smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (220°) Piec 3-4 godziny, w zależności od wielkości gęsi, aż do miękkości mięsa. Pamiętać o częstym polewaniu mięsa powstałym wywarem. Ja podałam z duszona kiszona kapustą. Kapustę gotowałam w garnku firmy  Ambition

Kulinarne przemyslenia
Sałatka królewska 2226

żółtego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu szczypta granulowanego czosnku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz doprawiamy solą (uwaga! sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Mieszamy(...)Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w grubą kostkę. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę (warto pozostawić go na sicie, a następnie osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym). Seler konserwowy osączamy z zalewy (lekko można jeszcze odcisnąć nadmiar

Smaki Na Talerzu
Frittata ze szpinakiem i mozzarellą 142

lekkie śniadanie lub kolację. Samo przygotowanie jest bardzo proste i warto czasami zrobić przyjemność bliskiej osobie, serwując jej pyszny posiłek. Frittata to włoskie danie z jajek z dodatkiem mięsa, serów i warzyw, przypomina dużego i bardziej bogatego omleta. Powinno się ją smażyć cały czas na małej mocy palnika i pod koniec wykorzystując duży talerz lub pokrywkę obrócić, ale ja raczej(...)frittaty mogą być dowolne, ale podstawa to dobrej jakości jajka od kur z wolnego chowu. Frittatę czasami nazywam sprzątaczką lodówki, gdyż często trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą: średnia cukinia papryka 4 - 5 mięsistych

Kuchcik gotuje
steki z ligawy cielęcej, z sosem holenderskim 559

Składniki: po dwa steki na każdą osobę sól pieprz oliwa z oliwek masło sos holenderski Przygotować sos holenderski, zostawić nad gorącą wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso. Zrumienić z każdej strony (w sumie 3 – 4 minuty z każdej, obracając ze dwa razy). Solić i pieprzyć już zrumienione. Na koniec włożyć kawałek masła i przechyliwszy patelnię, polewać(...)mięso. Zdjąć z ognia. Ułożyć mięso na talerzach, polać sosem, podawać

stajnia gołębie od kuchni

Proponowane wyszukiwania