mięso - 63110 przepisów (strona:955/4208)

makaronowa zapiekanka tzw. czyszczenie lodówki... 142

Składniki: makaron rurka 1 opakowanie, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, mięso z kurczaka z rosołu, papryka kolorowa 3 sztuki, pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra, marchewki mini mrożone 1/2 opakowania, śmietana 12% 200 ml, ser żółty 15 dag, pieprz mielony 1 łyżeczka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie, tarta bułka 4 łyżki, masło(...)łyżki, koperek 1 pęczek na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso z rosołu i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać z 3 minuty pomidory zmiksować blenderem i wlać do mięska, można również dodać sok pomidorowy zamiast świeżych pomidorów, dodać wcześniej ugotowane mini marchewki do mięska dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka w warzywach 194

Ząbek czosnku Sól Pieprz Pieprz ziołowa Wykonanie Na wstępie myjemy i obieramy warzywa , następnie wszystko razem blendujemy wraz z czosnkiem ,dodajemy nasze przyprawy  ,po czym dokładnie nacieramy nasze mięso i odstawiamy na 2,3 godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy nasze mięso z lodówki, przekładamy do  naczynia żaroodpornego i pieczemy około 2 godzin na 160 stopni(...)czasie nasze mięso będzie miękkie soczyste i bardzo aromatyczne .                                           Smacznego

Mój Smak
pieczeń cielęca 293

Składniki: kawałek cielęciny na pieczeń (w zależności od liczby osób) sól pieprz majeranek oliwa z oliwek masło Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zrumienić dokładnie z każdej strony na oliwie z masłem. Przełozyć do brytfanny i piec pod przykryciem około 40 minut w 160°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu wypływa przezroczysty sos. Wyjąć z pieca, dać chwilę odpocząć(...)pokroić i podawać (najlepiej z sosem pieczeniowym) Sos: mąka ocet balsamiczny whisky sól pieprz Ponownie rozgrzać patelnię, na której było obsamażane mięso, wsypać dwie łyżki mąki, przesmażyć. Dolać wodę, rozprowadzić, do uzyskania konsystencji sosu. Dolać szklankę whisky, podpalić. Dodać ocet balsamiczny, żeby sos był kwaskowaty, sól, pieprz, sos worcestershire. Chwilę zredukować

stajnia gołębie od kuchni
Świąteczny bigos + film 136

Świąteczny bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia.     składniki na 4 litry bigosu(...)angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą i moczymy przez godzinę, po czym odcedzamy. Wędzony boczek kroimy w kostkę. Mięso kroimy na niezbyt małe kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz od czasu do czasu mieszając, dodajemy

Smakowite Dania
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 185

Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym wykwintny obiad lub przystawka w 30 minut Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym pokochałam od pierwszego kęsa. Delikatne, soczyste mięso bez grama tłuszczu i pyszny sos. Trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Pięknie będą się prezentować na świątecznym stole. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym z dodatkiem tuńczyka można traktować zarówno jako przystawkę, jak i główne danie obiadowe(...)patelni na ciemno złoty kolor i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 20 minut. W międzyczasie przygotować sos. Przepis na sos z kaparów i tuńczyka do mięs Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać tuńczyka i zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nietypowe sztućce 126

istnieje jakaś jedna prosta zasada, która na eleganckim przyjęciu pozwoli nam zgadnąć, po które sztućce powinniśmy sięgać przy kolejnych daniach - nawet jeśli nie wiemy ile ząbków ma widelec do mięsa albo jak wygląda nóż do steków? - W zależności od menu i rodzaju przyjęcia możemy wyróżnić dwa typu ułożenia nakrycia - nakrycie podstawowe oraz nakrycie rozszerzone. Szczęśliwie w obu przypadkach zasada postępowania(...)bardzo charakterystyczne. Widelec ma cztery ząbki i jest szerszy w środkowej części. Z kolei nóż jest ostro zakończony i nieco ścięty, co ma ułatwić oddzielanie ości od mięsa. Największą różnorodność sztućców faktycznie spotykamy w przypadku owoców morza i ślimaków. Widelce do ślimaków mają dwa ząbki i są serwowane ze specjalnymi szczypcami. Z kolei widelec do homara jest bardzo długi, zakończony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort naleśnikowy z mięsnym ragù i pieczarkami (Torta di crepes con ragù di carne e funghi champignon) 159

lasagne. Non posso quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :)   SKŁADNIKI Mięsne ragù 500 g passaty pomidorowej 450 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wołowego 300 g mięsa mielonego wieprzowego 10 suszonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek s ó l, pieprz Naleśniki(...)pomidory kroimy na cienkie plasterki. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy szalotk ę oraz czosnek.  Po  ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor.  Na koniec dodajemy pieczarki, passatę pomidorow ą, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, suszone pomidory oraz  1 łyżeczkę ziół prowansalskich ;  doprawiamy

La grande e la piccola cuoca
Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem 141

dzień świąt.   Dobra biała kiełbasa   Najważniejszym elementem tego dania jest oczywiście dobra biała kiełbasa. Czyli taka która jest w naturalnym jelicie z dużą ilością mięsa i aromatycznymi przyprawami, o naturalnym składzie samo mięso i przyprawy. Taka właśnie jest kiełbasa biała wieprzowa NATURRINO (link) Najczęściejbiała kiełbasa kojarzy się właśnie ze świętami Wielkiejnocy(...)Natomiast ja przygotowuję ją okrągły rok, również na Boże Narodzenie. Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem kapitalnie sprawdzi się jako alternatywa dla długo pieczonych mięs lub jako danie uzupełniające świąteczny stół.   Wraz z firmą Sokołów życzymy Wam udanych świąt oraz dużo wolnego czasu, spędzonego w rodzinnym gronie. Biała kiełbasa ze śliwami

kuron.com.pl
Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka 214

Często mnie pytacie o propozycje obiadowe albo na kolację dla diabetyka. Zobaczcie, to jest idealny obiad dla osoby z cukrzycą. Chude mięso, w moim wydaniu pierś kurczaka i duuużo warzyw. Mało węglowodanów i dużo sycącego białka. Pierś kurczaka jest popularnym mięsem wśród osób będących na diecie. Jednak czy można ją przygotować tak, żeby jednocześnie było dietetycznie i smacznie? No pewnie(...)można! Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Mięso przygotowałam na parze, a jako dodatek przygotowałam miskę chrupiących sałat z lekko słodkim dressingiem. Pierś kurczaka dosyć często się pojawia w moich propozycjach, które mam nadzieję nie są oczywiste i nudne. Na Waszą uwagę zasługują na przykład roladki z kurczaka faszerowane łososiem czy drobiowe roladki saltimbocca . Zresztą, sami poszperajcie w archiwum bloga

Dietolog
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym 325

Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, płuczemy i kroimy w jednocentymetrowe plastry, które następnie lekko pobijamy tłuczkiem do mięsa Przygotowane mięso oprószamy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i obsmażamy każdy kawałek mięsa z obu stron na złoty kolor

Księga-Smaku
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 176

dotyczącymi jedzenia. Adwent na Wschodzie nazywany bywa Małym Postem, gdyż rygory żywieniowe, co można a czego jeść nie należy są mniejsze niż przed Wielkanocą, ale obowiązuje wstrzemięźliwość od jedzenia mięsa, czy nabiału. W Kościele rzymskim, post dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów(...)pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu poczuliśmy potrzebę zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami, opartego o składniki zdrowe, o właściwościach oczyszczających organizm. Postanowiliśmy wyszukać zestaw postnych przepisów na okres przedświąteczny, żeby przygotować lepiej organizm na świąteczny wypas. Pomysł nie jest dyktowany

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonymi pomidorami 217

ścinamy białą błonkę z jej boku. Kroimy w lekko ukośne plastry o grubości około 1 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i przesmażamy na niej kawałki mięsa. Podczas smażenia oprószamy je delikatnie solą i pieprzem. Gdy polędwiczki będą rumiane z obydwu stron, dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz sos sojowy. Po 2-3 minutach podlewamy je wodą, przykrywamy(...)przykrywką i dusimy przez 30 minut. Po tym czasie do mięsa wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 5 minut. Do mięsa dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy aby uzyskać aksamitny sos. Doprawiamy całość solą i ostrą papryką. Podgrzewamy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Nuggetsy a'la KFC 499

jeśli ktoś lubi jedzenie typu fast food. W domu wszyscy lubimy, więc nie zawsze jadamy fit. W sumie to rzadko jadamy fit :)  Składniki na nuggetsy: * ok. 60 dkg mięsa z kurczaka np. z udek * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 3/4 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso z kurczaka pokroiłam na drobniejsze kawałki(...)długości i 3 cm szerokości.  Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki.  Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki

Pieprzyć z Fantazją
Rosół z kaczki 207

kaczce. Cebulę przekroić na pół i mocno ją opalić aby nabrała dymnego aromatu. Dodać do warzyw. Dołożyć listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać wodą tak, aby całe mięso i warzywa były przykryte. Garnek przykryć, włączyć palnik i na bardzo małym ogniu gotować przez około 2-3 godziny. Następnie wyjąć warzywa i kości a rosół przecedzić. Na tym etapie, jeśli(...)rosół wyszedł bardzo tłusty, można zebrać nieco tłuszczu z wierzchu zupy. Pozostałe na kościach mięso obrać a marchewkę pokroić. Rosół doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący, z ugotowanym makaronem, marchewką i ewentualnie kawałkami mięsa z kaczki

My simple kitchen