mięso - 63110 przepisów (strona:952/4208)

Kotlet zbójnicki 142

duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie(...)Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe to zapraszam po przepis! SKŁADNIKI: 1 kg schabu, u mnie bez kości, pokrojony w plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki czosnku 10 łyżek oleju sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Domowe pyzy z mięsem 186

Bardzo często na naszym stole pojawią się potrawy regionalne według dnawych receptur. Uwielbiam potrawy z ziemniaków, które przygotowuję na wiele sposobów. Na prośbę mojej rodziny zrobiłam domowe pyzy z mięsem, które wyszły rewelacyjne w smaku . Pyzy z mięsem możemy podać jako zimowy obiad lub na kolację. Moje ulubione to odsmażane na oleju z dużą ilością zasmażki :) Pyzy z mięsem

Kulinarne pyszności Molki
Kociołek rozmaitości z żeberkami i kapustą 173

łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej  wody  1 kostka bulionowa Vegeta Natur - bulion warzywny  (więcej produktów tu ) Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki po 2 żeberka. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy majerankiem, odstawiamy na godzinę. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka do zapiekania(...)naczynia z żeberkami.  Dodajemy sos sojowy, miód oraz whiskey. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut. Pod koniec duszenia do kapusty dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości

Bon appetit mon amie
Smażony kurczak 139

wielu stołach w niedzielę gości rosół. Głównie drobiowy. Zazwyczaj wtedy zostaje wiele mięsa do wykorzystania. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele. Potrawka z kurczaka, kotlety mielone. Tym razem proponujemy Wam danie na szybko. Składniki 1 kg udek z kurczaka (ugotowanych) 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka Przygotowanie Mięso z kurczaka porcjujemy. U nas do gotowania rosołu(...)drobiowego wykorzystaliśmy udka z kurczaka. Z nich usunęliśmy skórę, obtoczyliśmy w oleju z dodatkiem przyprawy i przełożyliśmy do pojemnika, szczelnie zamkniętego, by mięso nie wysuszyło się. Na drugi dzień na rozgrzanym oleju usmażyliśmy je na złoto, osączając z oleju na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1961

Soczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz(...)Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Gotowe kotlety układać

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl 228

250g pieczarek łyżka masła 1 papryka czerwona Gulasz z szynki z pieczarkami Przygotowanie: Szynkę płuczemy, oczyszczamy z błon, i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone mięso, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i dodajemy do karkówki, chwilę(...)razem smażymy, następnie całość oprószamy jedną łyżką mąki, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Obsmażone mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy ½ L wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, dodatkowo dodajemy szczyptę chili i płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w grube pół talarki, na patelni

Księga-Smaku
Roladki schabowe z pieczarkami w sosie 131

dzielimy na mniejsze kawałki. 2/3 z nich wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Gotowe odcedzamy i rozdrabniamy (lub mielimy w maszynce do mięsa). Następnie wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje. Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy(...)olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę. Po 30 minutach dorzucamy do mięsa pozostałe nam pieczarki. Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je. Do sosu dolewamy dodatkowo 200 ml wody/bulionu, czekamy, aż się zagotuje. W kubeczki łączymy śmietanę z mąką, dolewamy do niej trochę

PatiGotuje
Chłopski kociołek – obiad jednogarnkowy w 30 minut! 292

Chłopski kociołek Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam!     Składniki(...)mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Blog z Apetytem
Klops z leśnymi grzybami 198

Składniki : ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone) sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka majeranek, oregano i koperek suszone  ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny Przygotowanie: Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć

Proste Potrawy
Cukinia a la lazania 176

rodzaj makaronu. W mojej wersji makaron zastąpiłam cukinią i tak powstała moja wersja. Smaczna sprawa. No i odchudzona o makaron. Polecam. Składniki: 3 młode, małe cukinie 400 g mięsa mielonego ( ja miałam z szynki ) Kukurydza w puszce ( mała ) 500 g pieczarek Sól Pieprz Sos pomidorowy ( do spaghetti ) Olej Vegeta ( naturalna ) Ser typu gouda Wykonanie: Cukinie kroimy na plastry ( podłużne(...)naturalną vegetą ( samodzielnie zrobioną, przepis na blogu ). Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pierzem. Wykładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, również je przyprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy kolejno plastry cukinii, mięso mielone, pieczarki i kukurydzę. Polewamy sosem pomidorowym ( ja użyłam własnego, do spaghetti,  przepis

Smaki Ewy
Gulasz warzywny na batatach fioletowych 184

Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego.  Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od razu do zakupowego koszyka wskoczyły.  Pomysł przyszedł tak przypadkowo, tak trochę nietypowo :p  Dużą ilość warzyw przygotowałam, i za gotowanie się zabrałam.  Do gotujących warzyw dodałam  NATUR VEGET przyprawy(...)doprawiłam i słodko ostry gulasz zrobiła.  Danie wyszło bardzo oryginalne, zdrowe, warzywne, dla ciekawych nowych smaków idealne.  Gulaszem je nazwałam, bo taką konsystencję uzyskałam, a fioletowe bataty mięso czerwone imitują i świetnie smakują.  Polecam dla tych co mięsa nie zjadają i tym co o zdrowie dbają.  NATURalnie, wszystkim smakowało, no cóż trochę przygotowałam za mało

Moniki Smakołyki
Schab pieczony w pietruszkowej marynacie 216

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku. 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli, 50 ml oleju, PRZYGOTOWANIE(...)Czosnek przeciskam przez praskę. Do czosnku dodaję wszystkie przyprawy. Mieszam. Schab nacieram dookoła mieszanką przypraw i czosnku. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso przekładam do naczynia do pieczenia. Schab skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas mięso polewam wytworzonym sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
GALARETA WIEPRZOWA BEZ ŻELATYNY (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 363

soli. Wywar mięsny gotować 90 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodać obraną cebulę, marchew, pietruszkę i 1 ząbek czosnku w koszulce. Gotować kolejne 90 minut. Gdy mięso odstaje od kości, odcedzić rosół, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Na dnie foremek ułożyć kilka plasterków marchewki, mięso i zalać rosołem doprawionym do smaku solą, pieprzem

Ola la LCHF