mięso - 63110 przepisów (strona:965/4208)

Środa: Enchilada 318

placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze sos. Sos enchiladas oczywiście. W polskich sklepach rzecz bardzo trudno osiągalna, ale też(...)winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj czerwoną fasolę i kilka łyżek sosu enchilada. Posól i popieprz. Krok 3 Nastaw

Niedzielny kucharz
PLACUSZKI WARZYWNE 196

Ciągle uczę się jeść bez mięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę(...)się wegetarianką.Osobiście tak samo mogę się odnieść do mięsożerców,że to oni są wariatami.Ja do tego musiałam dojrzeć,dorosnąć ale przede wszystkim ogromny wpływ na to ma jakość mięsa,które jest nam dostarczane.Poza tym przeraża mnie transport zwierząt,które są przewożone na ubój,życie kur na fermach,jest to coś strasznego i ja nie chcę przykładać do tego ręki

pieprzny smaczek
Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą 196

opublikować, a późniejsze upały nie sprzyjały takim przepisom. Teraz, u progu nadchodzącej jesieni, ten przepis wydaje się być idealny.  Składniki na 4-5 porcji: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 papryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora(...)nasionka i posiekać jak najdrobniej. Jak ktoś lubi ostre smaki, to może pozostawić nasionka. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i podsmażyć, cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy widelca. Dodać czosnek, por i marchewkę. Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie gotowanie, czyli makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym 175

ochotę na coś pysznego, czego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? Oto makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym. Kulinarna gratka dla wszystkich, którzy lubią brokułowy posmak w połączeniu z mięsem. To danie po prostu rozpływa się w ustach. To także świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, które bardo często nie lubią brokułów. Potrawa jest sycąca, pachnąca przyprawami(...)łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka (u Agaty ziołowa) ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml śmietanki 30% 300 g makaronu (u Agaty penne) Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich zbędnych błonek i kroimy w kostkę o średniej grubości, dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy najlepiej rękoma (mięso najlepiej zamarynować godzinę wcześniej, przed planowanym gotowaniem). Brokuł dzielimy

KulinarneImpresje.pl
Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i pomidorami 167

szpinak świeży (200 g) 200 ml śmietany 30% 10 suszonych pomidorów z zalewy z ziołami 10 pomidorków koktajlowych mąka sól pieprz Na patelnię wrzucam masło (2 łyżki), dodaję olej. Mięso solę, pieprzę, obtaczam w mące. Smażę z obydwu stron na złoty kolor. Przekładam mięso na talerz. Dokładam 1 łyżkę masła na patelnię. Wrzucam cebulę i czosnek (rozmiażdżony) chwilę duszę. Dodaję(...)szpinak. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodaję mięso. Chwilę musi się podusić tak samo ze szpinakiem (około 15 minut), od czasu do czasu mieszam. Dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory. Duszę (około 15 minut) – mieszam czasami. Zalewam śmietaną 30%, solę, pieprzę. Duszę jeszcze jakieś 10-15 minut. Dodaję pokrojone świeże pomidorki koktajlowe, duszę 2 minuty. Podaję

MojaQchnia.pl
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 202

grubym dnem rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu, wykładamy na nią masło klarowane. Na gorącą patelnię kładziemy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy, aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso(...)jednej strony możecie być pewni, że ryba się nie połamie i nie przywrze do patelni. Odwracamy ostrożnie kawałki ryby i dosmażamy z drugiej strony – do momentu aż płatki mięsa zaczną się od siebie widocznie oddzielać, a płyn wypływający z ryby będzie całkowicie przejrzysty. Przy kawałkach dorsza o wysokości 3-3,5cm zajęło mi to 4-4,5 minuty na stronę

Karo in the Kitchen
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 158

kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już nie będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony(...)passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać.  Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci. Dodać czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę

Stare Gary
Wieprzowina w curry z brzoskwinią 270

kawałek schabu w inny sposób. Bez mleka kokosowego, bez ananasa… lenistwo wzięło górę i wykorzystałem to, co miałem w domu. Składniki (na 2 osoby): 100g schabu lub innego mięsa wieprzowego pół czerwonej papryki 1 cebula 1 brzoskwinia 200ml śmietanki 30% pół łyżeczki curry sos rybny szczypta cynamonu ząbek czosnku sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso należy pociąć w słupki(...)pokrojoną w piórka cebulę, starty czosnek, szczyptę cukru i kilka kropli sosu rybnego. Całość mieszamy, żeby cynamon i czosnek się nie przypaliły. Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do mięsa. Podobnie postępujemy z obraną brzoskwinią. Całość podduszamy kilka minut i dodajemy curry oraz śmietankę. Gotujemy kilka minut, aby śmietanka lekko odparowała i sos zgęstniał i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy

Jacob Tastes
Cukiniowe lasagne z sosem ze świeżych pomidorów 202

prosto z ogródka. Zawsze mam w ogrodzie mnóstwo ziół. Są ozdobą ogrodu, pięknie pachną i wabią owady. Zawsze są pod ręką jak pragnę coś ugotować. Cukiniowe lasagne przyrządziłam z mięsem. Z powodzeniem możecie zrezygnować z mięsa i użyć więcej warzyw i serów, a jeśli macie pod ręką włoskie salsiccia to też możecie je wykorzystać. Sos pasuje również do tradycyjnego lasagne(...)być kolorowe 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła 3 ząbki czosnku 1 kg mieszanych pomidorów garść świeżego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka suszonej bazylii 800 g mielonego mięsa 1 łyżka soli czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki paczka żółtego sera plęsniowego 1 kulka mozzarella, 125 g 3 łyżki oliwy Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij

codojedzenia
Sałatka makaronowa z mięsem mielonym 165

rewelacyjnie. Po schłodzeniu smakuje wybornie. Dzięki aksamitnemu i delikatnemu czosnkowemu sosowi od Folwark smaki wszystkich składników są wyraźnie wyczuwalne. Składniki 250 g makaronu kritharaki (w kształcie ryżu) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 3 ogórki kiszone 1 garść grzybów(...)łyżki sosu czosnkowego od Folwark sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, mięso mielone, pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, pokrojone w kostkę grzyby, obrane i pokrojone w kostkę ogórki, lekko oprószamy solą i pieprzem. Smażymy przez kwadrans na największym płomieniu, cały czas rozdrabniając mięso

R'n'G Kitchen
Duszona wołowina z imbirem 188

Składniki: 0,5 kg wołowiny extra 1 łyżka oleju 1/2cebuli 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka suszonego imbiru sól, pieprz 1 łyżka mąki Przygotowanie: mięso umyj, pokrój w plastry, obsyp solą i pieprzem cebule obierz i pokrój w piórka na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka na tej samej patelni podsmaż cebulę(...)dodaj ją do garnka dorzuć ziele angielskie i liść laurowy zalej mięso wodą niewiele ponad jego poziom dodaj imbir duś na niewielkim ogniu ok 90 minut pod koniec gotowania dodaj rozrobioną w połowie szklanki zimnej wody łyżkę mąki, żeby zagęścić sos podawaj z ulubionymi dodatkami Inne moje przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kuchnia polska dawniej i dziś 198

jedzono także dużo warzyw, które podawano przede wszystkim gotowane: w wodzie lub na rosole. Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły one element sosów. Warzywa łączono głównie z mięsem i kaszą, a także z nabiałem i grzybami. Jedzono dużo kasz, które zastępowały ziemniaki. W powszechnej opinii, tradycyjna kuchnia polska uznawana była za kuchnię ciężką i tłustą. Czas na zmiany(...)odżywiają się już trochę inaczej niż rodzice, czy dziadkowie. Młodsze pokolenie stara się dostosowywać potrawy tradycyjne do współczesnych wzorów odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Dlatego zauważamy spadek ilości spożywanego mięsa oraz wzrostu ilości spożywanych warzyw. Jak teraz jemy? Powoli zmieniają się sposoby przygotowywania posiłków – coraz częściej zamiast smażyć potrawy w głębokim oleju, gotuje się je na parze lub piecze w piekarniku

365 dni dookoła kuchni
Krążki cebulowe 177

Nadają się rewelacyjnie na przystawkę ale pasują też jako dodatek do mięs, zwłaszcza mięsa wołowego. Krążki cebulowe Krążki cebulowe przygotowane w odpowiedni sposób są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do ich przygotowania najlepiej użyć białej cebuli, która w smaku jest delikatniejsza od standardowej żółtej. Krążki cebulowe robi się naprawdę szybko i do tego są bardzo tanie(...)jako przystawkę, to możemy je podać z sosem z kwaśnej śmietany i świeżo krojonej cebuli, smakują pysznie. Podawane jako dodatek do innym dań sprawdzają sie fajnie serwowane ze smażonym mięsem wołowym czy grillowanym kurczakiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks

mecooks
Cukinia faszerowana pomidorowym mięsem mielonym 247

utrzymuje całość we właściwym kształcie. Dziś polecam cukinię pełną smaków czyli przepis na smaczne, zdrowe i "nadziane" danie ;-) Składniki na 2 porcje: 1 większa cukinia ok. 200 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki) 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli sól, pieprz przyprawa do mielonego zioła prowansalskie łyżeczka startego parmezanu Przygotowanie: Mięso mielone przesmaż(...)mielonego. Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój na pół - wydrąż środek za pomocą łyżki. Cebulę i farsz z 1 połówki cukinii drobno posiekaj - przesmaż na patelni spryskanej oliwą. Dodaj mięso, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę - dopraw solą, pieprzem i ziołami. Farsz wymieszaj i podgrzewaj ok. 5 min. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C i włóż cukinię (środkowa

Alutka-Gotuje
Pieczeń z mięsa mielonego z papryką 177

Pieczeń z mięsa mielonego jest bardzo uniwersalnym daniem - możemy zjeść ją na obiad na gorąco lub wystudzić i zrobić z nią kanapki. Wersja z papryką przypadła nam do gustu:). 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku  przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew i pietruszkę(...)obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Warzywa łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do aluminiowej foremki jednorazowej (wysmarowanej olejem). 3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 1 godzinę 20 minut

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania