Smaczny pomysł na sycącą kolację lub niebanalny obiad?Idealna sałatka z gyrosem i mieszanką sałat ;)Jedzą ją nawet ci, którzy na co dzień zieloną sałatą pogardzają
Lawendowe Niebosmaku4 bułki do hamburgerów Przygotowanie:Ciecierzycę płuczę i zalewam dwoma szklankami wody zostawiam na noc. Następnego odsączam z wody i przepłukuje. Po czym mielę w maszynce do mięsa. Do masy dodaję posiekaną cebulę, łyżkę musztardy, jajko, kolendrę i kumin. Dokładnie mieszam i dosmaczam masę solą i pieprzem. Odstawiam masę na około 30 minut do lodówki.W tym czasie kroje
Magiczna kuchnia Dariikuchni? A może byłaś całkowitym samoukiem? Pierwsze kroki w kuchni stawiałam przy mamie (dziękuję mamo:) ).Masz jakieś kulinarne bariery? Czego byś nie spróbowała za żadne skarby świata? Nie jem mięsa, jednak uważam, że trzeba spróbować wszystkiego abo móc z całą pewnością stwierdzić, że nigdy więcej się tego nie zje.Najdziwniejsze połączenie smakowe, jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami.Gotowanie dla kogo
Magiczna kuchnia Dariipełnoziarnistych2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru2 łyżki sosu balsamicznego na bazie octu balsamicznegogarść bazyliigarść melisyPrzygotowanie:Herbatniki połamałam na małe kwałki, przełożyłam do woreczka i pokruszyłam dodatkowo tłuczkiem do mięsa (tak aby pozostały niewielkie kawałki). Potłuczone herbatniki przełożyłam do miseczki i wymieszałam z masłem. Herbatniki z masą ułożyłam na spód żaroodpornego naczynia i zapakowałam na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Magiczna kuchnia Dariigarnku z gotującą się wodą. Powoli rozpuszcza, aż obydwa składniki się połączą. Orzechy podprażam około 6 minut na suchej patelni a następnie przekładam do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa aby je rozdrobnić. Do drugiej miski wsypuję cukier do którego wbijam jajka. Całość miksuję około 4 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do masy jajecznej powoli wlewam rozpuszczone masło z czekoladą
Magiczna kuchnia Dariiprzekładam do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam aby ciasto odpoczęło (około 1 godziny).W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotowuję farsz. Rozmrożone wcześniej grzyby mielę w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam i podsmażam około 3 minut na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaję zmielone grzyby i razem podsmażam do momentu odparowania płynu. Następnie dodaję bułkę tartą i dosmaczam solą
Magiczna kuchnia Dariiłyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól i pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2 szklanki kaszy1 łyżka płatków owsianych zmielonych1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia
Magiczna kuchnia Dariiszklanki ryżuPorcje rosołową dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody i stawiamy na gaz. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wylewamy ją wraz z osadem, który powstał. Mięso płuczemy, ponownie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i ustawiamy na gazie. Dorzucamy kilka ziarenek pieprzu oraz doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia i dolewamy około 0,5 litra zimnej wody. Gotujemy
Kolizje SmakówGrzyby zmielić w młynku do kawy na proszek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.Kaszę gryczaną zmielić w robocie lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach.Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki.Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony.Podawa
kolorowotorcikowoseler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaki puree na mleku Udka umyte i osuszone nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy na nim czosnek i cebulę.Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku.Pieczemy w 170 stopniach zależnie od wagi danego udka w stosunku 1kg/godzinę. Ja, a w zasadzie żona piecze ok 40 minut.Ścinamy boki bakłażana
BaRepascoś dla osób, które nie przepadają za mięsem i chcą czasami odmiany:) Zdrowe kotleciki z wykorzystaniem królowej kasz. Mój synek często ma je w żłobku na obiad i stąd inspiracja, polecam Jem zdrowo: kotleciki z kaszy jaglanej Drukuj przepis Składniki1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej25 dag chudego sera białego1 mały por2 łyżki siemienia lnianego1 duże jajo1 łyżka mąki żytniej zioła
CoolinarniePLcały wywar, regularnie mieszając ryż.Powinno to zająć łącznie 16 minut.Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz piersi z kurczaka w szczypcie soli, pieprzu i szałwii.Złóż papier przykrywając mięso i rozpłaszcz piersi wałkiem do ciasta do grubości około 1,5 cm. Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu, żeby mocno się rozgrzała.Opiekaj piersi z kurczaka na patelni
Kredowe MenuChrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać na stronie degustino.eu.składniki:1 l wody0,5 l zakwasu na biały barszcz3 listki laurowe3 łyżki majeranku4 ząbki czosnku2 łyżki
Monia miesza i gotujeniedzielę na obiad zrobiłam gulasz wołowy. Jem w sumie niewiele mięsa i jeśli robię cokolwiek mięsnego na obiad, to bardziej ze względu na męża i dzieci. Oni są wyjątkowo mięsożerni. A ja mogłabym poprzestać na plasterku dobrej szynki w kanapce, a zamiast gulaszu do kaszy, wolę samą kaszę ze szklanką zimnego mleka. Czytaj więcej
bistro mama