mięso - 63110 przepisów (strona:2915/4208)

Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 170

Rozbijamy! Jakież było nasze zdziwieni gdy po dotarciu do środka ukazała się naszym oczom piękna parująca ryba, z lekko pergaminową skóra ukrywającą pod sobą miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne mięso, którego smak niczym nie przypominał wydzielanych na początku pieczenia zapachów.    Zakochaliśmy się, zarówno my jak i goście, którzy zawitali do nas w momencie gdy zachwyceni pochylaliśmy się

Zapiski Młodej Żony
Tradycyjnie- Gołąbki 400

padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno

Zapiski Młodej Żony
Kotlety z Kurczaka 627

porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na kotlety.  Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), słodką papryką, niewielką ilością soli i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Słodka Strona
KOTLECIKI Z CZERWONEJ FASOLI I BURACZKÓW 180

Dzisiejszy post, to w dużej mierze ukłon w stronę tych, co nie przepadają za mięsem. Mięsożercy zjedzą, ale się nie najedzą ;) Kotleciki są bardzo proste w wykonaniu i bogate w łatwo przyswajalne białko.  Moją wersję podałam z frytkami z selera i swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery. Polecam jako miłą odskocznię

Kuchnia w opałach
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami 280

masła i posypujemy natką pietruszki.    Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy.    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika

Maminek kulinarny
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 310

doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być

Nerds Kitchen
Schab w ziołach z szynkowara 378

ŻELATYNY WIEPRZOWEJ 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedziwedzim i szczypiorkiem 1 łyżeczka zielonej siekanej natki pietruszki pieprz ziołowy  SKWORCU   2 łyżeczki marynaty staropolskiej  SKWORCU Odważ mięso i pokrój na małe kawałeczki. Przełóż do szklanej miski. Wsyp wszystkie składniki .  Wymieszaj dokładnie , najlepiej rękami, tak ,aby każdy kawałek obtoczył się w przyprawach. Zamknij szklany pojemnik i włóż

Z Kuchni Do Kuchni
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 387

TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, liście laurowe oraz

Kolizje Smaków
Sos serowy 189

Kremowy sos serowy na bazie rewelacyjnego serka topionego w saszetce Lactima Blue Cheese .  Super sprawdzi się jako dodatek do mięsa, na kanapki,  do kurczaka pieczonego...  Dziś u nas w towarzystwie domowych frytek.  Przygotowuje się go bardzo szybko, naprawdę. Składniki: 100 ml mleka ser Lactima Blue Cheese ok 3- 4 łyżek pieprz czerwony i zielony

Malinowe Pocałunki
Occhi di lupo zapiekane z indykiem i szpinakiem 301

rudno odmówić Włochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest  grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo)  600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera

Delicious Titbits
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 209

suchej patelni i rozcieramy w moździerzu z liśćmi laurowymi. Mieszamy z cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry

Smakowity Blog Kulinarny
Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream 278

Czasami zapominamy jak ważne są dodatki do dań głównych. Całkowicie odmieniają ich charakter, a tak na prawdę kawałek mięsa czy ryby sam może stać się dodatkiem Tak dokładnie jest w przypadku bakłażana z karmelizowaną cebulką zapieczonego ze śmietanką pod parmezanem. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski

karmelowy
Dietetyczna sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym kurczakiem 511

najlepiej. Ja majonez zastępuję serkiem homogenizowanym (z dodatkiem jogurtu lub bez) i nie ma żadnej różnicy. Niedowiarkom polecam spróbować. :-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK .  100g kaszy jaglanej wędzony kurczak (mięso, bez skóry obrane z dwóch wędzonych ćwiartek lub 300g wędzonego fileta) - można zastąpić ugotowanym filetem/ćwiartkami, obranymi ze skóry i pokrojonymi, sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku 1/2 białej części

Szefowa kuchni
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 276

Polewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała była dobrze,równomiernie pokryta. Przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i świeżym lubczykiem, który myjemy i kroimy wcześniej. Odstawiamy mięso na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie pierś układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. 4 łyżki ziarna amarantusa, czyli jednej z najstarszych roślin uprawnych na świecie

Parowar Faceta
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 241

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam rybę w nietypowej marynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba

Zakręcony Widelec