mięso - 63110 przepisów (strona:2919/4208)

Falafele z ciecierzycy i bobu 363

pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy

OstryKęs
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 189

końcu obraziłam się na przepisy zawierające jakieś wynalazki z alchemii typu kąpiele wodne i okadzanie melisą oraz modły z kadzidełkami. Nawet nie wiecie, na jakie cuda wpadają ludzie bez mięsa : ) Znaczy, żebyśmy się dobrze zrozumieli – ja uważam, że każdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam

ladykitchen
Puree z batatów 189

Niesamowity jest już sam wygląd. Cudownie intensywny pomarańcz wręcz kusi i zaprasza na ucztę. Sam smak wzbogacony ostrą papryką i czosnkiem idealnie pasuje zarówno do drobiu jak i do mięsa czerwonego. Nowy post Puree z batatów pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Sos żurawinowy z nutą pomarańczową 183

Jestem ogromną fanką mięs na słodko oraz słodkich sosów do mięsa dlatego chętnie zrobiłam na prośbę szwagierki sos żurawinowy do pieczonego indyka. Postanowiłam go odrobinę wzbogacić pomarańczowym aromatem, tak aby różnił się od sklepowej żurawiny ze słoiczka. To był strzał w dziesiątkę. Nowy post Sos żurawinowy z nutą pomarańczową pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 502

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z 

Marta Gotuje
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 305

lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju zupy. Napełnią żołądek, smakują przednio, pachną jeszcze lepiej i nie wymagają zbyt wiele pracy czy zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z makaronem tortellini, ogórkiem i wędliną 386

Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, idealna dla niespodziewanych gości:-) Składniki: opakowanie makaronu tortellini z mięsem 1 świeży ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku przyprawa ziołowa do sałatek (np. knorr) 15 dkg wędzonego schabu (polędwica) 15 dkg suszonej kiełbasy (dobrej jakości i mocno ususzonej) ok. 3 łyżek majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórek i wędlinę kroimy

IMPRESJA SMAKU
Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami 225

liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Piersi kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 5:2 233

solą Miód rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie.  Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C ok. 20 min. Cukinię kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gotujemy do miękkości. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Piersi kurczaka faszerowane fetą i brokułami 217

lekko. Taka pierś proponuję podawać z letnią sałatką, oczywiście można dodać jeszcze ryż lub ziemniaczki. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 brokuła 50 g fety (centymetrowy plaster) przyprawa do mięsa Dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie: Piersi kurczaka oprószamy ulubioną przyprawą, po czym robimy kieszonkę tak jak na zdjęciu. Plaster fety dzielimy jeszcze na pół, zaś brokuła dzielimy na małe

IMPRESJA SMAKU
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym 226

Pomimo, że lasagne jest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory

IMPRESJA SMAKU
Sałatka z bobu, wędzonego boczku i pomidorów 256

bób w końcu nadszedł. Moją pierwszą propozycją na danie z bobu jest sałatka, można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi:-) Nadaje się jako dodatek do mięsa oraz sama w sobie też jest pyszna. Kluczem tej sałatki jest dobrej jakości wędzony boczek, więc pokuśmy się o znalezienie dobrej jakości boczku nie za tłustego, radzę zrezygnować z tych

IMPRESJA SMAKU
Sałatka kukurydza, jajko por ... 293

Kolejna sałatka odhaczona... podana z pieczywem w sam raz na drugie śniadanie... oczywiście można ją podać do mięsa lub jeść samą, na kolację taka sałatka też będzie dobra... jak zwykle pełna dowolność. Ps. Sałatka dzięki dodatkowi pora i cebuli jest lekko ostra ... Składniki: 1 por (biała część) 3 małe czerwone cebule 5 jajek 1 puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu

IMPRESJA SMAKU
Pieczony dorsz 385

zamrożone z 5% glazurą, ale tym razem wybrałam się do sklepu rybnego i kupiłam świeże filety z dorsza . Ryba wyszła bardzo aromatyczna za sprawą czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mięso aż rozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową i brokuła oraz ziemniaki z koperkiem.  Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet

Anielska Kuchnia Ani
Bakłażan faszerowny pęczakiem z pieczarkami i suszonymi pomidormi 248

już minął, ale są dostępne i żeby choć trochę odmienić codzienne menu zimą również pojawiają się na naszym stole. Jakiś czas temu bakłażan pojawił się w pysznej Mussace bez mięsa , a dziś proponuję Bakłażana faszerowanego pęczakiem. BAKŁAŻAN FASZEROWANY  PĘCZAKIEM  Składniki 2 średnie bakłażany 1 i 1/2 szklanki pęczaku 15 dkg pieczarek 5 dkg suszonych pomidorów (nie z zalewy

Magiczna kuchnia Darii