mięso - 63110 przepisów (strona:2925/4208)

Burgero-kanapki z jajecznicą 235

Zagadka: czego tutaj zabrakło????? Pachnącego, przyrumienionego i chrupiącego plasterka wędzonego boczku! Pominę milczeniem, że w założeniu miał to być hamburger z krwi i mięsa, najprawdziwszy z prawdziwszych, a przynajmniej taki najprawdziwszy z prawdziwych przypominający. Ale nic z tego, na nic moje plany i zachcianki, skoro nie zawsze w lodówce jest to, czego się pragnie. Parafrazując powiedzenie "gdy się

bistro mama
Naleśniki z białym serem i sosem z mikołajów :) 160

dodaję do ciasta cukru. Część zwijamy później z białym serkiem, z ulubionym dżemem (nie pokazałam jeszcze dzieciom, że można też z nutellą...), a część wykorzystuję do krokietów z mięsem, które zostało z rosołu albo do mojej ulubionej wersji wytrawnej, czyli z żółtym serem, pieczarkami, szynką i ananasem. Czytaj więcej

bistro mama
Mielone z buraczkami i ziemniakami - wydanie niedzielne 383

"Podróże kształcą, konduktor rzekł". Nawet te służbowe, zwane delegacjami. Kilka tygodni temu, z ludźmi, których pierwszy raz w życiu widziałam na oczy, miałam okazję

bistro mama
Musaka 385

Musaka jest daniem greckim. A w Grecji byłam 15 lat temu i musaki nie pamiętam :) Pewnie dlatego, że działo się to za studenckich czasów i to

bistro mama
Biała kiełbasa z ziemniakami i nasionami kopru włoskiego - salsiccia con le patate e finocchietto selvatico 261

Bardzo ważnym składnikiem tego dania są nasiona kopru włoskiego. Najbardziej znanym zastosowaniem kopru  jest popularna herbatka dla niemowląt, stosowana przy wzdęciach i bolesnych kolkach. Dzisiaj

zielonacukinka
Kotlety z udka kurczaka w cieście z płatkami migdałowymi 221

znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to udka. Mają zupełnie inny smak. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kurczak na szpinaku 227

SKŁADNIKI: pierś kurczaka świeży szpinak świeże pomidory lub z puszki dymka lub cebula czosnek śmietana ( dla łasuchów) lub jogurt (dla tych fit  ) oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na patelni z dymką i przyprawami (sól, pieprz, oregano). Na drugiej patelni podsmażamy czosnek i dokładamy pomidory. Dolewamy śmietany lub jogurtu. Dokładamy świeży szpinak Wszystko chwilę smażymy

kulinarnyJa
Sałatka z kurczakiem i szparagami 275

piersi z kurczaka 6 świeżych szparagów 1/2 paczki rukoli 1/2 paczki roszponki Pomidorki koktajlowe Zielone oliwki Musztarda dijo Oliwa z oliwek Ocet winny, oregano, sól, pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą. Przygotowanie sosu: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu

kulinarnyJa
Sałatka z wołowiną i granatem 244

cykorii Oliwa z oliwek Redukcja balsamiczna Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności na talerz nakładamy mix sałat. Następnie dodajemy nasze składniki: pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy nasz stek wołowy dosłownie po 45s z każdej strony. Zależy jaki stopień wysmażenia wolicie. Kroimy go na paseczki i układamy

kulinarnyJa
Pasta z wędzonej makreli 197

wędzona makrela 3 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki jogurtu naturalnego szczypiorek koperek 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makrelę należy obrać ze skóry i dokładnie pozbawić ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Następnie posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie łączymy

kulinarnyJa
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 290

ugotowane na twardo 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki musztardy kolendra sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo. Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oczyszczamy z ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Cebulę siekamy na drobną kostkę i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy serek naturalny, drobno pokrojone jajka, musztardę i posiekaną kolendrę. Pastę

kulinarnyJa
Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 155

łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy POLEWA: 1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa) opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentu PRZYGOTOWANIE spodu sernika: Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej foremki i ugniatamy palcami. Jeśli nie posiadacie foremki silikonowej, wyłóżcie tortownicę

kulinarnyJa
Julia Child "Moje życie we Francji" 183

Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja. Warto podkreślić, że to Francja spokojna, nie opanowana jeszcze przez tłumy turystów. Paryż niczym wielki targ oferuje świeże warzywa, ryby i mięsa. Sprzedawcy są dumni ze swoich towarów i za punkt honoru stawiają sobie jakość. Można z nimi porozmawiać i poradzić się w kwestiach kulinarnych. Priorytetem jest dobry towar i smaczne jedzenie

W kuchni wieczorem
Kurczak z brzoskwiniami i malinowym dressingiem 226

daje takiej satysfakcji jak naprawdę udana realizacja przepisu, który zrodził się w naszej głowie. Sałatka, którą dziś przygotowałam miała łączyć słodycz sezonowych owoców z sytością smażonego mięsa. Charakteru nadaje jej wędzony ser. Wszystko to już w kuchni było - drób z owocami czy ser z żurawiną, a jednak i tak wyjątkowo jestem dziś z siebie zadowolona :)Składniki (2 porcje):2 małe

W kuchni wieczorem