szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową, nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje
Mix smakuosobno papryka i suszone pomidory Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i rozsypać na tacy w celu wysuszenia. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski. Usmażyć na rumiano na oleju i przyprawić Vegetą. Paprykę pokroić w kosteczkę, dymkę i szczypior w plasterki, łodygi selera w półplasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, a natkę posiekać
Mix smakuoleju i podsmażyć na nim fileta, następnie zdjąć z patelni i na tym samym oleju zeszklić cebulkę, dodać do niej pieczarki i podsmażyć, a następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając
Mix smakuskładniki * opakowanie 250 g tortellini z szynką lub mięsem * 1 puszka cieciorki konserwowej * 1 puszka groszku konserwowego * mały słoiczek papryki konserwowej * 1 słoik marchewki konserwowej * 4 łyżki majonezu * 1 łyżka ostrej musztardy * sól, pieprz Sposób wykonania Ugotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Warzywa odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez wymieszany z musztardą
Mix smakudelikatnym ogniu. W między czasie pokroić wędlinę w zależności jaką mamy w kawałkach czy w plasterkach na paski i dodać do garnka, wsypać nieco soli i pieprzu. Kiedy mięso na żeberkach będzie miękkie, wyjąć z garnka obydwa rodzaje, a wlać 1/2 butelki żurku, dodać 1 łyżkę majeranku, zagotować, zmniejszyć ogień, dalej gotować na delikatnym ogniu
Mix smakuniewielkiej ilości wody, wlać do garnka, delikatnie mieszając zagotować i po chwili zdjąć z ognia. Makaron udon ugotować według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nałożyć makaron, a na makaron mięso z warzywami i sosem
Mix smakudanie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie
Kulinarna rozmowasól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut. Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę
Kulinarna rozmowaKrólik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam
Kulinarna rozmowamłodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g
Kulinarna rozmowamiękkości 1 duża cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sposób przygotowania: Cebulę podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego smaku. Zrobic ciasto jak na pierogi. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółeczka, napełniać farszem i formować uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie. Uszka można
Z Kuchni Do Kuchniprzedszkolnym rosole (ble!) . Tymczasem ja mam dla Was przepis na marchewkę, którą z miejsca pokochacie! I będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał! Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem
Gotowanie to kochaniedomu. Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z mięsem, ostatnio przyrządziłam go z kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już cukru- sos żurawinowy jest już bardzo słodki sam w sobie. Na pewno
Gotowanie to kochaniePOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię. Przesmażamy do zarumienienia. Umieszczamy w garnku razem z mięsem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 1.5 l wody i gotujemy bez przykrycia minimum 1,5 godziny. W między czasie należy zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, a na koniec zupę przecedzamy. Gotowe
My Culinary ArtMąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego
Kitchens Alphabet