dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku nie dostarczasz mu na bieżąco nowej energii. Zjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną kiszonym ogórkiem. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych produktach łagodzi podrażnienia żołądka. Rusz
W kuchni Katieziarna ziela angielskiego - liść laurowy - 2 kostki rosołowe - przyprawa uniwersalna - pieprz -sól -maggi Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra ZIMNEJ wody i wkładamy umyte mięso. Stawiamy na bardzo małym gazie (ma jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy
W poszukiwaniu inspiracjiPostanowiłam zaszaleć i wypróbować dosyć nietypowe dla mnie zestawienie składników. Zazwyczaj pizzę jem z mięsem, cebulą i pieczarkami, ale dziś będzie pyszna pizza w wersji śródziemnomorskiej. Idealna na sycącą kolację lub późny obiad. Potrzebujemy: - 1 porcję ciasta na pizzę - 3 łyżki keczupu - garść tartego żółtego sera - opakowanie mozzarelli - 16 plasterków salami - garść zielonych oliwek - 1-2 pomidory suszone z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjitarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają
Poezja smakugdzieś na dnie zamrażarki czają się kawałki łososia. Postanowiłam zatem zrobić fishburgera, czyli kanapkę na gorąco z rybką. Nie bawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową , zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić
Codzienna kuchnia niecodziennaBielmar 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 budyń waniliowy 10 szt trufli 1 łyżka mąki pszennej cukier puder Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Margarynę rozpuścić. Trufle pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w mące pszennej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg
Ala piecze i gotujeprzy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech . Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego! Składniki : * pół słoika pieczarek marynowanych Orzech * szczypiorek * 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki * 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu * mała śmietana
Magiczne Życie Martymoże wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”. Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały
Smaki Brazyliitrzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełka Naszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem. Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika około godziny i w temperaturze 200 C. Proste? Jasne że proste Smacznego
Smaki BrazyliiDzisiaj bez czosnku, cebuli i kolendry a co najważniejsze bez mięsa. Tak wegetariańska brazylijska potrawa się zdarza.... jeśli mówimy o deserze. Deser jest banalny i prosty i nie do końca dietetyczny. Składniki: - mleko słodzone zagęszczone i śmietana do deserów (36% tłuszczu), proporcja 1:1, np. opakowanie 200 g. - sok z cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany
Smaki Brazyliimiskę i przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy ugotowaną marchewkę i paprykę a na samym końcu rodzynki i zielony groszek. Mieszamy i gotowe. Ryz możemy jeść sam albo jako dodatek do mięsa
Smaki Brazyliiząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - mąka pszenna Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju
mojewypiekiinietylkoMało kto nie lubi pierogów. Przygotowujemy je z kapustą, grzybami, mięsem, owocami – długo jeszcze mogłabym wymieniać. Różnie też robiłam – gotowane, pieczone, ale takie jak te – zrobiłam po raz pierwszy. Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine … naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji. Składniki
mojewypiekiinietylkoziemniaczanej - 3 żółtka - 1 łyżeczka miękkiego masła - sól - cukier - cynamon - do wyboru masło z bułką tartą, jogurt lub śmietana Ugotowane, dzień wcześniej, ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Nastawiłam posoloną wodę w dużym garnku. Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło
mojewypiekiinietylkougotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu odstawiłam na ok. 10 minut, aby wchłonęło soki. Następnie pokroiłam je na plastry i dodałam do ziemniaków. Liczi odsączyłam z zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie
mojewypiekiinietylko