mięso - 63110 przepisów (strona:2930/4208)

(Przed)sylwestrowe sposoby antykacowe 452

dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku nie dostarczasz mu na bieżąco nowej energii. Zjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną kiszonym ogórkiem. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych produktach łagodzi podrażnienia żołądka. Rusz

W kuchni Katie
Rosół drobiowo - wołowy 197

ziarna ziela angielskiego - liść laurowy - 2 kostki rosołowe - przyprawa uniwersalna - pieprz -sól -maggi  Przygotowanie:  Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra ZIMNEJ wody i wkładamy umyte mięso. Stawiamy na bardzo małym gazie (ma jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy

W poszukiwaniu inspiracji
Pizza z mozzarellą, suszonymi pomidorami i rukolą 228

Postanowiłam zaszaleć i wypróbować dosyć nietypowe dla mnie zestawienie składników. Zazwyczaj pizzę jem z mięsem, cebulą i pieczarkami, ale dziś będzie pyszna pizza w wersji śródziemnomorskiej. Idealna na sycącą kolację lub późny obiad. Potrzebujemy: - 1 porcję ciasta na pizzę - 3 łyżki keczupu - garść tartego żółtego sera - opakowanie mozzarelli - 16 plasterków salami - garść zielonych oliwek - 1-2 pomidory suszone z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 237

tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają

Poezja smaku
Kanapka na ciepło z grillowanym łososiem 193

gdzieś na dnie zamrażarki czają się kawałki łososia. Postanowiłam zatem zrobić fishburgera, czyli kanapkę na gorąco z rybką. Nie bawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową , zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z truflami 298

Bielmar 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 budyń waniliowy 10 szt trufli 1 łyżka mąki pszennej cukier puder Przygotowanie:   Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Margarynę rozpuścić. Trufle pokroić w drobną kostkę i obtoczyć w mące pszennej. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg

Ala piecze i gotuje
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 297

przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech . Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego! Składniki : * pół słoika pieczarek marynowanych Orzech * szczypiorek * 2 jajka * 4 ziemniaki  * 2 marchewki * 2 kiszone ogórki  * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu * mała śmietana

Magiczne Życie Marty
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 187

może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”. Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw.  pirão   którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również  ryż biały

Smaki Brazylii
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 270

trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełka Naszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem. Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika około godziny i w temperaturze 200 C. Proste? Jasne że proste Smacznego

Smaki Brazylii
Mus cytrynowy 203

Dzisiaj bez czosnku, cebuli i kolendry a co najważniejsze bez mięsa. Tak wegetariańska brazylijska potrawa się zdarza.... jeśli mówimy o deserze. Deser jest banalny i prosty i nie do końca dietetyczny.  Składniki:  - mleko słodzone zagęszczone i śmietana do deserów (36% tłuszczu), proporcja 1:1, np. opakowanie 200 g.  - sok z cytryny świeżo wyciskany (1/4 z opakowania śmietany

Smaki Brazylii
Brazylijski ryż po grecku 314

miskę i przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy ugotowaną marchewkę i paprykę a na samym końcu rodzynki i zielony groszek. Mieszamy i gotowe. Ryz możemy jeść sam albo jako dodatek do mięsa

Smaki Brazylii
Gołąbki na dziko 306

ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - mąka pszenna     Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju

mojewypiekiinietylko
Pierogi drożdżowe gotowane 238

Mało kto nie lubi pierogów. Przygotowujemy je z kapustą, grzybami, mięsem, owocami – długo jeszcze mogłabym wymieniać. Różnie też robiłam – gotowane, pieczone, ale takie jak te – zrobiłam po raz pierwszy. Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine … naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji. Składniki

mojewypiekiinietylko
Knedle ze śliwkami 226

ziemniaczanej - 3 żółtka - 1 łyżeczka miękkiego masła - sól - cukier - cynamon - do wyboru masło z bułką tartą, jogurt lub śmietana     Ugotowane, dzień wcześniej, ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Nastawiłam posoloną wodę w dużym garnku. Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło

mojewypiekiinietylko
Sałatka drobiowa z liczi 212

ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu odstawiłam na ok. 10 minut, aby wchłonęło soki. Następnie pokroiłam je na plastry i dodałam do ziemniaków. Liczi odsączyłam z zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie

mojewypiekiinietylko