ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) Składniki na 1 porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebulakawałek pora3 pieczarkimałą garść fasolki szparagowej1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki1 plaster sera do zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka
Bon Appetit MałgorzatyJestem zwolennikiem łączenia owoców morza z mięsem. Dlatego też zrobiłam zupę tajską z kurczakiem i krewetkami oraz mleczkiem kokosowym. Doprawiłam imbirem, curry i wyszła ostra i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na talerzu dzięki salatom :)Skład:2 piersi z kurczakaokoło 10 krewetek ( u mnie mrożone)250 g mix sałaty (albo pekińska sałata)200 g włoszczyzny pokrojonej w słupkipół
Bon Appetit Małgorzatyzapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego wina2 łyżki kwaśnej śmietany
Bon Appetit MałgorzatyWigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :)Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa ale za to z grzybkami. Składniki na barszcz:1 kg buraków2 cebule4 grzybki suszone2 marchewki1 pietruszka1 porcukierocet winnny3 ziela angielskie2 listki bobkoweBarszcz: Buraki umyć, obrać i płukać. Pokroić
Bon Appetit Małgorzatyjeśli chce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli.Jeśli ktoś z Was chciałby jakiś dodatek mięsa polecam chorizo, szynkę parmeńską albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu :)Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej:400 g ryżu arborio
Bon Appetit MałgorzatyDzięki temu, że kurczak był gotowany w szczelnie zamkniętej folii spożywczej mięso było bardzo soczyste. Uważam, że jest to najlepszy sposób by podczas obróbki termicznej nie wysuszyć drób. Bo wiadomo, że smażąc na oleju łatwo można go przesuszyć. Składniki na 2 porcje:2 piersi z kurczakapół serka camembertsól, pieprznatka pietruszkifolia do owijania żywności lub rękaw
Bon Appetit Małgorzatyjednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem
Bon Appetit Małgorzatywłoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej przeciwnicy sugerują, że składnikami jest to co wpadnie do maszyny która mieli mięso, np. tynk z sufitu, resztki jedzenia psa...Można ją kupić dobrej jakości w wysokiej cenie jak i w kiepskiej jakości za b. niską cenę. Tak więc, Mortadela nie jedno
Bon Appetit MałgorzatyOstatnio nie mam głowy do gotowania. Ponieważ w pracy walczymy z powodzią. Ale na szybką i smaczną sałatkę zawsze znajdzie się czas ;)Jest to jedna z
Bon Appetit MałgorzatyPierwszy raz kupiłam i próbowałam przegrzebki. Jest to jadalny gatunek małża nitkoskrzelnego z rodziny przegrzebkowatych. Wysoko ceniony pod względem kulinarnym (mięso zawiera wiele żelaza), zaliczany do owoców morza. (źródło wikipedia). Trzeba uważać żeby je nie przesmażyć. Najlepiej smażyć po 1-2 minucie z każdej strony.Składniki:przegrzebki mrożone (ja kupiłam w biedronce
Bon Appetit MałgorzatyMój nowy patent na cukinię :) niestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek do mięsa ale także świetnie smakuję solo na kolację. Składniki:2 małe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku2 gałązki świeżego tymiankusól, pieprz4-5 łyżek śmietanki kremówkiolej do smażeniaCebulę i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy
Bon Appetit Małgorzatyświęta ale jeszcze nie mam pomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka.Składniki:1 gęś (ok 2 kg)sól, pieprz2 ząbki rozgniecionego czosnku1 łyżka suszonego majeranku1 łyżeczka suszonego cząbrukilka kulek jałowca400 ml soku jabłkowegoGęś myjemy i osuszamy
Bon Appetit Małgorzatylicealnych. Przyznam się szczerze, że robię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;)Składniki:3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach1 puszka pomidorów2 serki camembert2 ząbki czosnku2 łyżki kaparówolej do smażeniasól, pieprzZiemniaki gotujemy w łupinach
Bon Appetit Małgorzatypieprz1 garść posiekanej, świeżej mięty2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki:1 camembert1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych)1 łyżka cukru1 mała cukinia1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy z odrobiną wody, przyprawami i posiekaną miętą. Lepimy w dloniach odpowiedni burgerowy kształt ;) smażymy na patelni grillowej. Ja lubię średnio wysmażony, więc smażyłam 3 minuty z jednej strony
Bon Appetit Małgorzatymówi producent: Nieprzywierająca powłoka non-stickWyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczneWydłużona gwarancjaBezpieczna dla zdrowia i środowiskaLekkość i funkcjonalnośćUnikalny, efektowny wyglądPowłoka patelni faktycznie jest świetna ponieważ nawet smażenie mięsa bez dodatkowego tłuszczu nie przywiera. Jeśli chodzi o trwałość i odporność na uszkodzenia to patelnia daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Gwarancja
Bon Appetit Małgorzaty