grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki tymianku
Kuchcik gotujeKiedyś robiła je moja mama, teraz ja je robię i chyba nigdy mi się nie znudzą. Kluski są przepyszne i żadne mięso nie zastąpi kiełbasy. Kiełbasy nie trzeba doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę
Kuchnia Danusidoprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5-8 min. Kiedy zalewa będzie już letnia, dodajemy sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Studzimy marynatę i dodajemy do niej szynkę. Wyciskamy ząbki czosnku. Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać. Po zapeklowaniu szynkę wyjąć osuszyć. Włożyć do naczynia, nie nakrywać. Piec pierwsze 30 min. ok. 220 stopni. Następnie zmniejszyć
W kuchennym oknie Ewyciepło. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane - a efekt wyśmienity. Polecam serdecznie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić 3 jajka, dodać mąkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać (najlepiej rękami). Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie kłaść łyżką
Świat Domowej KuchniDrugie dania to już większe wyzwanie. Zwłaszcza jeśli chodzi o wielkość porcji. Tagine po poniesieniu "pokrywy" okazało się bardzo aromatyczne i orientalne. Pierwsze wrażenie: mnóstwo przypraw oraz mięciutkie mięso. Niestety dalej było już trochę gorzej, bo warzywa jakby stanowiły odrębną część dania i wyglądały jakby trafiły tam przypadkiem. Mogą też popracować trochę nad prezentacją, choćby listek mięty się tu przydał
Pasja Smakuwody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Wlać bulion, śmietanę, sos kaszubski, całość zagotować i jeśli lubimy pikantne potrawy doprawić do smaku solą i pieprzem. Wodę zagotować z solą, wsypać kaszę gryczaną i gotować
Ala piecze i gotujePoprzednie moje conchiglioni z mięsem mielonym, robiłem na początku grudnia i przepis cieszył się dużym zainteresowaniem. Jest jak do tej pory najczęściej odwiedzanym przepisem na moim blogu :) Zgodnie z obietnicą, że będę go nadziewał także innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki : 12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver
Parowar Facetaczerwona papryka * chili, kolendra, kumin, sól, pieprz * koperek Przygotowanie : Wszystkie przyprawy dobrze utrzeć w moździerzu, kurczaka pokroić w większą kostkę. Dobrze natrzeć przyprawami. Rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, wsypać ryż. Podlać wodą i gotować około 15 minut. Wrzucić warzywa. Zagotować, poczekać by odparowała woda. Całość posypać koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem naturalnym
Magiczne Życie Martyangielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić z powrotem do zupy. Dodajemy chrzan, ale trzeba pamiętać by nie przegrzać zupy bo chrzan zrobi się gorzki. Żółtka
Konrad Gotujeindyka pokrój w cienkie plasterki, każdy obsyp solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, przełóż do miseczki, zalej octem balsamicznym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przesmaż mięso na patelni z niewielką ilością oleju. Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej
Kredowe Menuwszyscy lubią pikantne potrawy. Nie wszyscy lubią też połączenie mięsa z owocami. Miałam jednak ochotę na coś pomiędzy, więc wyczarowałam taką oto chińszczyznę. Jak to się mówi: Wilk syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry
Kitchens AlphabetProdukty potrzebne: ogórek 1/4Sztuki papryka 1/2Sztuki pomidory 1/2Sztuki sałata lodowa 1/2Sztuki pierś z kurczaka 300gram cebula czerwona 1/2Sztuki Sposób przygotowania: 1. Do garnka wkładamy mięso zalewamy wodą i gotujemy do czasu ugotowania kurczaka. 2. Sałatę kroimy na mniejsze części lub rwiemy, ogórka na pół i w talarki cebule tak samo w talarki , pomidora
pichcisztorzeczownik ścierwo . Skojarzenie , dla mnie nieciekawe. Drążąc dalej wyczytałam w słowniku, żę ścierwo ma aż trzy znaczenia: pierwsze to: rozkładające się ciało zwierzęcia , drugie: nieapetyczny lub nieświeży kawałek mięsa, no i trzecie: c złowiek bezwartościowy moralnie. Chyba to trzecie najbardziej utkwiło mi w pamięci. Jak zwał, tak zwał. Moje pieczyste to na pewno mięsko, pieczeń
W kuchennym oknie Ewysamym mięsem człowiek żyje. Zostało wam ciasto i nie wiecie co z tym troszkę przysuchym fantem już zrobić? Oczywiscie że bajaderki :) Składniki: 50 dag mieszanki ciast lub ciasta np kruchego i herbatników 4 łyżki masła 100 ml mleka 2 łyżki kakao pól szklanki mieszanki bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku
Z Majeczką w kuchnitylko ja tracę apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się jogurtami naturalnymi i świeżymi warzywami, na kuchennym stole królują góry soczystych owoców, a z kredensu uśmiechają się do mnie gałązki pachnących pomidorów... Ach jak ja kocham lato:) Pieczone pomidory* 4 pomidory 2 duże ząbki czosnku oliwa
Zapiski Młodej Żony