mięso - 63110 przepisów (strona:2914/4208)

Szybka grochówka 276

grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar z niego 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę) 1 cebula  1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki tymianku

Kuchcik gotuje
Kluski nadziewane kiełbasą 461

Kiedyś robiła je moja mama, teraz ja je robię i chyba nigdy mi się nie znudzą. Kluski są przepyszne i żadne mięso nie zastąpi kiełbasy. Kiełbasy nie trzeba doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet  lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę

Kuchnia Danusi
Szynka pekolwana- pieczona 181

doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5-8 min. Kiedy zalewa będzie już letnia, dodajemy sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Studzimy marynatę i dodajemy do niej szynkę. Wyciskamy ząbki czosnku. Mięso odstawić w zimne miejsce na ok, 4-5 dni. codziennie obracać. Po zapeklowaniu szynkę wyjąć osuszyć. Włożyć do naczynia, nie nakrywać. Piec pierwsze 30 min. ok. 220 stopni. Następnie zmniejszyć

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety drobiowe z serem 678

ciepło. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane - a efekt wyśmienity. Polecam serdecznie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić 3 jajka, dodać mąkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać (najlepiej rękami). Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie kłaść łyżką

Świat Domowej Kuchni
Restauracja Orient Express - opinia 224

Drugie dania to już większe wyzwanie. Zwłaszcza jeśli chodzi o wielkość porcji. Tagine po poniesieniu "pokrywy" okazało się bardzo aromatyczne i orientalne. Pierwsze wrażenie: mnóstwo przypraw oraz mięciutkie mięso. Niestety dalej było już trochę gorzej, bo warzywa jakby stanowiły odrębną część dania i wyglądały jakby trafiły tam przypadkiem. Mogą też popracować trochę nad prezentacją, choćby listek mięty się tu przydał

Pasja Smaku
Kurczak w sosie kaszubskim z kaszą gryczaną 989

wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Wlać bulion, śmietanę, sos kaszubski, całość zagotować i jeśli lubimy pikantne potrawy doprawić do smaku solą i pieprzem. Wodę zagotować z solą, wsypać kaszę gryczaną i gotować

Ala piecze i gotuje
Conchiglioni z parowaru z roszponką 347

Poprzednie moje conchiglioni z mięsem mielonym, robiłem na początku grudnia i przepis cieszył się dużym zainteresowaniem. Jest jak do tej pory najczęściej odwiedzanym przepisem na moim blogu :) Zgodnie z obietnicą, że będę go nadziewał także innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki :  12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver

Parowar Faceta
Ryż po meksykańsku z kurczakiem 344

czerwona papryka * chili, kolendra, kumin, sól, pieprz  * koperek    Przygotowanie : Wszystkie przyprawy dobrze utrzeć w moździerzu, kurczaka pokroić w większą kostkę. Dobrze natrzeć przyprawami. Rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, wsypać ryż. Podlać wodą i gotować około 15 minut. Wrzucić warzywa. Zagotować, poczekać by odparowała woda. Całość posypać koperkiem. Można podawać z gęstym jogurtem naturalnym

Magiczne Życie Marty
Staropolska zupa chrzanowa 2181

angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić z powrotem do zupy. Dodajemy chrzan, ale trzeba pamiętać by nie przegrzać zupy bo chrzan zrobi się gorzki. Żółtka

Konrad Gotuje
Kuskus ze świeżymi ziołami i filet z indyka w sosie miodowo - czosnkowym 259

indyka pokrój w cienkie plasterki, każdy obsyp solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, przełóż  do miseczki, zalej octem balsamicznym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przesmaż mięso na patelni z niewielką ilością oleju. Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej

Kredowe Menu
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 605

wszyscy lubią pikantne potrawy. Nie wszyscy lubią też połączenie mięsa z owocami. Miałam jednak ochotę na coś pomiędzy, więc wyczarowałam taką oto chińszczyznę. Jak to się mówi: Wilk syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry

Kitchens Alphabet
Sałatka Cezar idealna na dietę 6874

Produkty potrzebne:  ogórek  1/4Sztuki papryka 1/2Sztuki pomidory 1/2Sztuki sałata lodowa  1/2Sztuki pierś z kurczaka 300gram cebula czerwona  1/2Sztuki Sposób przygotowania: 1.  Do garnka wkładamy mięso zalewamy wodą i gotujemy do czasu ugotowania kurczaka. 2.  Sałatę kroimy na mniejsze części lub rwiemy, ogórka na pół i w talarki cebule tak samo w talarki , pomidora

pichciszto
Rok bloga-popularne przepisy na pieczyste. 218

rzeczownik ścierwo . Skojarzenie , dla mnie nieciekawe. Drążąc dalej wyczytałam w słowniku, żę ścierwo ma aż trzy znaczenia: pierwsze to:  rozkładające się ciało zwierzęcia , drugie: nieapetyczny lub nieświeży kawałek mięsa, no i trzecie:  c złowiek bezwartościowy moralnie. Chyba to trzecie najbardziej utkwiło mi w pamięci.  Jak zwał, tak zwał. Moje pieczyste to na pewno mięsko, pieczeń

W kuchennym oknie Ewy
BAJADERKI 462

samym mięsem człowiek żyje. Zostało wam ciasto i nie wiecie co z tym troszkę przysuchym fantem już zrobić? Oczywiscie że bajaderki :) Składniki: 50 dag mieszanki ciast lub ciasta np kruchego i herbatników 4 łyżki masła 100 ml mleka 2 łyżki kakao pól szklanki mieszanki bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku

Z Majeczką w kuchni
Pieczone pomidory 169

tylko ja tracę apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się jogurtami naturalnymi i świeżymi warzywami, na kuchennym stole królują góry soczystych owoców, a z kredensu uśmiechają się do mnie gałązki pachnących pomidorów... Ach jak ja kocham lato:) Pieczone pomidory* 4 pomidory 2 duże ząbki czosnku oliwa

Zapiski Młodej Żony