mleka kokosowego 500 g szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić. Wszystkie składniki pulpetów
Stare Garystopniowo rosół aż ryż będzie miękki. Dodać curry i dokładnie wymieszać. 2. Pierś pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa i dusić aż warzywa będą miękkie. 4. Gdy warzywa zmiękną połączyć z ryżem i przyprawić solą oraz pieprzem
A Ty Smakuj MnieBoczek pokroić w plastry. 3. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić na grube plastry.Pokroić szczypiorek. Całość doprawić solą i pieprzem oraz sokiem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 10 plastrów schabu 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc. Przyprawić solą i pieprzem. 2. Paprykę pokroić na niewielką kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. 3. Na środku każdego kawałka schabu ułożyć paprykę, pieczarki i kukurydzę. 4. Kotlety ułożyć na kształt sakiewki i związać nicią. 5. Sakiewki przełożyć
A Ty Smakuj Mnieformowania knedli kwaśna śmietana i cukier do podania Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. 3. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę. Połączyć ze sobą. 4. Pozbawione pestek śliwki obtoczyć masą ziemniaczaną. (W zależności od wielkości śliwek do 1 knedli użyć połowy
A Ty Smakuj Mniegrubszych plastrów schabu 10 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki sól pieprz 1 szklanka mleka 2 serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec
A Ty Smakuj Mnieżonym) 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś ugotować z warzywami do miękkości. Dodać kostkę rosołową. 2.Gdy mięso już jest miękkie, wyciągnąć z wywaru i widelcem podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa wyciągnąć, a kurczaka i marchewkę ponownie przełożyć do wywaru. 3. W miseczce
A Ty Smakuj Mniefolią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły . MUS Z MARCHEWKI Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso . MUS Z AWOKADO Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego , czosnek oraz sól i pieprz . CHIPS Z PARMEZANU Na jeden chips wysypujemy dwie łyżki parmezanu na rozgrzaną
na gazieserkiem. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta z gotowanego kurczaka i awokado potrzebujemy: - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz Pokrojone mięso zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta a'la Hummus potrzebujemy: - 2 łyżeczki tahiny - 1 awokado - 2 suszone pomidory - garść ugotowanej ciecierzycy - sól, pieprz
Szybko Tanio Smacznieramadanu jako obowiązkowy składnik posiłku, gdy przestaje już obowiązywać nakaz ścisłego postu. Pide piecze się z mąki pszennej, nadaje mu kształt łódki z rozcięciem pośrodku, by móc nafaszerować posiekanym mięsem i przyprawami lub owczym serem." * Nigdy nie byłam w Turcji, nigdy nie jadłam pide w żadnej restauracji. Ale wybrałam się pewnego dnia na zakupy. Odwiedziłam stoisko z tanimi książkami. Pogrążyłam
KUCHARNIAdalej zgodnie ze wskazówkami producenta (u mnie lody kręciły się 35 minut). 10. Kiedy maszyna kręci lody, należy rozkruszyć pralinę na drobne kawałki. Ja użyłam do tego tłuczka do mięsa :) 11. Pod sam koniec kręcenia lodów, kiedy masa zacznie gęstnieć, dosypać kruszonkę z praliny i dokładnie wymieszać. 12. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mrozić
KUCHARNIAzdążyły ostygnąć, a ich zapach rozchodził się po całej dzielnicy, przyciągając tłumy. Zawsze zostawiałyśmy kilka dla dziadków i innych nieboraków żyjących tylko dzięki ludzkiej dobroczynności. Ów intensywny aromat mięsa, smażonej cebuli, kminku i pieczonego ciasta tak wniknął mi w skórę, że nadal się za mną snuje. Umrę, pachnąc empanadą". (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie
KUCHARNIAwyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser. Nie zdołałabym zjeść pewnie nawet
KUCHARNIAkażdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła. Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy na pralinki! Do A mber z Kuchennymi drzwiami
KUCHARNIA