mięso - 63110 przepisów (strona:2904/4208)

Za'atar i Tydzień Kuchni Bliskiego Wschodu na moim blogu! 166

Ottolenghi, S. Tamimi Za'atar to mieszanka przypraw używana w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to mieszanka prażonego sezamu, tymianku, sumaku oraz soli. Używa się jej do... wszystkiego! Do przyprawiania mięsa, ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów! Składniki: 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki sumaku 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy na nią sezam i prażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Zaproszenie do akcji"Kuchnia niemiecka" i Currywurst z najprostszym sosem 205

najprostszym sosem curry.Currywurst to nie byle jaka kiełbaska,a kultowa przekąska z kiełbaską wysokiej jakości w roli głównej.Dzięki niemieckiej kontroli i rygorystycznym przepisom nie ma możliwości,żeby ilośc mięsa w wurście spadła poniżej 80%.Kiełbaski są po prostu pyszne.Z udziałem popularnego fastfoodu jakim jest Currywurst,gdy klasyczny ketczup zastąpisz domowym sosem curry można przygotować szybki i pyszny obiad.Z ziemniakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczucha 168

sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos. Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso i zamieszałam ).  Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek,  skropić sosem sojowym................... Smacznego Ja ją pokroiłam w ten sposób, żeby mi Tomula nie zjadł..skórki

Gaździnka warzy
Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą 153

Miękki zmiksować blenderem na gładkie puree. Wołowinę podsmażyć na brązowo, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem i piec w 180st C do miękkości ok 1.5 - 2 godz. Mię kkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową ( niech odpocznie ) pokroić w plastry. Pozostałą cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną z gorgonzolą. Trzymać

Gaździnka warzy
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i fasolką 174

kilkoma kroplami cytryny.  Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem i po 3 min jest gotowy ). Na makaron położyć mięso z warzywami i skropić sosem sojowym, posypać szczypiorkiem i....................................... Smacznego   E ksplozja smaków

Gaździnka warzy
Pióra Penne z sosem pomidorowym 255

sosie szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, przyprawić ( czosnkiem, solą, pieprzem, sosem sojowym, papryką i 2 - 3  szczyptami pesto ). Odstawić mięso na 30 min. W tym czasie pokroić paprykę i pora, a fasolkę szparagową ugotować. Na rozgrzanej patelni z 2 -3 łyżkami oleju usmażyć kurczaka, dodać pora, paprykę, podsma żyć

Gaździnka warzy
Kurczak cytrynowo tymiankowy 179

seler i kilka oliwek. Ja w tym czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię do mięsa ( nie będzie takie suche ).   Kurczaka w razie potrzeby doprawić jes zcz e raz. Kiedy por zmięknie skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny, wymieszać , wyłączyć ogień

Gaździnka warzy
Szpinakowy makaron z sosem i Awokado 182

Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej patel ni z odrobiną oleju , podsma żyć pokrojonego w paski kurczaka. Przyprawić, wcisnąć czosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę dodać do mięsa i smaż yć jeszcze z 5min .  Wlać sos pomidorowy , doprawić w razie potrzeby. Trzymać na ogniu , aż sos się zredu kuje. Awokado pokroić w drobną kostkę i dodać

Gaździnka warzy
Kasza jęczmienna z warzywami 209

280g cukini 1 puszka pomidorów w sosie pęczek szcz ypiorku 260g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 listków bazy lii sól, pieprz, tymianek, imbir słodka papryka, oregano Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć z przyprawami i czosnkiem. Dodać pokrojone pieczarki, cukinię i cebulę. Na końcu wlać pomidory z puszki , przyprawić

Gaździnka warzy
Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 127

Pstrąga pokroić w dzwonka, poło żyć na pateln i. Wlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar uje i dolać bulion. Trzy mać na ogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę

Gaździnka warzy
Kasza jęczmienna z zieloną fasolką i winogronami 145

schabu ząbek czosnku 125g sera mozzarella 120g ciemnych winogron pół pęczka natki i szczypioru s ól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Usmażyć na łyżce oleju , zdjąć z patelni na papi erowy ręcznik, żeby odsączyć z po zostałego tłuszczu. Zieloną fasolkę ugotować

Gaździnka warzy
Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem 156

dodać przyprawy - listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, imbir, sól, pieprz, kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować do miękkoś ci z 10 min.  Ugotowane mięso pokroić na kawałki, dodać do kremu. Posypać szczypiorkiem i fetą... Smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak z fasolką i suszonymi pomidorami 241

pieprz, imbir, papryka słodka, tymianek kilka kropel sosu sojowego kilka kropel cytryny Przygotowanie: Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 4 min (niech będzie chrupka) odcedzić i zahartować zimną wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kawałki i przyprawić.  Na odrobinie oleju podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojonego pora. Na końcu wmieszać pomidory, fasolkę, kapary, i posiekaną natkę. W razie konieczności doprawić

Gaździnka warzy
Faszerowana cebula 173

łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce oleju, przyprawić. Wlać 2 łyżki bulionu. Po lekkim wystudzeniu dodać fetę, wszystko wymieszać. Cebulę przestudzić, delikatnie wyjąć środek (drobno go posiekać i dodać

Gaździnka warzy
Kurczak w pomarańczowym sosie 179

przelać zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i tymiankiem. Wlać wino i trzymać jeszcze chwilę na mocniejszym ogniu (niech odparuje alkohol). Do mięsa dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać fasolkę i pokrojone na pół oliwki.  Wszystko wymieszać, polać sokiem z pomarańczy

Gaździnka warzy