mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:557/774)

Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 295

polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają(...)morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Sałatka gyros 232

pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej)1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 cebula2-3 ogórki kiszoneśrednia kapusta pekińskamajonezketchup2 ząbki czosnku4 łyżki jogurtu naturalnegopieprz czarny świeżo mielonyjogurt naturalnyprzyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa. Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso. Pokroiłam cebulę w drobną

NA MOIM TALERZU
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 220

książkę, i o ile przepisów z niej raczej nie dam rady stosować (zwłaszcza na ciasta z 80 jaj), o tyle rady są ponadczasowe :)  Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula(...)sumie całą tajemnicą tego konkretnego rosołu był jego skład, teraz to już nawet nie ma czego opisywać ;) No ale po kolei - najpierw wrzucamy do garnka umyte i pokrojone mięso i zalewamy wodą, tak, by je przykryła. Wstawiamy na duży ogień. Dobrze pamiętać, że wołowina gotuje się dużo dłużej niż pozostałe dwa gatunki, więc chcąc mieć mięso na obiad, trzeba zacząć

Kulinarne zapędy Kokosa
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 279

smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szklanki wody Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej przecinam pierś po grubości i rozkładam ( taki motylek) . Posolić i popieprzyć. Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem(...)cienką i małą cukinię. Kawałek  pasujący długością -położyć na mięsie. Zwinąć roladkę .Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i mieloną papryką. Skropić łyżka oleju tak by wetrzeć przyprawy w mięso. Obwiązać nicią do mięs. W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć roladkę ze wszystkich stron na rumiano. Dorzucić resztę pokrojonej w plastry cukinii, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą

Buniabaje w kuchni
Sałatka z kuskus, selerem i szynką 388

Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Potrawka z kurczaka inaczej 198

Zachęcam do wypróbowania tego dania, bardzo smaczne. Polecam. Piersi kurze umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem,papryką ostrą i słodką. Na patelni rozgrzać olej i

Kuchnia Pokoleń
Czosnkowe skrzydełka w maśle 157

Kolejny przepis inspirowany fantastyczną stroną mniammniam.pl . Co prawda Grzegorzowi (prowadzącemu tę stronę) nie dorównuję, ale bardzo się staram, może kiedyś mi się uda :) Raz dwa do

Marder&Marder Manufacture
Ryż a'la pilaw z gotowanym indykiem 315

Bardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż

Buniabaje w kuchni
Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 309

Kurczak w formie pasty w przyprawie curry to klasyka w zupełnie nowej odsłonie. Wszystko razem idealnie współgra i na pewno znajdzie niejednego wielbiciela. :) Dla 4 osób 1 mała pierś kurczaka (lub połowa większej) 1 nieduży por 1 opakowanie serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo(...)przygotować dzień przed planowanym podaniem. Myjemy ja i osuszamy, po czym kroimy w małą kostkę i zasypujemy przyprawą curry oraz połową łyżeczki soli wymieszaną z 4 łyżkami oleju rzepakowego. Mięso dokładnie marynujemy w przygotowanej przyprawie i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, przyprawioną pierś wkładamy na rozgrzaną patelnię i na bardzo małym ogniu podsmażamy. Powinna być ona ledwo ścięta

Kuchenna Kontrrewolucya
Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu 185

musztardy francuskiej 2 żółtka 300 ml śmietanki 1¼ łyżki soli 50 g startego parmezanu masło klarowane lub olej do smażenia Sos 1 czerwona cebula, mała 250 ml wywaru z kurczaka 2 łyżki sojowego sosu 150 ml śmietanki 1 łyżka masła ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki dżemu z borówek Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę i posiekaj w malakserze używając noża(...)pokrój cebulę bardzo drobno nożem, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dużą miskę. Wlej śmietanę, dodaj żółtka, sól, pieprz, oregano, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i dodaj zmielone mięso. Wyrób dokładnie na jednolity farsz. Formuj okrągłe kuleczki o wadze około 35 g. Rozgrzej tłuszcz w małym garnku i smaż po 6-8 klopsików na raz przez 4 minuty. Temperatura tłuszczu

codojedzenia
Zupa pieczarkowa (bez zabielania) 306

blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać. Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. 500 g pieczarek 3 podudzia kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz do smaku 1/3 pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego / oleju kokosowego Cebulę(...)Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy cebulkę. Gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Do garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy mięso i gotujemy 15 minut. Jeśli na powierzchni pojawi się piana ściągamy ją łyżką. W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę oraz selera i kroimy je w kostkę. Warzywa, pół łyżki soli, ziele

Dieta bez mleka
Drobiowe kotlety siekane z serem i pieczarkami 208

nudę w kuchni zrób sobie siekanego kotleta;). Ja zrobiłam go z fileta z kurczaka i połączenia sprawdzającego się w każdej sytuacji - sera i pieczarek.  2 filety z kurczaka 500g pieczarek 2 cebule 100g twardego sera, u mnie cheddar 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę(...)dużych oczkach tarki. Koperek i natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.  Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące.   2. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Studzimy, dodajemy filety, ser, natkę, koperek, jajka, mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami

Szefowa kuchni
sałatka leśna polana 330

obieramy i kroimy w kostkę do osobnych miseczek, Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i również kroimy w kosteczkę. Ogórki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy(...)średnicy) wykładamy folią spożywczą. Układamy poszczególne składniki warstwowo: odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ziemniaki, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, mięso, warstwa majonezu, ogórki, warstwa majonezu, jajka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ser żółty. Wierzch przykrywamy folią i całość wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podanie wykładamy na talerz (odwracamy do góry

Domowy Smak Jedzenia
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo - musztardowym 429

pracy. Sos ma delikatną, aksamitną konsystencję, ciekawy, apetyczny wygląd, dzięki musztardzie francuskiej oraz głęboki smak. Zwykłe, proste danie o niebanalnym smaku. Składniki: duża pierś z kurczaka (600 g - 700 g) sól mielony pieprz kolorowy 2 czubate łyżeczki majeranku 2 średnie cebule oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany 30% 4 czubate łyżeczki(...)siekanej natki pietruszki Wykonanie: Pierś kroimy na niewielkie kawałki, o grubości około 1 cm. Każdy kawałek z obu stron: solimy, posypujemy pieprzem kolorowym i majerankiem. Tak przygotowane mięso podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Mięso podsmażamy krótko, tylko do lekkiego zarumienienia - około 3 minuty. Mięso na patelnię wrzucamy w 2 partiach. Zbyt duża ilość mięsa

Smak mojego domu
ZUPA A'LA ROSOŁEK W STYLU AZJATYCKIM 148

dosłownie nie zajmuje dużo czasu. Jestem pewna, że zadowoli wszystkich fanów takich smaków. Jest to a'la rosół tylko że wzbogacony w wersji azjatyckiej.  Składniki: filety z kurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna 1 szt. warzywa suszone 2 łyżki sos sojowy ciemny 1 łyżka woda 1.5 l. sól, pieprz świeżo mielone do smaku makaron ryżowy(...)Metoda: 1.  Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Doprawić sosem sojowym. Podsmażyć na patelni. 2.  Liście kapusty umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do mięsa. Chwilę podsmażyć. 3.  Wodę wlać do garnka i zagotować z kostką warzywną i suszonymi warzywami. 4.  Kiedy się rozpuści dodać filety z kapustą. Gotować ok. 30 min. Makaron

Kuchnia Paulettes