prosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać(...)biedne kaczki mogą tego chleba zjeść? No ile? :) A wyrzucać nie lubimy. Nic nie lubimy wyrzucać. Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy
Marder&Marder ManufactureSkładniki: · podwójna pierś z kurczaka · 25 dag pieczarek · 4 ząbki czosnku · 1 czerwona papryka · szklanka groszku (może być mrożony(...)podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ilość porcji
Pobite gary Barbarydalszy, czyli zielona zupa ze szpinaku i groszku z jajkiem na miękko. Prosta i szybka w wykonaniu o słodkawym smaku przełamanym świeżością mięty ogrodowej. Potrzebne nam: - 2 udka z kurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa - ziele angielskie(...)osobę Przygotowanie: Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego 1,5 litra zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmujemy mięso i ściągamy szumy. Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być
W poszukiwaniu inspiracjiZapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka(...)ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy dowolny ser do posypania - u mnie żółty gouda 1 łyżeczka oregano 1. Mięso pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć krótko pokrojone w duże krążki
Kuchnia Prezydentowejpozwolę sobie dodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek olej do smażenia(...)opłukałam i pokroiłam w plasterki, obsmażyłam na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, lekko posoliłam. Odstawiłam do wystudzenia. Masło stopiłam w rondelku. Białko oddzieliłam od żółtka do osobnej miseczki. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i zmieliłam dwukrotnie (średnie sitko) wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne). Do masy dodałam żółtka i stopione chłodne masło, doprawiłam
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie(...)Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie
kgwjanczewokurczaka - 350 g grzybów kurek - 2 cebule - 3 liście laurowe, pieprz, sól do smaku - 1/4 szklanki śmietany słodkiej 12% - 400 g kaszy gryczanej - olej do smażenia Pierś z kurczaka namocz w osolonej, zimnej wodzie. Będzie bardziej soczysty. Posiekaj oczyszczone kurki oraz cebulę na dość drobno. Podsmaż cebulę razem z liściem laurowym i pieprzem, osól odrobinę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby(...)przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu . Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj ją według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia grzybów, mięso odsącz, osusz,oczyść, przekrój na połówki i przypraw tak jak lubisz, ale bez soli. Uduszone kurki przełóż do osobnego naczynia, daj odrobinę oleju na patelnię, włóż na nią mięso i przykryj
Pasje JolkiSkładniki: udka kurczaka 4 duże, woda 2 litry, włoszczyzna 1/4 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, ogórki konserwowe 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, żelatyna 6 łyżeczek udka zagotować w małej ilości wody i tę wodę wylać - wlać 2 litry wody, dodać małą porcję włoszczyzny i gotować do miękkości udek(...)koniec gotowania dodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie
W Mojej Kuchni Lubięimbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę(...)rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 60 min. Po tym czasie przecedzamy bulion, mięso wołowe odkładamy na bok, resztę składników wyrzucamy. 2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzamy i rozdzielamy na 4 głębokie talerze. Na makaronie układamy kawałki wołowiny, zalewamy bulionem
Tajskie smakiDodałam starty czosnek. Paprykę pokroiłam w kostkę i wraz z pomidorami dodałam do mięsa. Smażyłam, aż papryka zmięknie. Kostkę rosołową rozpuściłam w ok. 3 szklankach wrzątku i zalałam nim mięso. Dodałam 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem gotowałam pod przykryciem ok. 30min. Pod koniec gotowania dodałam odcedzoną kukurydzę oraz fasolę. Gotowałam jeszcze ok. 20min. Żółty ser rozłożyłam na jednym(...)rozgrzaną patelnię i smażyłam, aż ser się rozpuścił i skleił tortille. Odwróciłam, aby druga także się zarumieniła. Pokroiłam w ósemki i podałam z zupą. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Ryżowe enchiladas z kurczakiem Enchiladas con carne
bastalenaLINK DO GARNKA: https://www.mocsokow.pl/garnki/315-garnek-happycall-ih-vacum-braz.html „CURRY Z RYŻEM, WARZYWAMI I KURCZAKIEM” SKŁADNIKI: * ryż – 150 g *cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * podudzia z kurczaka – 3 szt * duża czerwona papryka – 1 szt * duża żółta papryka – 1 szt * kukurydza – ok. 100 g * mleko kokosowe – 200 ml * czerwona pasta curry(...)kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pastę curry – przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz wypłukany wcześniej ryż – smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy oczyszczone wcześniej mięso oraz pokrojone w kostkę papryki i kukurydzę. Podlewamy bulionem i zamykamy pokrywkę. Dusimy ok. 20 minut do miękkości. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze
Ostra na SłodkoMicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy po kilka minut z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię(...)całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko. Na dno naczynia wylewamy sos, układamy mięso i zalewamy pozostałym sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), pieczemy 35-40 min. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i bazylii. Dodatki ulubione
R'n'G KitchenDanie z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Poza tym warto wspomnieć, że nie zawiera zbyt wiele kalorii, przez co jest odpowiednie również dla osób na diecie :) SKŁADNIKI: 2 podudzia z kurczaka 1 brokuł 1 cukinia 2 cebule ryż * olej do smażenia SOS: 100 ml sosu sojowego jasnego** 100 ml sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki białego sezamu(...)smakuje nam robiony jak w tym przepisie) ** jeśli nie mamy jasnego sosu możemy zamienić go na 50 ml ciemnego i 50 ml wody Z podudzi usuwamy kości oraz skórę. Mięso kroimy na ok. 2 cm kawałki. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cukinie obieramy i jeśli ma ziarna to usuwamy je, kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy
Kuchnia od dwojgaSkładniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa 2 czubate łyżki bułki tartej 2 jajka 50 gr. słoniny sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny(...)talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200 °C :)) ps.2 takie foremki wyszły z tej ilości
w mojej kuchnikurczaka pieczoną w jogurcie. Mięsko bardzo smaczne i gorąco polecam wielbicielom smaków kuchni indyjskiej. Tak zamarynowane piersi również rewelacyjnie smakują przyrządzone na grillu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 cebule 4 ząbki czosnku 30g imbiru świeżego lub 1 łyżeczka sproszkowanego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki garam masala lub curry chilli sól do smaku(...)pozostałymi przyprawami. Piersi natrzeć solą, ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać jogurtem z przyprawami. Odstawić do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać około 35-40 minut. Smacznego
kuchnia doski