mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:567/774)

Zupa z fasolką szparagową i ryżem 230

kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Por pokroić w półplasterki. Mięso umyć

magiczna kuchnia Kasi
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 357

kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia są jak najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość.   Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso

Karo in the Kitchen
Ciasto makaronowe z cukinią 149

pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam!   Ciasto makaronowe z cukinią   Składniki na 4-5 porcji(...)Czanieckiego makaronu Rurki (lub innego kształtu) szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 100g serka topionego ziołowego 4 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, oregano 2 piersi z kurczaka (opcjonalnie)   Wykonanie:   Cukinię myjemy, kroimy na paski grubości około 0,5cm. Cukinię blanszujemy około minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Paskami cukinii

Smak mojej kuchni
Perliczka w sosie grzybowo – śmietanowym, marynowana w ziołach 100

kurczaka ). Przyprawiamy solą i ziołami dalmatyńskimi. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Grzyby zalewamy gorącą wodą aby namokły. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wykładamy masło klarowane i obsmażamy z każdej strony kawałki perliczki. Po chwili dodajemy cebulę i razem przesmażamy. Wykładamy grzyby razem z płynem z moczenia. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Smaki Ewy
Krem z brokułów 216

kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Jak zacznie się gotować i pienić, usuń pianę razem z całym syfem, który wypłynie na powierzchnię. Następnie wrzuć przyprawy: ziele angielskie i pieprz (po 5-10 ziarenek), ze 3 listki laurowe. Niech się pogotuje z 15 minut. Obierz marchewkę i pietruszkę i dorzuć do garnka. Gotuj, aż jarzyny będą miękkie i mięso będzie

manslogblog
Pietruszkowa pierś z kurczaka 120

kurczaka kroję na plastry , doprawiam do smaku , dodaję pokrojoną cebulkę i odstawiam na noc do lodówki .Na następny dzień  w osobnych talerzach rozbijam jajka , a w drugim bułkę tartą z pietruszką , lecz najpierw bułkę tartą wkładam do malaksera wraz z pietruszką i zmielę tak aby bułka połączyła się z pietruszką . Jak już mamy przygotowaną panierkę , zaczynamy panierować nasze mięso

Mój Smak
delikatna galaretka z piersi kurczaka... 142

kurczaka 2 podwójne, marchew 3 sztuki, pietruszka 1 mała, seler 1 mały, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, żelatyna 3,5 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka piersi tylko zagotować w małej ilości wody i wodę wylać, piersi opłukać, zalać świeżą wodą 1,5 litra dodać obrane warzywa, kucharka i gotować do miękkości mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniaczek na kurczaku. 165

nogi po ciężkim dniu pracy jak miska gorącej zupy. Do zupy użyłam  Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od   firmy Becla. Zapraszam :)   Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora  około(...)litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną,  zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie,listek laurowy i resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 120

mięso o subtelnym smaku białego wina i ziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć

Food Square
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 207

Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.   Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około  30 minut aż mięso zmiękło. Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miekkości. W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion. Pięknie napęczniał ;-) Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą. Jeśli uznacie,że danie jest(...)gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem. Smacznego!    Jeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO      BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG    SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ

potrawyregionalne
Sałatka makaronowa z wędzonym udem z kurczaka 180

kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy pół pęczka natki pietruszki 10 łyżek majonezu Kieleckiego od WSP Społem sól i pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Ugotowany sschładzamy przelewając go zimną wodą, po to także, aby się nie skleił przy chłodzeniu.  Cebulę, papryki i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, a mięso

MamaOskarka
Kasza jaglana po meksykańsku 194

smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego(...)oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli   sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone

Szefowa kuchni
Krupnik na żeberkach 205

kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest

W SMAK
Zupa szczawiowa 150

kurczaka- słoik siekanego szczawiu (280g)- spora marchewka- włoszczyzna (250g)- 2 kostki rosołowe- 2-3 średnie ziemniaki- 3x ziele angielskie- 3x liść laurowy- pieprz- ugotowane na twardo jajkaPrzygotowanie: Do litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso

W poszukiwaniu inspiracji
Strips a'la KFC 802

kurczaka (miałem około 1,3KG) Jedna i 3/4 szklanki mąki pszennej. (około 300-350g) Dwie szklanki mleka (około 400ml) Dwa jajka Pół opakowania słodkiej papryki (12g) Pół opakowania pieprzu cayenne (12g,można więcej jeśli mają być naprawde ostre) Sól, do smaku, jak kto lubi. Olej do smażenia Dodatkowo: pieprz, sól, odrobina słodkiej papryki, czosnku granulowanego do posypania mięsa. Wykonanie

Facet i noże
Egzotyczny kurczak 169

Polecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm

Kuchnia Pokoleń
Udka podpiekane 424

Prosty sposób na soczyste udka z chrupiącą skórką, są doskonałe na obiad lub do kolacji. Udka gotujemy z włoszczyzną. Po 15 minutach wyjmujemy i osuszamy. Na

chleba naszego
Kotlety siekane z cukinią i marchewką 406

Siekane kotlety to świetny pomysł na przemycanie warzyw dla niejadków. U nas się sprawdziło :) Teraz młoda cukinia jest najpyszniejsza, dlatego polecam serdecznie taki obiad.  Składniki

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kurczakiem i granatem 460

Uwielbiam różnego rodzaju sałatki, szczególnie, jeśli zawierają jakieś nietypowe (a bardzo smaczne!) połączenia smakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku

Jak gotować i nie zwariować
Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i warzywami na cieście francuskim 219

Jak dobrze mieć ciasto francuskie pod ręką, bo ono zawsze ratuje mnie wtedy, kiedy nie mam weny twórczej :) Dziś, właśnie z braku weny, powstało to ekspresowe

Kraina Miodem Płynąca
Jarmuż 177

Kilka przepisów na dania z jarmużem. Zimą warto dodawać jarmuż często do naszych posiłków. Oprócz witamin jest źródłem kwasu foliowego i wapnia. Można jeść na surowo

prawdziwe jedzenie
Filet kurczaka w migdałach 146

National Almond Day. Dziś moje ukochane migdały mają swoje święto, toteż nie mogłam sobie odmówić przyjemności uczczenia tego. Jako że po weekendzie w towarzystwie przepysznej napoleonki

Kto ugości moich gości?