mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:566/774)

Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami 173

piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy z zalewy. Jogurt, kremówkę oraz ocet winny ucieramy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odkładamy do lodówki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy

Smaki Na Talerzu
Stroganow z kurczakiem i pokrzywą. 174

kurczaka 20 dkg pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona 3-4 listki świeżej pokrzywy olej do smażenia Sposób wykonania :   M ięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę . Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju, wrzuć mięso

Przepisy i porady kulinarne
Schab w sosie morelowym 235

suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.     Schab w sosie morelowym   Składniki na 3 porcje:   6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz(...)majeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej   Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym

Smak mojej kuchni
Majonez domowy 178

kurczakiem, także jako dodatek do sałat, przekąsek, zimnych mięs, jaj na twardo (bez nich jajka nie smakowały by tak samo;) To także smaczny podkład / baza do różnych sosów i dipów, np. czosnkowego, salsy słodko-kwaśnej (majonez, ketchup, słodka konfitura + przyprawy), którymi nic się nie polewa, ale podaje się je w miseczce i zanurza w nich kawałki mięsa, warzyw

Zasmakuj Kuchni
Drobiowe roladki na zimno z serem korycińskim i suszonymi pomidorami 188

Piersi kurczaka układamy koło siebie, przykrywamy folią i rozbijamy (nie za cienko, by nie było prześwitów). Następnie przyprawiamy z obu stron przyprawą do drobiu i natką pietruszki. Układamy je na folii aluminiowej, tak by jedna pierś zachodziła na drugą. Na środku układamy kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso

Aga w kuchni
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 305

kurczak generała Tso.   Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem na ustach co i jak – wiadomo, zarabiają na tym. Sprzedadzą mi przepis – więcej nie przyjdę. Potrzeba matką wynalazku – jeśli czegoś potrzebujesz, a tego nie ma – rozłóż na czynniki pierwsze, pomyśl, zaplanuj co i jak, zakasaj rękawy i zrób to!   Mięso

Karo in the Kitchen
Rosół drobiowo wołowy 101

Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny.   Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno(...)ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku ulubiony makaron sól, pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy. Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę

R'n'G Kitchen
Bakłażan nadziewany kurczakiem i mango 114

kurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy

Czary - gary w kuchni
Sałatka na sposób meksykański 474

Składniki: 2 wędzone udka  pół kapusty pekińskiej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół zielonej papryki pół żółtej papryki 3 łyżki majonezu 3

Pobite gary Barbary
Galaretki drobiowe. 136

korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet do polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ugotować 1L rosołu: Mięso zalać

W kuchni u Moniki
Roladki drobiowe 141

Bardzo wiosenne i lekkie danie, dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i dbających o figurę przed zbliżającym się letnim sezonem. Składniki na dwie porcje: Na dwie

Kuchnia w czekoladzie
Piersi kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem (na słodko) 144

kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz papryka ostra Pierś umyć, osuszyć i pokroić w paski. Polać sosem sojowym i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Szczypiorek i dymkę umyć oraz drobno posiekać. Do woka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Gdy mięso

Ugotować
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 274

kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki

Smaki Ewy
Drobiowe roladki z ananasem i serem 176

kurczaka 100 g świeżego ananasa 100 g tartego sera corregio mąka jajko słodka mielona papryka sól ,pieprz bułka tarta Przygotowanie Filety płuczemy ,dzielimy na cztery części i rozbijamy. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem ,zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. W tym czasie ananasa kroimy w kostkę i mieszamy z serem. Farsz rozkładamy równomiernie na mięso ,roladki zawijamy

R'n'G Kitchen
Sałatka z kurczaka w białym sosie 119

kurczaka 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wina 1/2 szklanki śmietanki pieprz sól sok z cytryny masło klarowane sałata Fileta kroimy na nie za duże płatki i marynujemy w soli pieprzu i soku z cytryny. Rozgrzewamy masło, wrzucamy płatki fileta, obsmażamy i wlewamy wino, śmietanę i wyciskamy czosnek. Dusimy do zredukowania sosu. Gdy sos jest odpowiednio gęsty wykładamy mięso na sałatę

harrisa
Sałatka z rukoli i fety 340

Przepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok.  Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera

My Chcemy Jeść
Filety z kurczaka pod szparagami 101

kurczaka, 2 jaja, 6 łyżek maki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 10-15 szparagów, sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Szparagi ugotować przez 25 minut w osolonej wodzie, twarde końce odciąć i odstawić. Filety lekko rozbić, posolić posypać pieprzem i obtoczyć w mące.  Jaja rozbić, wymieszać z połową sera startego i moczyć przygotowane mięso

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka gyros 355

Ta sałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak

Kolorowy Przepisownik
Jaglane curry 153

kurczaka; - 2 łyżki zielonej pasty curry; - olej do smażenia; - pęczek szczypiorku z dymką; - 1 l bulionu warzywnego; - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku o grubym dnie, lub w woku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną dymkę i szczypiorek ( trochę szczypiorku zostawić do posypania), chwile smażyć, dodać pastę curry i wymieszać. Wrzucić pokrojone w plasterki mięso i obsmażyć

dom-agi.pl
Krupnik 128

kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie

Kuchnia Beaty
Rosół z domowej kury 274

Kurczaka pokroić na części  i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić, odstawić na pół godzinki. W tym czasie umyć wszystkie warzywa pokroić w słupki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem. Z każdej strony in będzie bardziej spalona tym lepiej. Po tym czasie wylać mętną wodę i wlać nową. Przykryć mięso

pieprzny smaczek
udziec indyka na obiad... 202

kurczaka, 1 łyżka miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 6 ząbków czosnek, - w opisie marchew duszona, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane na gorącym oleju zrumienić udziec indyka, dodać ziele i liść laurowy wlać wywar z rosołu lub wodę do indyka, wsypać cebulę i czosnek, posypać pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa pod koniec

W Mojej Kuchni Lubię
Zimne nóżki (Galat) 172

albo kurczaka w galarecie z papryką? Do galatu drobiowego, który przygotowuję na Wielkanoc wkładam  do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane na każde święta w dużych ilościach, niemal hurtowych. Ale to dlatego, że je wszyscy lubiliśmy, ja zawsze na koniec jak mama obrała wszystkie kawałki (nóżek, golonek) z mięsa, obgryzałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z fasolką szparagową i ryżem 230

kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę. Z fasolki odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Por pokroić w półplasterki. Mięso umyć

magiczna kuchnia Kasi
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 357

kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia są jak najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość.   Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso

Karo in the Kitchen
Ciasto makaronowe z cukinią 149

pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam!   Ciasto makaronowe z cukinią   Składniki na 4-5 porcji(...)Czanieckiego makaronu Rurki (lub innego kształtu) szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 100g serka topionego ziołowego 4 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, oregano 2 piersi z kurczaka (opcjonalnie)   Wykonanie:   Cukinię myjemy, kroimy na paski grubości około 0,5cm. Cukinię blanszujemy około minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Paskami cukinii

Smak mojej kuchni
Perliczka w sosie grzybowo – śmietanowym, marynowana w ziołach 100

kurczaka ). Przyprawiamy solą i ziołami dalmatyńskimi. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Grzyby zalewamy gorącą wodą aby namokły. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wykładamy masło klarowane i obsmażamy z każdej strony kawałki perliczki. Po chwili dodajemy cebulę i razem przesmażamy. Wykładamy grzyby razem z płynem z moczenia. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Smaki Ewy
Krem z brokułów 216

kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Jak zacznie się gotować i pienić, usuń pianę razem z całym syfem, który wypłynie na powierzchnię. Następnie wrzuć przyprawy: ziele angielskie i pieprz (po 5-10 ziarenek), ze 3 listki laurowe. Niech się pogotuje z 15 minut. Obierz marchewkę i pietruszkę i dorzuć do garnka. Gotuj, aż jarzyny będą miękkie i mięso będzie

manslogblog
Pietruszkowa pierś z kurczaka 120

kurczaka kroję na plastry , doprawiam do smaku , dodaję pokrojoną cebulkę i odstawiam na noc do lodówki .Na następny dzień  w osobnych talerzach rozbijam jajka , a w drugim bułkę tartą z pietruszką , lecz najpierw bułkę tartą wkładam do malaksera wraz z pietruszką i zmielę tak aby bułka połączyła się z pietruszką . Jak już mamy przygotowaną panierkę , zaczynamy panierować nasze mięso

Mój Smak
delikatna galaretka z piersi kurczaka... 142

kurczaka 2 podwójne, marchew 3 sztuki, pietruszka 1 mała, seler 1 mały, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, żelatyna 3,5 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka piersi tylko zagotować w małej ilości wody i wodę wylać, piersi opłukać, zalać świeżą wodą 1,5 litra dodać obrane warzywa, kucharka i gotować do miękkości mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniaczek na kurczaku. 165

nogi po ciężkim dniu pracy jak miska gorącej zupy. Do zupy użyłam  Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od   firmy Becla. Zapraszam :)   Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora  około(...)litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną,  zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie,listek laurowy i resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 120

mięso o subtelnym smaku białego wina i ziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć

Food Square
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 207

Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.   Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około  30 minut aż mięso zmiękło. Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miekkości. W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion. Pięknie napęczniał ;-) Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą. Jeśli uznacie,że danie jest(...)gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem. Smacznego!    Jeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO      BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG    SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ

potrawyregionalne
Sałatka makaronowa z wędzonym udem z kurczaka 180

kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy pół pęczka natki pietruszki 10 łyżek majonezu Kieleckiego od WSP Społem sól i pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Ugotowany sschładzamy przelewając go zimną wodą, po to także, aby się nie skleił przy chłodzeniu.  Cebulę, papryki i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, a mięso

MamaOskarka
Kasza jaglana po meksykańsku 194

smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego(...)oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli   sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone

Szefowa kuchni
Krupnik na żeberkach 205

kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest

W SMAK
Zupa szczawiowa 150

kurczaka- słoik siekanego szczawiu (280g)- spora marchewka- włoszczyzna (250g)- 2 kostki rosołowe- 2-3 średnie ziemniaki- 3x ziele angielskie- 3x liść laurowy- pieprz- ugotowane na twardo jajkaPrzygotowanie: Do litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso

W poszukiwaniu inspiracji