mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:569/774)

Drobiowe jajeczka w galarecie 240

okazji rozpoczną drobiowe jajeczka w galarecie;) Robiliście już kiedyś takie? Nie??!  Zróbcie koniecznie na te Święta efekt gwarantowany! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu warzywa do dekoracji kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki 1,5-2 l wody sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Robiąc(...)wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy  i zostawiamy do wysuszenia. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny  i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy na sitku

Życie zaczyna się w kuchni
Pasztet z łopatki i wątroby 156

kurczak, cielęcia ), oczyszczonej 2 łyżki koniak lub brandy 1 ząbek czosnku 2 łodyżki zielonej pietruszki 1/2 szalotki lub mała biała cebulka 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/8 łyżeczki goździków 1/8 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Szczypta tabasco lub cayenne około 250 gr. bekonu w plastrach Wykonanie Zmielić łopatkę przez maszynkę do mięsa

w mojej kuchni
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 132

kurczaka, warzywa, a także przyprawy wymienione powyżej, tj. imbir, czosnek, chilli, kolendrę, koper, anyż, cynamon, pieprz, kurkumę oraz około 1 l wody (lub tylko warzywa i przyprawy w wersji wegańskiej). Wszystkie składniki należy gotować jak tradycyjny rosół, przez około 60 minut. Tak przygotowany wywar odlać, doprawić solą, sosem sojowym i zaserwować z grzybami oraz makaronem jak w przepisie. Ugotowane mięso

Even Better Food
KURCZAK ŚRÓDZIEMNOMORSKI 93

Delikatny kurczak w śródziemnomorskich smakach , pełen pachnących ziół i aromatycznego białego wina.Takie danie sprawia , że czuję się tak jakbym nadal przebywała we Włoszech.Zapraszam. 2 kg.udźców z kurczaka 3 Ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego ( nie koperku :))... 200 ml.białego wytrawnego wina starta skórka z cytryny i z niej sok 2 łyżki posiekanych świeżych ziół(...)suszonych( jak majeranek , tymianek,szałwia,rozmaryn) 5 dag.czarnych oliwek sól i pieprz *******************************************  Cebulę siekamy i smażymy na oliwie aż stanie się szklista.Wrzucamy zmiażdżony czosnek i nasiona kopru.Dodajemy mięso .Obsmażamy, polewamy wino i dusimy na małym ogniu ok.5 minut.Dodajemy zioła , SKÓRKĘ i sok z cytryny , pokrojone na pół oliwki,sól i pieprz.Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ok.40 minut uzupełniając

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów babci Basi 180

kurczaka, 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki z natką, kawałek selera, ewentualnie 2 liście, 1 średnia cebula, 1 mały por, 1 kostka rosołowa drobiowa, vegeta , woda, sól , pieprz do smaku, Składniki na masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki wody, Ponadto : 3 łyżki śmietany 18 %, szczypta soli, 2-3 łyżki krupczatki, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso

Pysznosci Babci Basi
Pieczeń drobiowa z papryką 81

kurczaka sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski i zaparzyć gorącą wodą. Bułkę namoczyć i dobrze odcisnąć. Filety zmielić, dodać przysmażoną na maśle cebulę, jajko, bułkę i przyprawy do smaku. Całość starannie wymieszać i podzielić na trzy równe części. Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć jedną część przygotowanego mięsa

Tradycyjna Kuchnia
NUGGETSY MARYNOWANE W SOSIE MIĘTOWYM 152

Nuggetsy to świetna przekąska, kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Szybkie i proste w wykonaniu. Filet z indyka można zastąpić kurczakiem, a do nuggetsów świetnie sprawdzi się sos z jogurtu naturalnego i  czosnku.  Polecam!  Składniki: filet z indyka  ząbek czosnku  sezam do panierowania  sos miętowy sól pieprz  Wykonanie: Filet podziel na mniejsze(...)kawałki. Przeciśnięty przez praskę czosnek połącz z sosem miętowym, solą i pierzem i zamarynuj kawałki indyka. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Kawałki mięsa posyp sezamem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40-45 minut. Smacznego

Kukuleczki
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 182

kurczaka lekko podsmażamy z obu stron. Ostawiamy do ostygnięcia. Rozwijamy ciasto francuskie. Ciasto przekrawamy na pół (wzdłuż dłuższego boku należy zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co około 2cm. Na niepocięty środek nakładamy pierś, na to rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu, następnie układamy pieczarki i plasterek żółtego sera. Zaplatamy paseczki od ciasta, od lewej do prawej. (pozostawiając malutkie przestrzenie aby mięso

Smaki Natalii
Kremowy sos z mascarpone z pieczonym schabem i makaronem orkiszowym 133

Serek mascarpone to idealny składnik do mas, deserów, serników. Jest również bardzo smaczną bazą do dań wytrawnych.Nie bójmy się go łączyć z kurczakiem, indykiem czy schabem. Ten ostatni jest u mnie tematem przewodnim dzisiejszego przepisu. Słodkawy smak mascarpone, połączony z aromatyczną bazylią i pietruszką przypada do gustu także dzieciom :) Spróbujcie:) Składniki:   20dag pieczonego schabu duża cebula  pęczek pietruszki(...)łyżeczka bazylii  sól, pieprz makaron orkiszowy Przygotowanie: Schab kroimy w drobna kosteczkę. Podsmażamy na oleju słonecznikowym. Cebulę kroimy w piórka i po zarumienieniu mięsa, dorzucamy ją do podduszenia. Serek mascarpone łączymy ze schabem, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną pietruszka i bazylią. Podajemy z makaronem. Smacznego

ChilliJemy
Chłopski krupnik z pęczakiem wg Aleex 116

kurczaka opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Włożyć oczyszczony por. 2. Pęczak wsypać do szklanego naczynia i wypłukać: zalać zimną wodą i zamieszać (woda zrobi się mętna). Odlać wodę. Ponownie zalać pęczak wodą, odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, aż woda po wlaniu do pęczaku będzie przezroczysta. Wypłukany pęczak od razu dodać do gotującego się wywaru z mięsem

W mojej kuchni
Pierś z kurczaka w delikatnym sosie 211

danie jest idealne dla dzieci, osób zmuszonych ograniczać ilość przypraw i np. kobiet w ciąży. Delikatne mięso drobiowe, w leciutkim sosie z warzywami można podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy kaszą. Każdy doprawia sobie wg uznania, ale pamiętajcie, że tu mniej znaczy więcej! Bogaty i aromatyczny bulion, który jest podstawą sosu daje naprawdę wiele smaku.   Przygotowałam większą(...)porcję, więc będę miała jeszcze na 1-2 obiady do pracy. Czytaj dalej... Artykuł Pierś z kurczaka w delikatnym sosie pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 155

Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości i "młodości" golonki). Po upieczeniu golonka powinna odchodzić od kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 154

kurczakiem, obie w kilku wersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa

Kulinarna Pokusa
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU 127

polędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych   250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)oliwy z oliwek  sól pieprz Mięso myjemy, osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki. Przekładamy  do zamykanego naczynia, zalewamy maślanką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Teraz możemy przygotować sos. Miód łączymy z musztardą, stopniowo wlewamy oliwę (cały czas mieszając), na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem

KuchcikoweLove