pracy. Sos ma delikatną, aksamitną konsystencję, ciekawy, apetyczny wygląd, dzięki musztardzie francuskiej oraz głęboki smak. Zwykłe, proste danie o niebanalnym smaku. Składniki: duża pierś z kurczaka (600 g - 700 g) sól mielony pieprz kolorowy 2 czubate łyżeczki majeranku 2 średnie cebule oliwa do smażenia 2 duże ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietany 30% 4 czubate łyżeczki(...)siekanej natki pietruszki Wykonanie: Pierś kroimy na niewielkie kawałki, o grubości około 1 cm. Każdy kawałek z obu stron: solimy, posypujemy pieprzem kolorowym i majerankiem. Tak przygotowane mięso podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Mięso podsmażamy krótko, tylko do lekkiego zarumienienia - około 3 minuty. Mięso na patelnię wrzucamy w 2 partiach. Zbyt duża ilość mięsa
Smak mojego domudosłownie nie zajmuje dużo czasu. Jestem pewna, że zadowoli wszystkich fanów takich smaków. Jest to a'la rosół tylko że wzbogacony w wersji azjatyckiej. Składniki: filety z kurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna 1 szt. warzywa suszone 2 łyżki sos sojowy ciemny 1 łyżka woda 1.5 l. sól, pieprz świeżo mielone do smaku makaron ryżowy(...)Metoda: 1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.Doprawić sosem sojowym. Podsmażyć na patelni. 2. Liście kapusty umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do mięsa. Chwilę podsmażyć. 3. Wodę wlać do garnka i zagotować z kostką warzywną i suszonymi warzywami. 4. Kiedy się rozpuści dodać filety z kapustą. Gotować ok. 30 min. Makaron
Kuchnia Paulettespyszna zapiekanka,prosta do zrobienia.... Jeśli jesteście fanami sałatki gyros to pokochacie również tą zapiekankę-polecam Składniki: 2 filety z kurczaka 2 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 1 cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 35 dag sera żółtego(startego) opakowanie przyprawy gyros-kebab 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Filety kroimy(...)kawałki i mieszamy z całym opakowaniem przyprawy do gyrosa,odstawiamy na 30 min. Gotujemy ryż.Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju,dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut. Mięso z cebulką i tłuszczykiem z patelni mieszamy z ryżem i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Mieszamy majonez z ketchupem i połowę wylewamy na wierzch ryżu z mięsem, posypujemy połowa
Swojskie jedzonkojeszcze pyszny i zdrowy obiad na dodatek :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja ok.435 kcal) 3 woreczki brązowego ryżu 1 łyżeczka kurkumy 1 cebula 500 g piersi z kurczaka 500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny(...)Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki CHRZANU LUKSUSOWEGO z WSP Społem 2 łyżki miodu spadziowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki cząbru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Udka umyć, osuszyć, obrać ze skóry i natrzeć solą i pieprzem. W misce wymieszać chrzan, miód, zioła i czosnek przepuszczony przez praskę. Udka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać(...)wstawić do lodówki na 2-3h. Po danym czasie mięso przełożyć do rękawa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200 stopniach C przez 1h. Pod koniec rękaw rozciąć aby mięso zarumieniło się. Do przygotowania tej potrawy użyłam Chrzanu Luksusowego firmy WSP Społem , który otrzymałam aby przetestować i przygotować przepis. Chrzan Luksusowy charakteryzuje się wyrazistym i czystym smakiem
Prosto i Smacznie z Anetąudka z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 1 papryczka pepperoni 1 szkl puree z pieczonej dyni 1 łyżka przyprawy CAFFE DE PARIS Skworcu w składzie (skórka cytrynowa, natka pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, papryka grys, pieprz grys, czosnek granulowany) sól 2 szkl rosołu 1 szkl ryżu 1 łyżka octu winnego dodatkowo 0,5 szkl wody 3 łyżki oleju Udka(...)umyć , wyluzować (kostki pozostawić na rosół lub wywar) Mięso pokroić w kostkę, cebulę i paprykę pokroić również w kostkę, pepperoni drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojone mięso i przysmażyć przez ok 5 min, dodać cebulę, paprykę i pepperoni. Następnie dodać ryż i chwilę podsmażyć po czym podlać rosołem dodać ocet i przyprawę Caffe de Paris Prażyć
Gotowanie jest łatwekaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy z ognia(...)wyjmujemy je i odcedzamy. Kaszę przygotowujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Mięso oddzielamy od kości i mielimy na największych oczkach. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Mięso ,kaszę i cebulę łączymy ,dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. W brytfannie gołąbki układamy jeden obok
R'n'G KitchenZnany przepis kuchni USA, z rejonu Buffalo. Często modyfikowany. Ja proponuję taką wersję. Składniki 10 - 12 skrzydełek kurczaka 3 łyżki gotowego sosu chili pieprz sól olej do smażenia 1 łyżka masła półtora łyżki octu jabłkowego Sos : 200 g sera pleśniowego typu Lazur 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany pieprz kajeński sól Przygotowanie Skrzydełka(...)starannie umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Odciąłem ostre zakończenia, a następnie każde skrzydełko przekroiłem na pół w stawie. Rozgrzałem olej, porcjami smażyłem osuszone kawałki mięsa , po około 8 minut. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem sos chili i ocet, posoliłem. Do sosu włożyłem usmażone skrzydełka, podgrzewając wymieszałem je, aby sos dokładnie pokrył mięso. Sos : majonez , jogurt, śmietanę i pokruszony ser wymieszałem
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka garść bazylii zielonej garść bazylii fioletowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz sól SOS: 1/2 szklanki śmietanki 3 łyżki białego wina 1 malutka cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka masła klarowanego Filety pościnać w najgrubszym miejscu aby były jednakowo grube lub rozbić do jednakowej grubości. Dokładnie posolić(...)wszystkich stron. Mieszanką ziół i przypraw obtoczyć dokładnie mięso, włożyć kolorową bazylię i zwinąć. Roladki zwinąć w folię spożywczą i gotować w rondlu ok 30 min w 1 szklance wody. Wyjąć z rondla i z folii, zabezpieczamy aby nie wystygły. Zrobić sos. Do rondelka wrzucamy masło i drobniutko pokrojoną cebulkę, przesmażamy do zrumienienia, dodajemy rozgnieciony czosnek, wino i wlewamy śmietankę
harrisapoddaję się i co jakiś czas staram się przygotować tę ptaszynę "jakoś inaczej". Tym razem będą to pieczone udka przyprawione w stylu orientalnym. Składniki (2 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry(...)sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego
Kuchnia po mojemumoje dzisiejsze menu obiadowe ;) Mąż ma drugą zmianę w pracy, Syn zjadł risotto z kurczakiem z wczoraj. Cóż ja będę sama dla siebie gotować przez godzinę. Wcześniej nie poczyniłam żadnych przygotowań do obiadu, co więcej nic ciekawego nie wymyśliłam. Żeby zapełnić brzucho i nie podjadać do wieczora pozostała, szybka improwizacja z wykorzystaniem jedynego placka ziemniaczanego jaki ostał się z wczorajszego(...)obiadu. Składniki (na jedną porcję): 1 jajko 1 placek ziemniaczany 2 plastry papryki żółtej 1 parówka o wysokiej zawartości mięsa olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Parówkę podsmażyłam na oleju, w tym samym czasie podgrzewając placka ziemniaczanego. Wbiłam jajko. Oprószyłam je solą pieprzem i poczekałam aż białko się zetnie. Obiad gotowy. Może niezbyt zdrowy, bo smażony ale za to jaki
Kuchnia po mojemuSkładniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu(...)dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy
ClauditteMissCookingGalaretka drobiowa ====Składniki==== łapki kurcząt 1 kg zamiast żelatyny , woda 2,5-3 litra udka z kurczaka lub 3-4 szt piersi kurczaka 2 sztuki marchewki, pietruszka , kawałek selera i pora , sól, pieprz , listek laurowy 2 szt ,ziele angielskie 3 szt , vegeta do smaku jak ktos chce(...)wymyte w zimnej wodzie., warzywa i przyprawy . Gotować na niewielkim ogniu ok 1-2 godz. aż mięso i warzywa będą miękkie.Gdy wszystko jest juz miękkie ,przecedzamy wywar,odzielając mieso i warzywa od płynu. Gdy wywar jest mało klarowny przecedzamy go przez gazę zlożoną i zamoczona w zimnej wodzie...Do czystego wywaru dodajemy rozdrobnione mięso i doprawiamy solą ,pieprzem.Tak gotową
w mojej kuchnifioletowy pan ktoś mało kiedy gości na naszym stole i w warzywniaku tak ładnie się do mnie uśmiechał, został dodatkiem do dania głównego.Czego potrzebujemy?-udka z kurczaka-marynata; olej rzepakowy, łyżka miodu, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu.-olej rzepakowy-pół nieobranej cebuli-dwa ząbki czosnku nieobrane(...)ziemniaki puree na mleku Udka umyte i osuszone nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy na nim czosnek i cebulę.Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku.Pieczemy w 170 stopniach zależnie od wagi danego udka w stosunku 1kg/godzinę. Ja, a w zasadzie żona piecze ok 40 minut.Ścinamy boki bakłażana
BaRepasdomu. Składniki: 1 główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści(...)paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce, a odpuszczam sobie
Walijskie Pichcenie