sosem bolońskim - przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy sos do smaku bazylią(...)gotujemy al dente. Makaron wykładamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem bolońskim. Smacznego! Inne przepisy na makarony: Makaron z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem Post Makaron razowy z sosem bolońskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapiekane w Ostrym sosie paprykowym Roleski . Powiem Wam że wyszły kruche i soczyste. Zapraszam do wypróbowania, nie zajmują dużo czasu w przygotowaniu :) Składniki : 6 pojedynczych piersi z kurczaka ( możecie zrobić mniej ) domowa vegeta do smaku, pieprz 1 duży serek Brie President 1/2 słoiczka sosu paprykowego Roleski 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego czosnku Wykonanie : Piersi(...)plasterki i wykładamy środek kieszonki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy ciasno piersi i oprószamy, vegetą, bazylią, pieprzem i czosnkiem. Sos rozrabiamy w 100 ml wody, jest bardzo ostry.Zalewamy mięso. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, mięso ma być miękkie.Podczas pieczenia polewamy piersi sosem który jest w naczyniu. Podajemy z ryżem lub czym wolicie :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijuż ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla. Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego(...)nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu Skrzydełka wyjmujemy z marynaty. Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy już wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy
Miód i pieprzGrillowane skrzydełka w miodzie Gotowe skrzydełka w miodzie Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka(...)nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu Skrzydełka wyjmujemy z marynaty. Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy już wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy
Miód i pieprzcebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki(...)cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką
Moja smaczna kuchniapieprz kolorowy ziarnisty w młynku 4 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek sól czosnkowa 1 papryka czerwona 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy. Następnie ubijamy je jak na kotlety schabowe. Marynujemy je w marynacie z : 50 ml oliwy z oliwek, 4 wyciśniętych ząbków czosnku, świeżo zmielonego pieprzu kolorowego(...)reklamie Panierujemy każdą pierś z obu stron. Owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Gdy ten czas już minie, mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię nie dodając już na nią oliwy. Smażymy tak aby mięso było dobrze wysmażone, ale żeby nam sie nie spaliło. Podczas smażenia, do uprzednio rozgrzanego piekarnika
ClauditteMissCookingcurry* pieprz cayenne* sól* olejsposób wykonania Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na plasterki, paprykę umyć, osuszyć(...)pokroić w piórka.Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy.W czasie, gdy ryż się gotuje mięso razem z marynatą wyłożyć na nagrzaną patelnię i usmażyć.W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pieczarki, podsmażyć, dodać cebulkę i paprykę i na delikatnym ogniu podsmażać, aż wyparuje
Mix smakuSkładniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)około 2 szklanki mąka ziemniaczanacukier (najlepiej ciemny brązowy)Przygotowanie: 2 łyżki2 łyżki Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Posypać pieprzem, papryką, posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Paprykę pokroić w wąskie paski,marchewkę i kalarepkę w słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów
głodny alergikcebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki(...)cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką
Moja smaczna kuchniapanierce... SKŁADNIKI: - 2 podwójne piersi z kurczaka - 2 jajka - sól, pieprz - 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego - bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy piersi z kurczaka, kroimy na plastry, następnie rozbijamy je tłuczkiem. W misce mieszamy jajka z sola, pieprzem i reszta przypraw, wkładamy w to nasze kotlety i odstawiamy na 10-15 min. Na duży(...)dużym palniku patelnię z olejem, następnie kładziemy kotlety. Cała sztuka tkwi w tym, że potem trzeba przykręcić płomień, na mały ale nie minimalny, dzięki temu mięso dojdzie, a panierka się nie spali. Jeśli ktoś nie chce chrupiących tylko bardzo soczyste, należy przykryć je przykrywką i podlać wodą oraz trochę posolić
Zainspiruj się kuchniąmonotonne .Albo pomidorówka albo sznycle. Trzeba zatem coś kombinować by się to nie znudziło. Wypróbowałam nową panierkę z płatków kukurydzianych z orzechami. Czas :30 minut Składniki : 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków) 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowca 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich kilka orzechów włoskich do dekoracji sól pieprz(...)łyżeczki maggi w płynie Zmielić w malakserze oba rodzaje orzechów. Dodać płatki kukurydziane i zmielić razem. Piersi podzielić na 4 części każdą i rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć. Panierować w jajku - panierce kukurydziano-orzechowej, jajku i znów panierce. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić
Buniabaje w kuchnijałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku i doprawić pieprzem. Cebulę(...)około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki i grzać jeszcze ok 1 h. Ułożyć mięso, kiszoną kapustę, cebulę na półmisku i skropić wytworzonym sokiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i musztardą. Smacznego
Stare GaryDzisiaj zapraszam na świąteczną przekąskę podaną w bardzo efektowny sposób. Warzywa i indyk w aromatycznej galarecie w kształcie jajka na pewno przykuje uwagę na świątecznym stole
Pieguskowa KuchniaInna wersja rosołu, super dla naszych pociech. Można przemycić trochę świeżej pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić mięso, zagotować. Zdjąć szumy, dodać obraną
Kuchnia Pokoleńłyżki mąki - może być zwykła pszenna, orkiszowa, gryczana, jaglana lub bezglutenowa mieszanka 2 łyżki puree z dyni lub 2 łyżki jogurtu/ śmietany sól, pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstek i błon, posiekać na dosyć drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dodać pora pokrojonego w cieniutkie plasterki lub cebulę posiekaną w kostkę. Dodać marchewkę i pietruszkę startą(...)dynię lub jogurt/ śmietanę. Wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło. Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu