jedliśmy, chociaż samo miejsce jest nam dobrze znane. Wszystko dopisało, nawet pogoda :) Nie spodziewaliśmy się dań na tak wysokim poziomie, ale zacznijmy od początku. Zamówiliśmy: Grillowana pierś z kurczaka nadziewana orzechami laskowymi podana na szpinaku z zapiekanką ziemniaczaną Polędwiczka wieprzowa na sosie pieprzowo - koniakowym z zapiekanką ziemniaczaną Schab w sosie śliwkowo - grzybowym z młodymi ziemniakami Karta dań jest bardzo zwięzła(...)przyzwyczaiłam się już do wielostronnicowych menu. Celowo wybraliśmy różne dania (tylko schab się powtórzył). Nie czekaliśmy zbyt długo, a potrawy były rewelacyjne. Próbowałam każdej z nich. Sosy wyraziste, obłędne. Mięso kruche i soczyste. Bardzo ciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ nie za bardzo lubię
Karola gotujesosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z pieczonymi ziemniaczkami . Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym blogu . Mięsko jest smaczne i dietetyczne :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej, miód, sos sojowy(...)solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Piersi zalać marynatą, przemieszać i pozostawić w lodówce minimum na godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec 35 minut od czasu do czasu polewając sosem powstałym w czasie
kuchnia doskipół szklanki orzechów włoskich 2 gruszki lub puszka w zalewie 2 łyżki cukru sól, pieprz odrobina oleju orzechowego Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka pokroić w grube paski, obsypać pieprzem i solą, wymieszać z niewielką ilością oleju orzechowego ( można zastąpić innym), odstawić na pół godziny. Po tym czasie grillować na suchej patelni. Gruszki(...)wytworzył się syrop. Dusić aż owoce będą miękkie a woda wyparuję. Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt i śmietanę. Orzechy sparzyć wrzątkiem, drobno pokroić. Mięso i sos wymieszać z gruszkami i orzechami , dodać dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. Jeść!!!!! Podawać z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami
pieprzny smaczekhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg drobiowych żołądków, u mnie z kurczaka 2 szyje indycze opcjonalnie udko kurczaka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera spora część pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe łyżeczka czerwonej papryki w proszku świeżo mielony(...)vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć miękkie mięso drobiowe, obrać z kości i z powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować
W garach u Gosigrosa Olej do smażenia Sól do smaku Słoiczek majonezu Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Pęczek szczypiorku Jak wykonać ? Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, mieszankę warzywną i ogórki konserwowe osączyć(...)ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem
Wanilia i Kardamonświetna odmiana dla tradycyjnie pieczonego drobiu. Polecam zarówno na niedzielny obiad jak i na wielkie przyjęcia. Składniki: 12 skrzydełek kurczaka 1/2 kostki margaryny lub masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1 kg marchewki 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub z kostki 2 duże pory Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć, obsmażyć na połowie margaryny na złoty kolor, opruszyć przyprawami, wyjąć(...)smażyć 10min. Pory oczyścić odciąć zielone liście, białe części pokroić na talarki, dodać do marchewki pod koniec duszenia. Skrzydełka ułożyć na jarzynach, dusić jeszcze 30 min. aż marchewki i mięso będą miękkie. W miarę potrzeby podlewać bulionem
Cukiernia Pychotkipomidorowego, przyprawy: sól ( może być przyprawa uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce(...)podduszone warzywa. Dodać przyprawy ( przyprawy dodać wedle własnego smaku). Gotować do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa
W kuchni u Monikinieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy (150 - 200 g) 1 papryczka chili 2 gałązki świeżej kolendry 1 avocado 1 łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie) sól, świeżo(...)Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować na niewielkim ogniu 20 minut. 2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, dorzucić do bulionu. Avocado pokroić w cienkie półplasterki, skropić sokiem
Kuchnia Prezydentowejmogłam się doczekać i już dziś postanowiłam pokazać Wam przedsmak tego, co Was czeka dzięki testowaniu przypraw firmy Rafex. Soczyste, pełne smaku kawałki kurczaka, którym nie oprze się żaden mięsożerca. Czubryca szara to mieszanka przypraw takich jak: mąka kukurydziana, sezam, sól, chili grys, czarnuszka, kozieradka, cząber, czosnek granulowany, cebula, lubczyk korzeń, lubczyk liść, gorczyca, cukier. Dla amatorów mocnych wrażeń, którzy(...)ponieważ ta zawarta w przyprawie może niektórym nie wystarczyć. Dla nas było idealnie. Aromatyczna czarnuszka, którą na moje oko czuć tutaj najbardziej pasowała jak strzał w 10 do przyprawienia mięsa, szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam takich zestawień, i myślę jak wiele na tym straciłam, na szczęście nastał czas, kiedy było mi dane to odkryć. Czubryca szara to przyprawa popularna
MamaOskarkaSKŁADNIKI: 8- 10 sztuk podudzia z kurczaka 2 czubate łyżki Tandoori Masala - Aromatyczna mieszanka prosto z gorących Indii. Nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Podobna w zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego(...)zielona papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka prażonego sezamu 3 łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach. Sałatka: szpinak rucola cieciorka
ClauditteMissCookingłyżki sosu sojowego light- czosnek suszony- świeżo mielony pieprz- mielone chilli- papryka wędzona- świeży rozmaryn- olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica (dwa ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka(...)gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa. Smażę po 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety zawijam w folię aluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste
mojewypiekiinietylkojakieś takie gigantyczne wyszły. Nie to żeby to złe było, wręcz przeciwnie. Zjadłem takiego jednego około godziny 15 i już do rana następnego dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno(...)dwie złączone ze sobą połówki. Tak żeby nie była taka gruba. Przykrywamy folia spożywczą i delikatnie i cierpliwie ubijamy. Trochę to potrwa, bo musimy uderzać lekko, żeby nie podziurawić mięsa, a jednocześnie żeby naprawdę bardzo je rozpłaszczyć. Jak już piersi będą gotowe, a farsz uduszony i ostudzony to na środek rozbitych piersi układamy po kilka łyżek farszu. Ser kroimy
Marder&Marder ManufactureSmacznymi omletami zajadali się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Jednak dopiero Francuzi stworzyli omlety takie, jakie znamy dziś. Na polskie stoły trafiły dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła
My Chcemy JeśćZawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego, bo przy pomocy wyobraźni i paru składników, można łatwo i szybko zamienić je w fajną
Zainspirowana w kuchniOstatnio z Madzią po maksie jedziemy po szpinaku. Od jakiegoś tygodnia to chyba dnia nie ma żebyśmy czegoś ze szpinakiem nie opierdzielali. Tak sobie teraz oboje
Marder&Marder ManufactureRoladki z farszem z sera feta, świeżej papryki i ziół, owinięte w plastry boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste
Kuchnia z widokiem na ogródDawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z
UgotujmyTo.plkażdej restauracji spotkamy się z daniem na bazie krewetek. Nie musimy się go obawiać. Smakiem przypomina kurczaka. Wyróżniamy krewetki koktajlowe , królewskie i tygrysie. Pamiętaj przygotowując krewetki, by pozbyć się ich jelit, w przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzki i cierpki smak. Ponadto możemy się pochorować. Wołowina z krewetkami 4 kotlety wołowe, 20 szt. krewetek, oliwę z oliwek, sól, paprykę(...)smaku. Wołowina z krewetkami to potrawa idealna na obiad, wykwintną kolację czy wydarzenia okolicznościowe. Jest prosta a zarazem pięknie wygląda. Jest prosta do przygotowania. Należy zacząć od umycia mięsa. Następnie osusz je i natrzeć bardzo starannie oliwą i mocno doprawić. Krewetki należy bardzo starannie oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę należy posiekać i usmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: -pół kilo filetu z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -4 łyżki oleju -duży por -puszka krojonych pomidorów -400 ml wody -makaron spaghetti -sól -pieprz Sposób przygotowania: Filet kroimy w dużą kostkę i smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Doprawiamy solą i przyprawą gyros. Wyjmujemy z patelni. Por myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na reszcie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)puszki z zalewą, 400 ml. wody i makaron. Gotujemy 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Do makaronu wkładamy mięso i jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy posypać startym parmezanem. Smacznego
Magia jedzenia.nimi nie pogardzi 😊 Sama pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam takich nuggetsów u cioci na imieninach, smak nie do zapomnienia 😃 tylko tamte były w cieście kokosowym. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka nie pełna szklanka mleka 1/2 szklanki mąki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 3 szklanki zmiksowanych płatków kukurydzianych 4 łyżki oleju(...)osobnej misce miksujemy na jednolitą masę mleko z mąką, solą, pieprzem oraz paprykami. Pokrojone filety wkładamy do masy, mieszamy do dokładnego pokrycia, następnie wyjmujemy po kawałku mięsa i obtaczamy go w płatkach. Układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i skrapiamy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, ustawiając piekarnik
Życie zaczyna się w kuchnis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -3 piersi z kurczaka -opakowanie curry -opakowanie kurkumy -łyżka ziaren kolendry -łyżka ziaren kolorowego pierzu -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw(...)tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi wraz z marynatą do rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy
Kulinarne przemysleniaJako dodatek do pierwszego dania lub samodzielna przekąska Składniki: 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 2 małe marchewki 250g piersi z kurczaka 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki sera mozzarella 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Piekarnik nastawić na 180stopni. Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych(...)chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej ugotować z przyprawami i drobno pokroić w kosteczkę lub tak jak ja to tym razem zrobiłam najpierw pokroić mięso i delikatnie podsmażyć z przyprawą kebab tylko do ścięcia się białka. Płatki/plasterki ziemniaczane ułożyć w foremkach na babeczki następnie mięso, podsmażone warzywa, ser. Foremka nie wymaga natłuszczania. Wstawić
W garach u GosiGrillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać oliwę, sok z cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu: Cebulę posiekać
Tradycyjna Kuchniaocet koperkowy [ pierwszy raz spotkałam się z takim octem -polecam]..i zamiast przecieru pomidorowego dałam sos cygański ..i wyszło znów pyszne danie... 1,20 kg udek przyprawa do kurczaka Rafex 60 dkg pieczarek 2 cebule 1 papryka 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 8 łyżeczek maggi 3 łyżki octu koperkowego WSP "Społem" 1 słoiczek(...)podsmażyć. Wodę, sos, cukier, maggi, ocet wymieszać.Udka podsmazyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na blaszkę , do łożyć pieczarki, cebulę i paprykę, dolać sos i wymieszać. Piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzenieSzybko, łatwo i przyjemnie, czyli nie mam czasu pisać dlaczego, ale za to napiszę jak. Czego użyłem? -bataty -udka z kurczaka -kilka małych pieczarek -świeży tymianek -szklanka białego muscatu -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -dwa ząbki czosnku obrane, lekko zgniecione bokiem noża -cebula obrana, w ćwiartki pokrojona Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, rozgrzewamy(...)wrzucamy udka nasmarowane solą, pieprzem oraz papryką, smażymy z każdej strony do zrumienienia. Wrzucamy pieczarki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut. Bataty kroimy w grube paski, dorzucamy do mięsa, przesmażamy chwilkę Dodajemy świeży tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Bataty skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy wina, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika w funkcji termoobieg z grillem w temperaturze 170 stopni
BaRepasczasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić w małe kawałki. Przygotowane składniki dodać do mięsa razem z rozgniecioną w moździerzu kolendrą. Dusić jeszcze 30 minut. Doprawić sosem rybnym. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/wieprzowina-tajsku/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('c1aec02fa56c10e56edb1ee6654bd096').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: kurczak po tajsku kurczak po tajsku wieprzowina po tajsku The post Wieprzowina po tajsku appeared first
dom-agi.plwspominałam wcześniej STROGONOW to potrawa, która często gości na moim stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki i był pyszny. SKŁADNIKI: polędwiczka około 0,5 kg. 3 ogórki kiszone 1 średnia cebula 0,5 kg. pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku(...)WYKONANIE: polędwiczki kroimy na plastry gr. 1 cm, zgniatamy ręką, a następnie kroimy w cienkie paski, smażymy na maśle z przyprawami (około 5 min. z każdej strony), następnie flambirujemy mięso ( polewamy alkoholem i podpalamy- uwaga na włosy), muszę przyznać, że robiłam to po raz pierwszy, ale to prawda- ten proces wydobywa niesamowity smak mięsa-polecam, mięso przekładamy do rondla
Kuchnia BeatyGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek(...)suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny kształt, dodatkowo - użyłam siatki wędliniarskiej, którą
mojewypiekiinietylko