makaronu 30 dag mielonego z kurczaka 1 duży por 3 szklanki mleka 1 szklanka śmietany 30% spora garść tartego żółtego sera 1 jajko pęczek natki pietruszki 1 kopiata łyżka masła Sól, pieprz Białą część pora pokroić na plasterki. W garnuszku rozgrzać masło, dodać pora i smażyć aż zmięknie i stanie się lekko szklisty, na końcu dodać poszatkowaną(...)łyżkę mąki i mieszać przez około minutę. Na samym końcu dodać mleko i śmietanę, stale mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie przestudzić, dodać starty ser i wymieszać. Do mięsa mielonego dodać jajko i przyprawy, energicznie wyrabiać tak aby mięso się związało. Uformować sześć pulpecików. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron, zalać go sosem i ułożyć na nim pulpeciki
Jadło i czytadłoobiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 spora cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego ulubione przyprawy (u mnie sól, zioła prowansalskie, majeranek, koperek) Wykonanie: Kapustę poszatkować i poddusić(...)oleju. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty. Na to farsz z mięsa i ryżu, na to pozostałą część kapusty
Mama z miastaimbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy(...)rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo. Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję na drobną kostkę, przesmażam na łyżce oleju, dodaję 2 szklanki warzyw, przyprawiam, duszę do miękkości
Zasmakuj KuchniZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo 1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam z kaczki ale nie zawsze(...)wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa SPOSÓB: Drób myjemy i oczyszczamy z błonek ,piór Potrzebujemy większego garnka. Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera chcemy by nasz rosół był klarowny. Wody wlewamy tak by mięso było zatopione podwójna a nawet
Viola cooks with passionniej nie muszę wydawać kilkuset złotych, by zjeść coś naprawdę smacznego. Poza tym Mama zawsze była dla mnie ogromnym wsparciem, to ona pierwsza próbowała moich wymyślnych potraw jak np. kurczak w orzeszkach ziemnych (paskudny swoją drogą :D), który przygotowałam jej kiedyś z okazji Dnia Matki. Zjadła, pochwaliła i utuliła w nagrodę, nie krzywiąc się ani razu, mimo, że danie było(...)końcu to moja Mama udostępniała mi swoją kuchnię i pozwalała w niej buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą koleżanką, pozwalała na zachlapanie całej kuchenki tłuszczem, gdy smażyłam mięso, a w końcu pozwalała godzinami siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć jak rośnie ciasto. Nawet, gdy byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć
Cooking Monsterpekińską. 2. Paprykę pokroić w krótkie, cienkie paski, poddusić na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli, aż zmięknie i puści sok, jeszcze ciepłą wrzucić do miski z makaronem. 3. Pierś kurczaka gotować w bulionie ok. 25 minut, wyjąć i jeszcze ciepłą pokroić w grubą kostkę, dodać do pokruszonego makaronu i warzyw, posypać przyprawami z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać korniszonki pokrojone(...)czasie spróbować i doprawić sokiem z limonki, sporą ilością pieprz, sosem sojowym i chili (nie trzeba się obawiać, że sałatka będzie zbyt ostra, gdyż majonez, makaron - który będzie pęczniał - mięso i warzywa wchłoną przyprawy i złagodzą smak). Następnie bardzo dokładnie wymieszać! Jeśli wolicie sałatkę wilgotniejszą, dodajcie więcej majonezu lub jogurtu. Można też wsypać trochę przypraw, wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić
Kuchnia Prezydentowejwzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który(...)kwas glutaminowy jest również wytwarzany w naszym organizmie, a w małych ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak 44 Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami
Powiedz dietom nieSKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2 opakowania mrożonej fasoli 1 duży batat 2 litry wody 1 opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody(...)Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej wody dodałam żelatynę. Mięso rozdziobałam na kawałki. Podzieliłam warzywa i mięso do trzech większych pojemników. Zalałam wywarem. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, następnie do lodówki
ClauditteMissCookingzupy, Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry(...)limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę
Kulinarne przygody Gatitypietruszkowe, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i, po usmażeniu, delektować się smakiem :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka masło pietruszkowe domowego wykonania - przepis tutaj sól pieprz przyprawa do kurczaka jajko mąka bułka tarta Pierś oczyszczamy, myjemy, ubijamy jak na kotlety Środek smarujemy sporą ilością masła. Ja dałam trochę za mało, więc nawet jeśli ilość, którą nałożycie będzie się(...)tarta. Jeśli zostanie Wam jeszcze jajko, to możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu w bułce włożyć jeszcze raz do jajka i znowu do bułki - taka panierka lepiej sklei mięso Na rozgrzanym oleju układamy roladki i smażymy je na małym ogniu z trzech stron, co spowoduje, że powstanie piramidka. Mięso smażone z czterech stron będzie z wyglądu "zwykłe". Smażone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Na końcu posypujemy świeżym tymiankiem
Mango PapajaOd dawna planowałam zrobić tartę. W piątek poszłam na zakupy, przygotowałam wszystko i zabrałam się do pracy :) Efekt końcowy bardzo zadowalający :) Równie pysznie smakowała odgrzana następnego
The Sweet Damseldodatkiem grzybów. Liguryjskie lasagne jest z pesto, a Veneto ma jako dodatek czerwoną cykorię z Treviso. Umbria i Marche podają swoją ulepszoną wersję z wieprzowiną i podrobami z kurczaka, a w regionach wzdłuż Apenin sos wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam. Ten wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla(...)lasagne, taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne ma się gotować nie mniej niż 2 i pół godziny na małym ogniu, począwszy od pierwszego pyrknięcia pomidorów z mięsem. Składniki paczka lasagne, u mnie takie, którego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie
Z Kuchni Do Kuchnipiekarniku. Jeżeli chcecie spróbować zbliżyć się do oryginalnego sposobu podawania - przygotujcie dip z niebieskiego sera, śmietany i majonezu oraz natnijcie sporo naciowego selera. Polecam! Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka 2 łyżki oleju sól i pieprz 6 łyżek mąki 1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka chili (lub cayenne lub jalapeno) 4 łyżki masła 1 łyżka słodkiego sosu chili 2 łyżki(...)końcówki odrzucić). Wymieszać w misce z olejem z dodatkiem soli i pieprzu. Pozostawić na 15 minut. Do miski dodać mąkę, paprykę i chili. Wymieszać dokładnie, tak by wszystkie kawałki mięsa pokryły się panierką. Skrzydełka ułożyć skórkami do góry na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Przewrócić kilka razy. Masło rozpuścić w rondelku
zadanie-gotowanieryżu czy kaszy. Co prawda w tej zapiekance użyty jest ryż niegotowany, sądzę że już przygotowany też spełniłby swoje zadanie. Składniki -200g ryżu -kostka bulionowa -podwójny filet z kurczaka -sól, pieprz -2 żabki czosnku -szczypta majeranku -po łyżce bazylii, oregano i suszonej natki pietruszki -cebula -10 pieczarek -3 ogórki kiszone -puszka kukurydzy -2 marchewki -2 łyżki majonezu(...)plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i wlać rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju sera
Zielona Kuchniazupy gdzie przewagę stanowią zupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki. A na końcu znajdziemy propozycje na smaczne i zdrowe koktajle, soki a także lemoniady. Wszystkie przepisy są zdrowe a co najważniejsze bardzo(...)jedynie się nim inspirować. Korzystając z okazji ugotowałam zupę z przepisu Kamili zmieniając jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy
Radość kipiąca uśmiechem.sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń pietruszki opalona cebula pieprz w ziarnkach 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 0,5 kg) 1 kg podgardla wieprzowego 2 średnie cebule 4 - 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego chilli mielone - opcjonalnie Kaczkę oraz(...)marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę oraz sól i pieprz w ziarnkach. Wedle uznania można dorzucić także pora, selera czy lubczyk. Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest to konieczne. Mięso gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy
Kuchnia od dwojgabardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 100 g sera feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (brak na zdjęciu) sól pieprz Wykonanie: Szpinak lekko rozmroziłam(...)Dodałam rozkruszony ser feta. Doprawiłam pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam. Filety umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. W każdym filecie ostrym nożem zrobiłam kieszonkę. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, żeby farsz potem nie wyciekał. Filety posoliłam i oprószyłam pieprzem. Do każdej kieszonki fileta włożyłam farsz a potem otwór spięłam wykałaczką. Na patelni rozgrzałam pozostały
Kuchnia u Krysiszklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól do smaku Składniki na farsz: filet z kurczaka podwójny 1 szt Pieczarki 1/2 kg Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula biała Papryka czerwona 1 szt Ketchup 1 łyżka Ser żółty 20 dag przyprawa do pizzy Jajo kurze 1 szt. Wykonanie(...)drożdże podrosną połączyć z resztą składników i odstawić ponownie do wyrośnięcia. W między czasie filet pokroić w kostkę, wymieszać przyprawą do pizzy i usmażyć na oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi
Tradycyjna Kuchniatymianku sól pieprz Wykonanie: Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Następnie udka osuszyć. Każde udko natrzeć składnikami marynaty. Można wszystkie zioła wymieszać z musztardą lub najpierw kurczaka oprószyć przyprawami a następnie natrzeć je musztardą. Udka przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie(...)temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym z nich tłuszczem i piec dalej bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut
Mama Gotujełyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 3 ząbki czosnku - posiekane 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy(...)przynajmniej na 3 godziny. Od czasu do czasu obracamy worek. Marynować można również w przykrytej folią spożywczą misce, ale moim zdaniem w zamkniętym worku marynowanie jest skuteczniejsze, a obracanie mięsa w trakcie marynowania łatwiejsze. Kiedy minie co najmniej 3 godziny pałki przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do środka 2-3 łyżki marynaty i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw
Trzeci talerzfileta z kurczaka z dodatkiem tartej marchewki oraz sosu sojowego ciemnego. Przepis ten jest bardzo łatwy w wykonaniu. KURCZAKOWY GULASZ Składniki: 1/2 kg fileta z kurczaka ( bez skóry) 3 cebule 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0.5 l wody 3 łyżki suszonej papryki czerwonej łagodnej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki bazyli 1 łyżeczka(...)plastry i półplastry. 4. Cebulę przysmażam wraz z drobno pokrojonym czosnkiem na patelni z dodatkiem oliwy. 5. Cebulę trę na grubych oczkach. 6. Do cebuli dodaję mięso i smażę ok 5-6 minut. 7. Do mięsa i cebuli dodaję marchewkę. 8. Do garnka wlewam wodę i wrzucam przyprawy wraz z koncentratem. Całość duszę ok 20 minut
Gotowanie Patkichcieli zobaczyć jak to wyglądało więc proszę bardzo, może coś kogoś zainspiruje :) Zaczynam od menu :) W myśl zasady dla każdego coś dobrego do grillowania przygotowałam kiełbasę, piersi z kurczaka i indyka, pstrąga oraz sery – camembert i oscypki. To wszystko podane w towarzystwie surówek, hummusu, żurawiny i jak ktoś miał ochotę oczywiście ketchupu i musztardy ;) Przepis na surówkę z czerwonej(...)limonką i szczypiorkiem. Upiekłam także pyszne bułeczki czosnkowe —>KLIK i —>KLIK Domowa żurawina przywieziona prosto z Zakopanego świetnie komponowała się z serami a także z mięsem. Do takiego jedzenia jak najbardziej wskazane zimne piwo ;) Lub lemoniada […] Artykuł Urodziny na świeżym powietrzu pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDanie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Brokuł podzielić na różyczki, obgotować 6 minut we wrzącej wodzie, odsączyć. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w ćwiarki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa
Świat Smakudziałanie na organizm. Nastawiajcie garnek bo to jest ta pomidorowa marzeń! Dla 12-14 osób Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 2 korpusy z kurczaka 2 udka z kurczaka Ziele angielskie Liść laurowy 3 pokrojone w talarki marchewki 2 małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę 1/4 selera pokrojonego w kostkę 1 mocno przypalona obrana cebula 10 cm kawałek umytego(...)1/Zagotowujemy w garnku ok. 6L wody i na małym gazie przygotowujemy wywar z drobiu, kilku kulek ziela angielskiego i kilku liści laurowych (ok 1 godzina 15 minut) 2/ Wyjmujemy mięso, liść i ziele. Szumujemy a następnie wrzucamy: marchew, seler, korzeń pietruszki, pora, pokrojone pomidory, przypaloną cebulę oraz natkę pietruszki. Gotujemy na małym ogniu 45minut. 3/ Gotowy wywar blendujemy mikserem
Kuchnia PROzdrowotnaDanie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Brokuł podzielić na różyczki, obgotować 6 minut we wrzącej wodzie, odsączyć. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa
Świat Smakuudko z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka ½ selera ½ kostki rosołowej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyka 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Udko z kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, Dodajemy marchewkę,pietruszkę, seler, przyprawy i kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki(...)pomidory. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ziołami. Pomidory pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowy wywar odcedzamy na sitku. Warzywa i mięso odkładamy na bok, a płyn przelewamy z powrotem do garnka. Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz pomidory. Blendujemy na gładką masę. Do wywaru wlewamy zawartość blendera, włączamy kuchenkę i podgrzewamy
Mania Gotowania