przy garach"...właściwie samo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D Składniki 500 g udek z kurczaka 300 g ziemniaków 3-4 marchewki 2 pory (biała część) 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 ml bulionu drobiowego sok z cytryny olej(...)nacieramy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Marchewki obieramy, kroimy w talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie. Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy
R'n'G KitchenZ tych proporcji wyszło mi 5 grubaśnych kotletów, oczywiście to od nas zależy jakiej wielkości zrobimy kotlety, ja zjadłam jednego z bułką otrębową obficie posmarowaną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJest to fajna potrawa, bo można ją wcześniej przyrządzić. Ja przygotowuję ją dziś na jutrzejszy obiad- jutro tylko do piekarnika przed podaniem i gotowe. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka, 0,5 kg. pieczarek, 2 małe cebule, 10 dag. sera żółtego, kuleczki młodej mozzarelli(150gr.), przyprawy:sól, pieprz, chili, papryka słodka, włoskie zioła WYKONANIE: filet tniemy skośnie, lekko rozbijamy, posypać(...)klarowanego, dodać obrane pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody, filety nakłuć usmażyć na łyżce klarowanego masła 3-5 min. z każdej strony(chodzi o to żeby zamknąć mięso), naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy na dno filet, następnie rozkładamy pieczarki, posypujemy startym żółtym serem, wkładamy pokrojone w cząstki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli kroimy w ćwiartki układamy na wierzchu, posypujemy
Kuchnia BeatyTa sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków
Pasja Smakusobą komponowała, i do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu(...)osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić go. 2. Pieczarki pokroić na półtalarki, a resztę warzyw i mięso w kostkę. 3. Pieczarki i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć. 4. Następnie zeszklić cebulę i czosnek
Fabryka pomysłówlodówki. Pikle dojrzeją już po 48 godzinach – ja korzystam z nich w takiej postaci jak są, albo robię z nich relish do kiełbasek, hot dogów, pieczonego i smażonego mięsa albo do burgerów. W lodówce będą zdatne do użytku przez około 2-3 miesiące. Przed użyciem warto pikle opłukać z przypraw. RELISH Z PIKLI Relish do kiełbasek, hot dogów(...)miodowej musztardy. Czasami mieszam musztardę miodową i gruboziarnistą – w takich proporcjach? W takich, żeby relish nie spadał z jedzonej kiełbaski i nie rozsypywał się. Do burgerów, wołowiny i kurczaka mieszam posiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw
Karo in the Kitchenziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka cebula 1 sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA(...)ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Wyłączamy zupę. Gdy lekko przestygnie miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, szczypior, pieprz i ewentualnie przyprawę uniwersalną do smaku
Kuchnia PaulettesDodałam jeszcze paprykę. Kurczak wyszedł bardzo delikatny i bardzo smaczny. Wersja jak najbardziej dla dzieci :-). Polecam i miłego dzionka życzę :-). Składniki na 3-4 porcje: 3 filety z kurczaka 2 duże marchewki 1/2 puszki groszku 1 mniejsza papryka czerwona 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 125 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów 1 łyżka mąki(...)kawałki, oprószyłam sola, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła klarowanego. Włożyłam filety, obsmażyłam z jednej i drugiej strony. Następnie wlałam gorący bulion i zagotowałam. Najpierw do mięsa dodałam paprykę, jak zmiękła, to marchewkę i groszek, dodałam paprykę słodką, wymieszałam delikatnie. W trakcie musimy pamiętać, żeby co jakiś czas filety przewracać z jednej strony na drugą. Śmietanę mieszamy
kruche babeczkiZapraszam na bardzo fajne połączenie piersi z kurczaka z ziemniakami oraz marchewką , super smakują , a przy okazji podać swoim bliskim coś nowego . Składniki 1 duża pierś podwójna 3 jajka 1 marchew 2 duże ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej(...)myję i osuszam , następnie kroję w cienką kostkę , marchewkę , czosnek , ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor i dodaję do mięsa , następnie dodaję jajka , wszystkie nasze przyprawy oraz mąkę , wszystko razem mieszam bardzo dokładnie
Mój SmakBardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę
Szczęśliwa kuchniarewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej(...)marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową
Niespełnione zdolności kulinarneKurczak czy polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym ze świeżymi warzywami i ryżem to nasz ulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego(...)łyżki sosu sojowego, sos sriracha - dla ostrości, kilka łyżek sosu ostrygowego, 2-3 ząbki czosnku, kiełki brokuła dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, a po chwili dodać polędwiczkę. Kiedy polędwiczka delikatnie zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie
Plate of Joyskładniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy(...)złoty kolor pod przykryciem (smażenie zaczynamy od strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się upiecze. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą
Domowy Smak Jedzeniapropozycją na obiad. To proste i tanie danie zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i doda energii na cały dzień. składniki na 6 porcji 50 dag skrzydełek z kurczaka 1 średni brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ćwiartka selera 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu 1/2 szklanki kaszy manny(...)mniejsze części. Do dużego garnka przekładamy umyte skrzydełka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę a także seler i czosnek. Obraną cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka z warzywami i mięsem. Wrzucamy również przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu, wlewamy 2 litry zimnej wody i całość gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie umytego brokuła dzielimy na mniejsze
Smakowite DaniaBardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły(...)indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com