Składniki : 2 gruszki pojedynczy filet z kurczaka czerwona papryka garść rukoli 4-5 łyżek konserwowej kukurydzy tłuszcz do smażenia Patelnia Pur Line 28 cm posiada przezroczystą pokrywę ze szkła żaroodpornego w której znajduje się Aroma Knob System. Umożliwia to uzupełniania płynów w trakcie smażenia i gotowania bez konieczności podnoszenia pokrywy. A dzięki powłoce ceramicznej wewnątrz(...)Składniki na sos : miód, cytryna, oliwa z oliwek. Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ( można przesmażyć jeszcze bardziej na rumiano) Pokrojoną gruszkę dodajemy w momencie gdy mięso już będzie miękkie i krótko również obsmażamy- osączamy
Proste PotrawyTak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu. Robię je praktycznie od zawsze
Kuchnia z widokiem na ogród40 dkg brukselki (świeżej lub mrożonej)1 podudzie kurczakakostki rosołowe2 marchewki1 mała pietruszkakawałek selera4 średnie ziemniakiłyżka masła3-4 łyżki mąkisólpieprzZupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian
Świat Domowej KuchniKolejnym przystankiem na mapie Europy jest Francja- kolebka sztuki kulinarnej. Ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych
Smakowity Blog Kulinarnykurczaka (ok. 400g) 3 średnie marchewki 4 jajka słoik papryki konserwowej (ok. 400g) 200g sera żółtego pęczek szczypiorku pęczek koperku majonez czosnek granulowany sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy na patelni. Marchewkę i jajka gotujemy.Ser żółty, ugotowaną marchewkę, jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno kroimy(...)pieczarki (główkami do dołu) 2 warstwa: posypujemy koperkiem i szczypiorkiem 3 warstwa: marchewka, dociskamy, delikatnie solimy i pieprzymy i smarujemy cienko majonezem 4 warstwa: groszek konserwowy, dociskamy 5 warstwa: mięso, dociskamy, smarujemy cienko majonezem 6 warstwa: papryka konserwowa, dociskamy 7 warstwa: jajka, dociskamy, solimy i pieprzymy, smarujemy cienko majonezem 8 warstwa: ser żółty, dociskamy, smarujemy cienko majonezem. Całość przykrywamy folią
Dieta Rozdzielna i Zdrowietymianek świeży, posiekany, mała garść -wino półsłodkie, białe, około szklanki -cebula posiekana -łyżka oliwy -dwie łyżki masła -parmezan starty -filet z kurczaka nierozbity, pokrojony jak do carpaccia -przyprawy do kurczaka utarte w moździerzu, po szczypcie: gorczycy, kolendry, pieprzu cayenne, cząbru oraz dwie szczypty soli i ząbek czosnku wymieszane z łyżką oliwy Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie z masłem (łyżka), solimy(...)znów podlewamy i mieszamy. Gdy ryż dojdzie "na ząb" dorzucamy bób mieszamy delikatnie, do całkowitego zredukowania płynów. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i parmezan, i mieszamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, mięso smarujemy mieszanką przygotowaną w moździerzu. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Smaczności
BaRepasdzisiaj propozycję na danie, w którym można wykorzystać resztki z obiadu! Jeśli piekliście lub zamierzacie piec indyka - z pewnością się przyda! Jeśli macie resztki z pieczonego kurczaka, też się nadadzą! Dość szybkie, proste i smaczne danie. U nas z zielonym groszkiem, parmezanem i suszonymi pomidorami! Smakuje świetnie z sosem czosnkowym. Smacznego :) Składniki: 400 g ziemniaków, 250 g pieczonego indyka(...)łyżki jogurtu naturalnego 0%, 3 pełne łyżeczki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz Ziemniaki ugotować do miękkości, wystudzić, a następnie przecisnąć przez praskę. Mięso z indyka drobno posiekać, dorzucić do miski do ziemniaków, dodać rozmrożony i posiekany z grubsza zielony groszek. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę oraz suszone pomidory drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Następnie
Plate of JoyPrawda jest taka, że kiedy pada hasło muffiny , pierwszą myślą, jaka przychodzi nam do głowy to słodkie babeczki. Niektórzy może nawet nie pomyśleli, że muffinki można jeść także z mięsem i warzywami. Wytrawne babeczki stanowią świetną przekąskę na stole, kiedy zapraszamy gości, bo można je jeść także na zimno. Wykonać je można z resztek, które mamy w lodówce, żeby(...)pieczenia łyżeczka sody pieprz, bazylia lub oregano SKŁADNIKI MOKRE 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju POZOSTAŁE SKŁADNIKI ser feta pół papryki mała pierś z kurczaka pół czerwonej cebuli natka pietruszki ser żółty 50 g Sposób przyrządzenia: W jednej misce umieszczamy suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka itp. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt
upichcicSkładniki : 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jaja szczypta soli Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę(...)się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli, dodajemy również przyprawione
kgwjanczewoOstatnio, oprócz makaronu zaczęłam doceniać kuskus- ze względu na szybkość jego przygotowania (5-7 minut!), który stanowi doskonały dodatek do dań głównych, bądź jako składnik różnorodnych
Kraina Miodem Płynącaszybki obiad. W prostocie siła! Wystarczy dobry makaron, blender, kilka składników i pyszne danie z makaronem gotowe. Makaron z pesto z suszonych pomidorów: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Makaron spaghetti – 150 g Rukola – 100 g Oliwa z oliwek Sól i pieprz Pesto: Suszone pomidory – 100 g Orzechy nerkowca(...)pesto miksujemy za pomocą robota kuchennego lub blendera na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj więcej oliwy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy gotowe pesto z suszonych pomidorów i podgrzewamy około minuty. Dodajemy mięso, mieszamy i smażymy
ale PyszniePieczone podudzia indyka to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. W przepisie tym zamiast indyka można wykorzystać kurczaka lub królika, jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk. Składniki: 2 podudzia indyka 3 marchewki 2 pietruszki słodka mielona papryka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki(...)laurowy, ziele angielskie i warzywa. Całość pokropić oliwą i doprawić solą. Piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut. W razie potrzeby w trakcie pieczenia można dodać wody żeby warzywa się nie spaliły
Mama Gotujetygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z taką myślą. Może była za mało kwaśna? :) Harira to marokańska zupa tradycyjnie spożywana po zakończeniu ramadanu. Podstawą do jej przyrządzenia jest mięso baranie, ale bywa też wołowina lub drób. Korzystałam z przepisu w interpretacji Karola Okrasy. Uzyskałam bardzo ciekawy smak, tak bardzo różny od znanych nam zup. Zdarza się, że znajomi pytają mnie(...)wszyscy na tym korzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy
zadanie-gotowanieużyłam pysznych Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła dostępnych w sklepie internetowym http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Składniki : Około 6 dużych ziemniaków 3 marchewki 6 pieczarek 2 pałki upieczone z kurczaka 1 upieczona pierś z kaczki 1 opakowanie Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła 1 duża cebula 1 łyżka płaska ziół prowansalskich sól, pieprz , szczypta chili do smaku(...)Lekko solimy , Gotujemy około 18 minut . Pieczarki , paprykę , cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy 3, 4 łyżki oliwy i lekko podsmażamy warzywa z pokrojonym mięsem i kiełbaskami Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich podsmażone warzywa , przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , ziołami , słodką papryką i chili . Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu aż ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 10 minut(...)żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchni