mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:600/774)

KURCZAK W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 219

podlałam wodą (nie za dużo, lepiej podlewać w jakiś czas jak wyparuje niż później czekać aż odparuje jej nadmiar). 3. Kiedy warzywa trochę zmiękły, wrzuciłam na nie kawałki kurczaka lekko oprószone solą i pieprzem. Następnie dodałam przyprawy (dawałam do smaku, mniej więcej było to: po 1/2 łyżeczki kurkumy i kminku i po jednej łyżeczce ziół, ostrej i słodkiej(...)dodałam mąkę, zakręciłam, potrząsnęłam żeby się dobrze wymieszało i dodałam do sosu. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty można dodać więcej mąki. 5. Całość gotowałam jeszcze ok. 7 minut aż mięso było gotowe. 6. Kaszę/ryż ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. SMACZNEGO! Wartość odżywcza* porcji z kaszą/ ryżem : 353  kcal 26,6 / 24,9  g białka

Vroblewska-fitlife
Filet kurczaka w pikantnej marynacie z truskawkami i mozzarellą. 130

Wami podzielić. Truskawek pełno, a więc żal nie korzystać z tego dobrodziejstwa. Jeśli nie teraz to kiedy? Dopiero za rok, a to tak długo. 2 duże filety z piersi kurczaka kilka dużych truskawek 3 plastry mozzarelli Marynata: łyżka suszonej cebuli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczka soli łyżka soku z cytryny łyżka oleju kokosowego Składniki na marynatę mieszamy razem. Czyste(...)wolnym ogniu po około 4 - 5 min z każdej strony. Rumiane i aromatyczne przekrawamy na pół, zaczynając od grubszej strony, ale nie docinamy do końca aby ma się mięso nie rozpadło. I do środka takiej gorącej piersi nakładamy na przemian po kawałku mozzarelli i po plasterku truskawek. Grubość i wielkość należy dopasować do wielkości fileta. Ponownie układamy na patelni

Dieta moja pasja
Pyszne.pl - jedzenie z dostawą do domu - recenzja 147

apetycznie wyglądało. Co prawda, zamawiałam dla każdego po jednej porcji, ale wszystkiego nie zdołaliśmy zjeść. Zostało "na potem" i naprawdę można było się najeść. Porcje - solidne.  Penne z kurczakiem było smaczne, choć pizza choco do mnie nie przemówiła. Chyba za długo siedziała w piecu... Drugie zamówienie złożyłam w Kajar . Tu zamówienie również zostało zrealizowane w podanym czasie. Co prawda(...)jakiejkolwiek dopłaty. Przyznam, że to miły gest i dzięki temu nie rozczarowałam się brakiem zapiekanki. Jedzenie dostarczono ciepłe i pachnące. Szkoda tylko, że zostało spakowane zestawami. Mąż dostał mięso z kopytkami, mama rybę z frytkami męża, a u mnie były ziemniaczki mamy. Zestaw surówek miał być wspólny, ale dostał go mój mąż. Czekała nas zabawa z przekładaniem jedzenia. Porcje - akurat

Di gotuje
drobiowe flaczki z żołądków kurzęcych 115

indycze 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki 700-800 g oczyszczonych żołądków z kurczaka 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 1/2 pora ( tylko biała cześć) 2 łyżki masła szczypta tymianku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz(...)liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 60 minut ( godzina to jedynie wartość przybliżona, rosół musimy gotować tak długo, aż mięso  będzie miękkie). W tym czasie  myjemy żołądki pod bieżącą wodą, krojąc je następnie nożem na podłużne kawałki. Pokrojone żołądki, wkładamy do garnka i zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez

Miód i pieprz
Flaczki z żołądków drobiowych 427

proponuję pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 50 dag żołądków z kurczaka, 6 skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, ½ marchewki, ½ pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: Żołądki wkładam(...)laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45 minut. Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do flaczków. Chwilę gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Afrykańskie smaki 122

spróbowałam potrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego.         afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki(...)bananami choć  i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego smaku, ale zawsze coś:) 3-4 małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki

noteskulinarnyfiga
Pikantne polędwiczki z kurczaka z pieczarkami w panierce serowo - kuskusowej 170

się schowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego,  50 g kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej.  Do mięsa dodajemy serek i całość mieszamy, aż serek uzyska gładką kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kuskus i podgrzewamy 2 min. delikatnie obtaczając w nim polędwiczki. Całość posypujemy koperkiem. Polędwiczki podajemy

Moniki Smakołyki
Zapiekanka a la gyros 168

Składniki - woreczek ryżu ( 100 g ) - czerwona papryka - 3 ogórki kiszone - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 35 dag żółtego sera - 1 cebula  - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros - 6 łyżek majonezu - 6 łyżek ketchupu  - olej - sól, pieprz Wykonanie Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą(...)oczkach. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski. Ogórki pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC. Życzę smacznego i zapraszam również na mój

Świat Smaku
Dietetycznie: sałatka z kurczakiem w pesto. 338

Banalnie proste, a w swojej prostocie pyszne! Idealny sycący obiad dla łakomczuchów na diecie. Składniki: sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek 2 piersi z kurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było(...)osuszamy warzywa. Drzemy sałatę, kroimy pomidorki, ogórka. Gdy pierś jest gotowa - powinna być jak najkrócej na ogniu, jednak musimy uważać żeby nie była surowa i uwaga! absolutnie nie nakłuwamy mięsa w trakcie smażenia, straci wtedy swoje wszystkie cudowne sosy i będzie niedobrym flakiem - no więc gdy pierś jest gotowa, zdejmujemy ją z ognia i kładziemy na desce. Dajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym 175

Ciągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko -  aromatyczne żeberka.składniki:1 kg zeberek1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka szałwii1 łyżeczka rozmarynu1,5 szklanki wody0,5 szklanki białego winasól do smakuolej do smażeniamąka ryżowa do zagęszczenia sosuŻeberka umyć i pokroić na kawałki. Oprószyć papyką i czosnkiem. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka(...)zalać wodą, dodać rozmaryn i szałwię. Dusić ok 30 minut a potem dodać wino. Doprawić do smaku solą i dalej dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje podlać wodą lub bulionem. Sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną

Monia miesza i gotuje
Orientalny kurczak 158

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 300g piersi z kurczaka pokrojonej w paski 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pokrojone w zapałkę kilka grzybków mun, wcześniej osobno podgotowanych(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól opcjonalnie Wykonanie: Mięso pokroić w niewielkie paski obtoczyć w sosie sojowym wymieszanym z przyprawami oraz miodem. Odstawić na ok. 30 minut aby mięso nabrało smaku. W tym czasie pokroić paprykę oraz cebulę

W garach u Gosi
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 194

innego regionu, to potoczyły się tematy kulinarne. W ten sposób nabyłam od przesympatycznej Doroty z Bydgoszczy ten oto przepis. Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego  połówka małej piersi z kurczaka  ok 6-7 plasterków sera żółtego  pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki  na sos:  połówka pora ( biała część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego(...)zdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz.  Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni

pieprzny smaczek
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze(...)batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu z przekąskami i napojami! Zaczynami od sałatkowych miseczek po 100 kalorii, chudy hummus domowy, zadziorny dip buraczano-chrzanowy, wiele

Plate of Joy
Rosół 133

ziarnach kostka rosołowa ( z kurczaka lub wołowa ) pół cebuli woda ok 2 litry świeża pietruszka brukiew ok 140 g sól   Przepis: Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj kostki rosołowe i świeże zioła. Gotuj na małym(...)pikantny i klarowny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem mielonym. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką i mięsem. Smacznego   Artykuł Rosół pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 157

celu użyć po prostu dużego talerza. Ułożyłam go na blacie  kuchennym.  Nakładałam kolejno:  liść sałaty  ( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka, Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,   Awokado i liście mięty.    Całość przyprawiłam solą i pieprzem.   Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką(...)garnuszka i gotowałam 10 minut.  Do sosu można dodać świeże listki mięty. Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego! Polecam również  SAJGONKI Z MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

potrawyregionalne
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 305

się z tym blogiem. Rozważałam to i wiem, że nie jestem gotowa. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POREM, SELEREM NACIOWYM I UDKAMI KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: - 500 gramów udek z kurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek) - 200 mililitrów śmietany 36% - 2 żółtka - 200 gramów sera żółtego - gałka(...)myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 403

wołowe po warszawsku. Wersja dla osób, które prawdziwych nie lubią :) Z podanych ilości składników wychodzą dwie duże lub trzy mniejsze porcje, w zależności od apetytu. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 5 szklanek wody 3 ziela angielskie liść laurowy 15 dag niedużych pieczarek + łyżeczka sklarowanego masła 7 dag włoszczyzny startej na tarce z dużymi oczkami – ja dałam mrożoną łyżka masła sklarowanego(...)konieczne), zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziela angielskie, liść laurowy i lekko posoliłam. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodałam startą włoszczyznę. Miękkie mięso wyjęłam z wywaru. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na złoto na łyżeczce masła, dodałam do rondelka. Mięso porwałam na paski wzdłuż włókien, z powrotem włożyłam do rondelka

Kuchenne zapiski Edyty
Kurczak curry 149

Pierwsze siedzenie w kuchni w nowym mieszkaniu. Jeszcze nawet nie wszystko rozpakowane jest (i w sumie prawdopodobnie już nie będzie, bo jednak głęboko wierzę w

Marder&Marder Manufacture
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 200

Dlaczego Polewka gdańska ?  Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu  od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała

W kuchennym oknie Ewy
Chicken curry. 188

gości na moim stole. Jest banalnie prosty, a kurczak i sos  bardzo smaczny.  Składnik aji-no-moto ( glutaminian sodu)  można pominąć. Składniki: 7 szt. pałeczki z kurczaka 1 łyżeczka hinduskiego curry aji-no-moto sól morska 1 ostra papryczka 1 cm świeży imbir 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 cytryna sok 10 goździków 0,5 l mleko(...)cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny. Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości  mięsa. Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak , szpinak i diabelskie roladki w papryce 393

Były sobie w lodówce dwa cycki z kurczęcia. Było też trochę szpinaku, trochę różnych serów i wędzona, węgierska papryka. Był także pomysł na roladki podpatrzony od

Smaczna Pyza
Pikantne skrzydełka a’la KFC 151

Rozcinamy na pół . Wkładamy do miski , dodajemy sól , czosnek ,chilli , mieszamy i wkładamy do lodówki na dobę – tego czasu nie doradzam skracać , bo chilli musi się wgryźć w mięso . Po tym czasie , mieszamy składniki na ciasto razem , dokładnie , najlepiej trzepaczką . W oddzielnej misce łączymy , razem , także oba rodzaje mąki z listy składniki dodatkowe . Zamarynowane skrzydełka , zanurzamy w cieście(...)się charakterystyczne fałdki na panierce .Smażymy w głębokim tłuszczu , do momentu , aż panierka nabierze właściwego koloru , tłuszcz nie może być, mega gorący bo panierka zbyt szybko się przypali , a kurczak pozostanie surowy . Najlepiej mocno rozgrzać , a zaraz po wpuszczeniu skrzydełek , zmniejszyć gaz na średni . Delikatnie obracać podczas smażenia . Po wyłowieniu , skrzydełka układamy na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu

Ogrodnik w podróży
Przekąski i przystawki na Sylwestra cz. 2 1859

użytkowników. Dla ułatwienia w tym roku podaję linki pod zdjęciem głównym, by bez błędu znaleźć to- czego się poszukuje 😊 Smarowidło do pieczywa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/01/smarowido-do-pieczywa.html    Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo pomidorową  http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/tortilla-z-kurczakiem-i-saatka-serowo.html    Sałatka z kolorowym tortellini i sosem majonezowo-musztardowym   http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/saatka-z-kolorowym-tortellini-i-sosem.html Sałatka z kolorowy ryżem  http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com(...)kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/bataty-z-aromatycznym-farszen.html    Gulasz wołowy z czosnkowo-pietruszkowymi chlebkami naan http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/10/gulasz-woowy-z-czosnkowo-pietruszkowymi.html   Zapiekanka makaronowa a'la pizza   http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/zapiekanka-makaronowa-la-pizza.html Naleśniki kukurydziane z mięsem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/nalesniki-kukurydzine-z-miesem.html   Muszle makaronowe z wołowiną http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/muszle-makaronowe-z-woowina.html   Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/holenderski-kebab-z-pieczarkami-kapsalon.html Sałatka z pierożkami ravioli http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/saatka-z-pierozkami-ravioli.html Nie znalazłeś dla siebie

Kuchnia w czekoladzie
Pałki kurczęce po persku 148

porcji 10 pałek z kurczaka Marynata 2 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki puree z granatu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 łyżki oliwy świeży koper do posypania Zapiekanka 500 g dyni piżmowej 10 cm pora ½ łyżeczki płatków chili 200 g jarmużu 4 łyżki mąki migdałowej 250 g mascarpone 2 łyżki(...)marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC) i piecz mięso przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć i piecz dalej. Dynię oczyść z pestek, usuń skórkę, pokrój w kostkę, posyp chili i podsmaż do miękkości na maśle. Liście jarmużu oddziel

codojedzenia
Rosół ze szparagami – nie można się najeść 160

angielskie pieprz w ziarna pół cebuli woda ok 2 litry korzeń pietruszki świeża pietruszka brukiew ok 140 g lub seler sól szparagi Przepis : Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj świeże(...)wystarczająco pikantny i klarowny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem mielonym. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką , mięsem i szparagami. Smacznego Artykuł Rosół ze szparagami – nie można się najeść pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 245

Jakoś tak po przeglądzie lodówki i zamrażalki dopadłam kiełbasę chorizo i polędwiczkę wieprzową i podjęłam się wyzwania połączenia tego w całość. już po szaszłykach z chorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową(...)olej Polędwiczka powinna mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy ją wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę nakłuwamy nożem i robimy delikatnie w niej otwór żeby nie przebić mięsa na wylot.  Połówką kiełbaski nadziewamy naszą polędwiczkę. Na odrobinie tłuszczu na patelni obsmażamy naszą polędwiczkę z każdej strony dosłownie przez chwilę do zmiany koloru, nie chodzi

Piekielna Kuchnia Pati
Pularda w złotem kolorze i kartoflane kulki z parzonem ciastem 157

pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi 2 łyżki masła prawdziwego 2 kubki wody 3 ząbki czosnku Na kartoflane kulki: 75 deka(...)musztardy miodowej i miodu pszczelego, 3 łyżki oleju i przyprawy maggi rozrobić razem dokładnie i natrzeć w wigilię pieczenia całą kurę. Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie, nałożyć mięso do brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin. Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurę powstałym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
zupa ogórkowa 207

zupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek):  kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie(...)obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny.  W moim wypadku zupa jest gotowana na kawałku organicznej kury rosołowej

Kulinarnie z Polką na Kresach
Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) 172

rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne(...)zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku  koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:) Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na dobry krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na żeberkach z pęczakiem (zupa z kaszy) : Składniki: 1 pasek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z brzoskwiniami 160

Składniki - 80 dag filetów z kurczaka - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 4 woreczki ryżu - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - 4 średnie cebule - curry, vegeta - ostra mielona papryka, bazylia - sól, pieprz - olej Wykonanie Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, doprawić vegetą(...)cebula zmięknie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć osobno na oleju 10 minut. Oprószyć dwoma łyżeczkami curry. Brzoskwinie osączyć , pół szklanki syropu z brzoskwiń wlać do mięsa. Doprawić vegetą, pieprzem, papryką, i bazylią. Dusić kilka minut, mieszając. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa. Wlać śmietanę, dusić kilka minut. Podawać z ryżem z cebulą.     Uwaga

Świat Smaku