zimno. Można ją serwować z dipem czosnkowym lub ulubioną sałatką. Składniki: Na masę serową: 30 dag żółtego sera 5 jajek 2 łyżki majonezu Na farsz: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy(...)łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach
Podróż w kulinariajakiegoś czasu Żona Ma namawiała mnie na zrobienie zapiekanki makaronowej z brokułami i kurczakiem. E tam myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu(...)miękkości, cedzimy i wrzucamy je do cebuli. Dodajemy parmezan, mieszamy intensywnie. Zalewamy około 120 ml śmietany, 100 ml śmietanki i małym kubkiem jogurtu naturalnego. Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara
BaRepassię już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który(...)łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron tak, by powstał jeden, duży płat. Mięso następnie przekrawamy na pół (w poprzek) i delikatnie rozbijamy każdy kawałek. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiamy na bok. 1/2 cukinii kroimy wzdłuż na cieniutkie plasterki (ja użyłam
Ratunku obiadtego zapiekany z pomidorem, czerwoną cebulą i mozzarellą. Mięsko jest pyszne, kruche, do tego pieczone ziemniaczki! Koniecznie musicie spróbować! Składniki (porcja na 2 osoby): 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 średniej wielkości pomidora 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 sos sałatkowy np. grecki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła(...)mozzarellą. I tak przekładamy całego fileta. Sos sałatkowy rozrabiamy tylko z 3 łyżkami oliwy i polewamy po filecie. Dzięki temu nie będzie suchy. Na dno wkładamy odrobinę masła, aby mięso nie przywarło do brytfanny. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami ! Smacznego
Gotuj z Mąkąpieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka 1/2 dużej papryki czerwonej świeżej 1/2 dużej papryki zielonej 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli(...)Mieszamy i wyciągamy po 5 minutach. Przelewamy obficie zimną wodą i pozostawiamy do obeschnięcia. 2. Pieczarki, paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno siekamy, np przy pomocy rozdrabniacza. Dorzucamy do mięsa mielonego i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Przygotowanym farszem obtaczamy dokładnie każdy świderek. Odkładamy na posypaną mąką deseczkę i schładzamy w lodówce. 3. Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji
Kuchnia w czekoladzieSztuka mięsa była moją pierwszą akcją organizowaną na Durszlaku i muszę przyznać, że jestem lekko przerażona, jak i zawiedziona. Przede wszystkim tym, że użytkownicy nie czytają w ogóle zasad uczestnictwa! Paszteciki nie należą przecież do mięsnej pieczeni. Jednak mimo wszystko, akcję uważam a udaną. Prawidłowych przepisów pojawiło się 54, w tym paręnaście naprawdę ciekawych i oryginalnych. Zapraszam więc do kolejnej(...)kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń
Kuchenna KontrrewolucyaKtóż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy
Kuchnia Pełna Pasjinajlepszy krupnik robi kto? Mój tata;) Możecie użyć wywaru mięsnego gotowego lub ugotować go na udkach. Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka jak i rozdrobniony schab i na tym powstaje mięsno-warzywny wywar. W krupniku możemy zastosować dowolną kaszę, zwykle jest to drobna kasza jęczmienna. My jednak dzisiaj gotujemy krupnik z kaszą jaglaną(...)plaster schabu 2-3 l wody kawałek pora kilka łodyg selera 3 ziemniaki sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2-3/4 szkl. kaszy Sposób przygotowania Mięso i przyprawy wkładamy do wody, gotujemy ok 30-40 min. Odszumowujemy. Dodajemy jarzyny (bez ziemniaków), pokrojone w kostkę. Po ok 20 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przepłukaną kilkukrotnie
Mieszam w GarnkuJuż nie raz na naszym blogu pojawiała się moqueca. Z dorszem, z kurczakiem, z rybą i krewetkami. moqueca de peixe com camarao moqueca de bacalhau moqueca de bacalhau baiana moqueca de frango Nie było tylko takiej czystej tylko z krewetkami. Duże krewetki to towar i nie tani i nie popularny w naszych sklepach, tak więc okazji długo nie było(...)nożnej. Moqueca tęsknotę za krajem przywróciła ale ku naszemu zaskoczeniu Gość po sutym obiedzie wkrótce zapadł w godziną drzemkę:-). Jego organizm nie poradził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-). Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą
Smaki Brazyliibiałej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego(...)Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem
I tu będę miała takie teświęta jak i na rodzinne imprezy. Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera 2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki(...)dnie i po bokach folią spożywczą. Układać kolejne warstwy: pieczarki kapeluszami do dołu natka pietruszki marchewka oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem ziemniaki posmarować cieniutko majonezem mięso posmarować cieniutko majonezem oprószyć solą i pieprzem ogórki posmarować cieniutko majonezem jajka oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem żółty ser Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka
Ala piecze i gotujeTo jest druga wersja tych klopsów. Mam już wystawione gotowane w sosie, teraz są smażone. Pyszne klopsiki. Można te klopsy upiec w piekarniku wtedy będzie wersja
Kuchnia PokoleńJakiś czas temu wujek obiecał mi królika no i słowa dotrzymał.Ogromna dla mnie radość bo to wspaniałe,pyszne i zdrowe mięsko.Dobrze się też
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowania tego dania znajdziecie w sklepie Wesoil Składniki: (na 2 porcje) około 100 g makaronu ryżowego 3 mm 2 łyżki oleju ryżowego 2-3 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka (lub krewetki) 2 małe jajka 3/4 szklanka kiełków fasoli mung* 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część) limonka do podania (opcjonalnie) prażone (niesolone) orzechy ziemne *jeśli użyjecie(...)miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzewamy olej. Następnie dodajemy pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek, podsmażamy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone mięso (w kosteczkę lub plasterki). Podsmażamy z 3 minuty, po czym wbijamy jajka i podsmażamy wszystko delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy makaron i mieszając smażymy całość przez około 4-5 minut
Słodkie okruszkimarcowy dzień :). Dziś pomysł na smaczny, szybki i wydaje mi się dość prosty w przygotowaniu obiad, czyli filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki: -2 połówki fileta z kurczaka -sos słodko - kwaśny ( u mnie gotowy akurat z biedronki) -1 torebka ryżu -przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i odrobina ostrej - sypiemy ile kto woli, wg preferencji smakowych, każdy doprawia(...)patelni usmażonego już fileta, chwile tak gotujemy w tej wodzie. Gdy zacznie się gotować dodajemy sos słodko-kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Danie można podawać również z makaronem, ale wydaje mi się, że z ryżem jest smaczniejsze :). I gotowe; Smacznego
Gotuj z Mąkąkupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa. Składniki: 1 tuszka królika 1 por 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu ¼ łyżeczki kurkumy ½ l bulionu warzywnego mąka Sól Pieprz biały 150 ml śmietany(...)chwili dodajemy pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko ( pozbywamy się dzięki temu stałych elementów a pozostawiamy aromat ). Dusimy pod przykryciem do miękkości królika ( czas podobny do kurczaka ). Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy na delikatnym „ogniu”. W trakcie duszenia warto sprawdzić czy ilość soli jest dla nas odpowiednia. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy