mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:588/774)

Lekkostrawne pulpeciki z kurczaka z kolendrą 135

piersi z kurczaka garść kolendry bułka pszenna 100ml mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: Bułkę pokroić w mniejsze kawałki i zamoczyć w mleku. Odstawić na około 10 minut. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę a następnie zmielić blenderem. Wymieszać z namoczoną bułką i jeszcze raz zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną kolendrą i doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować wodę(...)przez to pulpeciki będą bardzo delikatne. Nakładamy pulpeciki do naczynia do gotowania na parze zamaczając dłonie w wodzie i wtedy formując małe kuleczki. Gotujemy około 15-20 minut aż mięso się zetnie

wysmienity
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym 244

Polecamy :)  Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego     Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem. Ułożyłem(...)natłuszczonej blasze. W miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15 minut. Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem skrzydełka i piekłem jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyłem termoobieg, aby skórka się bardziej spiekła

R'n'G Kitchen
Sałatka z kurczakiem,selerem naciowym,winogronem i ananasem 221

doprawiłam przyprawą curry. Mnie takie połączenie bardzo odpowiada i  myślę,że moim gościom również ona zasmakuje . Pomysł na sałatkę podpatrzyłam u Gatity  1 filet z piersi kurczaka (300-400 g) 5 łodyg selera naciowego 6 plastrów ananasa z puszki 200 g różowego winogrona 3 łyżki majonezu 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki curry sól(...)usmażyć na oleju. Pozostawić do wystygnięcia. Seler naciowy pokroić w kosteczkę,ananasa na drobne kawałki. Kulki winogrona podzielić na ćwiartki i usunąć pestki. W misce wymieszać razem usmażone mięso,seler,winogrono i ananasa. Dodać majonez i przyprawę curry,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce

Kolorowa kuchnia Elki
Kuleczki drobiowe z mlekiem kokosowym 154

kurkumy  sól różowa himalajska do smaku  pół szklanki mąki otrębowej  1 kostka rosołowa  Wykonanie  Pierś z kurczaka myję i dokładnie osuszam , następnie pierś z kurczaka mielę w maszynce , jak mamy zmielone mięsko to dodaję nasze składniki , otręby , jajka całe , kurkumę , pieprz ziołowy , natkę pietruszki posiekaną , oraz cebulę pokrojoną w kostkę  , jak mamy już wszystkie(...)połączyły . Jak mamy mięsko dobrze wymieszane , formujemy kuleczki i obtaczamy w mące otrębowej i wykładamy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy , i tak formujemy kuleczki to wykorzystania całego mięsa i przesmażamy wszystkie kuleczki na złoty kolor .   Kiedy mamy już przesmażone wszystkie kuleczki , przekładamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody , dodajemy kostkę rosołową i dodajemy 4 łyżki

Mój Smak
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 229

plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy  mąka pszenna  śmietana(...)wrzucam do niej jajka, ugotowany ale zimny już ryż, vegetę, pieprz, koperek i paprykę słodką i wszystko dokładnie mieszam. Dalej do gotującego się bulionu warzywnego wrzucam uformowane kulki z mięsa i gotuję ok 10-15 minut a następnie dodaje koncentrat. Po chwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji, bo to zależy

Kuchnia Viki
ZUPA Z CUKINIĄ NA KURCZAKU 196

pyszna!  Aż słodka od dodanych warzyw, lekko pikantna od pieprzu, podkręcona śmietaną i świeżo posiekanym koperkiem ... Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali :) Składniki: 4 u dka z kurczaka 2 małe cukinie 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego kawałek selera 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 ziemniaki posiekany koperek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% Wykonanie(...)seler naciowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone ziemniaki. Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka

Walijskie Pichcenie
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 196

bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i chorizo - Mopsik z bloga Mops z kuchni(...)ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Kotlety schabowe z pomarańczami  - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Soczewica z kiełbasą chorizo - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Udka kurczaka po hiszpańsku - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Dania z owocami morza: Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki - Dorota z bloga Dorcia w kuchni Paella z owocami morza - Mirabelka z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 234

dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną(...)podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy to nacinając wzdłuż podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy

BaRepas
Kanapki z nori 359

czosnkowego kurczaka, w którym wśród składników są 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku? Ja myślę wtedy, że chyba mam wypalone kubki smakowe, bo dla mnie jak ma być czosnkowy kurczak to przed włożeniem do piekarnika, całego go obkładam czosnkiem. Tak samo mam z chilli – ma być ostro i konkretnie. Wiele osób uważa, że intensywne przyprawy lub zbyt duża(...)mnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki

OstryKęs
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 216

Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów

Zdrowie i pysznie na talerzu
,,Domowa wędlina drobiowa’’ 142

Czy masz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co

Podróż w kulinaria
Sałatka z ogórków z brokułami i sezamem 190

                  To taka sałatka, która powstała jako dodatek do chicken

Kuchnia Prezydentowej
Pizza kebab gyros - przepis. 175

Pizza z przyprawą do mięsa typu kebab gyros, czy shoarma, uzupełniona w dodatki do niej pasujące i posypana mozzarellą to bardzo dobry wariant na ten drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie z ilością(...)płaska łyżeczka cukru opakowanie drożdży instant 7 g Sos do posmarowania ciasta: 80 ml oliwy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę  łyżeczka przyprawy gyros Składniki na pizze: pierś z kurczaka (około 40 dag) przyprawa gyros 3 ogórki kwaszone lub korniszony słodka papryka nieduża puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 40 dag sera mozzarella sól oliwa do podsmażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grillowana pierś kurczaka z jajkiem sadzonym i surówką z cukinii 168

Polecam wam bardzo prosty mój pomysł - grillowana pierś, cukinia i jajko świetnie się sprawdzają w upały jako lekki posiłek :)  SKŁADNIKI (1 porcja - 300 kcal) 1 mała pierś z kurczaka (100 g) 1/3 małej cukinii (100 g) 1 jajko 1 łyżeczka pestek dyni 1/2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz, papryka słodka, chili w proszku PRZYGOTOWANIE Pierś doprawiamy solą(...)suchej patelni prażymy pestki dyni. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, polewamy oliwą i mieszamy. Na maśle smażymy jajko sadzone. Podajemy mięso, surówkę a na niej jajko, które posypujemy pestkami dyni. Szybki i smaczny fit obiad gotowy :) Smacznego! 1 porcja  - 300 kcal: - białko - 31 g - tłuszcze - 18 g - węglowodany - 3 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi z kurczakiem i brokułami 265

zachęcam, bo warto zjeść takie pyszne pierogi. Składniki na 30 szt: ciasto (połowa porcji) wg przepisu na idealne ciasto na pierogi 320 g pojedynczego   fileta z kurczaka część   brokuła 60 g masła 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ¼ łyżeczki papryki pikantnej sól pieprz świeżo zmielony pól pęczka natki pietruszki Wykonanie: Fileta po umyciu(...)ząbki czosnku, ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszałam. Włożyłam kawałki fileta i dokładnie obtoczyłam w tej mieszance. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, wrzuciłam posiekaną cebulę i zeszkliłam ją. Dołożyłam mięso i dokładnie ale krótko obsmażyłam wszystkie kawałki z każdej strony. Brokuła umyłam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie al dente. Wystudzone mięso zmieliłam w maszynce. Dodałam rozdrobnionego (widelcem) brokuła

Kuchnia u Krysi
Sałatka grzybowa polana 272

filet z kurczaka (ok. 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki konserwowe 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku majonez sól pieprz przyprawa do gyrosa 2 łyżki oleju Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć przyprawą,usmażyć na oleju i wystudzić. Przygotować okrągłą tortownicę ( ja użyłam o śred. 17cm) i wyłożyć ją folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry(...)oprószyć solą i pieprzem oraz posmarować warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pokrojone w kosteczkę ziemniaki,sól,pieprz i majonez. Na ziemniaki ułożyć pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i usmażone mięso. Posmarować majonezem i ułożyć warstwę z posiekanych jajek,oprószyć solą i pieprzem,posmarować majonezem. Górę można posypać startym żółtym serem,ja tego już nie robiłam.  Tortownicę szczelnie zakryć folią

Kolorowa kuchnia Elki
KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH Z PURE Z BATATA 174

PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami, pozostawiamy na 1 godzinę.  Udka układamy na blaszce piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut.  Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, małe marchewki obieramy i gotujemy wszystko do miękkości na parze około 15 minut. Bataty obieramy i gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą(...)miękkie. Odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree.   Na talerz rozkładamy porcję puree z batata, na to mięso oraz porcja warzyw. Dekorujemy roszpunką i sosem balsamicznym. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta curry zielone 137

smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych(...)obrać ze skórki i pokroić w plastry. – Z trawy cytrynowej posiekać tylko białą część. – Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. – Odlać powstały sok, przełożyć do szczelnego pudełka plastikowego. – Przechowywać w lodówce do miesiąca czasu

To co kocham
Sałatka makaronowa z kurczakiem 222

sałatki nie lubi. W każdym razie moi domownicy ją uwielbiają:) Prosta i szybka w przygotowaniu. Pasuje na każdą okazję. Składniki: -opakowanie ( 250 g ) drobnego makaronu - koraliki -dwie piersi z kurczaka -dwa ogórki sałatkowe -trzy sosy sałatkowe koperkowe  -trzy, cztery ząbki czosnku -mały słoiczek majonezu -dwie łyżki oleju Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą(...)skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makaronu. Sosy mieszamy z 6 łyżkami wody, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy do makaronu i ogórków. Na koniec dodajemy wystudzone mięso, majonez, mieszamy i odstawiamy na godzinkę, aby składniki się zintegrowały

Kulinarne przemyslenia
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami, boczkiem i szparagami 190

oliwy 1 łyżka masła 2/3 szklanki bulionu 6 kawałków suszonych pomidorów 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki natka pietruszki Do miseczki daję łyżeczkę oliwy, obie papryki, kurkumę, daje kurczaka, oprószam solą i pieprzem, nacieram tym wszystkim filety i odstawiam na jakieś 30 minut. W międzyczasie gotuję szparagi jakieś 5 minut, oraz podsmażam na patelni boczek.  Na patelni roztapiam(...)bulion, przykrywam i gotuję po 3 minuty z każdej strony. Następnie pokrywkę zdejmujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i musimy całość zagotować. Gotujemy bez przykrycia około 7 minut. W tym czasie mięso przewracamy jakieś 2 - 3 razy. W połowie gotowania dodajemy suszone pomidory. Jeśli pod koniec sos nie będzie gęsty, to dodajemy mąkę. Mieszamy, dodajemy szparagi, boczek i natkę pietruszki. U mnie

kruche babeczki
Kotlety z cukinii z twardym serem 149

Dźwięk tłuczenia niedzielnych kotletów rozchodził się w bloku od ósmej. Uległam i też postanowiłam potłuc trochę kotletów :) Ale nie ze schabu czy kurczaka :) A z cukinii, której wciąż sporo w ogródku. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna(...)można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Na środek plastra kłaść starty grana padano, zostawiając wolny brzeg wokół. Przykrywać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka 182

pomidor ogórek Na sos: ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu  ryżowego kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka ugotuj  w bulionie z dodatkiem sosu sojowego  ok 15 minut . 2. Kiełki fasoli wrzuć na wrzątek na 3 minuty. Odcedź. Pozostaw do ostygnięcia(...)kątem na plastry. 6. Rozłóż na talerzu do serwowania warzywa, obok ułóż pierś . Całość posyp sezamem i/lub świeżą  kolendrą. Sałatkę dla niejedzących mięsa proponuję z dodatkiem tofu i orzechów arachidowych

AZgotuj!
Piersi kurczaka w sosie kokosowo-curry z ryżem basmati 218

oczywiście filety z kurczaka...do tego mój ulubiony ryż basmati.  Samo przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a znudzone piersi z kurczaka nabiorą nowego charakteru. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 średnie marchewki kawałek świeżego imbiru (około 2 łyżeczek) łyżeczka curry łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry puszka mleczka kokosowego (400 ml) 300 ml bulionu(...)umyć, osuszyć, pokroić w większe kawałki.  Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Marchewkę obrać, dowolnie pokroić. Imbir obrać łyżeczką, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w większym rondlu, obsmażyć krótko mięso, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę, czosnek i imbir, podsmażyć, następnie wrzucić marchewkę i wlać bulion. Dodać resztę przypraw i dusić około 10 min na małym ogniu

na moim stole...
Szybka zapiekanka z mieszanką chińską. Smak zakochania z przepisu Teściowej 388

innego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka  ser żółty tarty (duużo) masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego imbir mielony,  szczypta: curry, gałki muszkatołowej, szafranu lub kurkumy, papryki mielonej sól, pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente(...)Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko na oliwie. Warzywa smażymy do miękkości na oleju ryżowym bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie

Kuchnia po mojemu
Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 195

właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki.  Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki  świeża bazylia(...)Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu gotujących się składników.2. Z odparowanego wywaru wyciągamy cebulę oraz ziarna pieprzu, ziela

Apetyczna babeczka