mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:581/774)

ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 161

się tylko kilka razy, bo u mnie w rejonie robi się barszcz czerwony.  Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w  pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych(...)mała cebula cukrowa - 10 -15 sporych grzybów ( prawdziwki, podrzybki, krakusy, stojaki) - 3 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka mąki pszennej - 4 łyżki oliwy z oliwek Do sporego garnka włóż umyte mięso, przyprawy, warzywa, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na patelni na oliwie podsmaż pokrojone w plastry grzyby, smaż je partiami i dodawaj do zupy

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem 124

przygotowujemy resztę.Potem do piekarnika i samo się robi. No samo się nie zje, ale zniknie w oka mgnieniu, to pewne ;) Składniki 200 g ryżu 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 6 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 200 g startego sera żółtego 1 łyżka przyprawy gyros 3 łyżki oleju rzepakowego Sos: 4 łyżki ketchupu(...)łyżeczki mielonej ostrej papryki     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy troszkę krócej niż w przepisie zawartym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem przyprawy. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę razem smażymy. Ryż, mięso wraz z olejem, starty ser, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę

R'n'G Kitchen
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 145

filet z piersi kurczaka (300-400g) 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju po pół czerwonej i żółtej papryki 150 g drobno pokrojonej mozzarelli  Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki,obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na średniej grubości paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe(...)ponakłuwać widelcem.  Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym.    Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów.   Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki.  Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut.   Podawać na ciepło z ulubionym sosem

Kolorowa kuchnia Elki
Krupnik jaglany z grzybami 117

kaszy jaglanej 200 g boczniaków 1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 udka z kurczaka sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy, oprószamy z solą, pieprzem i zapiekamy 40 min w 180°C. Studzimy i rozdrabniamy na mniejsze(...)czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Marchew, pietruszkę i seler, kroimy w kostkę, por w piórka, dodajemy liść, ziele angielskie, gotujemy do miękkości. Do warzyw dodajemy rozdrobnione mięso, boczniaki i kaszę. Gotujemy jeszcze kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem 150

natka pietruszki 1 pęczek majonez  4 łyżki pieprz i sól do smaku Panierka: płatki owsiane 100 g( zmielone w blenderze) jajo Krok 1 Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowy, Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała rolada.Posypujemy pierś solą i pieprzem.Ser gouda ścieramy na tarce na wiórka i posypujemy na piersi dosyć grubo.Na ser kładziemy majonez 2 łyżki(...)same listki kładziemy na majonezie. Śliwki kroimy drobno i posypujemy na natce pietruszki.Teraz zwijamy jak roladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje. Krok 2 Na talerz wsypuje zmielone płatki owsiane. Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych.Smażę przykryte pokrywką i duszę.ser troszkę wypływa

Różowa kuchnia
Botwinka. 114

aromatyczną zupkę z młodych buraczków. Składniki: 2,5 l wody 1 duży pęczek botwinki + 3 małe buraczki 1 duża marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5  ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.Mięso myjemy przekładamy(...)marchewkę, buraczki pokrojone w paseczki i posiekaną botwinkę oraz wszystką włoszczyznę.Gdy woda się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę lub ósemki

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone devolaye w chrupiącej panierce 247

jajka, 3 pojedyncze piersi z kurczaka, mąka pszenna, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 szklanka mleka, kawałek sera żółtego, kawałek masła, garść natki pietruszki. Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić jajka, dodać do nich musztardę i mleko oraz powoli dodawać mąkę, do momentu(...)było grudek. Ser żółty pokroić na sześć prostokątów, a masło na sześć kawałków. Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi położyć ser żółty, masło i troszkę pietruszki. Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 40min. W czasie połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę

W kuchni u Moniki
Krupnik na skrzydełkach 160

przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane(...)dalej i po 30 min wyjąłem skrzydełka , pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 151

nawet największym niejadkom. Wszyscy uwielbiają tą zupę i się nią zajadają. Ponadto jest dobra na po weekendowe dolegliwości Miseczka takiej gorącej zupki napędza optymizmem na cały dzień. Składniki: - udko kurczaka; - włoszczyzna; - mała cebula; - 6 średnich ziemniaków; - 5 średnich kiszonych ogórków; – 4 łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, lubczyk, łyżka kucharka (albo czegoś podobnego) Wykonanie: Udko zalać(...)tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje zdjąć szumowiny łyżką cedzakową, wrzucić warzywa, doprawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Gdy mięso będzie już ugotowane wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki. Zagotować. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku. Smacznego

dom-agi.pl
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 404

aromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki:filety z kurczaka lub indyka   około 0,5 kgpanierka:sezam mielony 2 łyżkisiemię lniane mielone 2 łyżkimąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżkaprzyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie)olej do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić w poprzek(...)kawałki, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie sojowym, to nie ma potrzeby dodatkowo dodawać soli. Mięso odsączyć z marynaty, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik
Makaron z szpinakiem i kurczakiem 322

dodatkiem makaronu i kurczaka to bardzo smaczne danie. Dodałam też kilka kulek mozzarelli, pycha. Składniki: 400 g makaronu świderki 450 g szpinak mrożony z śmietaną 2 piersi z kurczaka 100 ml kremówki 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska Kamis pieprz kolorowy Kamis olej rzepakowy do smażenia kulki mozzarelli Przygotowanie:  Piersi czyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą(...)miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem na górę dodać przekrojone kulki mozzarelli

Ala piecze i gotuje
C - Zdrowa Pomidorowa - czyli zupa pomidorowa z płatkami owsianymi 182

cennego cynku  ( 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz  płatki owsiane lub otręby Receptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z włoszczyzną, z niewielką(...)curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki,  gotujemy  w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso  rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą zieleniną  (np.natką pietruszki).  Płatki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 278

Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli. Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze. Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek, taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom - mojemu Tacie(...)tygodniu pokażę Wam przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu.  Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu:tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami  tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine

Chilli Czosnek i Oliwa
MEDALIONY DROBIOWE 157

MEDALIONY DROBIOWE Medaliony to bardzo smaczne kotleciki. Kotleciki, które w środku są soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Jednak to nie są kotlety mielone. Takimi będą zajadać

Kuchnia Paulettes
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 118

knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette

Martyna Cooks
Makaron warzywny – odchudzona wersja spaghetti 137

obieraczką na przykład. Ale nigdy nie wyjdzie tak idealny, jak ze spiralizera. No dobra.. To co zrobić, kiedy mamy już gotowy makaron? Składniki naszej potrawy mielone mięsko z kurczaka lub indyka (pierś) świeży czosnek (lub sproszkowany) pomidory (albo dobrej jakości przecier pomidorowy) szczypior.. dużo szczypiorku. Wrzucamy na patelnię mięsko – z odrobiną oleju kokosowego. Dodajemy szczypiorek (trochę zostawiamy(...)oczywiście obrane ze skóry. Wszystko razem dusimy, aż uzyska konsystencję gęstego sosu. Nasz makaron z buraków albo gotujemy (nie za długo) albo wrzucamy na patelnię jako pierwszy, jeszcze przed mięsem. Można też go włożyć do piekarnika, ale wtedy smakuje jakoś inaczej. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na talerz i delektujemy się pięknym widokiem, zapachem, i smakiem. Jest naprawdę dobre. Zrób, potwierdzisz

Matylda Gotuje
Pasztet drobiowy z bobem 127

smaczny z sezonowym warzwem oraz dużą ilością świeżych ziół. Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm): 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu(...)łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam

Mango Papaja
pieczone uda kurczaka na termoobiegu... 167

sztuki, przyprawa curry 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki przyprawę curry, do kurczaka, kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie, olej rzepakowy wymieszać dokładnie marynatą natrzeć całe udka, włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki na 1 godzinę nagrzać piekarnik lub urządzenie(...)termoobieg, włożyć udka i piec bez przykrycia 15 minut, następnie na 150 C piec 30 minut sprawdzić czy kość się luzuje, jeżeli tak to jest upieczone mięso - udka są chrupiące, wypieczone...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba 131

prosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać(...)biedne kaczki mogą tego chleba zjeść? No ile? :) A wyrzucać nie lubimy. Nic nie lubimy wyrzucać. Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy

Marder&Marder Manufacture
Zupa na mleku kokosowym 139

Składniki: ·          podwójna pierś z kurczaka ·          25 dag pieczarek ·          4 ząbki czosnku ·          1 czerwona papryka ·          szklanka groszku (może być mrożony(...)podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Zielona zupa 135

dalszy, czyli zielona zupa ze szpinaku i groszku z jajkiem na miękko. Prosta i szybka w wykonaniu o słodkawym smaku przełamanym świeżością mięty ogrodowej. Potrzebne nam: - 2 udka z kurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa - ziele angielskie(...)osobę Przygotowanie:  Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego 1,5 litra zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmujemy mięso i ściągamy szumy. Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być

W poszukiwaniu inspiracji
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 163

Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych bez pestek 150 ml przecieru pomidorowego (lub gęstego soku) 3 łyżki serka(...)ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki suszonej bazylii czarny i ziołowy pieprz, sól do smaku masło do wysmarowania formy dowolny ser do posypania - u mnie żółty gouda 1 łyżeczka oregano 1. Mięso pokroić w małą kostkę, oprószyć solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć krótko pokrojone w duże krążki

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety pożarskie 19502

pozwolę sobie dodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek olej do smażenia(...)opłukałam i pokroiłam w plasterki, obsmażyłam na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, lekko posoliłam. Odstawiłam do wystudzenia. Masło stopiłam w rondelku. Białko oddzieliłam od żółtka do osobnej miseczki. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i zmieliłam dwukrotnie (średnie sitko) wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne). Do masy dodałam żółtka i stopione chłodne masło, doprawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią 274

Bardzo lubię wszelkie kotleciki z kurczakiem. Dzisiaj wersja z dodatkiem gotowanej tartej marchwi i cukinii. Podałam je z surówką z kapusty i pomidora. Składniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 jajka 4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, szczypta curry, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Marchew wyszorować(...)ostudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z cukinią, marchewką, czosnkiem, curry i ziołami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą  i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany

Czerwień i błękit
Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo 208

mielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2-3 łyżki sosu worcestershire Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Umieścić w garnku, zalać 2 szklankami wrzątku i zagotować. Dodać przepłukaną kaszę, pokrojone na kawałeczki kabanosy. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, a cebulę(...)wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire

Czerwień i błękit
Pasztet drobiowy 171

Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie(...)Pieczarki trzemy na tarce, cebule obieramy siekamy w drobna kosteczkę podsmażamy razem z pieczarkami. Mięso myjemy osuszamy mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek , majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość odkładnie

kgwjanczewo
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym i z kaszą gryczaną 251

kurczaka - 350 g grzybów kurek - 2 cebule - 3 liście laurowe, pieprz, sól do smaku - 1/4 szklanki śmietany słodkiej 12% - 400 g kaszy gryczanej - olej do smażenia Pierś z kurczaka namocz w osolonej, zimnej wodzie. Będzie bardziej soczysty. Posiekaj oczyszczone kurki oraz cebulę na dość drobno. Podsmaż cebulę razem z liściem laurowym i pieprzem, osól odrobinę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby(...)przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu . Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj ją według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia grzybów, mięso odsącz, osusz,oczyść, przekrój na połówki i przypraw tak jak lubisz, ale bez soli. Uduszone kurki przełóż do osobnego naczynia, daj odrobinę oleju na patelnię, włóż na nią mięso i przykryj

Pasje Jolki
galaretka z udek kurczaka... 201

Składniki: udka kurczaka 4 duże, woda 2 litry, włoszczyzna 1/4 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, ogórki konserwowe 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, żelatyna 6 łyżeczek udka zagotować w małej ilości wody i tę wodę wylać - wlać 2 litry wody, dodać małą porcję włoszczyzny i gotować do miękkości udek(...)koniec gotowania dodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 181

imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę(...)rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 60 min. Po tym czasie przecedzamy bulion, mięso wołowe odkładamy na bok, resztę składników wyrzucamy. 2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzamy i rozdzielamy na 4 głębokie talerze. Na makaronie układamy kawałki wołowiny, zalewamy bulionem

Tajskie smaki
Entliczek pentliczek malowany stoliczek 160

Dodałam starty czosnek. Paprykę pokroiłam w kostkę i wraz z pomidorami dodałam do mięsa. Smażyłam, aż papryka zmięknie. Kostkę rosołową rozpuściłam w ok. 3 szklankach wrzątku i zalałam nim mięso. Dodałam 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem gotowałam pod przykryciem ok. 30min. Pod koniec gotowania dodałam odcedzoną kukurydzę oraz fasolę.  Gotowałam jeszcze ok. 20min. Żółty ser rozłożyłam na jednym(...)rozgrzaną patelnię i smażyłam, aż ser się rozpuścił i skleił tortille. Odwróciłam, aby druga także się zarumieniła. Pokroiłam w ósemki i podałam z zupą. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Ryżowe enchiladas z kurczakiem Enchiladas con carne

bastalena