zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupę z dyni z kurczakiem. Do takiej zupki możecie podać grzanki lub groszek ptysiowy Brześć http://brzesc.pl/pl/produkty . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 1 kg dyni kawałek pora 4 trójkąty serka Hochland śmietankowego 1/2 szklanki startego parmezanu lub goudy sól, pierz, szczypta chili lub vegeta(...)wody 150 ml śmietanki 12 % z kartonika Wykonanie : Pierś myjemy i przekładamy do garnka, marchewkę, seler, dynię, por obieramy, kroimy w kostkę lub grubsze kawałki i przekładamy do mięsa.Wszystko zalewamy wodą tak na 3, 4 cm ponad składniki które są w garnku, gotujemy na małym ogniu.Gdy woda się zagotuje dodajemy przyprawy i 2 łyżki masła. Gotujemy tak długo
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj ma dla Was pyszny barszczyk z jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk) 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 4 jajka ugotowane na twardo sól(...)angielskiego i pieprzu 1 liść laurowy Wykonanie : Buraki myjemy przecinamy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut, następnie obieramy i kroimy w paseczki. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, warzywa obieramy i myjemy, Marchewkę kroimy w pół plasterki, również przekładamy do garnka i zalewamy polowa wody tak żeby wszystko było dobrze przykryte. Gotujemy
Sama słodycz i szczypta chiliciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra(...)seler. Wykonanie: W plastykowej torbie wymieszać 30 g oliwy, czosnek, cebulę, połowę (60 g) octu balsamicznego, posiekane zioła i skórkę z cytryny. Do marynaty włożyć kotlety, dokładnie wymieszać mięso w marynacie i zamknąć szczelnie torbę odkładając ją do lodówki co najmniej na 8 godzin lub dzień wcześniej całą noc. Po tym czasie wyjąć kotlety z marynaty, a samą marynatę przecedzić
Sztuka gotowania w/g Samiryodchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietany świeża bazylia 1 łyżka ziół toskańskich 100 g ryżu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem, przełożyłem do garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem. Do wywaru dodałem obraną marchew, seler, podpaloną cebulę, podpaloną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę
R'n'G KitchenAmerykanie kochają je jeszcze mocniej. Sięgnąłem więc po jeden z przepisów amerykańskich (a imię ich legion). Wybrałem taki, który wydał mi się łatwy. Jak już wspomniałem przy okazji pomarańczowego kurczaka takie powinno być domowe gotowanie. Zwłaszcza w środku tygodnia. Jeszcze bardziej zwłaszcza, kiedy można zyskać trochę wolnego czasu i miło go spędzić ;) Nie to żeby gotowanie nie było miłym(...)sukces na skalę domowej jadalni ;) Żonie bardzo smakowało i jest to bardzo poważna rekomendacja! Te żeberka są najpierw gotowane, a potem szybko zapiekane w glazurze. Efekt jest taki, że mięso niemal rozpływa się w ustach, a kostki same leciutko wychodzą. Ach... ;) Składniki: 1 kg żeberek 200 ml sosu sojowego 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa
zadanie-gotowaniełyżka olej, 1 łyżka miód, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na godzinę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno olej, wykładamy udka, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170st. Od czasu do czasu(...)obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cebulą. Wykładamy warzywa na udka i pieczemy następne 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy tłuszczem z mięsa
Gotowanie moimi oczamiposiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach(...)łyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki oliwa lub olej do smażenia pieprz, ostra papryka, imbir (po pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i pokroić na jak najcieńsze plasterki . Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz, ostra
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula) natka koperku 500 g kiszonych ogórków 1/2 szklanki wody z ogórków 2 litry wody 5 listków laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku i rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw(...)ząbki czosnku szklanka ryżu szklanka śmietany 12 % Przygotowanie. Włoszczyznę myjemy i jeśli jest potrzeba obieramy. Mięso również myjemy pod wodą. Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy udka i włoszczyznę ( marchew obrana i pokrojona w kostkę, natka pietruszki posiekana, reszta warzyw obrana wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem
ClauditteMissCookingdużo topinamburu, ale na szczęście już się kończy i dziś ostatni, na najbliższy czas, przepis z tą bulwą. Z topinamburu zrobimy frytki, a na talerzu królować będzie udko z kurczaka faszerowane rukolą z masłem i orzechami włoskimi. Czego potrzebujemy? -dwa udka -dwie garści świeżej rukoli -dwa ząbki czosnku obrane -dwie główki czosnku -cebula -łyżka masła -sól, pieprz -olej rzepakowy -oregano(...)topinambur pokrojony na kształt frytek Rukolę z ząbkami czosnku, masłem i solą miksujemy w blenderze. Udka umyte i osuszone skalpujemy tak, by skóra z jednej strony została połączona z mięsem. Nadzienie z rukoli wkładamy pod skórę i rozprowadzamy po całym udku. Od góry pieprzymy i solimy. Główki czosnku przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę przekrawamy na pół
BaRepasZupa pomidorowa, zmiksowana z warzywami. - 3,5 litra wody - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/4 selera - niewielki por - sól, pieprz, liście laurowe - ziele angielski - 2 uda kurczaka - 1 i 1/2 litra sosu pomidorowego, lub z 4 puszki z całymi pomidorami U da umyj, wrzuć do zimnej, osolonej wody, dodaj kilka ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego(...)małym ogniu ok. 1,5 godziny. Wyjmij uda, wlej pomidory, zagotuj. Po około 20 minutach, zmiksuj wszystko, dopraw i gotowe. Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub ryżem. Mięso z udek ja wykorzystałam do dania drugiego, Ty zrób jak uważasz, podsmaż czy dodaj do zupy, lub zrób pastę na kanapki
Pasje JolkiSkładniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką(...)lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka do lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami roladki obsypać mąką
W Mojej Kuchni Lubięświeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak(...)odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym
Mania Gotowaniadwóch raźniej... ;-)Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.Składniki:- 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g)- aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek)- ostra mielona papryka- słodka mielona papryka- sól+butelka ,np.po sokuKurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper i lekko osuszyć. Do wnętrza wsypać(...)użyłam jej naprawdę niewiele a wcale nie był niedosolony). Doprawioną tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika. Woda parując zapewni soczystość naszego mięsa. Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 30 minut (termoobieg). Następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i dopiekamy jeszcze ok.40 minut. Cały
Smaczne Zdrowemniej, raz dodaję różne rodzaje mięsa a raz tylko jeden gatunek… a czasami tylko grzyby i wtedy kapusta z grzybami też przecież smakuje. Oczywiście czym więcej rodzajów mięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina smakiem kapustę z dodatkami a nie bigos.Ja zawsze gotuję bigos trzy(...)przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest z np. kurczakiem czy jakimiś innymi dietetycznymi dziwactwami… Wolę zjeść mniej i rzadziej prawdziwego bigosu niż jakieś jego podróbki. Jak ktoś lubi inaczej, to mi to zupełnie nie przeszkadza, ale nie lubię
UgotujmyTo.plpetto di pollo 1 mela 1 carota 4 scalogni 6-8 albicocche secche 200 ml di succo di mela timo fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz(...)wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut. Na każdy filet kładziemy podduszone warzywa oraz 1-2 morele przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. W ykładamy roladki, skrapiamy je oliwą. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuoca