śmietaną oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Panierka pełni rolę "skórki" i chroni przed wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana do kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie bądź nie używacie go w swojej kuchni, ten przepis będzie dobrym pomysłem(...)pozbawiony substancji stałych, najzdrowszy tłuszcz, który nie jełczeje i może być używany do wszelkich celów kulinarnych. * SKŁADNIKI / 2 porcje 2 kotlety z udźca cielęcego lub opcjonalnie 2 piersi kurczaka sól, pieprz 3 łyżki mąki 1 jajko + 1 łyżka mleka 2/3 szklanki bułki tartej około 4 łyżki masła klarowanego 2 cienkie plasterki masła cząstki cytryny do wyciśnięcia * więcej
cool and mintybarbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup lub sos pomidorowy, z dodatkiem octu, brązowego cukru lub melasy i przypraw. Natomiast ma co najmniej kilkanaście odmian w samych USA: niektóre z nich bazują na musztardzie (sos barbecue z z Karoliny Południowej(...)tandoori do kurczaka! Nasz przepis na sos barbecue, bardzo prosty, opiera się na przepisie z Memphis (jeden z najbardziej klasycznych) z dodatkiem sosu Worcestershire, który dodaje się także w australijskich sosach barbecue. Można go pominąć, ale według nas dodaje właśnie tę nieuchwytną nutę smakową, która sprawia, że sos barbecue może uzależnić :) Możecie go dodawać do marynaty do mięs, ale także
Pociąg Do KuchniSzczęśliwego Nowego Roku! Dzisiaj mija 7 lat odkąd rozpoczęłam najpiękniejszą przygodę mojego życia - kulinarne blogowanie! Piękna liczba, prawda? Pierwszy dzień 2017 to czas podsumowań roku ubiegłego
Moja smaczna kuchniataka, że w restauracji jem góra dwa razy na kwartał ;) Ostatnie nasze rodzinne wyjście skończyło się totalnym fiaskiem, a miało być tak miło... Jedno foszyło, że nie zje żadnego mięsa, tylko naleśniki z owocami, a drugiego nie dało się zatrzymać przy stole, bo znalazł idealne miejsce na zabawę w "SpaRdejmena", pech tylko chciał, że była to zakątek, z którego wychodzili(...)Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki
bistro mamasmaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas. Chili sos świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego chili sosu ,przyrządzony z zielonego chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego chili, czosnku i cebuli. Piecone dodatki(...)sklepie? A może uprawiacie ją w ogródku? Chili sos Składniki: 3 zielone chili 2 szalotki 1 czosnek solo 1 łyżka oliwy 2 garście świeżego szpinaku 400 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego 250 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 3 czubate łyżki masła 1 łyżeczka suszonej trybuli lub 1 łyżka świeżej Jeśli lubisz bardzo ostry
codojedzeniaSkładniki znajdą się praktycznie w każdej kuchni, przygotowanie nie zajmie dużo czasu a zaspokoimy głód całej rodziny. No i najważniejsze - potrawa jest pyszna i aromatyczna :) Składniki - podwójny filet z kurczaka - pęczek natki pietruszki - łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu - szklanka bulionu drobiowego - pół szklanki jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki masła Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na paski, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem, dodać pieprz ziarnisty i dusić ok 20 minut. Natkę umyć, osuszyć, posikać, wraz z jogurtem dodać do mięsa. Delikatnie zagotować. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem lub pieczywem razowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuPierwszy raz roladę jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi czas zabierałam się za zrealizowanie tego przepisu, aż wreszcie nadszedł ten moment. Wyszła idealna, pomimo że wiele razy słyszałam o trudnościach z oderwaniem masy od folii. Właśnie bardzo ważne jest użycie folii zamiast papieru(...)wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego 5 jaj 2 łyżki majonezu 3 piersi z kurczaka 1 kg pieczarek 2 łyżki oliwy delikat do mięs, sól, pieprz Sposób Jajka ubić mikserem, dodać majonez oraz starty na tarce żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną folią
Kuchenne aromatykostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie:- pulpeciki z kurczaka lub indyka Przygotowanie: Cukinię obieramy, przecinamy i wydrążamy pestki. Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy w małą kosteczkę, czosnek szatkujemy. Skórę pomidora nacinamy i pomidor parzymy. Następnie(...)maggi. Zupę gotujemy aż cukinia będzie miękka, ale trzeba pilnować żeby się nie rozgotowała. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szczyptę ziół prowansalskich. * Jeśli wybraliście opcję z mięsem, pulpeciki należy surowe dodać chwilę po wlaniu bulionu i gotować dalej według przepisu. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: kura lub kurczak 1/2 dużej sztuki, woda 5 litrów, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - do smaku, makaron nitki - ile potrzeba połowę dużej kury rosołowej opłukać i zalać wodą, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, łyżką cedzakową zebrać szumy(...)minut na koniec wsypać kurkumę dla pięknego koloru złotego, kucharka w płynie do smaku podać z makaronem nitki i przed jedzeniem popieprzyć rosół...........SMACZNEGO!!! kura rosołowa jest dość twardym mięsem, więc warto ją zmielić czy rozdrobnić w rozdrabniaczu z włoszczyzną i zrobić gotowane pulpety w sosie koperkowym lub użyć do jakiegoś nadzienia jako farsz kurkuma Royal Brand: naturalne składniki - smak
W Mojej Kuchni Lubięoraz szczegółowy opis przygotowania tradycyjnego risotto, a na tę porę roku idealne będzie także risotto z gruszką i gorgonzolą . Risotto można przygotować z dowolnymi dodatkami: warzywami, rybami, mięsem, a nawet z owocami, jednak dziś, ze względu na porę roku, postanowiłam przygotować risotto z dynią . Okazało się ono niezwykle smaczne, delikatnie słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi ziół takich(...)chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 duża szklanka ryżu arborio 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 700ml wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka garść startego parmezanu 2 łyżki masła sok z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz Jak przygotować risotto z dynią Przygotowanie dyni: Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć
Codzienne Gotowanieolej do smażenia Przygotowanie: Piersi należy umyć i pousuwać z nich wszystkie białe części a następnie każdy gruby kawałek przekroić tak by uzyskać dwa lub nawet trzy cieńsze filety. Kurczaka umieszczamy w dużym naczyniu, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą, przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek (lub dodajemy płaską łyżeczkę granulowanego) i wyrabiamy wszystko dokładnie łyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki(...)ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie bez akompaniamentu, przepraszam za jakość zdjęcia. Koszt całości: 18 zł (z kilograma uzyskujemy 5-10 porcji w zależności od zamiłowania do mięsa
Tanie przepisy studenckiedzisiejszy obiad to inspiracja dania z programu "Szczypta Smaku" KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku polskiego marchewka korzeń pietruszki seler biała część pora pieprz posiekana papryczka chilli Składniki na sos - używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka(...)ostra papryczka czerwona chilli oliwa z oliwek utarta skórka z 1/2 cytryny Przygotowanie: Piersi myjemy i oczyszczamy. Mi z 2 dużych piersi wyszło 5 kawałków jak na kotlety schabowe :) Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy je marynatą (czosnek drobno posiekany, posiekana papryczka chilli, utarta skórka z cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy z paseczki
ClauditteMissCookingKurczak trochę już się przejadł, czas na jakieś zmiany. Okazja sama się nadarzyła wraz z akcją Pawła – Farsz Niepodległości 2014. Moje myśli skierowały się ku daniom faszerowanym, bo takie jest założenie tej akcji. Szukałam, szukałam i… znalazłam u Doroty, przepis na udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką. Składniki(...)olej (dałam arachidowy) Umyte udka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę, prawie do końca kości (u góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso od kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty ser, pietruszkę, sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Dokładnie wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając
mojewypiekiinietylkoćwiartka z kurczaka - 1 szt kasza jęczmienną wiejska - 1 szkl ziemniaki - 4 szt marchewka - 2 szt pietruszka - 1 szt seler- 1/4 szt cebula - 3 szt jarzynka w proszku - 1 łyżka natka pietruszki i selera ćwiartki umyć, włożyć do garnka, dodać obrane i opłukane i starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach marchew, pietruszkę, seler i cebulę, natomiast ziemniaki obrać, opłukać(...)garnkiem, dodajemy opłukane i posiekane natki pietruszki i selera, dodajemy jarzynkę w proszku, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu, aż zupa zrobi się lekko kleista. Ćwiartkę wyjąć, drobno pokroić mięso i ponownie dodać do garnka z zupą, doprawić do smaku
Camilla w kuchniSkładniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -1 brokuł -150 g. fasolki szparagowej zielonej -3 marchewki -1 mała cebula czerwona -1/3 łyżeczki soli -1/3 łyżeczki pieprzu -łyżeczka curry -1/2 łyżeczki majeranku -1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej -olej do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Marchewki obieramy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Fasolką odkrawamy końcówki(...)plastry. Piersi myjemy i kroimy w kostkę wielkości 2 x 2 cm. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Smażymy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Chwilkę smażymy i ściągamy mięso z gazu. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Smacznego
Magia jedzenia.