Któż z nas nie lubi zapiekanek.. dlatego dzisiaj ziemniaczana:) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy
Kuchnia Pełna Pasjinajlepszy krupnik robi kto? Mój tata;) Możecie użyć wywaru mięsnego gotowego lub ugotować go na udkach. Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka jak i rozdrobniony schab i na tym powstaje mięsno-warzywny wywar. W krupniku możemy zastosować dowolną kaszę, zwykle jest to drobna kasza jęczmienna. My jednak dzisiaj gotujemy krupnik z kaszą jaglaną(...)plaster schabu 2-3 l wody kawałek pora kilka łodyg selera 3 ziemniaki sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2-3/4 szkl. kaszy Sposób przygotowania Mięso i przyprawy wkładamy do wody, gotujemy ok 30-40 min. Odszumowujemy. Dodajemy jarzyny (bez ziemniaków), pokrojone w kostkę. Po ok 20 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przepłukaną kilkukrotnie
Mieszam w GarnkuJuż nie raz na naszym blogu pojawiała się moqueca. Z dorszem, z kurczakiem, z rybą i krewetkami. moqueca de peixe com camarao moqueca de bacalhau moqueca de bacalhau baiana moqueca de frango Nie było tylko takiej czystej tylko z krewetkami. Duże krewetki to towar i nie tani i nie popularny w naszych sklepach, tak więc okazji długo nie było(...)nożnej. Moqueca tęsknotę za krajem przywróciła ale ku naszemu zaskoczeniu Gość po sutym obiedzie wkrótce zapadł w godziną drzemkę:-). Jego organizm nie poradził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-). Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą
Smaki Brazyliibiałej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego(...)Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem
I tu będę miała takie teświęta jak i na rodzinne imprezy. Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera 2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki(...)dnie i po bokach folią spożywczą. Układać kolejne warstwy: pieczarki kapeluszami do dołu natka pietruszki marchewka oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem ziemniaki posmarować cieniutko majonezem mięso posmarować cieniutko majonezem oprószyć solą i pieprzem ogórki posmarować cieniutko majonezem jajka oprószyć solą i pieprzem posmarować cieniutko majonezem żółty ser Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka
Ala piecze i gotujeTo jest druga wersja tych klopsów. Mam już wystawione gotowane w sosie, teraz są smażone. Pyszne klopsiki. Można te klopsy upiec w piekarniku wtedy będzie wersja
Kuchnia PokoleńJakiś czas temu wujek obiecał mi królika no i słowa dotrzymał.Ogromna dla mnie radość bo to wspaniałe,pyszne i zdrowe mięsko.Dobrze się też
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowania tego dania znajdziecie w sklepie Wesoil Składniki: (na 2 porcje) około 100 g makaronu ryżowego 3 mm 2 łyżki oleju ryżowego 2-3 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka (lub krewetki) 2 małe jajka 3/4 szklanka kiełków fasoli mung* 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część) limonka do podania (opcjonalnie) prażone (niesolone) orzechy ziemne *jeśli użyjecie(...)miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzewamy olej. Następnie dodajemy pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek, podsmażamy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone mięso (w kosteczkę lub plasterki). Podsmażamy z 3 minuty, po czym wbijamy jajka i podsmażamy wszystko delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy makaron i mieszając smażymy całość przez około 4-5 minut
Słodkie okruszkimarcowy dzień :). Dziś pomysł na smaczny, szybki i wydaje mi się dość prosty w przygotowaniu obiad, czyli filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki: -2 połówki fileta z kurczaka -sos słodko - kwaśny ( u mnie gotowy akurat z biedronki) -1 torebka ryżu -przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i odrobina ostrej - sypiemy ile kto woli, wg preferencji smakowych, każdy doprawia(...)patelni usmażonego już fileta, chwile tak gotujemy w tej wodzie. Gdy zacznie się gotować dodajemy sos słodko-kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu. Danie można podawać również z makaronem, ale wydaje mi się, że z ryżem jest smaczniejsze :). I gotowe; Smacznego
Gotuj z Mąkąkupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa. Składniki: 1 tuszka królika 1 por 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu ¼ łyżeczki kurkumy ½ l bulionu warzywnego mąka Sól Pieprz biały 150 ml śmietany(...)chwili dodajemy pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko ( pozbywamy się dzięki temu stałych elementów a pozostawiamy aromat ). Dusimy pod przykryciem do miękkości królika ( czas podobny do kurczaka ). Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy na delikatnym „ogniu”. W trakcie duszenia warto sprawdzić czy ilość soli jest dla nas odpowiednia. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyDynia, naukowo cucurbita, to genialne źródło witamin, antyoksydantów, które mogą hamować rozwój zmian nowotworowych, działa korzystnie na nasz wzrok. Jest pełna substancji obniżających poziom złego cholesterolu
PichceniomaniaDziś przedstawiam coś dla fanów Anny Starmach z jej książki “Pyszne 25”. Klasyczne ratatouille, czyli duszone warzywa takie jak papryka, bakłażan, pomidory i cukinia
karmelowyTo danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić
Kuchnia Pokoleńduszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu. Jeżeli nie możecie smażyć potraw ze względu na ograniczenia w diecie polecam kurczaka jak i kapustę podgotować w garnuszkach, oczywiście osobno i doprawić wedle uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta(...)zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans lub dłużej aby ciasto ostygło. Miękkie mięso rozdrabniam widelcem i mieszam z kapustą. Próbuję i ewentualnie doprawiam. Kiedy farsz będzie gotowy zostawiam wszystko do przestygnięcia. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy
prawdziwe jedzenieSekret KFC to przede wszystkim tajemnica kombinacji 11 ziół i przypraw. Nie będę twierdziła, że go zgłębiłam, bo nawet nie próbowałam. Ale panierkę umiem zrobić superchrupką
Życie zamknięte w smaku