Składniki: kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony(...)ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmakuje wybornie... Składniki: k ilka szparagów białych i zielonych 250 g truskawek k il k a pomidorków koktajlowych 2 średnie świeże ogórki 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 jajko ugotowane na twardo d owolna sałata podzielona na cząstki 1 łyżkę oliwy s ól p ieprz 1 łyżeczka cukru do gotowania szparagów Wykonanie: Szparagi obrałam, odcięłam zdrew niałe(...)łyżkę oleju, dodałam posiekane 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam. Włożyłam kawałki fileta i dokładnie obtoczyłam w tej mieszance. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, wrzuciłam mięso i dokładnie, ale krótko obsmażyłam wszystkie kawałki z każdej strony. Wystudziłam. Na dużym półmisku rozłożyłam cząstki sałaty i układałam kolejno pozostałe składniki. Na koniec oprószyłam delikatnie pieprzem Wspaniała sałatka
Kuchnia u Krysiczerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm. pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram filety z kurczaka 3 szt. papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny 300 ml. przecier pomidorowy 1 łyżka pomidory w puszce 1 puszka cukier brązowy 1 szczypta(...)wrzucić papryki i pieczarki. Podsmażyć. Zalać połową bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i gotować na średnim ogniu, aż papryka lekko zmięknie. Dodać filety i wymieszać. Kiedy mięso będzie miękkie dodać cukinię. Zalać resztą bulionu i wymieszać. Pomidory przelać do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać do leczo, dodać przecier i wymieszać. Gotować
Kuchnia PaulettesPrzedstawiam Wam łatwe przepisy na makaron, które przyrządzam szczególnie wtedy, kiedy nie mam pomysłu i czasu na obiad. Zapewniam, że każdy, nawet laik może skorzystać z
Kuchnia BazyliiBardzo lubimy z mężem różnego rodzaju makarony z sosami i warzywami, więc dość często pojawiają się one na naszym stole. Tego rodzaju obiad ma wiele
Simply FoodPodroby to dosyć kontrowersyjny temat jeżeli chodzi o domowe obiady, jednak muszę przyznać, że jestem ich ogromną fanką. Na szczęście, ku mojej radości, ostatnio zaobserwowałam, że
karmelowymnie takie połączenie Julii Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów(...)zrobienia w pierwszej kolejności. Znajdziecie tu wszystko - i desery, i przystawki, i porządny obiad, przy którym dużo się nie narobicie. Pisałam już wcześniej o francuskich gulaszach i pieczonych mięsach. Uwielbiam je, bo są proste i zawsze wyborne. Sporo jest tu owoców morza i ryb. Ja ciągle nie jestem fanką takich dań, bo nie mam zaufania do świeżości takich produktów
W kuchni wieczoremSkładniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 1 duży por 1 duża kalarepa 1 listek laurowy 3 ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu po pół łyżeczki mielonego kminku i oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo(...)paseczki i opłukanego w zimnej wodzie pora oraz posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso ze skrzydełek wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i dodać do zupy. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku
Czerwień i błękitPiątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w ramach cotygodniowej fejsbukowej akcji jest dla mnie właśnie leczo :) Tym razem z lekko nietypowym dodatkiem mięsa drobiowego i owocu tropikalnego. Podusiła mnie tu zachęcająco do wykorzystania kurza pierś (zapomniana na tyłach lodówki już kolejny dzień) oraz reszta puszki ananasa (najwyższy czas był go już do końca(...)solidne porcje: 2 papryki czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku z ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki
Grunt to przepis!ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas. Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie(...)porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej
cool and mintyśrodku, do tego rosti ( rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony. Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :) 6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz(...)smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie. zdjęcia
królestwo garówprzybrzeżnej kawiarni. Naładowani witaminą D, lekko zmarznięci, wróciliśmy do nas i ja oddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie w folii. Smarujemy(...)ściągnięciu folii (możemy je złączyć dodatkowo wykałaczkami), dwie minuty z każdej strony, podlewamy winem i wkładamy do piekarnika na 35 minut w 200 stopniach góra - dół. Ja dziś mięso podałem tradycyjnie z mizerią i puree z ziemniakami
BaRepaschili. składniki na 2 osoby +* * na wieczorna dokładkę lub trzecią osobę :) Składniki: 1/2 dużej cukini lub 1 średnia podwójna pierś z kurczaka lub indyka 1 średnia cebula biała 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1/2 (250g) opakowania fusilli - bezglutenowego - (ja bardzo lubię z firmy(...)limonki. Po 3-4 min gotowania, dodajemy posolone,z chili oraz zakropione połową limonki mięsko. Sciagamy z "ognia" mieszamy. Dokrapiamy reszta limonki. Ważne, aby mięsa nie przetrzymać na "ogniu" aby nie stwardniało. Na talerz wykładamy fusilli, ma wierzch zalewamy sosem koksowym z mięskiem i cukinia. Eksplozja
Lajtkraft food intolerancetyle mi bliski, że pokusiłam się o degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała mnie ta kompozycja, a i porcja była taka, że zmęczony wędrowiec zdecydował się wtedy na zamówienie kolejnej potrawy, bo wbrew zapewnieniom obsługi(...)opór przed tymi nadpsutymi produktami, na granicach daty przydatności do spożycia zalegających na półkach supermarketów. Hodowanych nie wiadomo gdzie, nie wiadomo przez kogo, w jakich warunkach. O warunkach hodowli kurczaków i jaj nikomu chyba mówić nie trzeba. Jesteśmy jeszcze tym pokoleniem, które pamięta, że kiedyś było inaczej. Niektórzy mają wspomnienia związane z duszną szklarnią pełną zielonych ogórków. Ja takie wspomnienia
W kuchni wieczoremPolędwiczki drobiowe, to takie mięsko, które często bywa poszarpane i mało efektowne. Czasem są to takie skrawki, że nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Jednak
Dieta moja pasjaNastępny rozdział to ruloniki: ruloniki borówkowe z kremem cytrynowym, jabłkowo- marchewkowe, z masłem orzechowym i dżemem, jabłkowe z solonym karmelem i kilka innych propozycji. W kolejnym rozdziale znajdziemy suszone mięso: paski suszonej wołowiny, suszona wieprzowina po chińsku, krewetki, łosoś, dorsz Rozdział szósty to orzechy i pestki: orzechu nerkowca z limonką i papryczką chipotle, orzechy laskowe w czekoladowo - waniliowej skorupce, migdały(...)zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet zwierzaki :-)))) Za książkę dziękuję
kruche babeczkiZimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu jest kilka, ale tym razem przygotowane zostały w wolnowarze. Czy może wolicie wersje drobiowe np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką , czy galat drobiowy z jajkiem. Ta wersja galaretki jest przygotowana z samych nóżek wieprzowych, które mają bardzo dużo kolagenu, który ma właściwości żelujące, galaretka bardzo szybko(...)myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym gotowaniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHortex to ciekawe rozwiązanie i doskonała alternatywa dla barowego jedzenia, które nie jest tak zdrowe, jak to przygotowane przeze mnie. Składniki: 1 opakowanie Warzywa na
Kuchnia w czekoladzienazwiskach sławnych aktorów, ale ten piękny, klimatyczny film jest absolutnie moim faworytem. Nawet teraz się uśmiecham na wspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno(...)sama, ale nie musicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia
bistro mamasię uśmiech największy. Pierś delikatnie we włoską szynkę owiniemy, Jako dodatek paprykę kuskusem nafaszerujemy. Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób. PO PIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól(...)feta, kukurydzę, oliwki i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Polecam spróbować farsz i doprawić jeszcze wedle uznania. Od papryki odcinamy górną część. Wydrążamy środek i faszerujemy kuskusem. Papryki jak i mięso, które wyjmujemy z lodówki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. na 20 minut. Gdy danie mamy w piekarniku, możemy przygotować sos pomidorowy. Przecież
Mój Smak na Życie