mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:623/774)

Warzywa gotowane na parze 177

Pora na małą przerwę w pieczeniu, właśnie wzięliśmy się z Magdą za gotowanie :) Wróciliśmy do domu późnym wieczorem, sporo po 21, głodni i zmęczeni całodniowym łażeniem

Marder&Marder Manufacture
Piersi w sosie curry 217

pisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć.Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne.Do zrobienia sosu szykujemy:- 20 g przyprawy curry żółtej- małą cebulkę i niewielki kawałek pora- liść laurowy- sól, pieprz, kolendra sucha- mały banan, mały ząbek czosnku- szklanka śmietany słodkiej 12%- szklanka wody lub wywaru - olej do smażeniaPrzepis dla 2-3 osób.Jedną(...)ząbek czosnku i gdy sosik gęstnieje, podlewamy wodą. Po 10 minutach wyłączamy ogień i przelewamy do miseczki, zbierając sos z patelni dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy.Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu.Delikatnie rozmasowujemy przyprawy

Pasje Jolki
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 174

Jeśli gdzieś zauważycie wędzoną paprykę bierzcie w dużych ilościach, bo dobrze jest ją mieć w kuchni. Nadaje ona potrawom dymnego posmaku i zapachu i świetnie nadaje się do przyprawiania kurczaka, np. panierowanego a la milanese. W tym daniu, z poledwiczkami drobiowymi, sprawdza się doskonale. Jak dobrze ugotować ryż Drugim czynnikiem poprawiającym jakość i walory smakowe tego dania jest ryż(...)tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub zwykłej sproszkowanej papryki) Liść laurowy Sól Pieprz 2 1/2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso. Posyp łyżeczką czosnku, papryki wędzonej i soli. Popieprz, polej łyżeczką oleju. Wymieszaj i odstaw. Mięso możesz zamarynować w pojemniku, jeśli kupiłeś pakowane polędwiczki. Jeśli na wagę, przełóż do naczynia

Niedzielny kucharz
Rolada serowa 251

Bardzo smaczna, syta i łatwa do zrobienia rolada serowa.  Zrobiłam ją na komunię syna i była hitem. Wszystkim bardzo smakowała i najszybciej znikała z talerza

O kuchni z uczuciem
36 pysznych dań z pomidorami 173

kupujmy te w całości, są lepszej jakości niż sprzedawane krojone.  Pomidory, do Europy, przywiózł w XIV wieku Krzysztof Kolumb, ale początkowo służyły jedynie do ozdoby.  Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami(...)bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami  Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
Fajitas 229

kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w paski.Cebule obrać, pokroić w ćwiartki.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, paprykę i cebulę. Dodać około 2 łyżek oleju/oliwy, przyprawę do fajitas, ostrą paprykę w proszku, sok z połowy limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 - 60 minut.Cheddar zetrzeć na tarce(...)śmietanowy. Do miseczki wlać śmietanę, dodać sok z limonki, przyprawić solą i wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu podania.Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy i wyłożyć zamarynowane mięso i cebulę. Podsmażać, aż mięso będzie upieczone a cebula  miękka. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać paprykę i chwilę podsmażać. Papryka powinna być chrupiąca.Limonkę sparzyć, pokroić

Gospodyni Miejska
Rosół 345

Zima w tym roku trwała bardzo długo. A po zimie przyszły nie wiele wyższe temperatury, a zamiast śniegu, deszcz. Nie poprawiło to bynajmniej naszego humoru, ani

Kolizje Smaków
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 274

Ziemniaczna bulwa kryje w sobie ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 235

Zauważyłam, że bardzo lubicie blogowe przepisy na pierogi – tak więc stworzyłam kolejny przepis Tym razem czas na pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje

Via Gusto
Polędwiczki w porach 538

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 183

Przepis pochodzi z książki  Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie mam niestety marokańskiego naczynia (tażinu) od którego pochodzi nazwa potrawy, ale i bez niego danie wychodzi bardzo smaczne. Smak kiszonych cytryn jest bardzo wyraźny. Jeżeli nie macie możliwości kupienia oryginalnych lub cierpliwości do zrobienia(...)oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części, natrzeć mięso marynatą  i marynować w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Następnego dnia rozgrzać sporą ilość oliwy na dużej, głębokiej patelni .  Obsmażyć perliczkę, na średnim

Stare Gary
Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato 210

kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki(...)kostkę. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania.  Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę, sól i świeżo

Czerwień i błękit
Sałatka z kaszą bulgur, botwinką i rzodkiewką + pieczona pierś z kurczaka 173

prostu zakochałam się w tej sałatce :) Jest świetna jako danie solo lub z dodatkiem pieczonego mięsa, na zimno lub ciepło. Jak widzicie ma wiele zastosowań. Możecie ją także zabrać ze sobą do pracy jak ja to zrobiłam. Inspiracja: dooseet Ps.  Zamiast kaszy bulgur możecie spróbować zrobić tę sałatkę również w wersji z kaszą jaglaną. Sałatka z kaszą bulgur(...)ilość szczypiorku. Wymieszać z kaszą bulgur i botwinką. Sos: Wymieszać jogurt z czosnkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem . Tak przygotowany sos połączyć z sałatką. Pieczona pierś z kurczaka Składniki na 2 porcje: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki oleju Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie  słodka i ostra papryka w proszku tym razem) Sól Pieprz

Fabryka pomysłów
Krewetki w panierce panko 861

Można do smażenia użyć jednak zwykłego rzepakowego lub słonecznikowego oleju rafinowanego. Panierka będzie miała wtedy naturalny lekko bursztynowy kolor. Nie czekać aż stanie się ciemno bursztynowa jak przy smażeniu kurczaka. SKŁADNIKI: opakowanie dużych krewetek kilka łyżek panierki panko 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do głębokiego smażenia (najlepiej aromatyzowanego np. chilli lub czosnkiem) Wykonanie: Jajko roztrzepać i doprawić(...)wyłowieniu krewetki wciąż dochodzą w środku od temperatury panierki. Nie starajmy się więc przedobrzyć z długością smażenia, by krewetek nie zepsuć. Przesmażone krewetki tracą swoją naturalną chrupką strukturę mięsa i są naprawdę nie smaczne i gumowe. Ułożyć na dłoni kolejną porcję krewetek i znów kłaść szybko na tłuszcz w jak najmniejszym odstępie czasu by wszystkie krewetki smażyły się mniej więcej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 194

ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki(...)miażdżyć ziarenka w moździerzu, gdyż trzymany w formie sypkiej szybko traci swój aromat. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać go w małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania

Zasmakuj Kuchni