Kasze bardzo często goszczą na moim stole. W szafce z zapasami zawsze jest u mnie jęczmienna, gryczana, bulgur lub kuskus. Ostatnio pokochałam słodkie i wytrawne dania
Moja smaczna kuchniaW związku z tym, że jest Wielki Post, naszło mnie na jakiś fast food ;) Poniżej przedstawiam przepis na pyszne, chrupiące Wrapsy jak z Mc Donald's
My Culinary ArtU mnie z gotowaniem na parze to jest trochę na bakier. Nie przepadam za potrawami tak robionymi bo wg mnie para po prostu wypłukuje z produktów
Buniabaje w kuchniDanie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru. Skrzydełka: 1 kg skrzydełek Przyprawa do kebabu 1
VioletoweKucharzenierumiano z dwóch stron. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę(...)farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z sałatą, oliwkami, polane sosem. Smacznego III miejsce - zestaw produktów Folwark Pita z kurczakiem i świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy lub oleju kokosowego 0,5 kapusty pekińskiej 100g rukoli 100g
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWróciliśmy z pracy po długich zakupach, jacyś tacy wymęczeni i głodni. Nie miałem na nic ochoty. Zrobiłem tylko dla nas herbatę, padłem na łóżko i z
Marder&Marder Manufacturekurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty) No to jedziemy. Do niedużego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień. Będziesz potrzebował bulionu, a lepiej kostki rosołowej nie używać. Jak kkurak się zagotuje, odszumuj go (zdejmij z powierzchni wody wszystkie pływające syfy i farfocle), dorzuć(...)wyjdzie do dupy! Ostrożnie operuj ogniem, jeśli zacznie delikatnie przywierać, zmniejsz go. To i tak zajmie dużo czasu, więc nie ma sensu ponaglać. W międzyczasie ogarnij bulion – jak mięso jest już ugotowane, możesz zestawić je z ognia. Jak cebula już będzie przezroczysta (spróbuj ją, musi być słodka w smaku), poszatkuj tymianek i razem z kilkoma listkami laurowymi dorzuć
manslogblogprzekrojeniu ...:)) Mmmmmm... Coś pysznego... Do tego ziemniaki oraz buraczki z cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :D SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 niewielkie filety z kurczaka (po około 150 g każdy) świeżo zmielony pieprz odrobina słodkiej mielonej papryki 80 zimnego masła 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie 3 łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej(...)prostu wsadzić do lodówki, żeby się porządnie schłodziło). Filety umyj, osusz, obkrój z błonek, włóż miedzy dwa kawałki folii i rozbij tłuczkiem na kotlety (uważaj, żeby nie podziurawić mięsa). Następnie filety oprósz od roztłuczonej strony solą, pieprzem i odrobiną papryki. Na każdym połóż kawałek zmrożonego masła ziołowego, zwiń szczelnie filety w rulon, leciutko zakładając końcówki do środka
Słodko-Słony Świat IlonyPrzedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i
karmelowyW okresie zimową bardzo często sięgamy po zupy. Doskonale rozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę
Kolizje SmakówOd narodzin Synka snuje się za mną jeden temat. Nie chodzi tu wcale o pizzę, tu chodzi o ... okulistę. Z jednej strony nie dopuszczam do
Matka Żywicielkareszty patelni. Elegancka szklana pokrywa tylko dopełnia całości. SMAŻENIE W związku z tym, że jest to patelnia, swoje testy rozpoczęłam od smażenia :) Na początek na suchej patelni podsmażyłam mięso, a następnie cebulkę z odrobiną oleju. Tak jak podaje producent, do patelni nie przywiera absolutnie nic, a na jej powierzchni nie pozostają nieestetyczne brązowe ślady i kawałki smażonych potraw. DUSZENIE(...)Celsjusza. Z początku miałam pewne opory przed włożeniem patelni z nieodczepianą rączką do piekarnika, jednak po zapewnieniach przedstawiciela firmy, E-GUSTUS , przezwyciężyłam swoje lęki i przygotowałam zapiekane roladki z kurczaka :) Tak jak w przypadku smażenia i duszenia, sos powstały podczas zapiekania nie przywarł do patelni, więc danie prezentowało się bardzo apetycznie (co widać na poniższym zdjęciu). PODSUMOWANIE PLUSY
My Culinary ArtZupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień. Składniki: 1 skrzydło z
Czerwień i błękitANANASEM / RICE & PINEAPPLE SALAD Ta sałatka to moja klasyka jeśli chodzi o przyjmowanie gości. Jest prosta i szybka, składniki można dodawać, odejmować. Sałatka może być wegetariańska, z mięsem – na co masz tylko ochotę. Przygotowanie łącznie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny. Dobrze jest poczekać aż ryż trochę przestygnie, a potem jeszcze na jakiś czas warto schować wymieszaną(...)have time – you can eat it at once! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins
Martyna Cookszapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki(...)wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche. Mięso jeszcze się podpiecze w piekarniku. Tak przygotowane
Kuchnia Pokoleń