Podobno za oknami w całej Polsce tak samo. Szaro, chłodno i miejscami mokrawo... W kuchni jest kilka sposobów na to, żeby taki dzień trochę rozjaśnić, ocieplić
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie delikatniejsza. Jeśli używacie suchej fasoli, to niestety, ale trzeba ją wcześniej namoczyć i podgotować i do zupy dodać już praktycznie(...)jajka, za to warzyw tyle, że łyżka staje I po zdjęciach, doszła jeszcze garść koperku. Mniam. Drukuj Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany Składniki 2 l wywaru z mięsa lub warzyw 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki 100 g białej, drobnej fasoli (może być z puszki) 6 młodych buraczków z łodygami
Mieszam w GarnkuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Dynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam
Kuchnia Pokoleńkoleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu po przepis... Jednak każda z Nas była mistrzem w sosie pomidorowym i szybkim kurczaku z brokułem. #studia W znajdowanych przepisach brakowało informacji dla żółtodziobów, kolejności pracy w kuchni, przypomnienia kiedy rozgrzać piekarnik. Nie wspominając o błędach w przepisach, pomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne(...)temu. Jak to możliwe skoro umiem upiec świetny tort,a przerastają mnie zwykłe zrazy?! Niedoczekanie (zrazów!) Pokonałam zrazy i wiele innych dań. Walczyłam o tarty, najlepszą pomidorową i nieprzeciągnięte mięso, nie zapominając by nadrobić luki w wiedzy na temat serników. Problem jednak wracał gdy po kilku miesiącach chciałam wrócić do swojego wypracowanego, wypieszczonego przepisu. Więc skąd www.ufiolki.pl ? Z potrzeby spisania
U FiolkiNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basikilka tygodni temu pokazywałam Wam pizzę serowo- makaronową ? Wspominałam wtedy, że do głowy wpadł mi jeszcze inny pomysł, na kotleciki szarpane. Chodziło mi głównie o to, by kawałek mięsa przemycić moim dzieciom.I najważniejsze, że się udało, bo Adaś to normalne, że je co popadnie, ale Oluś z jedzeniem w ręce to naprawdę rzadki okaz :D By było zdrowiej, przygotowałam(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 9-10 sztuk: 150g makaronu mini rurki #Lubella 1 duży filet z kurczaka 1 marchewka 1 mały pęczek pietruszki 150g sera żółtego 2 jajka 1 łyżka mąki Opcjonalnie sól i pieprz 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju
Kuchnia w czekoladziepewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu - W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść(...)zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajuż bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje się ze schabem czy piersią z kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko się przygotowuje.Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)Naprawdę polecam !!! Składniki:schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka6 plasterków szynki cienko krojonej(...)kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem
NA MOIM TALERZUZostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości
potrawyregionalneDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską
Moja smaczna kuchniawiększość z nas. Osobiście uważam, że to "najlepszy fast food" ;) Uważam też, że super wersją kebaba jest jej domowy odpowiednik. Chlebek pita mozna upiec szybko samemu i a mięso zgrillować. Smak może nie dosłownie taki sam, ale ile jest kebabów tyle smaków róznych. Warto eksperymentować, a z pewnością znajdziemy coś co jest dla nas najlepsze :) Składniki: 0,5kg mąki pszennej(...)musimy je szczelnie zawinąć w folie aluminiową, aby nie zczerstwiały. Przepis na smaczny sos czosnkowy prezentowałam Wam ---> TUTAJ Potrzebne są jedynie śmietana, cukier, sól oraz pieprz. Kurczaka kroję na drobne kawałki, posypuję przyprawą do kebaba i grilluję z obu stron. Umytą sałatę wkładam do miski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę kroimy w plastry razem
ChilliJemykroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste. Odrobina tłuszczyku przytwierdzona do mięsa rozpływa się pod wpływem ciepła języka! Wszystko zamyka przepiękny orzechowy zapach. Sama sztuka mięsa nacierana jest tylko solą morską i odwieszana na czas od 1 roku do 4 lat. Dostaniecie ją chyba w każdym barze tapas, a w supermarketach szynki te wiszą jak jakieś(...)naczyniu, w którym ją przyrządzono. Znajdziecie mnóstwo wersji tej potrawy, nawet i takie, w których to wykorzystuje się kilka rodzajów produktów białkowych równocześnie – np. królik z krewetkami i kurczakiem. Bez względu jaki wariant wybierzecie w polecanych restauracjach czy barach – powinno być wyśmienicie. Po bardzo dobrym posiłku warto przekąsić coś słodkiego. Dookoła jest mnóstwo kawiarenek i cukierni, w których każdy znajdzie
Right Behind The Kitchenkoniaku. Można podawać z czym chcemy. Ja zrobiłam purée. Szynka ze świeżym rozmarynem, flambirowana na koniakuSKŁADNIKI:- 1,2 kg szynki lub innego mięsa (może być też kurczak)- 500g pomidorów koktajlowych - 4 szarotki - 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina- 3/4 szklanki wody- 50 ml koniaku lub brandy- 1 kostka masła - 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)wino i wodę. Przy pomocy łyżki zeskrobujemy spaleniznę z garnka. Gotujemy 10 min. Następnie wkładamy z powrotem mięso do garnka i gotujemy 15-20 min. Ponownie trzeba wyjąc mieso z garnka na talerz. Dodajemy teraz 3 łyżki śmietany 36% oraz musztardę. Mieszamy solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe. Gotujemy 5 minut. Dodajemy z powrotem mięso
Zainspiruj się kuchnią