mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:614/774)

Drób z warzywami – obiad niskokaloryczny 242

Obiad musi być nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Coraz więcej osób – ku mojej radości – zwraca uwagę na to co je. Przygotowywane posiłki nie muszą być

MarcinChef
Kolacja degustacyjna w Fokim. 112

Fokim to zmienił. Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej(...)wypadła raczej słabo, jak dla mnie była za sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych znakomite były żeberka wołowe w sosie BBQ – chociaż sama za mięsem nie przepadam, to danie poleciłabym każdemu miłośnikowi mięsa. Idealnie doprawione i rozpływające się w ustach – niewątpliwie jest to danie warte grzechu. Na koniec podano desery. Chyba nikogo nie zachwycił Ptyś

Fill The Bowl
GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 168

Składniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć(...)garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy do całkowitej miękkości, ok. 1,5h. Wywar odcedzamy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do niego żelatynę.  Mięso obieramy i kroimy na mniejsze części. Marchew kroimy w kostkę.  Jajka gotujemy i obieramy. Do opłukanych zimną wodą miseczek rozkładamy natkę pietruszki, jajka pokrojone w krążki, mięso, marchewkę i zalewamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny 168

przynajmniej raz w miesiacu, starając się o urozmaicenie składników i smaków. Dzisiaj proponuję tę tradycyjną z wieprzowych nóżek z wołowym antrykotem. To chyba mimo wielu innych... galaretka z kurczaka , goloneczka w galarecie ,  skrzydełka w galarecie  mój faworyt, zatem polecam. Składniki: 4 nieduże nózki wieprzowe (1,5 kg) antrykot wołowy ( 0,5 kg) 1 duża cebula 2 marchewki(...)wierzchu szumowiny. Dodajemy antrykot, obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu  do miękkości mięsa około 2, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić przez sito. Dodać wyciśnięty przez praskę pozostały czosnek i roztarty w dłoniach majeranek

Gosia gotuje
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 247

Dzisiaj proponuję Wam przyrządzenie potrawy bardzo popularnej aczkolwiek nie jest ona wcale taka łatwa do przygotowania, jak na początku może się wydawać. Aby osiągnąć prawdziwie oryginalny

SMYKWKUCHNI
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 118

plany zawiesić i znów się pojawić z pasztetem. Jednak ten pasztet będzie troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie 2 pietruszki 2 cebule 6 ząbków czosnku 0,5 selera liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek czarnego pieprzu łyżeczka soli 3 suszone grzyby(...)Doprawiamy i gdy ostygną dodajemy jajka i mannę, mieszamy i gotowe.  W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła podane w pierwszej części ( bez czosnku), oraz czyste mięso. Ja kroję na połówki, szybciej się ugotuje to raz, a dwa więcej się zmieści w garnku bo łatwiej ułożyć. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dlatego na gorącą wodę aby się

Dieta moja pasja
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 716

oliwy z oliwek; jajko; 25 g drożdży świeżych; szczypta soli do smaku, czasem dodaję do ciasta bazylię lub oregano; pół łyżeczki cukru do wyrośnięcia drożdży. Farsz: duża pierś z kurczaka bądź indyka (200g - 300g); cebula; papryka; świeża bazylia; 2 ząbki czosnku; przyprawy: pieprz, sól, papryka wędzona. Dodatkowo: żółtko jaja kurzego i świeży koperek. Zaczynamy tworzyć :-) Na początku przygotowuję zaczyn. Podgrzewam(...)rąk, w innym przypadku należy intuicyjnie dodać mąki. Przykrywam je i odstawiam w ciepłe miejsce. A niech rośnie !       W tym czasie zabieram się za farsz. Oczyszczone mięso kroję w kostkę (nie za dużą), dodaję oliwy oraz przypraw i odstawiam na jakiś czas żeby złapało smak. Kroję warzywa (również w kosteczkę), wrzucam je na rozgrzaną patelnię i duszę

Życie na widelcu
1451.Sałatka z pesso 261

pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka 1 cebula 1 ogórek zielony 1 -2 ogórki konserwowe 1-2 pomidory mała kapusta pekińska majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, natrzeć przyprawą do gyrosa, a następnie usmażyć.Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut [lub zimną wodą i odstawić na 25 minut] aż napęcznieje.Kapustę poszatkować(...)stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek

Moje domowe kucharzenie
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 193

Lubicie dania szybkie i pyszne i w dodatku z makaronem? Ja bardzo - i do tego w wersji "odchudzonej" :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje - 1 porcja ok

Moje Kuchenne Rewelacje
Klopsiki z kurczaka z sosem pieczarkowym i kopytkami czyli pełen recykling. 120

Nie tak dawno rozmawiałam z kimś na temat  poniedziałkowej niemocy ( czytaj  nie lubię poniedziałku) kulinarnej. Ja tam mówię jak jest, bez zbytecznego upiększania. W

Dieta moja pasja
Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami 233

Chicken in tomato sauce with capersSkładniki.2 piersi1 łyżka mąki1 łyżka oliwy1 cebula1 puszka pomidorów krojonych3 łyżki wina białego150ml bulionu3 plasterki szynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1

Kulinarny karnet Christophera
Po prostu... rosół 190

kroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny.  Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz(...)rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo. Rosołu nie mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi

Szczęśliwa kuchnia
Czym przyprawiać mięso i ryby? - przyprawy, które idealnie pasują i podkreślają ich smak 163

smakiem będziecie tu wracać. Jeśli macie swoje sugestie, opinie bądź pomysły to piszcie śmiało. Poniżej zestawiłam rodzaje mięs, a obok nich przyprawy, które pasują i podkreślają ich smak. Mięso: Cielęcina - curry, cytryna, estragon, gałka muszkatołowa, liść laurowy, mięta, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek Jagnięcina - curry, cynamon, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, papryka, pieprz(...)rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Mielone - curry, czosnek, kolendra, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Kaczka - anyż, curry, cytryna, jałowiec, majeranek, pieprz, szałwia, tymianek Kurczak - anyż, bazylia, curry, cytryna, czosnek, estragon, goździki, koper, liść laurowy, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie Dziczyzna - curry, czosnek, estragon, gorczyca, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną 139

propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną.  Składniki: pół szklanki grzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy jęczmiennej(...)godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem nie wylewamy. Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut.  Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy

Smak mojego domu
Po prostu... rosół 197

kroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny.  Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz(...)rosół zimną wodą, około 1-2 łyżeczki jednorazowo. Rosołu nie mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 236

Jakiś czas temu pokazywałam bardzo podobnego kurczaka.   Wtedy danie zrobiło w domu furorę.  Tym razem zresztą podobnie (nawet z zastrzeżeniem co do pieczarek w przypadku córki).  Danie banalne w przygotowaniu, za to pełne smaku (kalorii też trochę w nim jest, ale mówi się trudno).     Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 300 g pieczarek sól, pieprz(...)krótko).  Zdjąć z patelni Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać.  Na tej samej patelni, na której smażyliśmy polędwiczki podsmażyć cebulę i pieczarki.  Dodać ponownie mięso. Podlać wolą lub bulionem tak, aby mięso było przykryte.  Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać.  Doprawić do smaku i dusić

Sto kolorów kuchni
Kurczak z zalewy octowo-ketchupowej 179

było takiego kurczaka ..więc są skrzydełka z zalewy..tym razem  zrobiłam zalewę z dodatkiem ketchupu..razem ze  skrzydełkami było  nawet kilka kotletów schabowych z piersi kurczaka...smakowały wyśmienicie..takie skrzydełka w zalewie są pyszne ..polecam.. 1 kg skrzydełek kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Zalewa: ¼ szkl. octu spirytusowego(...)jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika  [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre

Moje domowe kucharzenie