mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:571/774)

Filet w pikantnej marynacie 227

składniki* 2 podwójne filety z kurczakamarynata* 1/3 szklanki oliwy* 2-3 ząbki czosnku* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki ostrej papryki* 1/2 łyżeczki curry* 1 łyżeczka

Mix smaku
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 199

Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50

SzczyptaSmaQ
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 214

przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól(...)pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i  włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 548

Składniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - czerwona i zielona papryka - puszka kukurydzy - 10 dag żółtego sera - 100 ml bulionu - sól, pieprz ziołowy - olej do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Filet umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Smażyć ok. 10 minut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda(...)nasienne, pokroić w paski. Pieczarki i paprykę dodać do mięsa. Przesmażyć pod  przykryciem. Dodać bulion, kukurydzę i makaron. Wymieszać, doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190oC Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał

Świat Smaku
Crostini z piwną wątróbką 127

Długo się zastanawiałam co najlepiej będzie smakowało z zimowym, aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 341

średnicy 28cm: Spód: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarekcebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski(...)mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia   Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.   Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki

Fabryka pomysłów
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 148

zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk! No klasyk bo chyba w każdym polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej(...)mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PIECZONY KURCZAK W ZIOŁACH Z BURACZKAMI Dzisiaj postawiłam na pieczonego kurczaka- często w ten sposób przygotowuje drób, bo jest to bardzo szybki i prosty sposób na obiad, wtedy kiedy nie mam zbyt

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie mole 174

poblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula  3 ząbki czosnku  1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni)  ½ szklanki(...)kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez

Mania Gotowania
Makaron z Kurczakiem w Sosie Jogurtowym 94

SKŁADNIKI: 300g makaronu lubella 1 pierś z kurczaka 400g jogurtu 2 kulki mozzarelli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól pieprz 2 łyżki oleju 1,5-2 szkl wody WYKONANIE: 1.Makaron ugotować. 2.Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 3.Fileta pokroić w kostkę i dodać do cebuli, dodać przyprawy(...)smażyć na złoty kolor. 4.Wodę wlać do mięsa i gotować aż woda trochę odparuje, po czym dodać jogurt, pietruszkę,sól, pieprz. 5.Dodać makaron i mozzarellę, poczekać aż się rozpuści i gotowe

Dziś Ja gotuje
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 241

jego wielkości. Oprószyć go cynamonem, goździkami i solą.  W dużym rondlu (u mnie niski garnek z kamienną powłoką, ale może być też głęboka patelnia) rozgrzać olej i podrumienić kurczaka. Wyjąć go na talerz a do rondla włożyć posiekaną cebulę i czosnek starty na drobnych oczkach. Dodać odrobinę soli i podsmażać chwilę, by cebulka zmiękła.  Do rondla dodać wino(...)Następnie dodać pomidory, łyżkę koncentratu, połowę posiekanej natki pietruszki, szczyptę pieprzu i w razie potrzeby soli. Sos gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dołożyć mięso i dusić jeszcze kilka minut.  Gotowe danie posypać resztą natki pietruszki, startym serem, a także ozdobić plasterkami cytryny. Smacznego Chicken Kapama

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa ogórkowa z kalarepką 120

ogórki małosolne…za dużo się zrobiło i ukisiły się. No to w te tany, zupa musi być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków 5 ogórków kiszonych 1 kalarepka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka koperek sól, pieprz(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięsiwo zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Podudzia wyjmujemy wcześniej, żołądki po godzinie. Cały wywar przecedzamy. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na mniejsze kawałki, żołądki kroimy w paski. Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa

R'n'G Kitchen
Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku 156

mięsko zamarynowane wcześniej w jogurcie i pieczone w piekarniku. Do tego kuskus z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz grillowany bakłażan z fetą. składniki: 1 średnia podwójna pierś z kurczaka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 250 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku odrobina soli dodatki  suszone pomidory w oleju kuskus grillowany bakłażan(...)posypania Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Następnie kawałki mięsa osaczyć z nadmiaru marynaty

Monia miesza i gotuje
Tajska zupa z pastą Tom Yum 179

imbir utarłam w moździerzu.  Rozgrzałam łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzuciłam pastę, dwa suszone listki kaffiru  i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania(...)krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka chilli. W osobnym garnku ugotowałam makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotowałam na półtwardo. Makaron wyłożyłam na półmiski, obok układałam mięso, krewetki, połówki jajka i posypałam świeżą natką kolendry. Podałam cytrynę i krążki papryczki chili. Wlałam aromatyczny płyn

AZgotuj!
Roladki drobiowe z serami 131

wyróżniających się smakiem, ale można spróbować różnych wersji. Roladki doskonale skomponowały się z ryżem i lekką sałatką z pomidorami. Proporcje na 6 sztuk.  500 gram filetów z kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 listki bazylii 4 listki rukwi wodnej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka sezamu 2 łyżki mąki(...)łyżka masła olej, wykałaczki Liście umyć i posiekać drobno. Wymieszać je z serkiem topionym i pieprzem. Ser żółty pokroić w słupki. Fileta umyć, przekroić na kotlety. Delikatnie rozbić. Mięso posmarować serkiem topionym. Na każdym kawałku położyć 2-3 słupki sera żółtego i zawinąć. Przekłuć wykałaczką aby utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej z sezamem

Czerwony Gupik