kurczaka 2,5 l zimnej wody 2 marchewki 1 piertuszka 4 ziemniaki ćwiartkę selera ok. 3 cm białej części pora 250 g mrożonej mieszanki wiosennej 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe 1 łyżka posiekanego kopru sól i pieprz Do garnka z wodą ustawionego na małym ogniu wrzucamy mięso, pokrojone w kostkę
Kolejny blog o gotowaniukurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć. Przygotować, oczyścić grzyby. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe w całości. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju dodać kurki, przyprawić do smaku, dodać masło. Smażyć 8-10 minut na dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno
W garach u Gosipodajemy mięso, pamiętajmy o jego jakości i różnorodności. Kupujmy produkty zdrowe, certyfikowane i z pewnych źródeł. Dziubasek poleca Nie zapomnij zapoznać się z metodą BLW. Tutaj masz ściągę: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) A może następnym razem spróbujesz coś z drobiu? Proponuję: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. Schab
Krupeczkikurczaka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam sitkiem szumowiny, następnie dodaję pokrojone na mniejsze kawałki marchew, oraz korzeń pietruszki, dodaję łodygi selera naciowego, kawałek pora oraz kilka całych łodyżek natki pietruszki oraz sól (ja daję płaską łyżkę soli himalajskiej na duży garnek, później ewentualnie jeszcze doprawiam solą) i gotuję ok.40 minut lub do miękkości mięsa
Smaczne Zdrowekurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Doprawione mięso najlepiej odstawić
W garach u Gosipieprzu. Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki, zalać marynatą cytrynową, owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia odsączyć. Pieczarki oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Jajka rozbełtać ze szczyptą soli. Bułkę tartą podzielić na połowę, do jednej części dodać ostrą paprykę i starty bardzo drobno ser, do drugiej połowy wmieszać orzeszki. Mięso
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakurczaka cebulę dymkę 5 ząbków czosnku dwie średnie marchewki kilka zielonych liści pora niedużego selera dwie średnie pietruszki około 400 g gotowanej kukurydzy, może być z puszki 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne (mniej, jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami) szczypta gałki muszkatołowej sól Na początek gotujemy wywar z mięsem, z zielem angielskim
Pichceniomaniakurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce razem z przestudzoną kaszą jaglaną. Przyprawami doprawiamy całość i łączymy z surowym jajkiem, mąką oraz jogurtem naturalnym. Formujemy z powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, tak aby mięso miało okazję
ChilliJemykurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na złoto. Pomidora pokroić w ćwierć- lub półplasterki (w zależności jak duży jest pomidor), ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki. Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora
Simply FoodSKŁADNIKI : 500 g wątróbki drobiowej 1 udko z kurczaka włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 60 g masła 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej(...)PRZYGOTOWANIE : Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka 2 szklanki bulionu drobiowego ¼ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki octu ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sól i pieprz do smaku cukier do smaku szczypiorek Wykonanie: Kuskus zalać wrzącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W miseczce wymieszać sok z octem, olejem i przyprawami do smaku. Połączyć z kuskusem, pokrojonym upieczonym mięsem i szczypiorkiem. Starannie
Tradycyjna Kuchniakurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Umyte mięso pokrojone w kostkę
Zasmakuj Kuchnikurczaka oprószone solą, pieprzem Sos: - 3 średnie pomidory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 dag migdałów, u mnie w płatkach ale mogą być również w całości - szczypta chili - liść laurowy - oliwa - 2 kanapki chleba tostowego, opieczonego z obu stron na brązowo - sól - pieprz - 1 łyżeczka octu - sól - pieprz Migdały i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Mięso myjemy
Apetyczna babeczkafiletyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na maśle,doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki
Kuchnia Beatykurczaka -8 większych pieczarek -kucharek -30 g. margaryny -olej -mąka -jajko -bułka tarta Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Doprawiamy kucharkiem i smażymy na margarynie aż będą miękkie. W między czasie przygotowujemy piersi. Myjemy je, oczyszczamy z błon a następnie kroimy na płaty. Mi z jednej piersi wychodzą 3. Żeby wyrównać grubość płatów używamy tłuczka. Mięso oprószamy
Magia jedzenia.skrzydełek kurczaka i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekurczaka 1 duży por 1 duża kulka mozarelli (125 g) 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki oleju szczypiorek Filet opłukać zimną wodą i pokroić na 4-5 płatów. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju. Białą część pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakurczaka 1 torebka ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 kostka rosołu z kury Knorr 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany
Salonik smakówkurczaka włożyć do garnka razem z okrojoną wcześniej włoszczyzną. Zalać wszystko ok 2 litrami wody. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu ok 30-40 minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki). Do bulionu dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki mięsa
The Sweet DamselSzybkie drugie śniadanie, obiad czy kolacja? Proponuje najlepsze wrapy z papieru ryżowego. Z jednej strony zdrowe, a z drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy
Truskawkowa Fiestapieprzklarowane masłoPiersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.Piersi usmażyć na maśle.Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce
Kulinarny karnet Christopherakurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały Wykonanie: Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy
Blondynka Gotujekurczaka pokrojonego w kostkę, smażymy kilka minut. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Groszek blanszujemy. Dorzucamy wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami i kaszą do całości. Doprawiamy kurkumą. Możemy jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką. Smacznego :) Porcja : bez mięsa
Moje Kuchenne Rewelacjemięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany w Multicooker Camry CR 6408 . I tak jak w wcześniejszych przepisach kluski na parze oraz ciasto ze śliwkami urządzenie nie zawiodło. Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól
Ala piecze i gotujekurczaka bez lotki * ulubione przyprawy : papryka czerwona mielona słodka, ostra i wędzona, czosnek granulowany, sól himalajska, pieprz mielony - po 1 łyżeczce * ciasto : 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka plus taka sama ilość przypraw jak wyżej * panierka : 2 szklanki mąki pszennej, szklanka płatków kukurydzianych * olej do smażenia Przygotowanie : * Skrzydełka przeciąć na pół. Fileta pokroić na paski. Mięso
Magiczne Życie Martykurczaka trochę ponad pół kostki masła (zimnego) pokrojonego na słupki o szerokości około 1 cm masło roślinne lub klarowane do smażenia papryka słodka i ostra sól jajko i bułka tarta na panierkę 2 piersi delikatnie rozkrój na pół pod kontem aby oba kawałki były zwarte.Posól z obu stron i delikatnie rozbij aby nie zrobić dziur. Rozbite mięso od strony
cukrem pudrem posypanepiersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy z zalewy. Jogurt, kremówkę oraz ocet winny ucieramy na gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Odkładamy do lodówki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy
Smaki Na Talerzukurczaka 20 dkg pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona 3-4 listki świeżej pokrzywy olej do smażenia Sposób wykonania : M ięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę . Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju, wrzuć mięso
Przepisy i porady kulinarnesuszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka. Schab w sosie morelowym Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz(...)majeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym
Smak mojej kuchnikurczakiem, także jako dodatek do sałat, przekąsek, zimnych mięs, jaj na twardo (bez nich jajka nie smakowały by tak samo;) To także smaczny podkład / baza do różnych sosów i dipów, np. czosnkowego, salsy słodko-kwaśnej (majonez, ketchup, słodka konfitura + przyprawy), którymi nic się nie polewa, ale podaje się je w miseczce i zanurza w nich kawałki mięsa, warzyw
Zasmakuj KuchniPiersi kurczaka układamy koło siebie, przykrywamy folią i rozbijamy (nie za cienko, by nie było prześwitów). Następnie przyprawiamy z obu stron przyprawą do drobiu i natką pietruszki. Układamy je na folii aluminiowej, tak by jedna pierś zachodziła na drugą. Na środku układamy kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso
Aga w kuchnikurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem na ustach co i jak – wiadomo, zarabiają na tym. Sprzedadzą mi przepis – więcej nie przyjdę. Potrzeba matką wynalazku – jeśli czegoś potrzebujesz, a tego nie ma – rozłóż na czynniki pierwsze, pomyśl, zaplanuj co i jak, zakasaj rękawy i zrób to! Mięso
Karo in the KitchenWyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno(...)ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku ulubiony makaron sól, pieprz Dodatkowo: posiekana natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy. Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę
R'n'G Kitchenkurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy
Czary - gary w kuchniSkładniki: 2 wędzone udka pół kapusty pekińskiej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół zielonej papryki pół żółtej papryki 3 łyżki majonezu 3
Pobite gary Barbarykorpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet do polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ugotować 1L rosołu: Mięso zalać
W kuchni u MonikiBardzo wiosenne i lekkie danie, dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i dbających o figurę przed zbliżającym się letnim sezonem. Składniki na dwie porcje: Na dwie
Kuchnia w czekoladziekurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz papryka ostra Pierś umyć, osuszyć i pokroić w paski. Polać sosem sojowym i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Szczypiorek i dymkę umyć oraz drobno posiekać. Do woka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso. Gdy mięso
Ugotowaćkurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej świeżej Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki
Smaki Ewykurczaka 100 g świeżego ananasa 100 g tartego sera corregio mąka jajko słodka mielona papryka sól ,pieprz bułka tarta Przygotowanie Filety płuczemy ,dzielimy na cztery części i rozbijamy. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem ,zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. W tym czasie ananasa kroimy w kostkę i mieszamy z serem. Farsz rozkładamy równomiernie na mięso ,roladki zawijamy
R'n'G Kitchenkurczaka 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wina 1/2 szklanki śmietanki pieprz sól sok z cytryny masło klarowane sałata Fileta kroimy na nie za duże płatki i marynujemy w soli pieprzu i soku z cytryny. Rozgrzewamy masło, wrzucamy płatki fileta, obsmażamy i wlewamy wino, śmietanę i wyciskamy czosnek. Dusimy do zredukowania sosu. Gdy sos jest odpowiednio gęsty wykładamy mięso na sałatę
harrisaPrzepis na sałatkę z rukoli i fety powstał pewnego upalnego lata. Jak się okazało smakuje przez cały rok. Składniki 1 opakowanie rukoli 1 opakowanie sera
My Chcemy Jeśćkurczaka, 2 jaja, 6 łyżek maki, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 10-15 szparagów, sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Szparagi ugotować przez 25 minut w osolonej wodzie, twarde końce odciąć i odstawić. Filety lekko rozbić, posolić posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Jaja rozbić, wymieszać z połową sera startego i moczyć przygotowane mięso
Tradycyjna KuchniaTa sałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak
Kolorowy Przepisownikkurczaka; - 2 łyżki zielonej pasty curry; - olej do smażenia; - pęczek szczypiorku z dymką; - 1 l bulionu warzywnego; - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku o grubym dnie, lub w woku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną dymkę i szczypiorek ( trochę szczypiorku zostawić do posypania), chwile smażyć, dodać pastę curry i wymieszać. Wrzucić pokrojone w plasterki mięso i obsmażyć
dom-agi.plkurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie
Kuchnia BeatyKurczaka pokroić na części i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić, odstawić na pół godzinki. W tym czasie umyć wszystkie warzywa pokroić w słupki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem. Z każdej strony in będzie bardziej spalona tym lepiej. Po tym czasie wylać mętną wodę i wlać nową. Przykryć mięso
pieprzny smaczekkurczaka, 1 łyżka miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki cebula, 6 ząbków czosnek, - w opisie marchew duszona, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane na gorącym oleju zrumienić udziec indyka, dodać ziele i liść laurowy wlać wywar z rosołu lub wodę do indyka, wsypać cebulę i czosnek, posypać pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa pod koniec
W Mojej Kuchni Lubięalbo kurczaka w galarecie z papryką? Do galatu drobiowego, który przygotowuję na Wielkanoc wkładam do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane na każde święta w dużych ilościach, niemal hurtowych. Ale to dlatego, że je wszyscy lubiliśmy, ja zawsze na koniec jak mama obrała wszystkie kawałki (nóżek, golonek) z mięsa, obgryzałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię