mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:555/774)

Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 201

Zmielić maszynką do mięsa. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i wątróbkę, majeranek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi mieć intensywny smak. Wlać do masy wywar, wymieszać i odstawić na 30 minut. Gdyby zostało trochę farszu możecie go również zamrozić i zostawić na następny raz lub wykorzystać go jako farsz do kurczaka. Na przykład udek

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka makaronowa z filetem z kurczaka i kukurydzą. 135

fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 40 dag sera żółtego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej rzepakowy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 płaska łyżka czubrycy czerwonej 1 łyżka suszonych  pomidorów z bazylią i czosnkiem ( przyprawy ) 1 łyżeczka masła Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy

Izabelawkuchni
Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem. 131

smaku przyprawa do kurczaka do smaku bułka tarta do panierowania ewentualnie sól do smaku Dodatkowo : olej do smażenia i gotowania 25 dag pieczarek 25 dag makaronu rurki 1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś '' od  JAMAR 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku zioła prowansalskie według uznania czarny pieprz mielony do smaku Wykonanie: 1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie

Izabelawkuchni
Barszcz ukraiński 168

wody) po czym odcedzamy. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać

PatiGotuje
Zupa krem z borowików wg Aleex 145

Składniki: • 1 duże udko kurczaka lub kilka skrzydełek • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 4-5 ziemniaków • mrożone borowiki, ok. 15 dag • natka pietruszki • kostka grzybowa • sól, pieprz Uwaga : warzywa I grzyby można zastąpić 1 opakowaniem mrożonej zupy borowikowej, ja tak zrobiłam. Sposób przygotowania: 1. Z udka lub skrzydełek ugotować wywar. 2. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć

W mojej kuchni
KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 118

polewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą). Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną.  W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus.  Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować

Moja Książka Kucharska
Zupa brokułowa 132

kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie śmietanka 30-36%, u mnie Fix Knorr 4 sery z brokułami. Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około

W garach u Gosi
Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami 195

zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem. Wlać do warzyw z mięsem i dobrze wymieszać

Czerwień i błękit
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI 156

kurczaka – 250 g * żółte pomidory – 3 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbek * ser żółty – 150 g * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso, soli, pieprzymy

Ostra na Słodko
Pierś kurczaka nadziewana dzikim ryżem z orzechami. 155

piersi kurczaka woreczek  dzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko jaja kurzego sól i pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio  Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią. Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon

Dieta moja pasja
Tak walczę z przeziębieniem 181

okazji pieczenia jakiegoś mięsa, bo inaczej szkoda energii) – pychota! RELAKS. Najlepiej z ulubioną książką, serialem czy muzyką. Poprawia nastrój i odpręża! Czasami po prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały dzień w piżamie : ) JEDZENIE. Zazwyczaj jeżeli jestem chora (gorączka, kaszel itp) to preferuję lekkostrawne potrawy. Kiedy byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce

Szybko Tanio Smacznie
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 313

całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka liści laurowych, (2-3 szt. ) pieprz ziołowy Appetita, lub inny. vegeta w opakowaniu czerwonymPODRAVKA, papryka słodka w proszku Appetita lub inna, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła Gostyńskiego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki lub innego, Sposób przygotowania : Kilka godzin wcześniej mięso dzielimy na pół. Solimy

Pysznosci Babci Basi
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z koperkiem 91

skrzydełek z kurczaka 1/2 pęczka koperku 4 łyżki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1. Mieszamy ze sobą miód, musztardę, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i posiekany koperek. 2. Marynatę łączymy ze skrzydełkami, dokładnie mieszamy tak by pokryły każdy fragment mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce

Szefowa kuchni
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami 181

grilla Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy na "ósemki" i rozdzielamy na łuski. Cukinię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze

Czerwona Porzeczka
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 339

pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Zupa pomidorowa 189

WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń pietruszki i  marchewki ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Obrać cebulę, czosnek i korzeń selera, umyć, seler pokroić w większą kostkę, cebulę na pół, wrzucić wszystko do garnka. Dodać jeszcze liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą, żeby wszystkie warzywa i mięso było przykryte. Od momentu

Passions hobbies life
placki ziemniaczane z gulaszem 154

różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule ząbek czosnku około 3/4 szkl. śmietanki około 1 szkl. bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2-3-ziarnka ziela angielskiego kilka łyżek oleju do smażenia pieprz sól Wykonanie Rozgrzać garnek z oliwą i wrzucić pokrojona cebulkę ,dusić jakieś 2-3 minuty. Następnie dołożyć pokrojone mięso i kiełbasę .Wszystko zarumienić

w mojej kuchni
Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo- pomidorową 152

kolor. Dodajemy do kurczaka wyciągając jednocześnie gałązkę rozmarynu. 2. Pomidory kroimy w kostkę, podobnie ser. Mieszamy wraz z mieszanką włoskich przypraw oraz szczyptą pieprzu.  3. Składniki na sos miksujemy. Doprawiamy.  Tortille smażymy na odrobinie oleju rzepakowego z dwóch stron na lekko złoty kolor. Składamy formując kieszonkę. Środek smarujemy delikatnie sosem, napełniamy naprzemiennie sałatką oraz mięsem. Raz jeszcze polewamy

Kuchnia w czekoladzie
BURGER DROBIOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI 149

piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu  masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki  ser cheddar   Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy w maszynce

KuchcikoweLove
Zupa pomidorowa na rosole 180

Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od  SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy, zieleninkę oraz trochę oliwy z oliwek. Kiedy rosół będzie gotów, wyjmujemy mięso,obieramy dodajemy znowu

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone udka z miodem 137

zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki chili - dałam trochę mniej Udka umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi udka. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Rano wyjąć mięso z lodówki, polać obficie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pomidorówka ze świeżych pomidorów 134

Pomidorków u nas pod dostatkiem, więc najwyższa pora przygotować zupę ze świeżych pomidorków, która po brzegi wypełniona jest smakiem i aromatem :) Składniki: - 5 średnich pomidorów - 2

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z makaronem gryczanym i gotowaną piersią kurczaka 218

Sałatki wszelkiego rodzaju sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można przygotować i coś wyszukanego, i resztkowego. Dzisiaj coś pół na pół. Przyczynkiem

Życie zamknięte w smaku
Grillowane szaszłyki z ananasem 116

Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki ok. 3 / 3 cm, wkładamy do miski i przyprawiamy, łyżeczką vegety, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki i ½ łyżeczki ostrej. Dodajemy do całości ½ soku z puszki z ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można

Smaki Ewy
Szaszłyki drobiowe na grilla 227

szaszłyków Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę około 3 cm. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, słodką papryką oraz dodajemy niewielką ilość oleju. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Boczek kroimy w mniejszą kostkę około 1 ½ -2 cm, cebulę na ćwiartki ( ćwiartki dzielimy na 2-3 warstwy ) a paprykę w kawałki o podobnej wielkości co mięso. Nakładamy na patyk naprzemiennie

Smaki Ewy
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 179

wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam nią sos. Solę do smaku.  Gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem. gołąbki podałam na talerzu z serii MALTA  od Porcelana Bogucice SMACZNEGO!!!  zapraszam na fajny  KONKURS (KLIK) zostawiam Wam, super przepisy na kurczaka KLIK

Takie tam pichcenie
Kurczak duszony z papryką i marchewką 178

oprószone mąką uda z kurczaka, następnie pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pościnaną obierakiem marchew, właściwie dowolność w marchwi wskazana, byleby nie za grubo. Całość lekko podlewamy wodą i dusimy. Po około 20 minutach dodajemy przyprawę warzywną. Po następnych 15 minutach podlewamy większą ilością wody i dalej dusimy. Całkowity czas duszenia mięsa to godzina, może trochę

MamaOskarka
Szaszłyki z egzotyczną nutą 178

piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą 2,5 cm imbiru startego na drobnej tarce, 2 łyżki miodu, skórke otartą z jednej poamarńczy, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Powstałą marynatą zalewamy mięso i wstawiamy

Kulinarna Patilogia
Roladki z kurczaka z sorgo po tajsku i tagliatelle z marchwi 177

smażenia Podwójną pierś kurczaka podzielić na 4 części. Rozbijać tłuczkiem. Nie znoszę pryskania podczas tego zabiegu, więc osłaniam pierś folią spożywczą i dopiero wtedy przystępuję do tłuczenia. Każdy kawałek posypać solą himalajską z przyprawami azjatyckimi, a następnie posmarować musztardą. Na jeden z końców ułożyć odrobinę masła (ok. pół łyżeczki) i kawałek liścia kaffiru. Zwijać mięso w roladkę. Posypać mielonym pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie
Walentynkowe roladki drobiowe 145

Walentynki minęły... Nie było u nas jakiegoś przesadnego świętowania. Zamiast zatłoczonego kina i przepełnionych restauracji wybraliśmy spokojny wieczór w domu. Film, dobre piwo i odpoczynek. Na

Pasja Smaku
Kurczak w boczku i słodkiej śmietance 144

To naprawdę dobry dań!Nie wiem czy przypadłby ten dań srogim jurorom do gustu,ale zapewniam, że zadowoli kubki smakowestatystycznego Kowalskiego, Nie wierzyłam, że z tak

bistro mama
Domowy kebab (z proziakowych placków) 189

łyżeczka sody oczyszczonejłyżka cukru5 łyżek mlekaMięsko:tacka piersi z kurczaka (500g)po łyżce przypraw:kebab-gyroszioła prowansalskiepapryka słodkabazyliacurry4 łyżki mlekatrochę oleju do smażeniaSałatka:sałata lodowapapryka czerwonaogórek kiszonyWykonanie:Mięsko:Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze przyprawy wymieszać. Do miski z mięsem dodać mleko i wsypać naszą mieszankę. Zostawić w lodówce nakryte

Moje pyszne gotowanie
Mulligatawny. 171

kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule 1 -2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 łyżki pietruszki posiekanej natka 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chilli pieprz, sól Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie

Kulinarny karnet Christophera
Mięsa 190

A'la roladki schabowe   Devolaile w płatkach owsianych Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych

Aga w kuchni
Kurczak Tikka Masala 131

najmniej godzinę.Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając, aby się nie spaliły. Dodać passatę pomidorową, kurkumę, garam masalę i całość krótko poddusić. Wlać jogurt i doprawić do smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut.Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć

wyzwania kuchenne
1465.Gulasz radomski 254

Lubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce  Kuchnia Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego

Moje domowe kucharzenie
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką 197

składniki:600 g piersi z kurczaka100 g fety2 łyżki majeranku1 jajko700 g marchewki100 g margaryny2 łyżki mąki pszennejdo panierowania bułka tarta i/lub sezamolej rzepakowy do smażeniakuskusPierś

Monia miesza i gotuje
Zupa pieczarkowa z gwiazdkami 177

Pyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona dużą ilością majeranku.składniki:.1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)2,5 l wody1 cebula350 g pieczarek1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki2 listki laurowe Kamis3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis2 łyżki majeranku Kamis1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól morska Kamis3 łyżki śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej1 łyżka(...)podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, również dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić zupę. Dodać też posiekaną natkę, zagotować i gotować

Monia miesza i gotuje
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 218

suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka  4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny   Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód suszone morele, na nie żurawinę. 6 szt żurawiny odstawiamy na bok.  Kieszeń w piersi zamykamy wykałaczkami(...)Polewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała była dobrze,równomiernie pokryta. Przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i świeżym lubczykiem, który myjemy i kroimy wcześniej. Odstawiamy mięso na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie pierś układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. 4 łyżki ziarna amarantusa, czyli jednej z najstarszych roślin uprawnych na świecie

Parowar Faceta
Makaron z dynią i suszonymi pomidorami 208

Dynia to bogactwo minerałów i witamin. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy na jak wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z polędwicy z makaronem i botwinką 127

pieprzem, przyprawą do kurczaka. Z liści botwiny odrywam grubą łodyżkę która przechodzi przez środek liścia. Łodyżki kroję na małe kawałki i przesmażam na oleju aż zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem. Mozzarelle kroję na małe kawałki. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Na rozbitej polędwicy układam ser mozzarella, dodaję przesmażone łodyżki botwiny, i makaron. Zwijam mięso w roladę ciasno. Obkładam

wesoła kuchnia
Ketchupowe Kotleciki Z Mięsa Z Rosołu 124

ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 3-4 łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego 1 jajko sól , pieprz do smaku kilka szczypiorków posiekanych na drobno 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć, a dodać więcej słodkiej ) mąka pszenna do obtoczenia kotletów ( ja użyłam pełnoziarnistej ) olej do smażenia 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy

Gotowanie...to proste !
OBIAD Z WORKA 169

podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy, aby mięso i warzywa trochę się zarumieniły

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka warzywna z makaronem czosnkowym i gyrosem 285

piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera 1 cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany i mieszamy aby pokrył każdy makaron. Mięso podsmażamy na oliwie z dodatkiem

W Moim Magicznym Domu
25 przepisów na zapiekanki 313

tortelini i kurczakiem 2. Recyklingowa zapiekanka ziemniaczana 3. Zapiekanka ziemniaczana na winie 4. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki

Tradycyjna Kuchnia
Grillowane kieszonki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta 182

podwójne piersi z kurczaka ser feta 100 g szpinak mrożony z czosnkiem 200 g 2 jajka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii sól pieprz Filety umyć, rozdzielić i posolić. Przekroić wzdłuż tak, aby powstały kieszonki. W głębokim naczyniu wymieszać 3 łyżki oleju, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, łyżeczkę oregano i bazylię. Polać mięso z obu stron

Karola gotuje
Domowa wędlina z szynkowaru kurczak z suszonymi pomidorami i pieczarkami. 155

kurczaka   6 dużych pieczarek 1/2 szklanki pokrojonych drobno suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy  Szecherezady Tradismak   1 łyżka  peklosmaczku Tradismak   3 ząbki czosnku   1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety sól, pieprz do smaku 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka  żelatyny Tradismak Wykonanie : Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę.Mięso

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 139

podudzi z kurczaka olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk - wedle uznania 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki sok z połowy cytryny 1/3 szklanki wody + pół łyżeczki cukru łyżka masła Wykonanie: Podudzia umyj, osusz, polej olejem i obficie przypraw. Polej sokiem z cytryny i przemieszaj dokładnie mięso, tak by obtoczyły

Zasmakuj Kuchni
ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS 173

było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego układamy ugotowany ryż, lekko go dociskając. Na to cienka warstwa sosu i odrobina startego sera. Następnie warstwa mięsa (należy użyć wiekszą połowę

Zrób to smacznie
Zupa buraczana 113

skrzydełek kurczaka 3-4 marchewki 5 średnich buraków 3 średnie ziemniaki ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz pietruszka seler por wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 l wody i wrzucamy skrzydełka. Gotujemy ok. 40 min. pozbywając się w międzyczasie szumowin. Obieramy warzywa. Buraki i ziemniaki kroimy w kostkę. Po 40 min wyjmujemy mięso z wywaru, w jego miejsce wrzucamy

Ania i Marcin gotują
drobiowe kieszonki z salami i mozzarellą 124

pojedynczy filet z kurczaka 8 plasterków salami pepperoni 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz ostra papryka mąką, jajko i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Filet przekroić na dwa płaty i każdy rozbić przez woreczek tak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy kawałek mięsa ułożyć po 4 plastry

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia. 209

rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego"  Moja wersja: kurczak ekologiczny lub zagrodowy

AZgotuj!
Krupnik 239

Składniki: udko z kurczaka, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki. Wykonanie: Warzywa (oprócz ziemniaków) i udko obieramy ze skóry, myjemy i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Z bulionu wyławiamy warzywa i mięso które po przestygnięciu kroimy

paapilotkaa
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 141

kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie

Bea(u)ty kitchen
Naleśniki z drobiem i warzywami 274

inna do kurczaka kawałek świeżej lub konserwowej papryki 5 małych ogórków konserwowych 5 łyżek tartego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Panierka: jajko + mleko bułka tarta Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Piersi pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i szczyptą gałki muszkatołowej. Usmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone

Kuchnia domowa Ani
Tortilla z kurczakiem 355

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na cieńkie platerki, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę. Usmażyć. Kukurydzę ugotować, ostudzić i oskubać z ziarenek. Cebulę pokroić w pióra, pomidory w plastry, paprykę w paski, ser pokroić w paseczki, pokruszyć sałatę lodową. W wersji na zimno: rozsmarować 1,5 łyżki sosu na placku, położyć część warzyw, mięsa, zawinąć. W wersji

cooklife
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i fasolką 128

oleju podsmażyć kurczaka, doprawić   ( solą, pieprzem, papryką, imbirem i czosnkiem ). Jak już ładnie się podrumieni dodać ser, pomidorki i część fasolki. Wszystko razem wymieszać i skropić kilkoma kroplami cytryny.  Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem i po 3 min jest gotowy ). Na makaron położyć mięso z warzywami

Gaździnka warzy
KOTLECIKI DROBIOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI 212

Połaczenie smaków baaardzo ciekawe, moje dzieciaki zajadaja sie nimi bez końca, wyjątkowo smaczne z sosem czosnkowymSkładniki:70 dag piersi z kurczaka2 jajka1/2 szklanki bułki tartej1/2 szklanki

Z Majeczką w kuchni
Szybki bigos z piersią z kurczaka 242

filety z kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie:Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).   Mięso i kiełbasę kroimy

Ze smakiem i z pasją
Obiad w promieniach slonca 285

drobno posiekany wykonanie:Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a nastepnie kroimy w drobna kostke. Do miesa dodajemy pozostale skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy do lodowki na okolo 30 minut.Po tym czasie formujemy z miesa male klopsiki i smazymy na oliwie z obu stron na zloty kolor. Klopsiki mozna nakladac lyzka, ale wtedy sa bardziej plaskie. Jesli mieso jest dobrze schlodzone

Przysmaki Karolki
Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki 164

mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki Kluseczki lane : * mąka pszenna  * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie :Mięso umyć i zalać

Magiczne Życie Marty
Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 210

odrobinkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę

Blondynka Gotuje