Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona
Kto ugości moich gości?temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy(...)smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze. Mieszankę
Karo in the Kitchengotujemy na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Po tym czasie dokładamy kurczaka i gotujemy kolejna godzinę, następnie dokładamy obrane warzywa, pokrojony czosnek i gotujemy do miękkości. Doprawiamy Vegetą, solą i pieprzem (rosół musi być lekko przesolony, bo galareta wyciąga sól), wyłączamy grzanie. Z wywaru wyjmujemy mięso i marchewki, resztę przecedzamy przez sito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego
Rozpustne gotowaniemała cebula • olej do smażenia • 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: • Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, pokroić w drobną kosteczkę. Żelatyne namoczyć w odrobinie zimnej wody. • Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i startą na tarce cebulą. • Formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, poddusić(...)duszenia przecedzić – 1 szklanka, rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. • Każdy pulpecik zalać gęstym sosem i rozłożone na tacy pozostawić do zastygnięcia. Filet z kurczaka w orzechach: • 2 filety z kurczaka pokrojone w zgrabne kawałki • 150 g orzechów włoskich drobno pokrojonych • 3 białka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • sól, pieprz • olej
To co kocham500g filetu z piersi kurczaka, 2 pomidory, 3 łyżki groszku z puszki, mała marchewka, 1/3 papryki w dowolnym kolorze, 2 małe jajka, sól, pieprz, 50ml mleka, 120g startego żółtego sera, listki bazylii. Wykonanie: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę
Z miłości do słodkościpodczas pieczenia obiecywał wiele. Danie jest bardzo aromatyczne, mięso pozostaje soczyste. Kukurydza wprowadza słodką nutę, a rozmaryn buduje klimat całego posiłku. Dodatkowym atutem jest czas poświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama w piekarniku :) Bardzo nam smakowało, zwłaszcza mężowi ;) Składniki: 600 g podudzi z kurczaka 6 średnich ziemniaków kolba kukurydzy 1 duża
zadanie-gotowanieodkładamy na bok. Dokładnie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w niewielkie paski. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajo rozbijamy na głębokim talerzu i rozpraszamy je dokładnie widelcem. Na drugi głęboki talerzyk wysypujemy otręby. Każdy paseczek dokładnie moczymy w rozbełtanym jajku, a kolejno obtaczamy w otrębach. Tak przygotowane kawałki mięsa smażymy na niewielkiej ilośći rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia(...)zestawiamy z ognia. Gdy nasz "dressing" ostygnie dodajemy go do makaronu i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy również połówki pomidorków koktajlowych, połówki lub paseczki oliwek i ostudzonego kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła, starty ser lub kostki fety, doprawiamy do smaku i finalnie dokładnie mieszamy. Ozdabiamy listkami świeżych ziół i gotowe
Symfonia SmakówSKŁADNIKI: - 500g. piersi z kurczaka - 200g pieczarek - 200g papryki (u mnie czerwona i żółta) - 3 jajka - 5 łyżek mąki - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki majonezu - 1/2 łyżeczki soli - szczypta pieprzu WYKONANIE: Mięso, pieczarki i paprykę kroimy w dość drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy składniki. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na oleju
Dziś Ja gotujepiersią kurczaka. Sałatkę zrobimy w kilka chwil i nie obciąży ona naszego żołądka. Składniki: pojedyncza pierś kurczaka pół małej kapusty pekińskiej pół pęczka rzodkiewki pół małego ogórka zielonego pół cebuli średniej pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy osuszamy i nacieramy szczyptą soli i pieprzu. Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy mięso. Gotujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest przepyszna! Składniki : * mix sałat * podwójna pierś z kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * łyżka oliwy lub oleju rzepakowego * 100g sera ricotta salata * 2 rzymskie pomidory * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Przestudzić. Do miski wsypać sałatę, dodać pokrojony ser, pomidory
Magiczne Życie Martyłyżeczki przyprawy do kurczaka * 2 łyżeczki mieszanki przypraw John * 100 ml wody Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( ja połówkę piersi rozkroiłam na 3 kawałki). Włożyć do miski, dodać wodę, sól peklową, żelatynę spożywczą i pozostałe przyprawy, wymieszać. Tak przygotowane mięso układać dość ścisło w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na około
Zrób to smacznieKwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej
Bullioszklanka mrożonego groszku 50 g żelatyny (na 2,5 L) sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka zalać wodą, gotować na małym ogniu. W tym czasie obrać i umyć marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Po 30 minutach gotowania mięsa dodać warzywa, sól oraz pieprz do smaku i gotować wszystko razem do miękkości mięsa
magiczna kuchnia Kasigruszkę z ryżem. Połączenie jak najbardziej trafione i godne polecenia. duża twarda gruszka jedna pierś z kurczaka łyżka masła 5 orzechów włoskich 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu Na suche patelni prażymy pokrojone orzechy, gdy się zrumienią przekładamy na talerz. Mięso nacieramy solą i smażymy na maśle aż się ładnie zarumieni i będzie całkiem przesmażone. Odkładamy
Dieta moja pasjatermoobiegu. Wyjmujemy z folii, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką(łyżką cedzakową zbieramy szumowiny), przez około 1-1¹⁄₂ godziny, do miękkości mięsa. Jeśli przygotowujemy barszcz na wywarze z jarzyn, etap ten pomijamy. Dodajemy opaloną nad ogniem cebulę
cool and minty