dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kiełków fasoli mung(200 g) 2 łyżki majonezu pieprz biały do smaku sól do smaku Przygotowanie: Obrać mięso z udek i pokroić w średnią kostkę. Fasolę czerwoną, kukurydzę i kiełki fasoli mung odsączyć
Ala piecze i gotujestylu, sa tez wspomnieniem moich wloskich wakacji i tesknota za sloncem.Roladki z kurczaka z szalwia skladniki4 male piersi z kurczaka lub indyka8 plastrow szynki parmenskiej16 listkow szalwioliwa z oliwek1 cebula - drobno posiekana200ml bialego wina200ml bulionu drobiowegosol i pieprzwykonanie:Po umyciu mieso rozbic i przekroic wzdluz na pol. Doprawic pieprzem i sola. Na kazdym kawalku miesa ulozyc po plasterku szynki
Przysmaki Karolkijednak z kluseczkami lanymi, które pamiętam z dzieciństwa - gdy mama robiła przepyszne obiadki. Składniki : * kurczak* włoszczyzna* ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, liść laurowy, sól* natka pietruszkiLane ciasto :* szklanka mąki pszennej* jajko* ciepła woda* sól Przygotowanie :Nastawić rosół. Gdy się ugotuje, wyciągnąć mięso. Składniki na lane ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, na gotujący rosół dodawać po trochę ciasta
Magiczne Życie Martyrosołem nie przepadam.Dzisiaj kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam! Składniki :* 3 udka z kurczaka* skrzydło z indyka* kawałek wołowiny - u mnie szponder* 2 marchewki * pół selera * pół pora* 2 pietruszki* cebula* ziele angielskie, pieprz i liście laurowe * 5 ziemniaków* natka pietruszki Przygotowanie : Mięso umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości mięsa
Magiczne Życie Martypyszną, lekką, zdrową, wysokobiałkową i kolorową sałatkę:) Do przygotowania potrzebować będziesz: 1 filet z kurczaka 1 sałata lodowa 2 jajka oliwki czarne 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz na sos: 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki musztardy Mięso pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałameksykański, słodko-kwaśny (u mnie chiński z biedronki) sól pieprz olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Na placek najpierw kłaść ser żółty, następnie rozprowadzić po nim sos, na to kłaść podsmażone mięso, na to ponownie ser. Przykryć drugim plackiem tortilli. Piec w piekarniku do czasu
Fabryka pomysłówindyka wracamy do kurczaka :) Smak nadają przyprawy, nie kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych i smaku. Składniki: 2 piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów 2 cukinie 2 marchewki 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić mąką 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej(...)momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go Mięso zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, majeranek i bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minut W tym czasie wstawiamy na parę cukinię i marchew. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie Wstawiamy również makaron świderki i gotujemy do miękkości Z powstałego wywaru spod kurczaka odlewamy do osobnego garnuszka 1/2 litra tego
Szczęśliwa kuchniaindyka wracamy do kurczaka :) Smak nadają przyprawy, nie kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych i smaku. Składniki: 2 piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów 2 cukinie 2 marchewki 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić mąką 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej(...)momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go Mięso zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, majeranek i bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minut W tym czasie wstawiamy na parę cukinię i marchew. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie Wstawiamy również makaron świderki i gotujemy do miękkości Z powstałego wywaru spod kurczaka odlewamy do osobnego garnuszka 1/2 litra tego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoliwy -pierś z kurczaka -jogurt naturalny -dżem porzeczkowy -ząbek czosnku -majonez -sól, pieprz -papryka słodka -wywar z warzyw do ugotowania ryżu -parmezan -śmietanka 30% Na oliwie podsmażamy pieczarki posiekane, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy tymianek. Gdy pieczarki i papryka będą na ząb dorzucamy cukinie. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy w małą kostkę(...)kapusta włoska, dwie pietruszki, 4 marchewki, kawałek selera. Ryż powinien być miękki. Rynienkę do zapiekania wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni z warzywami i kurczakiem, posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki 30%. Wszystko uciskając przykrywamy drugą połową ryżu. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej
BaRepasłyżki oliwy z oliwek - pierś z kurczaka - 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green - chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę. Mięso obtaczamy w przyprawie curry. W dużym garnku, na maśle(...)oliwie podsmażamy mięso. Około 4 minuty. Wyjmujemy je z garczka i odkąłdamy na talerzyk. Na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Nie może się zrobić brązowa, ma się tylko zeszklić, trwa to okoló 4 minuty. Ciągle mieszamy składniki w garnku. Dodajemy startą marchewkę, smażymy ciągle mieszając (możecie dodać łyżkę masła, jeśli było by za mało tłuszczu). Podsmażamy około
SMYKWKUCHNIwiele lepsza. Piersi z kurczaka obmyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki a kapustę pekińską drobno posiekać.Po upływie 2 godzin wyjąć mięso z lodówki i usmażyć
Świat Domowej Kuchniwypełnione mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek i cebulki. W centrum samej roladki jest rozpływający się ser. Natomiast wierzch obsypany papryką. Pycha ! Fajna propozycja na syty obiadek. SKŁADNIKI: schab bez kości 6 plastrów (ok. 1.5 cm ) papryka słodka mielona 1-2 łyżki sól i pieprz do oprószenia olej do smażenia woda 1/4 szkl. Farsz: filety z piersi kurczaka 3 szt. pieczarki(...)kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę z pieczarkami. Mięso mielone doprawić kucharkiem /vegetą, pieprzem i papryką. Dodać podduszoną cebulę z pieczarkami. Wymieszać. Na rozbity schab nakładamy 2 łyżki farszu ( na środku ). Do środka farszu wciskamy cienki plasterek sera mozzarella
Kuchnia Paulettestemu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł czas na wołowinę z warzywami. Pomimo tego, iż kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami(...)oleju i podsmażyć na nim cebulę, marchewkę i pieczarki, następnie przełożyć warzywa na talerz. Wok oczyszczamy, rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, podsmażamy czosnek uważając aby się nie przypalił i dodajemy mięso. Smażymy stale mieszając aż zmieni kolor. Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu, odsączamy i kroimy na cztery części. Dodajemy razem z grzybami i warzywami do mięsa. Po minucie dodajemy
Pieguskowa KuchniaSOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów, przerzucamy do miski do przestygnięcia. Mięso płuczemy i osuszamy. W połowie grubości wbijamy nóż i rozcinamy tak, by stworzyć
Życie zamknięte w smakuPoznaniu na ulicy Wrocławskiej była bardzo fajna restauracja, która podawała pierogi z pieca. Ostatnio przechodząc tamtędy stwierdziłam, że chętnie bym do niej zajrzała na pierogi z mięsem. Okazało się to jednak niemożliwe, bo restauracji tej już nie ma :( Postanowiłam zatem sama je zrobić. Znalazłam przepis na stronie Ooomnomnomnom i wzięłam się do roboty. Wyszło pysznie. Polecam! Ilość porcji: około(...)Składniki: Na ciasto: ½ kg mąki pszennej 250ml mleka ¼ opakowania świeżych drożdży (ok. 25g) 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Na farsz: 2 piersi z kurczaka 100g żółtego sera 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1 ostra papryczka 2 ząbki czosnku Ponadto: 1 jajko Suszony koperek lub/i czarnuszka Sos koperkowy/czosnkowy lub inny ulubiony do podania Przygotowanie
Kolizje Smaków