kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody jarzynka z małą ilością soli sól pieprz Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Do garnka
Truskawkowa Fiestabędą nasze ulubione potrawy. Wszystkie wielkanocne pomysły znajdziecie TUTAJ. Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków. PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy
Przepisy Aleksandryposiekanym tymiankiem. Najlepiej by miesko marynowalo sie ze 2 godziny, by przeszlo aromatem czosnku i tymianku.Po tym czasie kurczaka pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej.Solimy do smaku w czasie pieczenia.W przypadku patelni pamietajmy, ze jej juz nie oliwimy, to mieso jest naterte oliwa.Gotowe miesko podajemy ze salatka brokulowa.Smacznego
Przysmaki Karolkizupami. Dzisiaj propozycja z groszkiem konserwowym, ale i z mrożonego będzie pyszna. Składniki : * porcja rosołowa , kawałek kurczaka * marchewka * seler * pietruszka * puszka groszku konserwowego * 6 ziemniaków * 2 łyżki mąki pszennej * łyżka gęstej śmietany * sól , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy * koperek Przygotowanie : Zagotować mięso , zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować
Magiczne Życie Martypieczarki pokroić w plastry i wyłożyć na patelnię (na rozgrzaną oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem (ilości wg. uznania), dodać do zrumienionych pieczarek, przykryć i dusić razem do miękkości. Posiekać koperek, dodać do mięsa, całość zalać jogurtem i zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i można podawać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaproszku 2 łyżeczki curry mleko kokosowe 1 puszka kukurydzy sól i pieprz oliwa do smażenia Kurczaka pokoroić w kostkę, dodać imbir starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, (ewentualnie drobniutko posiekany) i curry. Można odstawić na godzinę do lodówki by mięso nabrało aromatu, po tym czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapowala smakiem, ale w dobrze skomponowanym daniu smakuje wyśmienicie i zdecydowanie uzależnia! To bardzo proste danie, idealne na szybki obiad lub kolację. 2-3 porcje - pierś z kurczaka - pół paczki makaronu soba - 1 duża marchewka - kilka dymek razem ze szczypiorkiem - 3-4 łyżki sosu teriyaki - pół papryczki chilli (opcjonalnie) - sos sojowy do smaku(...)Wyjmuję jakiś czas przed obróbką termiczną, aby mięso było w temperaturze pokojowej. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroje w słupki a dymke razem ze szczypiorkiem w podłużne paski. Kurczka wrzucam na gorący olej ryżowy do woka i chwilę smażę cały czas mieszając. Dodaję marchewkę i chilli. Gdy kurczak jest usmażony a marchewka al dente dodaję sos sojowy
Simple Dishobsmażyć kurczaka - z obu stron na średnim ogniu (ma być zarumieniony, jasnobrązowy). Mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w ósemki i przełożyć ją do skrzydełek. Całość obłożyć cienkimi plastrami boczku oraz ząbkami czosnku (nie obranymi). Wszystko razem zalać winem (wodą). Piec około 45 minut w 180 stopniach (po nakłuciu mięsa powinien wypływać przeźroczysty
Di gotujedymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną
Moje Kuchenne RewelacjeKURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 2 cebule - 300 mililitrów keczupu - 3-4 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli keczup jest bardzo gęsty) - 1 łyżka cukru - ocet do smaku (może być każdy rodzaj, chociaż najlepszy byłby ryżowy) - puszka owoców mango bądź ananasa (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jedną cebulę obieramy, kroimy
Życie zamknięte w smakuświątecznej. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie tortellini z szynką prosciutto 1 opakowanie groszku konserwowego np. Jamar 1 opakowanie kukurydzy konserwowej np. Jamar 1 opakowanie czerwonej fasoli np. Jamar 4 jajka ok 6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Ponadto: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy gyros Sposób wykonania: 1. Mięso oczyszczamy, kroimy na małą kostkę i smażymy
Kuchnia w czekoladzienapisałam dość obszerny post z informacjami, co to za mięso, skąd się wzięło i gdzie można kupić najlepsze. I tym razem nie poleciałam w słynne kanapki z pastrami, ani żadną pizzę, tylko zrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję w temacie Pastrami Hash. Składniki(...)rafinowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczęłam od odparowania wołowiny, czyli pastrami, czyli w garnku do gotowania na parze parowałam 3-4 godziny na małym ogniu, po tym czasie przełożyłam mięso na deskę i dałam mu odpocząć co najmniej 30 minut. W czasie, w którym mięso się parowało wyszorowałam porządnie ziemniaki, których nawet obrać mi się nie chciało, gotowałam
Blondynka GotujePasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego
UgotujmyTo.plkurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 2 duże kulki mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka przyprawy węgierskiej PLENUS 1 gałązka: rozmarynu, tymianku, bazylii 0,5 l domowego przecieru pomidorowego Wykonanie: Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem.Każdy kawałek przecinamy przez środek ale nie do końca, tworząc kieszonkę.Mięso oprószamy przyprawami. Pomidory
Sama słodycz i szczypta chilijasnej melasy) 2 łyżki jasnej melasy (lub syropu glukozowego) 2 łyżki brązowego cukru sok z połowy limonki 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej -ewentualnie kilka łyżek wody - ewentualnie 1 . Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej - pokrojonego w podłużne kawałki natrzeć solą, cukrem, wymieszać z plastrami limonki i zalać sokiem z limonki. 2 . Zrobić sos - rozpuścić na niewielkiej patelni cukier biały i brązowy(...)Zdjąć plasterki limonki z mięsa i odłożyć, kawałki mięsa wymieszać w woreczku lub misce z roztrzepanym jajkiem, panierować w panko lub mące kukurydzianej, smażyć kawałki w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany!). Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. 4. Podgrzać ponownie sos i wrzucić do gorącego panierowanego kurczaka i plastry limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu
Kuchnia Prezydentowej