Od dzisiaj na blogu zakładka - GRILL (KILK!) - gdzie zebrałam dla Was najlepsze przepisy na grillowane mięsa, warzywa i owoce :) Oczywiście będzie w niej przybywać
Moje Kuchenne RewelacjeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam takie smaki. Połączenie delikatnego mięsa z cukinią i serkiem mascarpone może wydawać się nudne, ale przyprawy i wino cudownie …
My Blueberry CornerSzybka i smaczna sałatka ideala na każdą okazję. Polecam! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka por kukurydza z puszki fasola czerwona z puszki ok. 250 g pieczarek
The Sweet DamselZamiast sklepowej wędliny polecam Wam dziś coś z drobiu. Jest to filet z kurczaka z warzywami. Jest to propozycja dla tych co nie mają szynkowara. Jak
Ewa w kuchniNuże, łasuchy! Ile to razy rzuciliście okiem na takie "małe motylki" leżące tuż obok wszelkich partii kurczaka w sklepowej chłodni? Ile to razy zlekceważyliście wspaniałe podroby
Right Behind The KitchenTo kolejny bardzo prosty obiad. Pierś przygotowana w ten sposób pozostaje wilgotna, a nietrudno przecież przesuszyć kurczaka podczas smażenia. Szybko, tanio, smacznie ;) (function(i,s,o
Życie zamknięte w smakuLubisz makarony? Proponuję szybkie, proste a do tego pyszne danie! Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 średniej wielkości
The Sweet DamselDanie niezbyt fotogeniczne, ale bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pomijając czas marynowania mięsa, potrzeba zaledwie 25 minut, żeby cieszyć się pysznym, aromatycznym posiłkiem. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyJuż od dawna chodził mi pogłowie pomysł na jakąś kiełbaskę ;) wczoraj kupiłam mięso mielone z indyka więc dziś zaraz po zajęciach zabrałam się do roboty, którą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPomidorowe, mięciutkie i pachnące bigosem skrzydełka. Świetny pomysł z kapustą. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięsa Biały pieprz Sól 1/2 główki białej kapusty Ostra czerwona papryka
VioletoweKucharzenieOto jeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś
Pasja Smakuodmiany, paellamoże ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paellapowinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowanoJ Paella z kurczakiem, cukinią i papryką Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie kości i chrząstki ( dolna(...)ostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt. Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę
Buniabaje w kuchniziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje): pojedyncza pierś kurczaka sól, pieprz jajko 4-5 łyżek bułki tartej olej do smażenia mała główka sałaty ok. 150 ml śmietany łyżeczka cukru szczypiorek 6 liści szałwii Pierś przekroić na dwie części. Rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie posypać z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na ok. godzinę(...)odsączenia z tłuszczu. Wymieszać sałatę ze śmietaną. Kotlety i sałatę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kwiatami robinii w cieście . Posypać szczypiorkiem. Udekorować chipsami z szałwii . ----------- Podobne: Kurczak z selerem w tempurze Kotlety z boczniaka z sałatą Kotlet z kurczaka w amarantusie i zaatarze
Weekendy w domu i ogrodzieczego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi – np. żeberka, kurze skrzydełka, udka – w przypadku, gdy nie mamy dostępu
PaleoSMAKRosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach(...)Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę
W kuchni Katieroladki z kurczaka z koperkiem 2 filety z kurczaka 1-1,5 łyżki siekanego koperku sól pieprz 1 cebula 400 ml rosołu 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów 2 łyżki siekanego koperku (do sosu) Każdy kawałek mięsa cienko rozbijamy, uważając by nie zrobić dziury, solimy i pieprzymy
Rozpustne gotowanieskładniki: 8 kawałków kurczaka, ja dałam udka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyśki soku z cytryny 1 łyżka rozmarynu sól prowansalska 5 łyzek oleju 450 g mieszanki warzyw na patelnię 1 szklanka kaszy bulgur Piątnica Przygotować marynatę. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, rozmarynem oraz odrobiną soli prowansalskiej. Następnie przygotowaną marynatą nasmarować kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso(...)całą noc. Potem mięso wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, ja piekłam w zamkniętym naczyniu. Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wody i ugotować. Warzywa wrzucić na patelnię i usmażyć, do smaku doprawić solą prowansalską. Gdy warzywa będą gotowe dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Podawać z upieczonym kurczakiem
Monia miesza i gotujestara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę pracochłonna i wcale nie tania, ale Święta są raz w roku, więc można zaszaleć :-) Ja ugotowałam ją wczoraj, rozlałam do dużych słojów, a gdy przestygła schowałam w lodówce, niech czeka :-) Mąż ją dzisiaj próbował i zjadł prawie(...)warzywa, pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze 1 godzinę. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy (pamiętajmy o tym, że galareta musi być lekko przesolona, bo mięso wchłonie jeszcze sól), przecedzamy wywar (ja na durszlaku układam gazę i przecedzam do czystego garnka), dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, ale już nie zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy, układamy
Rozpustne gotowanieTajlandii, mogę się jednak mylić. Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź. Składniki proporcje na 3-4 osoby 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne) 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima) 2 cm kawałek imbiru 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia(...)papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazjadła jakiekolwiek mięso. Dzisiejsze klopsiki, podobnie jak poprzednie, są wilgotne w środku jednakże te dodatkowo posiadają kawałki pieczarek (możecie użyć innych grzybów lub grzybów leśnych). Sos pieczarkowo – kokosowy sprawia, że całe danie zmienia swoje oblicze. Klasyka z odrobiną azjatyckiej nuty. Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy: – 2 piersi z kurczaka (1 podwójna(...)przyprawy „Eko Smaczek” (do kupienia tutaj). – 5-6 pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki – łyżeczkę sosu sojowego W misie robota lub w innym naczyniu umieścić pokrojone mięso oraz pozostałe składniki i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Z powstałej papki formować pulpety i obsmażyć je z wszystkich stron na patelni bez tłuszczu (ok 10 minut
Szybko Tanio Smaczniesposób bym zjadła jakie kolwiek mięso. Dzisiejsze klopsiki, podobnie jak poprzednie, są wiglotne w środku jadnakże te dodatkowo posiadają kawałki pieczarek (możecie użyć innych grzybów lub grzybów leśnych). Sos pieczarkowo - kokosowy sprawia, że całe danie zmienia swoje oblicze. Klasyka z odrobiną azjatyckiej nuty. Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy: - 2 piersi z kurczaka (1 podwójna
Szybko Tanio SmaczniePyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego(...)Przygotowanie: Obraną cebulę wrzucamy w całości na suchą, dokładnie rozgrzaną patelnię i przypalamy z każdej strony. Użytkownicy kuchenek gazowych mogą to zrobić bezpośrednio na ogniu :) Wkładamy do garnka, dodajemy mięso, warzywa, suszony grzybek, pietruszkę, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką cedzakową zdejmujemy powstałą pianę, tzw. szumowiny. Zmniejszamy ognień. Gotujemy
My Culinary Artcoś dla osób lubiących cebulę - pałki z cebulą, duszone na patelni. Składniki: 6 pałek z kurczaka sól pieprz papryka słodka (polecam Skworcu ) olej do smażenia 4 większe cebule Wykonanie: Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przygotowane mięso wkładamy na godzinę do lodówki. Pałki podsmażamy, z dwóch stron, na gorącym oleju. Przy podsmażaniu mięsa, tłuszcz
Smak mojego domucebuli 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odrobinę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć mięso. Wystudzić. Kapustę posiekać, paprykę, cebulę i ogórki pokroić wg uznania, kukurydzę odcedzić. Majonez wymieszać z ketchupem
TrufelkowoMakaron tagliatelle pęczek botwinki oliwa 2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka sól pieprz Makaron gotujemy al'dente , Botwinkę myjemy i osuszamy. Siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy drobno posiekany czosnek, z pokrojonym w kostkę mięsem Następnie dodajemy botwinkę i od czasu do czasu mieszając dusimy pod przykryciem, po czym odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą
Gotowanie jest łatwesuszonych pomidorów cebula czosnek natka pietruszki pieprz Pulpeciki drobiowe: 300 gram zmielonej piersi kurczaka 1 jajo 2- 3 łyżki otrębów owsianych 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia mix sałat do dekoracji Mięso mielone, jajo, otręby, natkę pietruszki i przyprawy mieszam. Formuję niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju
Mango PapajaKurczak z jarmużem, mozzarellą i suszonymi pomidorami to propozycja na szybkie danie z jednej patelni - to właśnie takie królują u mnie ostatnio, bo przy takiej pogodzie
Kolorowy Przepisownikbądź żółty ser 2-3 ząbki czosnku czubryca czerwona zioła prowansalskie sól,pieprz Umytą pierś kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i przyprawić solą,pieprzem oraz czerwoną czubrycą,polać niewielką ilością oliwy i dokładnie wymieszać - odstawić na parę godzin do lodówki by mięso przeszło przyprawami. Bakłażany opłukać,osuszyć,przekroić wzdłuż na połówki. Usunąć nasiona,środek oprószyć solą i odstawić
Niespełnione zdolności kulinarneprzykryciem . Na następny dzień , do rozgrzanego garnka z dodatkiem oleju kokosowego , dodajemy naszą pierś z kurczaka z cebulką i podsmażam kilka minut , następie dodaję pokrojoną w plastry cukinie oraz ryż , podsmażam kolejne kilka minut często mieszając. Następnie kiedy mamy podsmażone nasze mięso z cukinią i ryżem,zalewamy wodą tak aby zakryło nam mięso , gotujemy na malutkim ogniu , od czasu
Mój Smakmożna użyć do wywaru zupy), nadmiar tłustej skóry, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, do brytfanki wkładać porcje kurczaka natarte olejem, posypać party dip meksykański, odstawić do lodówki na 2 godziny główki czosnku obrać, ząbki pokroić na mniejsze kawałki razem z cebulą wsypać do mięsa, dodac przyprawę w płynie, paprykę ostrą dodać pokrojone w plastry cukinię ze skórką, wyszorowane młode ziemniaki
W Mojej Kuchni Lubiępieczarek 2 cebule 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy po dwie łyżki pieczarek z cebulką, ziarna kukurydzy oraz kawałki sera feta. Zwijamy ciasno w rulon. Panierujemy
VioletoweKucharzenieDzisiaj tak na szybko pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, serem a do tego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego 3 , 4 jajka
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: -porcja rosołowa lub inna część kurczaka (ja użyłam 4 podudzia) -kawałek wołowiny -2 marchewki -2 pietruszki -1 seler -1 por -1 cebula -sól -pieprz -1 łyżka maggie -natka pietruszki Sposób przygotowania: Mięsa myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Podgrzewając zbieramy szumowiny. Nie gotujemy! Grzejemy na małym ogniu żeby rosół delikatnie sobie bulgotał. Po ok. godzince dodajemy obrane
Magia jedzenia.Po pierwsze chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w KONKURSIE, który znajdziecie w poprzednim poście, tutaj . Do wygrania są świetne, produkty firmy Fitokracja , a między innymi
Be Fit Be Strongewentualnie oczyścić pozostałości błony. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Usunąć powstałą szumowinę. Włożyć ćwiartkę kurczaka, warzywa, cztery kulki ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła składniki. Gotować godzinę na wolnym ogniu. Następnie wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru. Żołądki drobno kroimy, mięso z udek lub ćwiartki oddzielamy od kości, wrzucamy
Kulinarne przemyslenianawet na całą noc.Ziemniaki obrać, pokroić i gotować kilka minut [ szybciej wtedy się upieką ].Następnie kurczaka podsmażyć, przełożyć na blaszkę.Cebulę, marchewkę i pieczarki pokroić, lekko podsmażyć i dodać do kurczaka.Dodać także lekko podgotowane i odcedzone ziemniaki.Wymieszać, piec aż, mięso i ziemniaki będą miękkie
Moje domowe kucharzenieWstawić do lodówki na 2-3 h. 2. Kurczaka ułożyć na rozgrzanej patelni. Przyrumienić z każdej strony. Następnie dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 min. 3. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać
Kuchnia Paulettessól morska pieprz cytrynowy lub zwykły imbir świeży lub w proszku ********************************************* Pokrojoną pierś w paski kurczaka natrzeć ziołami , startym świeżym imbirem,rozgniecionym czosnkiem,pieprzem i solą,usmazyč.Posiekac dymkę,oczyszczona paprykę , pieczarki i zielony groszek przesmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa,dodac sos sojowy i podawać z ryżem oraz paskami mięsa kurzego.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyższego garnka, dorzucić wcześniej odsączone z zalewy i lekko podduszone na maśle pieczarki. Filet z kurczaka pokroić w paski, który również krótko podsmażyć tylko do ścięcia się białka i również dołożyć do garnka z warzywami. Przyprawić i podlać bulionem do wysokości mięsa, nie więcej. Do całości dodać pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę oraz koncentrat i musztardę i dusić na małym
W garach u Gosiuznania zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie; Filet z kurczaka pokroić w niewielką kosteczkę, oprószyć pieprzem i solą. Cebulę obierać i drobno pokroić. Na patelni podsmażyć cebulkę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i obsmażyć. Następnie dodać obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora chwilkę razem smażyć, dodać koncentrat. Całość dusić
W garach u Gosipowodzeniem wystarczy za oba dania obiadowe. Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka może być przygotowana na bulionie z kurczaka lub wieprzowiny, a także na gotowym rosole warzywnym. My podajemy przepis na zupę ziemniaczaną na wieprzowinie, ale możecie dostosować składniki. Składniki: ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego na rosół (np. żeberka nie za tłuste) 5 marchewek 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 cebula
Pociąg Do Kuchniryżem i zestawem surówek lub jako danie jednogarnkowe ( tą wersję uwielbiam). Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 cebula ok 8 pieczarek 3-4 pomidory bądź puszka pomidorów sól,pieprz,papryka słodka bądź ostra suszony tymianek,oregano Mięso należy umyć,osuszyć i pokroić na kawałki - posolić,oprószyć pieprzem oraz papryką w proszku,wymieszać dosyć dokładnie
Niespełnione zdolności kulinarnepełnego ziarna (u mnie Lubella) sól (u mnie himalajska), świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas
Passions hobbies lifeszynką. Roladki świetnie smakowały i wspaniale prezentowały się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka (ok 450 g) ok 25 strączków ugotowanej fasolki szparagowej 8 cieniutkich plastrów szynki wędzonej długodojrzewającej sól,pieprz olej Każdą z piersi rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Oprószyć z obu stron pieprzem i solą, soli
Monia miesza i gotujebieleć dolewamy wodę oraz dodajemy paprykę i czosnek; dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie (jeśli wolicie możecie go podsmażyć, np. na oleju aromatyzowanym czosnkiem lub ziołami). Do mięknącego ryżu dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy
Czary - gary w kuchniłyżki kukurydzy, 3 plastry ananasa z puszki, sól, pieprz, olej, 1-2 placki tortilli. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowie placka tortilli (lub na dwa placki tortilli rozłożyć po połowie składniki) wyłożyć mięso, kukurydzę, pokrojonego ananasa, posypać starym serem żółtym i złożyć na pół. Tak przygotowany placek tortilli położyć
W kuchni u Monikiwieprzowej. Cała masa jest zwarta i bardzo smaczna. Jednak bardziej posmakowała mi wędlina z udek kurczaka , ponieważ była mniej tłusta i bardziej delikatna w smaku. Wędlinę z łopatki możecie pokroić na plasterki i zamrozić. Dzięki temu, zawsze będzie mieć awaryjną porcję mięsa na kanapki. Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg łopatki wieprzowej
Ugotowaćoczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy całość śmietanką i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy po łyżce mięsa i sosu na każdym placku i zawijamy w kopertę. Tak przygotowane paczuszki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy
KuchcikoweLoverozpisywania się nad nim. W paru słowach załatwimy więc sprawę. Piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki. Posoliłam, popieprzyłam dodałam czosnku i słodkiej papryki, polałam oliwką i odstawiłam do lodówki . W miseczce roztrzepałam jajko i obtoczyłam w nim kawałki mięsa. Posypkę zrobiłam z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem tartej bułki. Wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
potrawyregionalnenajzdrowsza wersja. Koniecznie z domowym sosem czosnkowym. Składniki: 4 bułki do hamburgerów 1 pierś z kurczaka pomidor sałata lodowa 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula 4 plastry żółtego sera mąką, jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz czosnek sos czosnkowy Mięso podzielić na cztery plastry, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Opanierować i usmażyć. Bułki przekroić i podpiec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRyż podany w ten sposób najlepiej pasuje do osso bucco, czyli steków z giczy cielęcej lub kurczaka cacciatore, duszonego z grzybami, pomidorami i winem, na którego przepis umieszczę następnym razem. PS. Taka ilość risotta wystarczyła nam na cztery obiady jako dodatek do mięsa. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i mąką. Smażymy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w półplasterki. Dusimy na patelni do miękkości. Dodajemy do mięsa. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem
Pobite gary Barbarystartego żółtego sera żółtko do posmarowania sól pieprz (może być czosnkowy) Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do podsmażonego mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni
Rozpustne gotowaniemięsny zawijaniec. U mnie w domu robi furorę, wszyscy go uwielbiają :) Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 parówka wędzona 1 por 4 plastry sera żółtego Pęczek świeżej mięty ½ szklanki rosołu z kostki 2 łyżki mąki Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić z solą i pieprzem z jednej strony. Następnie rozłożyć umyte wysuszone liście mięty, ser żółty
Tradycyjna Kuchnianaczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte skrzydełka z kurczaka. Każdy kawałek drobiu musi być dobrze pokryty naszą zalewą w związku z czym najlepiej go kilka razu poobracać. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (mięso musi być przykryte lub zamknięte w szczelnym plastikowym opakowaniu). Jeśli tak jak ja macie do dyspozycji grilla
Wielki apetytsolą. Jeśli tak jak ja lubisz warzywa lekko chrupiące zajmie ci to dosłownie 5 minut. Kurczak Kurczaka umyj, osusz i natrzyj ulubioną przyprawą (możesz skorzystać z gotowych mieszanek lub skomponować własną). Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i polej olejem. Dokładnie wymieszaj mięso tak, aby każda jego część była pokryta zarówno tłuszczem jak i przyprawami. Piecz w temperaturze 180 stopni
Wielki apetyttortille z kurczakiem ;). Składniki (na 2 quesadille): 4 pszenne tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy
Kuchnia po mojemuprzez ok 15 – 20 min. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, posolić i usmażyć na oleju. Kurczaka pokroić na cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min. Smacznego
Za drzwiami kuchniosiągnie dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO rozgrzany :) ) Dodawać kolejno: 1. Kurczaka 2. Marchewkę i paprykę 3. Cebulę, grzybki, papryczki chili WAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy
smacznieinatematodrobina mąki lub bułki tartej do zagęszczenia oliwa do smażenia A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę razem z pieczarkami, cebulą i papryką. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania lekkiej piany. Dodać pokrojone w kostkę mięso i warzywa, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Zagęścić mąką lub bułka tartą. Ewentualnie można dodać odrobinę
Kuchnia w opałachwątróbki 3 kulki jałowca 3 kulki ziela 2 bułki kajzerki cebulka 2 jajka 1/2 łyżeczki imbiru, gałki łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec(...)ziele i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy, wraz z bułką namoczoną w wodzie lub mleku. Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy. Wkładamy
Moje pyszne gotowaniepolskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie
Świat Domowej Kuchnimożna również pomieszać)mała pierś z kurczaka2 jajkaprzyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowyWykonanie:Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam je na oko, i zawsze mi pasuje).Drobniutko posiekać paprykę.Mięso i paprykę dusimy w rondelku. Można dodać oczywiście odrobinę oliwy, ale ja wolę na wodzie, a potem
Moje pyszne gotowaniejest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć na patelni
Salonik smakówłyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku):2 ogórki1/2 pęczka szczypiorku;1/2 pęczka koperku;ząbek czosnku
Miksturownikkurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy go w nacięcia w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180°C ok. 20 min. Musztardę mieszamy z miodem
Moniki SmakołykiTaki kurczak gości u nas najczęściej. Czosnek papryka i majeranek to przyprawy, które bardzo lubimy a do tego fajnie się komponują i nadają mięsku wspaniały smak.składniki:3-4 ćwiartki z kurczakamajeraneksłodka paprykaczosnek granulowanyolej do skropieniaĆwiartki dokładnie umyć, można zostawić całe lub podzielić na dwa kawałki-udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić
Monia miesza i gotujełyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie:Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Czerwona Porzeczkadodac suszona zurawine i rozmaryn i jeszcze podsmazac okolo 1 minute. Doprawic sola i pieprzem cayenne.Piersi kurczaka umyc, oczyscic i rozbic. Kazda doprawic sola i papryka w proszku. Na rozbitych filetach rozlozyc po rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka.Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke
Przysmaki Karolkizrobić z małą piersią z kurczaka albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni