Najczęściej udka kurczaka piekę, tak jest najprościej. Ostatnio jednak pomyślałam o udkach duszonych. Po prostu musiałam je zrobić. Wyszły pyszne, więc polecam je wam z całą odpowiedzialnością. U mnie było mięso z kością, ale równie dobrze można użyć filetów z udek. ok. 1 kg udek 2 duże cebule 2 łyżki słodkiej papryki 400 g słodkiej
Polska ZupaPieprz Natka pietruszki do posypania 100 g kaszy gryczanej Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery
VioletoweKucharzenieProste i niewymagające szaszłyki:) Samo mięso, bez dodatków. Zrobiłam je na krótszych patyczkach, bo są bez warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy. 500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę
Szefowa kuchniROLADKI ZE SZCZAWIEM to świetny pomysł na obiad, z wykorzystaniem sezonowego składnika, który zawiera wiele składników odżywczych. Artykuł ROLADKI ZE SZCZAWIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEmusztardy 1 łyżka majonezu odrobina cukru, soli i pieprzu Sposób przyrządzenie: Pierś z kurczaka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i ziołami. Grillować z obu stron. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Sałatę umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na sos wymieszać. Mięso pokroić w małe części. Wszystkie składniki wymieszać. Przed podaniem polać sosem
pieprzny smaczekZalać maślanką i pozostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem nasze paseczki z piersi kurczaka odsączyć z maślanki. Krakersy pokruszyć w malakserze lub włożyć krakersy do woreczka strunowego i za pomocą wałka rozkruszyć je (mój 4 letni synek za mnie rozkrusza). Odsączone mięso panierować w pokruszonych krakersach. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść nuggetsy. Piec
Amatorka kuchennaodrobina wody 1 opakowanie makaronu ryżowego 375 g (można zastąpić ryżem) WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski i polać obficie oliwą. Wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i niewielką ilością curry. Tak przyprawione mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie
Passions hobbies lifemnie ochota na stworzenie szybkiego, ale też i sycącego mięsnego dania. Wtedy zazwyczaj sięgam po kurczaka lub tortillę. Z pszenną tortillą i kilkoma składnikami z lodówki zawsze można przygotować pyszne danie. Dziś zapraszam Was na prosty, choć efektowny przepis na nadziewane tortille z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską. Takie danie troszkę z wyglądu przypomina popularny fast food ;) Spróbujcie. Składniki
Słodkie okruszkiMyślę, że lepiej pokruszyć chleb na mniejsze kawałki niż ja to zrobiłam. ½ kg - piersi z kurczaka 1 - zółtko czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki - masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz masło klarowane do smażenia 1 - jajko czerstwe pieczywo do pamierowania Opis przygotowania Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką
Kubki smakupieprz, domowa wegeta , czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, sos sojowy - olej Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w niewielkie paseczki lub kostkę, przekładam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję czosnek, domową wegetę, papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam i dodaję paczkę zamrożonych warzyw
Kuchnia z widokiem na ogródKupiłam świeże ćwiartki z kurczaka i tak sobie myślałam czy po prostu je upiec czy zrobić coś innego. Mój mąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś sos. No i wytrybowałam te ćwiartki, mięso pokroiłam w kostkę a kości zamroziłam ( będą na zupę ). Podsmażyłam, dodałam cebulę, kurki i dynię, doprawiłam i wyszedł mi super smaczny gulasz. Do makaronu jak znalazł. Polecam
Ewa w kuchniBardzo apetyczne kotleciki drobiowe, z dodatkiem młodej cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Mięso umyć i bardzo drobno posiekać, razem ze serem ni pieczarkami. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, dodać jajko
Tradycyjna Kuchniarzodkiewek, kawałek świeżego pomidora, 4 liście sałaty, 70g wędliny drobiowej lub ugotowanej piersi z kurczaka ( ja miałam ugotowaną galantynę, którą użyłam), odrobina soli, pieprz, dwie gałązki bazylii - niekonieczne. Przygotowanie: Placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym, następnie rozłożyć na nim liście sałaty. Warzywa i mięso pokroić w kostkę, lekko posolić (nie trzeba, jeżeli ktoś nie używa soli), popieprzyć i wymieszać. Warzywa
W kuchni u MonikiSzklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy
VioletoweKucharzeniedusimy na wolnym ogniu 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na rozgrzanego grilla i smażymy ( z obu stron) ,co jakiś czas smarując górną część mięsa sosem teriyaki przy pomocy silikonowego pędzelka. Podajemy z ryżem jaśminowym ,sosem pieczarkowym i surówką z młodej
R'n'G Kitchenroli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą
DefinicjaSmakupostanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe do odgrzania
Milion SmakówGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość
Poezja smakukosteczkę. Pekinkę siekamy jak najdrobniej i dodajemy do niej pokrojone pomidorki i paprykę. Dodajemy kurczaka, pokrojone jajka i pora. Na samym końcu dodajemy sos (majonez+ jogurt+ posiekany czosnek mieszamy za pomocą blendera) i pokrojony ser. Sałatkę podajemy schłodzoną. Co do samego papirusa: Mięso usmażyło się pięknie,było bardzo soczyste i dobrze przyprawione (do sałatki wręcz idealnie). Jestem pewna, że jeszcze
Wielki apetytWlać na patelnię łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek. Następnie dodać cebulę z kurczakiem. Czosnek dodać na końcu z solą i pieprzem. Przygotowany według przepisu na opakowaniu fix, wlać na patelnię i trzymać na ogniu, aż zgęstnieje. Ugotowany makaron wmieszać w mięso i boczek, posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe............ Smacznego
Gaździnka warzytrzeba dużo czasu do przygotować. Składniki: duża pierś z kurczaka 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 ser pleśniowy camembert 2 łyżki gęstej śmietany przyprawy Sposób przyrządzenia: Pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie, chwilę poddusić.Dodać przyprawy. Mięso przekroić na na mniejsze części, rozbić na bardzo cienkie plastry.Posypać solą i pieprzem
pieprzny smaczekpieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę i cebulę mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa
Tradycyjna kuchnia Kasizeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Piersi kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry w poprzek włókiem. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając Gdy mięso się zetnie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przykryć ponownie i dusić jeszcze 10 minut, by grzyby puściły
W SMAKPotrzebujemy: 2 piersi z kurczaka przyprawę gyros 1,5 średniej cebuli ketchup 1 świeży duży ogórek 1 puszka kukurydzy 2 średnie papryki 3-4 łyżki majonezu mała kapustę pekińską koperek Do dzieła :) Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy. dstawiamy do wystygnięcia. Cebule, paprykę i ogórka kroimy w małą kostkę. Kapustę na małe paseczki
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: udka kurczaka 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku szczypta rozmarynu sól, pieprz, papryka słodka kilka ziarenek kolendry 3 listki laurowe 3 - 4 plasterki cytryny pół butelki jasnego piwa Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką
Gaździnka warzyinternetowego Rafex/ możemy być pewni oczekiwanych efektów:) Zapraszam na kolejne rozdanie: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli ryż przyprawy (u mnie przyprawa naturalna Rafexu - skład: pasternak, marchewka, cebula, pietruszka, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry, czosnek) sól Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy do miękkości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabardzo sycąca. SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki keczupu 2-3 łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować. 2. Mięso pokroić w kosteczkę i usmażyć w przyprawie gyros. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę
Kto ugości moich gości?sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami.Co jest potrzebne:-ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego-filety z kurczaka-tymianek świeży-masło klarowane-oliwa-czosnek zgnieciony nożem, później posiekany-sól, pieprz-żółtko-pieczarki pokrojone w grube plastry-pór część biała-cebula-ocet z wina musującegoPieczarki.Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego(...)mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy.Kurczak.Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy.Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście).Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.Sur
BaRepaspół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis ten ukazał się jakiś czas temu w serwisie Trendy Kosmetyczne, którego gospodynią jest Malinka - pozdrawiam Cię, Malinko :)Lubię kurczaka. Pod każdą postacią :) Najprościej jest upiec w piecyku lub zrobić z piersi kotlety panierowane a la schabowe. Czasem jednak chciałoby się coś "innego". Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie(...)olej do smażeniaMięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Paprykę i cebulę pokroić w jak drobną kostkę i połączyć z mięsem. Dodać jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wyjdzie z tego dość luźna i lejąca masa, więc stopniowo dodawać suchą bułkę tartą. Zwiąże ona nam wszystko do pożądanej konsystencji
Codzienna kuchnia niecodziennaOd czasu do czasu robię domowe wyroby. Przyznaje ,że można częściej, ale jakoś zawsze brakuje czasu. Dzisiaj polecam szynkę drobiową. Podobne wyroby można również znaleźć tu
W kuchennym oknie EwyPrzepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania. Składniki
Kulinarny karnet Christopherakurę :) Wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię, może być zwykła - jeśli nie macie girllowej, a w miedzy czasie przygotowujemy warzywa. Obrywamy listki sałaty rzymskiej i układamy je na bokach talerza. Następnie garść ruccoli, pokrojone pomidorki, papryka, oliwki i suszone pomidory. Na to odrobina salsy roja, u mnie z przewagą papryki pepperoni nad pomidorami - więc pikantnie! Na górę gorący kurczak i pestki
Spektrum Smakukaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami
Moja smaczna kuchniaSałatki to temat rzeka. Zapewne zauważyliście, że szczególnie je lubię. Bo lubię wszystko co świeże, smaczne i zdrowe, no może z wyjątkiem mięsa, które dla niektórych też może posiadać te cechy i również może być świeże, smaczne oraz zdrowe, dla mnie jednak nie jest rarytasem - cóż moja "strata" ;) Sałatki są cudownym wynalazkiem! Dobre na każda okazję, o nieskończonej ilości możliwości(...)mogą się znudzić! Dzisiaj pokrewne pomysły na sałatkę na zimno i na ciepło, którą opcję Wy wolicie? Składniki: sałata lodowa pieczarki cukinia pomidor jajko na twardo Ewentualnie dodatkowo: kurczak awokado rukola oliwki czarne pomidory suszone Wykonanie:Sałatę grubo kroimy i przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pomidorem. Cukinię oraz pieczarki również kroimy, a następnie smażymy. Ja do smażenia użyłam
Taste Of My DayLubię porządny rosół, nagotowany na "prawdziwej" kurze. Niestety, po jego ugotowaniu zostaję z problemem co zrobić z kurzym mięsem, które po nawet kilkugodzinnym gotowaniu
Kuchenne zapiski EdytyKolorami to danie przypomina mi lato. Słoneczne kluski śląskie, a do nich pyszna i delikatna pierś z kurczaka to bardzo dobry pomysł na obiad. Czas wygonić
Pasja Smaku