sera typu gorgonzola sól, pieprz gałka muszkatołowa 150 g mozzarelli 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 300 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju papryka słodka Podzielone na mniejsze różyczki brokuły gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Polewamy 1-2 łyżkami oleju i doprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką. Mieszamy(...)wyraźnego zgęstnienia sosu i całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solidną szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Makaron przekładamy do garnka, w którym się gotował. Mieszamy razem z podsmażonym kurczakiem oraz przygotowanym beszamelem. Przekładamy połowę makaronu do naczynia żaroodpornego. Układamy część brokuła. Przykrywamy resztą makaronu. Wykładamy resztę różyczek brokuła. Całość posypujemy startą mozarellą. Zapiekamy około 25-35 minut (do zarumienienia się
Smaki Na TalerzuPRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na 3-4 części. Górę nacinamy nożem w paseczki. Do miski wlewamy jogurt, curry, płynny miód, przeciśnięty czosnek i resztę przypraw. Wkładamy mięso do marynaty i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło. Kalafior, marchew kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na półmiękko, studzimy. Ryż gotujemy, na miękko, odkładamy. Do blaszki
Kulinarne Fantazje Mariolipotrzebne wymyślne dodatki czy też dużo przygotowań. Wystarczy odrobina fantazji i mamy świetną, smaczną sztukę mięsa. Kiedyś już było nadzienie z natki i grzybów, ale do środka, dziś to będzie szybsza wersja czyli kopczyk na wierzchu. 4 gotowe kotlety z piersi kurczaka 30 dkg pieczarek 0,5 szklanki posiekanej natki łyżka masła łyżeczka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego
Dieta moja pasjaMuszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad
Programista w kuchniLubię wszelkiego rodzaju wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się kochają . Doceniają to szczególnie tzw. ,, obgryzywacze" ( tak nazywam członków rodziny którzy namiętnie podbierają mi z zup wszystkie kości by je ze smakiem obgryzać ). A już Mama jest pierwsza w kolejce do tych ,,rarytasów(...)jestem przekonana do tego czy powinnam jej serwować wędzone żeberka , boczek czy inne takie w kapuśniaku czy bigosie -przeszłam na wersję light :).Minimum kiszonej kapusty i wędzony kurczak zamiast wieprzowiny . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniW przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziela angielskiego2 bułki kajzerki2 jajka 1/2 łyżeczki imbiru, gałkiłyżeczka soli1 i 1/2 łyżeczki pieprzugarść żurawinyWykonanie:Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą wrzucamy. Dodajmy jałowiec i ziele i gotujemy do miękkości.Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy.wraz z bułką namoczoną w wodzie.Następnie do naszego przemielonego(...)mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy żurawinę i wkładamy do keksówki, (bądź kilki małych u mnie 4 mini)Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.Smacznego :D*Można kurczaka z włoszczyzną ugotować razem. A wątróbkę, boczek, jałowca i ziele osobno. Wtedy będzie pyszny wywar z kurczaka na rosół
Moje pyszne gotowaniezalaniem wodą makaron pokruszyć na mniejsze kawałki dzięki temu łatwiej będzie go wymieszać z pozostałymi składnikami. Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, doprawić do smaku sosem sojowym i wystudzić. Ananasa osączyć i pokroić na kawałki. Pokrojonego ananasa, osączoną kukurydzę, usmażonego kurczaka i szczypiorek wymieszać. Dodać osączony makaron i wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dokładnie wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujePyszne, soczyste i chrupiące kąski z kurczaka. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Nuggetsy nie są skomplikowanym daniem, więc warto je zrobić samemu. Poza tym takie "domowe" są najlepsze i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy. ;)Nuggetsy - Składniki:2 duże piersi z kurczakamarynata:przyprawa do kurczakasłodka papryka w proszkuczosnek granulowanypieprzok. 3 łyżki olejuok. 4 łyżki mlekaok(...)szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaNuggetsy - Sposób przygotowania:Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu
Słodka Stronaosolić, zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić ryż,gotować na wolnym ogniu 20 minut. Następnie filety z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, dobrze obsypać przyprawą curry,smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa. Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić
Kuchnia Danusinajprostsza chyba metoda uduszenia mięsa kurzęcego z efektem nad wyraz smacznym i aromatycznym. Pomysł zaczerpnięty z sycylijskiej kuchni lokalnej ,doświadczonej na własnych kubkach smakowych. Składniki piersi z kurczaka lub indyka świeże pomidory malinowe lub puszka krojonych salsa pomidorowa (passata w butelce) świeży rozmaryn świeża bazylia świeża szałwia sól himalajska różowa i pieprz świeżo mileony oliwa z oliwek extra vergine czerwona(...)dołóż piersi z kurczaka pokrojone w kawałki. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj igiełki , gałązkę wyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj
Z Kuchni Do Kuchnizamarynowanego mięsa. Sos teriyaki, w przeciwieństwie do sojowego, jest słodki. Główne składniki marynaty teriyaki to sos sojowy połączony ze słodkim sake, cukrem albo miodem. Można pokusić się o zrobienie sosu samodzielnie albo w szybszej wersji użyć sosu gotowego, który można kupić praktycznie w każdym większy markecie. Danie idealne zarówno na szybki obiad jak i pyszną kolację. KURCZAK w SOSIE
Bon appetit mon amieczosnkiem, odstawiamy na kilka minut aby kurczak przeszedł przyprawami.W dużym rondlu rozpuszczamy masło, przekładamy kurczaka i obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor, następnie podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie wlewamy sos słodko kwaśny i dusimy dalej aż mięso będzie miękkie po włożeniu widelca. Podajemy z ryżem , kaszą lub ziemniakami , co kto lubi
Sama słodycz i szczypta chiliwkładamy kurczaka i wlewamy jogurt. Wszystko doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki(...)starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka z zamknięciem (np. TEGO z Ikei) i ubijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania konsystencji piasku/bułki tartej. (Możecie to zrobić też w inny sposób, ale ten oszczędza sprzątania). Zamarynowane wcześniej paseczki kurczaka obtaczamy w panierce, dokładnie przyciskając je dłonią. Tak przygotowane nuggetsy możecie upiec lub usmażyć na patelni. Obie wersje
Cooking Monster